Skip to main content
 • Read more nazdravljanje Region

  Ako ste mislili da više nema veresije prevarili ste se, samo morate da ispunite jedan uslov! (FOTO)

 • Read more Vuk Kostić, Jelisaveta Orašanin i Miloš Teodosić VIP

  POTOM SE UDALA ZA KOLEGU: Retko KO zna da je Vuk pre Jelisavete bio u vezi sa glumicom iz ČUVENE serije

 • Read more Marija Jovanović Hronika

  DANAS BI IMALA 15 GODINA I IŠLA NA MATURU: Sedam godina otkako je prestalo da kuca Marijino srce

 • Read more Plaža u CG Svet

  Turisti uživali na obali a onda se pojavila STRAVIČNA MORSKA NEMAN: Evakuisano nekoliko plaža! (VIDEO)

 • Read more Zoran Cvijanović VIP

  TOTALNI PREOKRET: Zbog toga su mu pomagali Manda i Kusta, a sada je sud odlučio da Cvija NIJE prevaren

 • Read more Ana Sević VIP

  KRAJ LJUBAVI?! Ana Sević prvi put JAVNO ISPROZIVALA Darka i ŠOKIRALA sve: Spavaš li mirno...

 • Read more dečak koji plače Hronika

  UŽAS KOD BOLJEVCA: Otac tukao kaišem, štapom i lancem svog maloletnog sina?!

Rat Rusije i Amerike?

SVET IZMEĐU DVE IMPERIJE: Kakva je budućnost odnosa SAD i RUSIJE?

Foto: SD/ilustracija
Sukob garantuje obostrano uništenje, saradnja jedina nada čovečanstva

Već više od sedamdeset godina međunarodni odnosi su znatno oblikovani odnosima dve najmoćnije svetske sile.

Veze Amerike i Rusije uvek su bile nešto posebno uz dužno uvažavanje velikih sila poput Nemačke, Velike Britanije, Kine, Indije. Susreti i dogovori Rusa i Amerikanaca bili su prožeti međusobnim uvažavanjem, divljenjem ali i intrigantnom zagonetnošću. Njihove veze bile su obeležene najčešće rivalstvom i napetostima, ali bilo je i razdoblja saradnje.

Odnosi Sjedinjenih Američkih Država i Ruske Federacije presudno utiču na svetska politička zbivanja već decenijama a izgleda da će se taj trend nastaviti i u vremenima koja su ispred nas. 

DRAMA U PARIZU: Likvidiran muškarac koji se automobilom zakucao u policiju! (VIDEO)

KATAR TRAŽI UKIDANJE BLOKADE: Saudijci prete višegodišnjom izolacijom!

Premda bilateralni odnosi postoje već vekovima, moderno doba odnosa započelo je 1941. U Drugom svetskom ratu Vašington i Moskva bili su bliski saveznici zahvaljujući pretnji nacifašizma koji je opasno pretio i jednima i drugima.

Tramp i Putin
Foto: Srbija Danas

Nakon uništenja smrtne pretnje, od 1945. do 1991. trajao je Hladni rat. Kao dve jedine preostale supersile, Amerika i Rusija takmičile su se ko će nametnuti svoje političko-društveno uređenje što većem delu sveta. Nuklearna i svemirska trka promenile su i uvele svet u naučno doba. Ipak razdoblja detanta pokazivala su da "obostrano garantovano uništenje" traži saradnju.

Raspadom SSSR-a, Amerika je trijumfovala i činilo se da Pax Americana nema alternativu. Tako je bilo devedesetih, ali već nakon 11. septembra 2001. videlo se da tako više neće ići. Dok je prvih 10-12 godina novog milenijuma više dominirala saradnja nego sukobi, to se počelo menjati tzv. Arapskim prolećem, a ukrajinska kriza je 2014. odvela američko-ruske odnose na hladnoratovske grane.

Oporavak i širenje ruske moći osujetilo je američku globalnu moć uz neizostavno uzdizanje Kine. Već tri godine kriza sve dublje karakteriše bilateralne odnose. Donald Tramp je nedavno izjavio da su odnosi s Rusijom na rekordno niskom nivou, a Vladimir Putin da je američka spoljnja politika uvek ista bez obzira ko bio predsednik. Oboje je zapravo tačno. Pitanje je što će se događati dalje.

