fbpx
Skip to main content
Jaser Arafat

OTKRIVENI TAJNI DNEVNICI Jasera Arafata: Kako je sklopio pakt sa Italijom i kakvu ulogu je imala Jugoslavija

Foto: Profimedia
Nova saznanja izneli italijanski mediji

Devetnaest tomova dnevnika koje je napisao lider Palestinske oslobodilačke organizacije Jaser Arafat (PLO) donedavno je čuvano u Luksemburgu, a potom prodato jednoj francuskoj fondaciji, pa se sada mogu proučavati.

Italijanski mediji su objavili izvode iz dnevnika u kojima piše da je Arafat lagao kako bi pomogao bivšem premijeru Italije Silviju Berluskoniju da izbegne optužbe za prevaru, kao i o njegovom prijateljstvu s bivšim kubanskim liderom Fidelom Kastrom i o protivljenju iračkom predsedniku Sadamu Huseinu za vreme Zalivskog rata 1991. godine.

Palestinci
Foto: Profimedia

Devetnaest tomova dnevnika koje je napisao lider Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) donedavno je čuvano u Luksemburgu, a potom prodato jednoj francuskoj fondaciji, pa se sada mogu proučavati.

Njima se potvrđuje postojanje akta o nenapadanju između Rima i PLO o kojem se dugo spekulisalo, a koji je doveo do toga da Italija dopusti otmičarima italijanskog kruzera "Akile Lauro" da 1985. godine pobegnu preko Italije u Beograd.

Posle te otmice, u kojoj je ubijen američki Jevrejin u invalidskim kolicima, izbio je spor između Italije i SAD tokom pokušaja da se sudi otmičarima.

U dnevnicima se navodi da je tadašnji šef italijanske diplomatije Đulio Andreoti dozvolio da organizator otmice Muhamed Zaidan, poznat po nadimku Abu Abas, izbegne izručenje u SAD i pobegne iz Rima u Jugoslaviju.

Tome je prethodio sporazum Palestinaca i italijanskih vlasti sklopljen deceniju ranije, prema kojem su Palestinci pristali da ne izvode napade u Italiji i da se palestinski napadači iz PLO i Narodnog fronta za oslobođanje Palestine slobodno kreću po toj zemlji.

 ''Italija je palestinska obala Mediterana", napisao je Arafat u dnevniku. Sporazum je sklopio nekadašnji italijanski premijer Aldo Moro, a obelodanio ga je bivši predsednik Italije Frančesko Kosiga.

Međutim, prema nekim drugim izveštajima, sporazum je postignut 1973. godine, kada je premijer bio Andreoti koji je navodno bio tajna ključna ličnost u pregovorima sa PLO. Na osnovu sličnog sporazuma, i Švajcarska je bila zaštićena od palestinskih napada 70-tih i 80-tih godina prošlog veka.

Pentagon izneo ZASTRAŠUJUĆA predviđanja: Ovako će izgledati TREĆI SVETSKI RAT

Dnevnici pisani od 1985. godine gotovo sve do Arafatove smrti 2004. godine otkrivaju i da je Arafat lagao italijanske tužioce da je primio 10 milijardi lira pomoći, koje su zapravo otišle italijanskoj partiji. Ne navodi se međutim koliko je mita Arafat dobio zauzvrat, ali piše da dnevnici sadrže detalje o transferu novca.

U dnevnicima takođe piše da Arafat zapravo nikada nije naredio terorističke napade, već da je jedino govorio drugima da oni odluče kada bi mu predstavili plan. Pošto je napad izveden, on bi rekao - dobro, dobro.

Jaser Arafat i Bil Klinton
Jaser Arafat i Bil Klinton
Foto: Profimedia

Arafat piše i o tajnim pregovorima s Izraelom koji su doveli do potpisivanja privremenog mirovnog sporazuma u Beloj kući 1993. godine. Za taj sporazum su Arafat, tadašnji izraelski premijer Jicak Rabin i šef diplomatije Šimon Peres dobili Nobelovu nagradu za mir naredne godine. Arafat je za Peresa napisao da je "izvanredna osoba, ornament", ali izraelski mediji nisu sigurni da se radi o pohvali.

Izveštaj o dnevnicima objavljen je pošto je izraelski novinar Ronen Bergman nedavno u svojoj knjizi opisao napore Izraela da ubije Arafata, uključujući plan da se obori avion za koji se mislilo da je u njemu palestinski lider.

Tramp odobrio obelodanjivanje poverljivog dokumenta, pa poručio: SRAMOTA, mnogi bi trebalo da se STIDE

U dnevnicima piše i o Arafatovim pokušajima da se suprostavi iračkom lideru Sadamu Huseinu, ali se ne navodi koje akcije je palestinski lider navodno pokašao da spreči.

Arafat je otkrio da piše dnevnike 1989. godine, u jednom novinskom intervjuu.

- Oni govore o mojim tajnim pregovorima, sve je zapisano kako bi buduće generacije razumele šta se u stvari desilo. Moja je dužnost da se to uradi pošto sam ja kadar istorije - rekao je tada Arafat.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD svet

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
5 Beograd