fbpx
Skip to main content
Testiranje, koronavirus

SVET BRUJI O NOVIM BRZIM TESTOVIMA KOJI ZA POLA SATA OTKRIVAJU KORONU! Da li stižu i u Srbiju?

Foto: Profimedia/ilustracija
Testovi na zaraznu bolest Kovid-19, koji će pokazivati rezultate za 15 do 30 minuta, uskoro će biti na tržištu širom sveta.

Ovaj najnoviji pronalazak prvobitno bi trebalo da bude predstavljen i upotrebljen u zemljama koje imaju organičene resurse, jer ne zahtevaju značajnu labaratorijsku infrastrukturu kao i PCR testovi, koji su inače najpouzdaniji u dijagnostici korona virusa.

Kako da uštediš za iPhone 11 Pro?

Kako da uštediš za iPhone 11 Pro?

Fakultet društvenih nauka dobio sedam akreditacija

Fakultet društvenih nauka dobio sedam akreditacija

Kako su iz srpskog ogranka Svetske zdravstvene organizacije rekli ovi antigenski testovi smatraju se dodatkom, ali ne i zamenom za PCR testove.

- Oni pružaju pouzdane rezultate za otprilike 15 do 30 minuta, umesto sati ili dana koji su potrebni za PCR test, a po nižoj ceni i sa manje sofisticiranom opremom - rekli su iz SZO.

Korišćenjem ovih brzih testova omogućava se više testiranja, posebno u onim zemljama koje nemaju labaratorijske kapacitete ili dovoljan broj obučenih zdravstvenih radnika za sprovođenje PCR testiranja. Ovo je posebno važno tamo gde postoji rizik za veliko širenje virusa.

Što se brže dijagnostikuje kovid-19, brže se mogu preduzeti mere za lečenje i izolaciju onih sa virusom i traganje za njihovim kontaktima.

Testovi koji liče na testove trudnoće daju rezultat za najviše 30 minuta. Ako je test pozitivan, na displeju se pojavljuju dve plave linije. Svetka zdravstvena organizacije je prošle nedelje odobrila ove testove.

Brži i jeftiniji za upotrebu

Kako su objasnili iz SZO, antigenski testovi su određena vrsta alternative, jer su jeftiniji, brži i lakši za upotrebu, međutim još nisu toliko pouzdani kao PRC testovi. Inače, njihova cena iznosi čitavih pet dolara.

- Prema dosadašnjim saznanjima, ovi testovi najbolje rezultate pokazuju ako se koriste kod pacijenata s visokim virusnim opterećenjem, a koje se najčešće javlja 1 do 3 dana pre pojave simptoma, kao i u ranoj fazi bolesti (prvih 5 - 7 dana) - objasnili su iz SZO

Kada su u pitanju pacijent, koji više od pet dana imaju simptome korona virusa, veća je verovatnoća da ovaj test pokaže lažno negativne rezultate.

Kada će testovi biti uvedeni

SZO i njeni glavni partneri dogovorili su se da već sledećeg meseca distribuiraju 120 miliona brzih testova, a kako navodi Katarina Beme, glavni izvršni direktor neprofitne organizacije Fondacija za inovativnu novu dijagnostiku, prve količine biće namenjene za 20 afričkih zemalja.

Budući da Srbija ima prilično velike kapacitete za PCR testiranja, ne zna se tačna informacija kada bi u našoj zemlji moglo da se započne sa korišćenjem brzih /antigenskih testova.

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Fog
13 Beograd