fbpx
Skip to main content
Horor u Sudanu

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) HILJADE DEČAKA OKOVANE U LANCIMA MUČE DO SMRTI: Horor u islamskim školama zgrozio svet!

Foto: Youtube/Printscreen/BBC News
Hiljade dečaka drže u lancima, muče i zlostavljaju u islamskim verskim školama širom Sudana, mlađu decu siluju stariji učenici, otkriva istraga

Hiljade dečaka je mučeno, zlostavljano i držano u lancima u islamskim školama širom Sudana, otkrio je novi dokumentarac.

SEKSUALNO UZNEMIRAVAO ŽENE! Gradonačelnik Kopenhagena podneo ostavku posle 11 godina

SEKSUALNO UZNEMIRAVAO ŽENE! Gradonačelnik Kopenhagena podneo ostavku posle 11 godina

TRKA ZA PREDSEDNIKA SAD: Koliko je težak put do trona?

TRKA ZA PREDSEDNIKA SAD: Koliko je težak put do trona?

AJKULE STAVILE LJUDE NA SVOJU KARTU ISHRANE: Najviše napada u poslednjih 86 godina, naučnici otkrili zbog čega!

AJKULE STAVILE LJUDE NA SVOJU KARTU ISHRANE: Najviše napada u poslednjih 86 godina, naučnici otkrili zbog čega!

Dečake od pet godina, okovane tuku religiozni muškarci zaduženi za red u školama, kojih ima skoro 30.000 u zemlji. Istraga je otkrila sistematsko zlostavljanje dece u školama - poznato pod nazivom "khalve" - i takođe je pronašla dokaze o seksualnom zlostavljanju.

Ekipa dokumentarca BBC-ija pod naslovom "Škole koje dečake stavljaju u lance", koji je emitovan na kanalu, pronalazi neuhranjene dečake koji žive u bednim uslovima i koji su primorani da spavaju na podu po velikoj vrućini. Neka bolesna deca ostala su čak i bez medicinske pomoći.

Tajni novinar i bivši student "khalve" Fateh al-Rahman al-Hamdani došao je do otkrića nakon tajnog snimanja u 23 "khalve" tokom 18 meseci. Film se fokusira na patnju dvojice dečaka - Mohameda Nadera i Ismaila - koji su skoro pretučeni do smrti.

Dečaci su pet dana bili zatvarani i mučeni u svojoj "khalvi" bez hrane i vode, a katran im je utrljavan u rane. Mohamed Nader je rekao da je bio svedok da su stariji učenici u "khalvi" silovali dečake, rekavši:

- Najgora stvar kod "khalve" je silovanje. Teraju vas da idete protiv svoje volje. 

UPOZORAVAMO DA JE VIDEO SADRŽAJ U PRILOGU UZNEMIRUJUĆ

Dalji izveštaji o silovanju i seksualnom zlostavljanju u drugim "khalvama" pojavili su se tokom istrage. Sudski lekar, koji je pregledao tri dečaka koja su nedavno pobegla iz druge halve, rekao je za BBC da su dečaci više puta silovani:

- Pitao ih je "Kako ste silovani?" Rekli su: "Ponekad nas posete naše porodice, siluju nas neposredno pre njihovog dolaska."

Afrika
Afrika
Foto: Profimedia/ilustracija

Dokumentarac prati oporavak Mohameda Nadera i Ismaila od brutalnog premlaćivanja i borbe njihovih porodica za pravdu dok optužuju religiozne starešine zadužene za "khalvu" - poznatije kao "šeici" - koji su moćne i uticajne ličnosti sudanskog društva.

Majka Mohameda Nadera, Fatima, izrazila je nadu da imaju veće šanse da pozovu šeika na odgovornost od revolucije 2018. godine koja je zbacila dugogodišnjeg predsednika Omara al-Bašira i njegovu vladu.

UPOZORAVAMO DA JE VIDEO SADRŽAJ U PRILOGU UZNEMIRUJUĆ

Kada se suočio sa tim, šeik zadužen za dečakovu "khalvu" priznao je da nije bilo u redu zatvarati decu, ali rekao je da su premlaćivanje i okivanje lancima "veliki benefit" i da je to uobičajena praksa u većini "khalva".

Šeik je negirao tvrdnje o seksualnom zlostavljanju i optužio novinara BBC-ja zbog napada na Kuran. Šeik je poginuo u saobraćajnoj nesreći početkom ove godine. Pre toga, on i još troje učitelja bili su uhapšeni i optuženi za napade i neistinitih izjava. Pušteni su uz kauciju.

Ta "khalva" ostaje otvorena, mada sa novim šeikom na čelu koji je za BBC rekao da premlaćivanje dece pod njegovom upravom neće biti tolerisano. Istraga je otkrila da se zlostavljanje ne zaustavlja na deci, jer su se susreli sa odraslim muškarcima okovanim u lancima u "khalvi" u centralnom Sudanu.

Sudan
Foto: Profimedia

Navodno su se lečili od mentalnih bolesti i zavisnosti. Jedan čovek je rekao tajnom izveštaču:

- Oni vas okivaju i tuku štapom poput magarca, mi smo njihovi robovi.

 Sudanski državni tužioci moraju da preuzmu sve zločine nad decom, ali vlasti sporo deluju za one koji uključuju "khalve", navodi BBC.

Batul Šarif Ahmed, javni tužilac u Omdurmanu, gradu u blizini prestonice Kartuma, opisao je premlaćivanje, stavljanje dece u lance i mučenje dece u "khalvama" kao "normalnu praksu".

Afrika
Foto: Profimedia/ilustracija

- Ova deca se šalju u "khalvu" uz pristanak roditelja, rekao je na pitanje da li prijavljeni incidenti predstavljaju kršenje dečjih prava.

Sudanski ministar za verska pitanja rekao je za "BBC News Arabic" da oni procenjuju stanje "khalva" širom zemlje, ali da je nemoguće "preko noći rešiti problem uzrokovan ponašanjem 30 godina dudog terora režima".

Kao takav, BBC procenjuje da za hiljade dece još uvek postoji rizik od zlostavljanja u "khalvama".

Izveštaji o mučenju u "khalvama" nisu ograničeni na Sudan. Poslednjih godina izveštava se o zlostavljanju dečaka u verskim školama u Nigeriji, Senegalu i Pakistanu.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mist
0 Beograd