fbpx
Skip to main content
Militanti u Libiji

RAT JE NEMINOVAN: Arapska vojna sila poslala armiju na granicu, već ima mrtvih, država u opasnosti

Foto: Profimedia/ilustracija
Počelo je puškaranje u regiji

Sudan je 17. i 18. decembra rasporedio trupe na istočnoj granici sa Etiopijom. To se dogodilo nakon što su etiopske snage navodno postavile zasedu za sudanske trupe ubivši četvoro.

OSVEŽENJE ZA LEKARE – MOZZART DONIRAO PAKETE VOĆA BOLNICI U BATAJNICI

OSVEŽENJE ZA LEKARE – MOZZART DONIRAO PAKETE VOĆA BOLNICI U BATAJNICI

PREMIJER JERMENIJE JEDVA IZVUKAO ŽIVU GLAVU: Sveštenik odbio da se rukuje sa njim, narod hteo da ga linčuje (VIDEO)

PREMIJER JERMENIJE JEDVA IZVUKAO ŽIVU GLAVU: Sveštenik odbio da se rukuje sa njim, narod hteo da ga linčuje (VIDEO)

EPOHALNO OTKRIĆE: Arheolozi pronašli deo EKSERA sa krsta na kojem je RAZAPET Isus Hrist?

EPOHALNO OTKRIĆE: Arheolozi pronašli deo EKSERA sa krsta na kojem je RAZAPET Isus Hrist?

Incidenti se redovno dešavaju na ovoj poljoprivrednoj granici, uglavnom na graničnom prelazu Metema, između etiopskih farmera koji dolaze da obrađuju na ovoj teritoriji na koju Sudan polaže pravo.

Etiopske milicije su 15. decembra izvršile napad na sudanski region duž granice sa zemljom, što je dovelo do pogibije jednog brigadnog generala.

Visoki zvaničnik sudanske pogranične provincije Al-Kadarif rekao je da je sudanska vojska pokrenula "žestoki napad duž granice sa Etiopijom zbog kojih su tri sudanska vojnika poginula".

Izvori su naglasili da je sudanska vojska zauzela "određeni broj sudanskih područja koja su etiopski poljoprivrednici zauzeli poslednjih dana".

  1. Etiopska vojska je 17. decembra navodno granatirala sudanske položaje u blizini graničnog prelaza Metema. Poginula su 4 sudanska vojnika
  2. Sudanska vojska je 20. decembra ponovo zauzela 3 grada unutar Sudana od etiopskih naoružanih milicija
  3. Nagrada od 10 miliona bira nudi se svakom ko identifikuje i otkrije lokaciju članova TPLF-a
  4. Etiopska delegacija boravila je 20. decembra u zvaničnoj poseti Kartumu. Tokom posete, dve strane su razgovarale o načinima za jačanje saradnje
  5. Sudan je rasporedio više od 6.000 vojnika na granicu na početku borbi u etiopskoj regiji Tigraj, koja se prošlog meseca suprotstavila saveznoj vladi

Etiopski premijer Abi Ahmed proglasio je pobedu u ratu. Međutim, sukobi između saveznih i regionalnih snaga su nastavljeni.

Snage etiopske etničke grupe Amhara, koje podržavaju vladu premijera Abija Ahmeda, takođe su proširile svoju aktivnost, što je dovelo do drugih incidenata na spornim poljoprivrednim teritorijama u blizini granice kroz koju su prelazile izbeglice.

- Tenzije su se povećale i nedavno je došlo do sukoba - rekao je on.

Poljoprivrednici iz Amhare polažu pravo na zemljišta u ravnici al-Faška, na koju pravo polaže i Sudan, a sukobi su znali i ranije da se rasplamsaju tokom sezone setve i žetve.

Izbeglice iz Tigraja koje su sada smeštene u istočnom Sudanu smatraju snage Amhara odgovornim za veći deo nasilja koje je na snazi od početka novembra.

Tigraj, Etiopija
Tigraj, Etiopija
Foto: Tanjug/AP

Podstaknut bezbednosnim brigama, sudanski premijer Abdala Hamdok odleteo je u Etiopiju 20. decembra sa, kako su rekli visoki sudanski zvaničnici, predlogom za posredovanje. Situacija u Etiopiji, uprkos navodnoj pobedi nad Narodnim oslobodilačkim frontom Tigraja, ostaje haotična.

Verovatno će se stabilnost vraćati u narednim mesecima. Istovremeno, prelivanje sukoba u Sudanu takođe preti da pogorša delikatnu situaciju koju Kartum jedva održava.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
3 Beograd