SIMBOL PORAZA FRANCUSKE POLITIKE: Ipak će ruski helikopteri leteti sa "mistrala"

NATO kao prepreka

Otopljenje odnosa bi se moglo odvijati ako Amerika odustane od izvoza demokratije i širenja NATO-a, od političkih i vojnih intervencija širom sveta, ali i zbog drugih pitanja u zajedničkom interesu. Zahlađenje odnosa bi se moglo događati zbog jednostranog pokušaja širenja uticaja jedne ili druge sile i bilo kakvih nasilnih pokušaja izmene geopolitičkih odnosa. Dobri ili loši odnosi će se temeljiti na nekoliko glavnih polja: NATO savez, Ukrajina, Kina, Sirija i Bliski istok, međunarodni terorizam, kontrola nuklearnog naoružanja i uzdizanje novih sila.

Očito je NATO savez glavna prepreka mirnoj koegzistenciji. Raspadom SSSR-a raspao se i Varšavski pakt, dok se NATO nije reformirao ni ukinuo već je započeo novu ekspanziju kao zaštitni štit protiv eventualne ruske pretnje u budućnosti. 

Mada je bilo inicijativa da se i Rusija integrira u NATO, one su sve propale. Ako bi Rusija ušla u NATO to bi označilo NATO vojnom silom Saveta bezbednosti UN-a. NATO bi se reformisao pa bi Rusija postala ravnopravan partner sa SAD i drugim velikim silama. Budući da su uvek u NATO, SAD imale hegemoniju, to nije moguće. Najbolje rešenje za rusko-američke odnose bi bilo da se NATO ne širi dalje na istok i da odbaci antirusku retoriku. U pakt ne bi ulazile Ukrajina, Gruzija, Švedska i Finska. Međutim, čak i ako bi se to dogodilo, samo postojanje NATO uvek će biti kamen spoticanja između Moskve i Vašingtona.

nato, brisel
Foto: Profimedia

Ukrajina i Bliski istok

Ukrajinsko pitanje je problem na kojem su odnosi i pali na dno. Amerikanci uslovljavaju ukidanje sankcija nerealnim zahtevima Rusima da odustanu od Krima i Donbasa. Kad se takvi nerealni zahtevi uzmu u obzir onda je razumljivo da će sankcije ostati na snazi duže vrijeme. Krugovi u Pentagonu, Stejt Departmentu i CIA smatraju da je Putinova spoljna politika opasna i da Rusiju treba izolovati. Međutim, pre ili kasnije sankcije će se opravdati nekim drugim razlogom ili će biti ukinute kao deo američke strategije da više koristi donosi ukidanje sankcija.

Sudbina Ukrajine je neizvesna ali izvesno je da bi deljenje uticaja 50-50% u Ukrajini između Zapada i Istoka bio pun pogodak. 

Bliski istok će i dalje biti opasno polje gde danas SAD i Rusija vode tzv. "proxy" ratove a mogući su čak i direktni sukobi u budućnosti. Ako postoji deo sveta idealan za globalni rat onda je to nažalost Bliski istok. Amerika se drži osovine partnerstva s Izraelom i Saudijskom Arabijom ali sama nikako ne može uvesti red. Ruski uticaj preko Irana, Sirije, Kurda, Turske i čak Izraela je značajan i Rusi su činilac koji je doneo svežinu i donekle ravnotežu odnosa na Bliskom istoku. Izgledno je da će rat u Siriji završiti nekim američko-ruskim kompromisom.

RATNE IGRE na Baltiku: Posle NATO, slede vojne vežbe RUSIJE i KINE

Međutim, radikalni džihadisti dugoročno povezuju i Ruse i Amerikance. Terorizam radikalnih islamista je najbolja platforma za zajedničku saradnju. I Putin i Tramp su više puta isticali da im je uništenje džihadističkih terorista prioritet. Pre nekoliko godina Putin je za govornicom u Ujedinjenim narodima pozvao na stvaranje zajedničke koalicije država koja bi se borila protiv IS i radikalnog islamskog terorizma. To je nešto što pogađa i Rusiju, i ona je, svakako, spremna sa SAD krenuti u akciju uništenja terorizma. Takva akcija bi podrazumevala koalicionu vojnu kopnenu invaziju međunarodnih trupa koje bi se obračunale s teroristima u njihovim bazama na Bliskom istoku. Ako se džihadisti zaista žele uništiti najbolje rešenje je vojna čizma na terenu.

