fbpx
Skip to main content
zid

SUMORNI SVET ZIDOVA: Barijere samo niču, nigde razum da zavlada!

Foto: Profimedia
Čovečanstvo je u svađi samo sa sobom

Berlinski zid- Nemačka

U vreme kada je srušen Berlinski zid, 1989. godine, postojalo je 12 sličnih zidova širom sveta, a danas ih ima 70 i podignuti su sa ciljem da brani državne granice, prenosi istraživanje Elizabet Valet sa Univerziteta u Kvebeku , AFP

SAD UVREĐENA PODRŠKOM USTAŠA: Američki vojnici ginuli protiv nacista, ne povezujte nas

Berlinski zid
Foto: Profimedia

Zid prema Meksiku

Predsednik SAD ulaže napore da izgradi zid duž južne i jugoistočne granice sa Meksikom, iako postoji metalna ograda koju je odobrio bivši predsednik SAD Džordž Buš. Ograda je dugačka oko 1.060 kilometara i visine je 5 metara, dok je duž ograde postavljeno pregršt reflektora i kamera za osmatranje, piše AFP.

TRAMP RASKRŠTAVA SA ISLAMSTIMA? Povećava se broj američkih vojnika u Siriji

Zid
Foto: Profimedia

Zid za sprečavanje priliva migranata u Evropi

U Evropi takođe postoje granični zidovi kojima je cilj sprečavanje ulazaka migranata na teritoriju države.

ALEKSANDAR JE IMAO TOLIKO DUBOKE RANE DA SU MU VIRILE KOSTI: Roditelji izgladnjivali sina do SMRTI! (FOTO/VIDEO)

migranti
Foto: Profimedia

Francuska

Francuska je pri kraju 2016. godine donela odluku da digne "protiv-upadni" zid i tako blokira pristup luki na severu Francuske, Kaleu i tako onemogući migrantima nelegalan pristup Velikoj Britaniji.

Mađarska i Slovenija

Mađarska je podigla ogradu dugačku175 kilometara i visoku četiri metra duž granice sa Srbijom u septembru 2015. godine, dok su u oktobru postavili drugu ogradu duž granice sa Hrvatskom. Takvu odluku donela je i Slovenija.

STRAVIČNA NESREĆA NA AUTO-PUTU U KINI! 17 mrtvih u 56 slupanih automobila

Mađarska
Foto: Profimedia

Bugarska

Agencija navodi da je Bugarska je 2014. godine počela sa izgradnjom barijere od bodljikave žice duž svoje granice sa Turskom, što je bila glavna tačka ulaza za migrante koji su želeli da stignu u Evropu, a da se ne upuštaju na rizično putovanje preko Sredozemnog mora, zbog kojeg je u januaru ove godine stradalo rekordnih 288 osoba.

Grčka

Grčka je u momentu svog ekonomskog kraha postala glavna tačka ulaska migranta u Evropu, stoga je 2012. godine podignuta ograda od bodljikave žice dužine 11 kilometara na rečnoj granici sa Turskom.

UŽAS UŽIVO! Islamisti kidnapovali, pa pogubili čoveka i SVE TO SNIMILI (UZNEMIRUJUĆI FOTO, VIDEO)

Izbeglice na Lezbosu
Foto: Profimedia

Seuta i Melilja-Španija

Španske enklave Seuta i Melilja na severnoafričkoj obali, što je jedina kopnena obala Afrike i Evrope, zaštićene su visokotehnološkim ogradama, od kojih svaka ima oko 10 kilometara.

KIM POGUBIO 5 VIŠIH ZVANIČNIKA?! Nove optužbe upućene Pjongjangu od južnog suseda?

Seuta Španija
Foto: Profimedia

Izrael - zid prema Zapadnoj obali

Izrael je počeo sa izgradnjom bezbednosne barijere dužine 712 kilometara sa Zapadnom obalom još 2002. godine, uz objašnjenje da će time sprečiti napade palestinskih pobunjenika. Kritičari navode da je ta barijera iskorisćena za osvajanje teritorija i uspostavljanje granice koja de fakto krši međunarodno pravo. Izraelska barijera je na nekim mestima visoka do devet metara, a duž barijere se nalaze osmatračnice i elektronska prismotra.

NAPUSTILA ADVOKATURU DA BI POSTALA ELITNA PROSTITUTKA: Nećete verovati koliko sad zarađuje (FOTO)

Zid u Izraelu
Foto: Profimedia

Saudijska Arabija

Saudijska Arabija je kao odgovor na jačanje terorističke grupe Islamske države dodatno osigurala peščani bedem visine sedam metara i dužine 900 kilometara bodljikavom žicom i sistemom za elektronsku prismotru.

UBIJEN JEDAN OD LIDERA TALIBANA: Poginuo u američkom vazdušnom napadu?!

Indija

Na spornoj granici između Kašmira i Pakistana, Indija je izgradila barijeru dužine 750 kilometara, kako bi sprečila upade pakistanskih ekstremista. Indija je takođe na svojoj granici sa Bangladešom podigla ogradu od bodljkave žice u dužini od 2.700 kilometara, kako bi ograničila krijumčarenje i imigraciju.

Severna i Južna Koreja

Na granici između Severne i Južne Koreje, koja je uspostavljena 1953. godine, trenutno se nalazi teško naoružanje, senzori, nagazne mine i bodljikava žica, prisutni svsem na potezu od 250 kilometara koji predstavlja demilitarizovanu zonu.

HITNA EVAKUACIJA U ISTOČNOM LONDONU! Pronađena bomba iz Drugog svetskog rata!

Korejski zid
Foto: Profimedia

Zapadna Sahara

U Zapadnoj Sahari se od 1980. godine nalazi pešcani zid dužine 2.700 kilometara, zbog sukoba Maroka i Polisario pobunjenika koji se bore za kontrolu Zapadne Sahare još od 1970-ih.

UMRO U SNU: Pritvorenik se nije ni probudio, preminuo u zatvorskoj ćeliji

Sahara
Foto: Profimedia

Kipar

Zid deli ostrvsku državu Kipar na dva dela - turski i grčki - što je posledica Turske invazije Kipra 1974. godine, navodi AFP istraživanje Elizabet Valet. 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD svet

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
-5 Beograd