fbpx
Skip to main content
Vakcina

SVE DOSTUPNE VAKCINE PROTIV KORONA VIRUSA: U svetu trenutno odobreno devet, a koje su razlike među njima?

Foto: Profimedia/ilustracija
Trenutno u svetu je odobreno ukupno devet vakcina.

Prema najnovijem izveštaju SZO o vakcinama u razvoju u koje je Agencija za lekove iz Srbije imala uvid, 64 vakcine su u fazi kliničkih ispitivanja na zdravim dobrovoljcima, i čak 173 vakcine u pretkliničkoj fazi - 237 ukupno.

Sudeći po ovome, brojne kompanije konstantno podnose dokumentaciju za dozvolu, ali tek 9 njih zaključno sa današnjim danom je odobreno u svetu.

NISI SAMA: Kompanija Meridian ovim videom poslala NAJVAŽNIJU PORUKU! (VIDEO)

NISI SAMA: Kompanija Meridian ovim videom poslala NAJVAŽNIJU PORUKU! (VIDEO)

NOVI SOJ KORONE HARA SVETOM: Mutacija iz Britanije registrovana u čak 60 zemalja

NOVI SOJ KORONE HARA SVETOM: Mutacija iz Britanije registrovana u čak 60 zemalja

KORONA HARA RUSIJOM: Poslednje kovid brojke lede krv u žilama

KORONA HARA RUSIJOM: Poslednje kovid brojke lede krv u žilama

AstraZenekina vakcina je prva sledeća koju, sudeći po najavama predsednika Aleksandra Vučića, možemo da očekujemo u Srbiji, a evo još nekih koje bi mogle da budu predmet pregovora.

Vakcine koje imaju dozvolu za primenu u svetu na dan 19.1.2021:

  1. Vakcina Tozinameran (Comirnaty) od proizvođača Fajzer-BioNtek dobila dozvolu u 30 zemalja (uključujući celu EU, SAD, Srbiju i preporuku SZO)
  2. Gam-COVID-Vac (Sputnik V) od Gamaleja istraživački institute za epidemiologiju i mikrobiologiju primenjuje se u 11 zemalja (Ruska federacija, Srbija, Argentina)
  3. mRNA-1273 od Moderne u primeni u 10 zemalja (uključujući celu EU i SAD)
  4. AZD1222 od Univerziteta Oksford – AstraZeneka odobrena u 10 zemalja (Velika Britanija, Indija, Brazil)
  5. BBIBP-CorV od Sinofarma dobila dozvolu u 6 zemalja (Narodna republika Kina, Egipat, Srbija)
  6. CoronaVac od Sinovaka odobrena u 5 zemalja (Narodna republika Kina, Indonezija, Turska, Brazil)
  7. BBV152 (Covaxin) od Barat Bioteka odobrena u Indiji
  8. EpiVacCorona od Vektora odobrena u Ruskoj federaciji
  9. Ad5-nCoV od Kansino Bajolodžiks odobrena u Narodnoj republici Kini

Osim pomenutih, Ad26.COV2.S od Jansen Farmasutikal čeka odobrenje u EU i još dve države.

Ključne razlike između odobrenih vakcina:1

Fajzer(efikasna 95%) daje se u dve doze i čuva na minus 70 stepeni Celzijusovih. Vakcina mRNK se ubrizgava u telo, a njeni sastojci ulaze u ćelije i šalju poruku da počnu sa stvaranjem antigena. Ove antigene imuni sistem prepoznaje i tako priprema ćelije za borbu protiv korone.

fajzerova vakcina
Foto: Reuters

Moderna (95%) daje se u dve doze i čuva na minus 20 stepeni Celzijusovih. Kada se deo genetskog koda virusa nađe u telu, on počinje da pravi spajk proteine koronavirusa, telo ga prepoznaje i počinje sa pravljenjem antitela i T ćelija kako bi se borilo protiv virusa. Sledeći put kada bi se osoba zarazila virusom, telo bi već imalo sve što je potrebno za odbranu.

Sputnjik V (92%) isto ide u dve doze. Čuva se u frižideru na regularnoj temperaturi. DNK kod se prenosi u ćelije uz pomoć drugog virusa koji je potreban za adekvatan odgovor imunog sistema.

Oksford/AstraZeneka (62-92%) takođe ide u dve doze. Čuva se u frižideru na regularnoj temperaturi. U srži vakcine je virus koji uzrokuje prehladu kod šimpanzi. U njega je ubačen protein koronavirusa u obliku šiljka koji Sars-CoV-2 koristi da bi prodro u ljudske ćelije. Kada se vakcina ubrizga, virus šimpanze isporučuje gen za koronavirus ljudskim ćelijama koje počinju da izbacuju klas proteina. Otkriva ih imuni sistem koji proizvodi antitela i druge odgovore koji mogu napasti pravi koronavirus ukoliko se osoba zarazi u budućnosti.

Sinofarm (99%) je tradicionalna vakcina koja se prima u dve doze. Čuva se na regularnoj temperaturi frižidera. Telo se izlaže "mrtvim" delovima virusa, tako da nema rizika da dođe do ozbiljnog odgovora organizma. Inače, korišćenje neaktivnih viursa za pravljenje vakcine postoji još od pedeseth godina i u osnovi su onih protiv besnila i hepatitisa A.

Kineska vakcina
Foto: Profimedia

CoronaVac (Sinovak) (50-60%) spada u tradicionalnije i prima se u dve doze. Čuva se na temperaturi od 2-8 stepeni C. Zasnovana je na umrtvljenom virusu kovid 19, sadrži ceo virus sa svim antigenima.

Covaxin je mrtva vakcina i zasniva se na deaktiviranim česticama virusa Sars-CoV-2 i odobrena je za hitnu upotrebu u Indiji iako je u trećoj fazi ispitivanja. Još nije poznata njena efikasnost. Daje se u dve doze i čuva na temperaturi od 2-8 stepeni C.

EpiVacCorona (100%) se sastoji od veštački sintetizovanih kratkih fragmenata virusnih proteina - peptida, preko kojih imunološki sistem uči kako da prepozna i neutrališe virus. Daje se u dve doze.

Ad5-nCoV koristi oslabljeni virus obične prehlade (adenovirus, koji lako zarazi ljudske ćelije, ali nije sposoban da izazove bolest) za isporuku genetičkog materijala koji kodira spajk protein SARS-CoV-2 u ćelije. Te ćelije zatim proizvode protein S i putuju do limfnih čvorova, gde imuni sistem stvara antitela koja će prepoznati taj isti protein i boriti se protiv koronavirusa. Za razliku od ostalih vakcina sa liste predviđena je da se daje u jednoj dozi i još se ispituje njena efikasnost.

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd