Skip to main content
Tramp

STO DANA KOJI SU UPLAŠILI SVET: Najveći USPESI i PROMAŠAJI Trampove vladavine

Foto: SD/ilustracija
Dinamičnih sto dana

Danas se obeležava tačno sto dana od kada je Donald Tramp zauzeo Ovalni kabinet i postao 45 predsednik Amerike. Nakon sto dana vladavine, očekivanja i nade da će Amerika krenuti drugim pravcem i da će njena uloga u svetskoj politici biti promenjena, kako je obećao u predizbornoj kampanji, brzo su pala u vodu. Šta se zapravo dogodila za ovih sto dana? Kako je Tramp u veoma kratkom roku uspeo da postane najmanje popularan predsednik Amerike?

TRAMPOV MINISTAR IZ SENKE: Kako je preko Kisindžera dogovoren susret predsednika Kine i Amerike? (FOTO)

TRAMPOVE I ĐINPINGOVE POLITIČKE IGRE: Zašto je kineskom predsedniku potreban Tramp? (FOTO)

Tramp
Foto: Reuters

Trampova obećanja

Kada je stupio na dužnost Tramp je obećao velike promene i na unutrašnjem i na spoljašnjem planu. Njegovi predlozi uključivali su povlačenje Amerike iz Transatlantskog trgovinskog pakta; nove pregovore o severnoameričkom Sporazumu o slobodnoj trgovini NAFTA sa Kanadom i Meksikom. Po pitanju migracija Tramp je obećao da će u prvih 100 dana početi i sa ubrzanom deportacijom ilegalnih imigranata i da će zabraniti useljavanje muslimana u Ameriku. Kada je reč o susedima, Tramp je najavio da će na granici sa Meksikom podići zid kako bi zadržao ulazak ilegalnih migranata i trgovaca drogom. Izmeđuostalog, Tramp je obećao da će opozvati svaku protivustavnu uredbu Baraka Obame, da će zamrznuti broj zaposlenih u javnoj upravi i ograničiti mandat na članove Kongresa.

TRAMPOV TOMAHAVK U PRIPRAVNOSTI: Koja država će biti SLEDEĆA META Pentagona?

Kada je reč o spoljnoj politici Tramp je više puta isticao da želi da uspostavi novi odnos sa Rusijom što je uplašilo njegove političke protivnike u Americi ali i obradovalo kritičare američke hegemonističke politke. Trampova obećanja u vezi sa Rusijom probudila su nadu da će Amerika momentalno poboljšati odnose sa Rusijom posebno nakon incidenta proterivanja ruskih diplomata.

Trampova dostignuća u prvih sto dana

Među obećanjima koje je Tramp ispunio u prvih sto dana jeste izlazak Amerike iz Transpacifičkog sporazuma o slobodnoj trgovini (TPP) sa 12 azijskih zemalja. Međutim, pitanje je koliko se ovo može smatrati Trampovim dostignućem s obzirom na to da sporazum, iako usvojen, nije bio ratifikovan u Kongresu.

PREDOMISLIO SE! Tramp zadržava neke od najkontroverznijih odredbi NAFTA sporazuma!

Donald Tramp
Foto: Profimedia

Takođe, među Trampovim dostignućima u prvih sto dana možemo staviti i potpisivanje memoranduma kojim se zamrzava zapošljavanje nekih od radnika federalne vlade a sve u cilju smanjenja troškova i kontrole veličine državnog aparata. Ovim je Tramp ispunio jedno od svojih predizbornih obećanja koje se ticalo kontrole zapošljavanja u državnom sektoru.

TRAMPOVA POLITIČKA MOČVARA: Sedam GREHOVA šefa Bele kuće, koliko koštaju LAŽNA OBEĆANJA?

U prvih mesec dana Trampovog mandata drastično je smanjen broj ilegalnih prelazaka granice. Broj imigranata bez dokumenata značajno je opao za prvih mesec dana nakon što je Tramp preuzeo vlast. Pad od 36 posto kod ilegalnog prelaska granice u poređenju sa istim periodom prošle godine pokazuje da je Trampova odluka na ilegalne imigracije imala uticaja.

Trampovi promašaji 

Ako analiziramo Trampove neuspehe u prvih sto dana vladavine videćemo da je spisak pogrešnih koraka mnogo duži ali ćemo se mi pozabaviti samo onim najvećim.

