Utorak 19. mar 2024.
Tereza Mej

Strah od Moskve ili NEŠTO DRUGO: Tereza Mej nazvala Rusiju NEPRIJATELJSKOM DRŽAVOM

Foto: Profimedia
Pred Samit Istočnog partnerstva

Britanska premijerka Tereza Mej pozvala je Evropu da pažljivo prati Rusiju, koju je nazvala neprijateljskom državom.

- Moramo pažljivo da pratimo akcije neprijateljskih država kao što je Rusija, koja ugrožava potencijalni rast istočnog regiona i koja stremi da uništi našu kolektivnu snagu -  izjavila je Mejova pred samit Istočnog partnerstva.  

Ranije je kabinet britanskog premijera saopštio da će Mejova na samitu Istočnog partnerstva govoriti o značaju suprotstavljanja „pretnjama“ Rusije i izdvajanju 100 miliona funti za borbu protiv „dezinformacija“.

Američki državni sekretar Reks Tilerson ranije je potvrdio da će biti izdvojeno 60 miliona dolara koje je odobrio Kongres za borbu protiv „propagande i dezinformacione kampanje“, koju navodno sprovode ruske vlasti.

Ministarstvo pravde SAD stavilo je televiziju „RT Amerika“ na spisak stranih agenata po Zakonu o stranim agencijama iz 1938. godine, a istovremeno mnogi drugi strani državni mediji kao što su britanski Bi-Bi-Si, kineski Si-Si-Ti-Vi, francuska televizija „Frans 24“, nemačka radio-stanica „Dojče vele“, nisu registrovani kao takvi. Glavna i odgovorna urednica RT i Sputnjika Margarita Simonjan izjavila je da je televizija birala između registracije i krivičnog dela i u vezi sa tim čestitala „američkoj slobodi govora i svima koji u nju i dalje veruju“.

Kruže glasine: Navikli smo da je vidimo snažnu, ali da li je uloga Angele Merkel u EU sada ugrožena?

Sa svoje strane Državna duma Rusije podržala je amandman prema kojem strani mediji koji primaju sredstva iz inostranstva mogu u Rusiji da budu prepoznati kao „strani agent“. Odluku o tome koji medije će biti klasifikovani kao strani agenti donosiće Ministarstvo pravde. Predsednik Odbora Državne dume za informacionu politiku Leonid Levin naglasio je da pod zakon o medijima — stranim agentima neće potpadati ruski mediji sa stranim finansiranjem.

Predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je izjavio da će uskoro svakome biti jasno da Rusija ne predstavlja pretnju ni za pribaltičke zemlje ni za zemlje Istočne Evrope, a još manje za neke udaljene zemlje u Zapadnoj Evropi. Sa svoje strane, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da je NATO svestan da Moskva ne planira nikoga da napada, ali da iskorišćava trenutak kako bi razmestio više tehnike i vojnika na granicu sa Rusijom.

Istočno partnerstvo je politička inicijativa EU koja ima za cilj približavanje Evropskoj uniji šest istočnih suseda — Jermenije, Azerbejdžana, Belorusije, Gruzije, Moldavije i Ukrajine. Ono predviđa značajan porast nivoa političke saradnje, široku integraciju bivših sovjetskih republika u ekonomiju EU i povećanje obima finansijske pomoći koju im pruža. Istovremeno, učešće u programu ne podrazumeva izglede za članstvo u EU.

Peti samit Partnerstva održava se u Briselu 24. novembra.

 

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd