fbpx
Skip to main content
Miroslav Lazanski

SUKOB KOJI PRETI DA ZAPALI SVET: Lazanski otkrio zašto AZIJSKI GIGANT još uvek nije svetska VOJNA SILA

Foto: Youtube/printscreen/Jutarnji Program TV HAPPY/Profimedia
Kako to da Indija sa milijardu i 281 milion stanovnika i oružanim snagama sa 1.400.000 pripadnika, plus paravojne formacije od 1.585.000 pripadnika, sa vojnim budžetom od 52 milijarde dolara, nikako ne uspeva da ostvari strategijsku prednost ni u svom susedstvu, ni u širem azijskom regionu, piše Miroslav Lazanski, čiju kolumnu za Politiku prenosimo u celosti.

Dve države s nuklearnim oružjem, Indija i Pakistan, ratovale su dva dana klasičnim oružjem. Pakistan je uputio apel Indiji da se sukob zaustavi, jer i jedni i drugi imaju atomsko oružje. To su i jedni i drugi shvatili i ne pada im na pamet da to oružje i koriste. Stoga je Pakistan kao znak dobre volje požurio da posle samo tri dana Indiji isporuči oborenog i zarobljenog pilota, što je istorijski rekord u vraćanju oborenog pilota njegovoj državi. "Puj pike", malo smo se šalili.

KRVAVA BIOGRAFIJA američkog "stručnjaka" za DRŽAVNE UDARE: Uništio je POLA LATINSKE AMERIKE, a sada UDARA na Venecuelu

KRVAVA BIOGRAFIJA američkog "stručnjaka" za DRŽAVNE UDARE: Uništio je POLA LATINSKE AMERIKE, a sada UDARA na Venecuelu

Napetost u Kašmiru, između Indije i Pakistana, traje desetinama godina sa povremenom razmenom artiljerijske vatre, a sada i sa dejstvima ekstremista. Ono što je zanimljivo jeste da pakistanska borbena avijacija, bez obzira na to što je brojčano duplo manja od indijske, 425 pakistanskih aviona prema 849 indijskih, postiže vazdušne pobede, pri čemu indijski piloti imaju čak 180 sati naleta godišnje. Zapravo, još nije jasno da li su pakistanski lovci F-16 srušili indijski "mig-21" ili neki drugi indijski avion. Inače, glavni pakistanski borbeni avion jeste F-16. Pakistan raspolaže s oko 80 aviona tog tipa, ostalo su stariji modeli kineskih aviona i francuskih "miraža", dok Indija ima mnogo veći broj modernih borbenih aparata: 250 ruskih Su-30MKI, kao i 50 "miraža-2000". I u prošlosti su pakistanski piloti na starijem tipu aviona često obarali indijske pilote na modernijim aparatima, a indijski vazduhoplovni generali iz te činjenice nikako da izvuku pouku. Da li je kvaka ipak u nečemu drugom?

Vojska Indije patrolira na granici sa Pakistanom, REUTERS/Mukesh Gupta
Vojska Indije patrolira na granici sa Pakistanom
Foto: Reuters

Kako to da Indija sa milijardu i 281 milion stanovnika i oružanim snagama sa 1.400.000 pripadnika, plus paravojne formacije od 1.585.000 pripadnika, sa vojnim budžetom od 52 milijarde dolara, nikako ne uspeva da ostvari strategijsku prednost ni u svom susedstvu, ni u širem azijskom regionu, i pored sve snažnije privrede, statusa nuklearne sile i globalno dokazane snage u informacionim tehnologijama?