Američki i ruski nuklearni arsenal je impresivan pa je kontrola i njegovo smanjenje zajednički prioritet obe sile. Sjedinjene Države poseduju ukupno 7100 nuklearnih bojevih glava. SAD ima 1367 strateških nuklearnih bojevih glava raspoređenih na interkontinentalne balističke rakete, strateške bombardere i podmornice. Prema američkom ministarstvu odbrane, SAD poseduje 4571 aktivnu i neaktivnu bojevu glavu a oko 2500 bojevih glava je povučeno iz službe i čeka rasklapanje.

Ruska Federacija poseduje ukupno 7300 nuklearnih bojevih glava. Od te brojke 1796 je strateških nuklearnih bojevih glava raspoređenih na interkontinentalne balističke rakete, strateške bombardere i podmornice. 3200 bojevih glava je povučeno iz upotrebe i čeka rasklapanje. Početkom godine u telefonskom razgovoru Tramp je Putinu izrazio nezadovoljstvo oko sporazuma Novi start iz 2011. koji će trajati najmanje do 2021. U interesu obe strane je novi sporazum oko kontrole razornog oružja, detalji su nepoznati, ali svakako je za očekivati smanjenje broja nuklearnih bojevih glava.

Strateške nuklearne snage Rusije
Foto: Profimedia

I na kraju, današnji globalni politički poredak je multipolaran zbog uzdizanja Kine, Indije, Brazila, Južne Afrike, Turske i Indonezije. Stoga Rusija i SAD nemaju "duopol" kao što su ga posedovali u Hladnom ratu. Nove snažne sile nisu ultimativno vezane za jednu ili drugu stranu te traže svoje mesto u svetu koji se brzo menja što međunarodne odnose čini komplikovanijim i složenijim nego ranije.

Zato će multipolarnost, tj. svet sa više snažnih sila doprineti rusko-američkom manevrisanju između detanta i sukoba.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare
Read more migranti Svet

Velika OČEKIVANJA, malo NADE: Migranti u sve GOREM položaju

Read more policija u Nici Svet

Haos u Teksasu: Univerzitet naredio evakuaciju zbog pretnje bombom

Read more Merkel Svet

Merkel uoči Samita G20: Trgovina nije igra gubitnika i dobitnika

Read more Tramp Svet

Ovakav poziv Tramp neće ODBITI?! Evo zbog čega je Makron pozvao američkog predsednika u Pariz

Read more Bela Kuća Svet

Odloženo glasanje o Zakonu o zdravstvu SAD: Sve će se znati nakon 4. jula

Read more nica Svet

Vapaj za ISTINOM: Žrtvama napada u Nici predstavljeni rezultati istrage

Read more Nemački policajci Svet

Bruka na Samitu G20: Više od 220 nemačkih policajaca poslato kući zbog SRAMOTNOG ponašanja

Read more sajber kriminal Svet

NAPADNUT i Černobilj: Hakerski napadi ne jenjavaju!

Read more Gazimestan spomenik Info

Srbija obeležava 628 godina od Boja na Kosovu: Vučić polaže vence na Spomenik kosovskim junacima

Read more Vidovdan Info

DANAS JE VIDOVDAN: Evo šta bi valjalo da uradite prema VELIKOM NARODNOM VEROVANJU

Read more Beograd Info

Očekuje nas tropski dan: Prepodne VRELO, popodne PLJUSAK!

Read more Aleksandar Vučić Info

Vučić danas obilazi radove na izgradnji fabrike u Kruševcu

Read more Kosovo Info

Ekskluzivno: Ovako Srbi na Kosovu dočekuju Vidovdan (VIDEO)

Read more Ustaše Info

MUKE PROTERANIH: Hrvati Srbima DUGUJU 35 MILIJARDI dolara!

Read more Projekat Glac Info

U Starom dvoru održan prijem povodom započinjanja projekta "Glac"

Read more Ivica Dačić Info

Dačić uputio telegram saučešća porodici Dušana Batakovića

Read more hitna-pomoc Hronika

Horor u Požarevcu: Dečaka (15) umalo usmrtila poljoprivredna mašina!

Read more Kristina Kaplanović Hronika

SAMO želim da nađu UBICU moje ćerke: Jauk Kristininog oca koju je lopov ubio zbog 10.000 dinara

Read more Slobodan Šoškić Hronika

PREMINUO Slobodan Šoškić, bivši predsednik Advokatske komore Beograda!

Read more policija Hronika

NOVI DETALJI OBRAČUNA IZ NIŠA: Smrt Saška i Ćente NARUČENA IZ ZATVORA?!

Read more policija Hronika

U NOVOM PAZARU UHAPŠEN MUŠKARAC (27): Naneo teške telesne povrede čoveku (60)?!

Read more nova hronika, vatrogasci Hronika

POŽAR U Novom Pazaru: Vatra je gutala kuću, devojka ostala zarobljena u kući!

Read more dečak koji plače Hronika

UŽAS KOD BOLJEVCA: Otac tukao kaišem, štapom i lancem svog maloletnog sina?!

Read more policija Hronika

Pucnjava u Novom Pazaru: Jedna osoba ranjena i hitno prevezena u bolnicu

Read more Sirija Sirija

Amerika priprema novi NAPAD na Siriju?! Planovi Vašingtona ZABRINJAVAJU svet

Read more Bašar Al Asad Sirija

Predsednik Bašar al Asad upoznao se sa NAJNOVIJIM ruskim naoružanjem!

Read more Mosul Sirija

POVAMPIRILI SE džihadisti Islamske države u Mosulu: Već zauzeli nekoliko kvartova? (MAPA)

Read more sirijska vojska Sirija

Asadove jurišne jedinice sve bliže Deir ez Zoru: Tenkovi silovito gaze po vrelom pesku (MAPA/VIDEO)

Read more sirijska vojska Sirija

Džihadisti pred velikim SLOMOM u severnoj Siriji: Ako izgube AUTOPUT Itrija-Salamija, gotovi su

Read more reporter Sirija

Ovaj ratni reporter se ODSEKAO od STRAHA! Svi su mu se smejali a evo i zašto (VIDEO)

Read more Avion F-16 Sirija

Gađali zarobljenike džihadista?! Ameri bombardovali zatvor Islamske države i ubili 44 ljudi

Read more Islamska država Sirija

Kad neprijatelj VREBA iza ĆOŠKA: Džihadisti IS i irački vojnici nikad bliži jedni drugima (VIDEO)

Read more Ustaše Region

Zagreb veliča još jednog krvnika srpskog naroda: Jure Francetiću Hrvati dižu spomen ploču

Read more nazdravljanje Region

Ako ste mislili da više nema veresije prevarili ste se, samo morate da ispunite jedan uslov! (FOTO)

Read more bahata vožnja Region

On može nekoga da ubije, ne daj Bože: Ovakvu vožnju do Crne Gore niste videli (VIDEO)

Read more Vatrogasci Region

Požar BUKTI kod Trebinja!

Read more Skoplje Region

Za 24 časa čak tri zemljotresa: Tresla se Makedonija!

Read more mlada plače Region

Matija i Petra su dokazali da BESKRAJNE LJUBAVI POSTOJE, a kada vidite kako, pokušajte da se ne RASPLAČETE (VIDEO)

Read more Grmljavina u Brazilu Region

Vozio je bicikl, a onda ga je GROM BACIO NA ZEMLJU! Nikada ne biste pogodili šta mu je spasilo život

Read more Mihail Tudose Region

Da li je ovo REŠENJE političke KRIZE u Rumuniji: Evo ko je novi PREMIJER

Read more Miloš Vučević i Tomasa Njegodjiš Vojvodina

Miloš Vučević primio je danas ambasadora Republike Poljske Tomaša Njegođiša!

Read more Dvorac Dunđerski Vojvodina

ČAROBNI DVORCI: Evo koje sve znamenitosti i manifestacije treba da obiđete u Plandištu! (FOTO, VIDEO)

Read more Vuk Karadžić Vojvodina

SREBRO ZA ZLATNU DECU: KUD "Vuk Karadžić" je PONOS Plandišta! (VIDEO)

Read more Grafika17 Vojvodina

KAKO da pokrenete SOPSTVENI biznis? Naučite u 5 KORAKA od stanovnika Sremske Mitrovice!

Read more Poni Vojvodina

PONIJADA: Deca OBOŽAVAJU ovo dešavanje u VOJVODINI, a i vi ćete kada vidite KAKO se provode!

Read more Ples Vojvodina

PLANDIŠTE I VRŠAC IMAJU SVETSKE PRVAKE! Acro dance studio "Super Star" BLISTAO u Mađarskoj! (VIDEO)

Read more Krofnijada Vojvodina

HOMER SIMPSON bi obožavao ovaj grad u Srbiji: OVDE se obeležava KROFNIJADA! (FOTO)

Read more Sremska Mitrovica Vojvodina

Sremska Mitrovica IDEALNA za GRINFILD INVESTICIJE: Stranci sve više ulažu u grad na Savi!

Read more deponija Beograd

POŽAR U VINČI UGAŠEN: Unutrašnjost deponije će nastaviti da se prati termovizijskim kamerama!

Read more TAKMIČARI Beograd

Počeo peti Kup Matematičke gimnazije!

Read more bazen Beograd

Zbog visokih temperatura u sredu i četvrtak SCR "11. April" organizuje noćno kupanje!

Read more Obilićev venac Beograd

Završena garaža "Obilićev venac", startuje 1.jula

Read more Spomenik Milutinu Milankoviću Beograd

Otkriveno spomen-obeležje velikom srpskom naučniku Milutinu Milankoviću!

Read more Stambol kapija Beograd

KONAČNO OTERALI TURKE, mučenje trajalo čitavu VEČNOST, a onda se SRPSKA ZASTAVA PONOSNO ZAVIJORILA!

Read more Goran Vesić Beograd

Vesić sokiran činjenicom da je jedan SPOMENIK KULTURE UNAKAŽEN! (FOTO)

Read more Studentska 45a Beograd

BEOGRADSKA INSPEKCIJA: Zašto rušenje objekta u Studentskoj traje duže od mesec dana?

Read more Mahir Rakovac Drug nije meta

Sećate se Mahira (14) koji se ubio zbog vršnjačkog nasilja? Njegove roditelje je OPET snašla ZLA KOB!

Read more Log out nasilje Drug nije meta

Borba protiv digitalnog nasilja: KO sve snosi MORALNU ODGOVORNOST?

Read more Log out nasilje Drug nije meta

Svi oblici DIGITALNOG NASILJA i kako ih SPREČITI!

Read more Ask.fm Drug nije meta

RODITELJI, ovo je važno da znate: Šta je ASK.FM, mreža zbog KOJE se deca UBIJAJU?

Read more Drug nije meta Drug nije meta

OBRT U SLUČAJU SEKSUALNOG ZLOSTAVLJANJA: Dečak (7) SLAGAO da ga je drug (10) silovao?!

Read more Grafika17 Drug nije meta

ARMAGEDON: Akcija MUP-a koje se svi PEDOFILI PLAŠE već 7 godina!

Read more Drug nije meta Drug nije meta

Stravično! Ovakav užas Srbija ne pamti: Dečak (10) silovao druga (7)

Read more trgovina decom Drug nije meta

SPAS ILI VRSTA OPASNOSTI?! Evo kakva je uloga interneta u najvećim problemima kao što je trgovina decom?!

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd
Read more Markus Vilijams postiže trojku za pobedu Košarka

ZAKON U LOS ANĐELESU: Markus Vilijams promenio imidž i dao TROJKU ZA POBEDU u POSLEDNJOJ SEKUNDI u stilu Kobija Brajanta! (VIDEO)

Read more KK Partizan Košarka

MUTINO PRVO POJAČANJE: Partizan doveo čudo od deteta! (VIDEO+FOTO)

Read more FKPartiz Fudbal

OBE AKCIJE SU SA ISTE STRANE TERENA: Pogledajte golove Partizana protiv Kapfenberga (VIDEO)

Read more Mobilni telefon Vesti

BUDITE OPREZNI: Ovo su dva načina KAKO vas neko može ŠPIJUNIRATI preko mobilnog telefona! (VIDEO)