Krenimo redom.

Zabrana putovanja

Početni neuspeh Trampa najbolje ilustruje njegova odluka da zabrani ulazak u zemlju građanima Irana, Iraka, Somalije, Sudana, Libije, Sirije i Jemena bez konsultovanja sa sekretarom za unutrašnju bezbednost kao i bez ikakvog upozorenja i obaveštenja avio kompanijama i aerodromima. Rezultat svega toga bio haos s obzirom da su putnici sa važećim vizama bili zadržani i deportovani. Protesti su izbili širom Amerike pre nego što je nalog suspendovan od strane sudova.

TRAMP NEĆE POPUSTITI: Teraće svoju uredbu o zabrani ulaska u SAD sve do VRHOVNOG SUDA

imigranti u Nemačkoj
Foto: Profimedia

Izgradnja zida sa Meksikom

Trampov plan od 100 dana, donet na početku mandata, uključivao je i donošenje zakona kojim će se regulisati plaćanje izgradnje zida sa Meksikom i da će sve to biti nadoknađeno od strane meksičke vlade. Ova predlog je veoma brzo stavljen u fioku iako je Odeljenje za unutrašnju bezbednost izjavilo da će izgradnja početi na leto. Međutim, i dalje nije jasno kako će se naći sredstva.

IMA LI TRAMP TE PARE? Zid prema Meksiku koštaće SAD silne MILIJARDE DOLARA!

Meksiko
Foto: Reuters

Sukobi u Beloj kući

Prvih sto dana Trampove vladavine obeležile su i nesuglasice i napetosti između Trampovih najbližih savetnika. Prema pisanju britanskog Telegrafa sukobi između populiste Stiva Benona i Trampovg zeta, Džerarda Kušnera narušavaju imidž Bele kuće koja je paralizovana razmiricama.

Kušner
Foto: Reuters

Napad na Siriju

Kada je Tramp 7. aprila doneo odluku da bombarduje Siriju mnogi Trampovi birači tog su se jutra probudili iznenađeni zapitavši se, najverovatnije, kuda sve ovo vodi. Da podsetimo, Tramp je pre dolaska na vlast najavio velike promene na polju spoljne politike obećavši novu ulogu Amerike u sferi međunarodnih odnosa. On je kritikovao američke saveznike da su nezahvalni poručivši im da Amerika ne može vise da ih štiti. Kada je u pitanju Sirija Tramp je u svojim predizbornim govorima isticao da Sirija samo sa Asadom na čelu može da porazu Islamsku državu navodeći da bi se vrlo rado pridružio savezu Putin-Asad.

Tramp sazvao HITAN sastanak: Ceo Senat ide u Belu kuću! Ovo će biti tema razgovora

Bašar Al Asad
Foto: Profimedia

Šta se u međuvremenu dogodilo?

Tramp je nakon napada na Siriju izjavio da se njegov pogled na Siriju promenio nakon hemijskog napada. Međutim, ovde se nepostavlja pitanje šta je promenilo Trampov stav o Siriji nego čiji su interesi u Trampovom kabinetu prevagnuli. Reorganizacija Saveta za nacionalnu bezbednost i smena Stiva i Benona dva dana pre napada na Siriju mogli su da naslute da se nešto „opasno“ sprema.

Tramp
Foto: Reuters

Trampov napad na Siriju jasan je pokazatelj da, suštinski, ništa epohalno neće biti promenjeno, posebno na polju spoljne politke i uloge Amerike kao globalnog hegemona. Napadom na Siriju Tramp nije samo razočarao svoje birače već i veliki broj desničara na svetu.

AMERIKA SE DAVI U AVGANISTANSKOJ MOČVARI: Majka svih bombi NEMOĆNA pred 16 godina pakla!

Tramp i njegov prethodnik Obama konačno imaju nešto zajedničko – brzinu rušenja nade da će američkoj ekspanzinističkoj ulozi konačno doći kraj. Američki birači poverovali su Trampu kao što su i Obami. Uzimajući u obzir brzinu kojom je Tramp razočarao svoje birače postavlja se pitanje da li će Amerika, ali i svet , i na sledećim izborima dozvoliti sebi da bude prevaren.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD svet

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
22 Beograd