PUTIN JE POBESNEO ZBOG OVOGA! Ono što su Ukrajinci URADILI njegovom KUMU nikada im neće zaboraviti

PUTIN JE POBESNEO ZBOG OVOGA! Ono što su Ukrajinci URADILI njegovom KUMU nikada im neće zaboraviti

Moglo bi se zaključiti da ugrožavanje indijske impresivne biografije proizlazi iz urođenog, stalnog odsustva samopouzdanja u njenom političkom, vojnom i administrativnom sistemu kada je reč potvrđivanju njegovih suštinskih strateških interesa na lokalnom nivou i šire. Hronično oklevanje u sprovođenju najvažnijih i vremenski ograničenih odluka, posebno u pogledu nabavki naoružanja i vojne opreme, doprinosi sveukupnoj strateškoj nedoslednosti. Za indijske krugove karakteristično je da neprekidno odlažu da putem uvoza modernizuju indijsku vojsku.

Indija
Indija
Foto: Reuters

Dosta prisutna korupcija, cinični karijerizam u vladajućem sistemu deo su mračne bezbednosne slike, koju neki indijski političari zovu i  "sistemskom greškom". Za neke indijske političare ambiciozne želje se pretvaraju u političke izjave koje nemaju nikakvu osnovu u stvarnosti. Zbog toga i ne postoji institucionalni okvir za sprovođenje strateških ciljeva Indije, ovo kolektivno "odlaganje" guši potencijale Indije na početku 21. veka. Umesto da je jedna od velikih sila 21. veka, Indija je danas "država koja bi htela da postane svetska sila". I zbog toga Pakistan sa 205 miliona stanovnika radi Indiji ono što radi.

Napetost u Crnom moru: Evo kako izgleda susret ruske i američke fregate (VIDEO)

Napetost u Crnom moru: Evo kako izgleda susret ruske i američke fregate (VIDEO)

Naravno, Indija je demokratska zemlja sa preduzimljivim i talentovanim stanovnicima, ali malodušni političari kao da vode državu od samo milion stanovnika. Zbog ovako izuzetno opreznog "bramanskog" stava čitavog niza državnih uprava, Indija se prerano odrekla strateškog potvrđivanja u sopstvenom dvorištu. Nalaziti se između Kine i Pakistana sigurno nije lako, ali upravo je Peking iskoristio taj vakuum i nametnuo se kao svetska sila u Aziji.

Indija
Foto: Profimedia

Na planu spoljne bezbednosti Indija ima probleme ne samo sa Pakistanom i Kinom već i sa Bangladešom, Mjanmarom, Nepalom i Šri Lankom. Na planu unutrašnje bezbednosti problem je 14 terorističkih i separatističkih pokreta, a mnogi od tih pokreta imaju ogranke izvan indijskih granica. Samo u pobunama u severnoj državi Jamu i u Kašmiru dosada je poginulo skoro 100.000 ljudi, a separatistički pokreti deluju u severoistočnim državama Asam, Nagaland, Manipur, Meghalaja i Tripura, koje se graniče sa Mjanmarom i Bangladešom, dok su se potencijalno opasni maoistički pobunjenici utvrdili u četvrtini od ukupno 603 indijska okruga.

SUKOB INDIJE I PAKISTANA SE RASPLAMSAVA: Nastavak razmene vatre u Kašmiru, četvoro mrtvih

SUKOB INDIJE I PAKISTANA SE RASPLAMSAVA: Nastavak razmene vatre u Kašmiru, četvoro mrtvih

Vladajuća strateška struktura Indije zastupa "kontinentalnu ideju", koja naglašava teritorijalnu odbranu i ostaje po prirodi defanzivnog karaktera. Kao nekada JNA u nekadašnjoj SFRJ, Indijci kao da su kopirali doktrinu ONO i DSZ. Takva orijentacija je i dovela do razvoja kapaciteta samo kopnene vojske, takvo doktrinarno razmišljanje dovelo je i do minimalne "operativne združenosti", to jest ograničene vojne sistemske integracije. Sve dok to ne postigne, bez obzira na raketno-nuklearni arsenal, koji uostalom ni ona ni Pakistan ne smeju da koriste, dakle sve dok ne reši problem "bramanskog" prilaza regionalnim pitanjima, Indija neće biti i svetska vojna sila.

"CIRKON" I "SATANA" Ovo je smrtonosno oružje kojim je Putin zapretio Americi (VIDEO)

 

Pročitajte i:

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd