Skip to main content
 • Read more Branislav Šaranović Hronika

  Priče iz srpskog podzemlja: Kako je kralj kocke izveo SPEKTAKULARNO BEKSTVO iz nemačkog zatvora

 • Read more Malala Jusufzai Svet

  Hteli su da je ubiju, bori se za devojčice, a iznenadiće vas kada vidite ko je njen otac

 • Read more Ivica Todorić Vesti

  Akcija Agrokor: Određen PRITVOR Ivici Todoriću!

 • Read more Pedofil, devojčica Hronika

  Užas u Mladenovcu: Majka ostavila ćerku (15) kod komšije, kad se vratila zatekla ga između ćerkinih nogu

 • Read more Crkva Info

  Danas slavimo Svetog apostola Tomu: Ovaj veliki praznik se provodi kod kuće, a evo i zbog čega

 • Read more Božo Vrećo VIP

  NIKADA NE PRESTAJEM DA VOLIM: Ekskluzivni rođendanski intervju sa Božom Vrećom!

 • Read more Fejsbuk Vesti

  Noćas se dogodila najveća promena na fejsbuku u Srbiji!

Rat Rusije i Amerike?

SVET IZMEĐU DVE IMPERIJE: Kakva je budućnost odnosa SAD i RUSIJE?

Foto: SD/ilustracija
Sukob garantuje obostrano uništenje, saradnja jedina nada čovečanstva

Već više od sedamdeset godina međunarodni odnosi su znatno oblikovani odnosima dve najmoćnije svetske sile.

Veze Amerike i Rusije uvek su bile nešto posebno uz dužno uvažavanje velikih sila poput Nemačke, Velike Britanije, Kine, Indije. Susreti i dogovori Rusa i Amerikanaca bili su prožeti međusobnim uvažavanjem, divljenjem ali i intrigantnom zagonetnošću. Njihove veze bile su obeležene najčešće rivalstvom i napetostima, ali bilo je i razdoblja saradnje.

Odnosi Sjedinjenih Američkih Država i Ruske Federacije presudno utiču na svetska politička zbivanja već decenijama a izgleda da će se taj trend nastaviti i u vremenima koja su ispred nas. 

DRAMA U PARIZU: Likvidiran muškarac koji se automobilom zakucao u policiju! (VIDEO)

KATAR TRAŽI UKIDANJE BLOKADE: Saudijci prete višegodišnjom izolacijom!

Premda bilateralni odnosi postoje već vekovima, moderno doba odnosa započelo je 1941. U Drugom svetskom ratu Vašington i Moskva bili su bliski saveznici zahvaljujući pretnji nacifašizma koji je opasno pretio i jednima i drugima.

Tramp i Putin
Foto: Srbija Danas

Nakon uništenja smrtne pretnje, od 1945. do 1991. trajao je Hladni rat. Kao dve jedine preostale supersile, Amerika i Rusija takmičile su se ko će nametnuti svoje političko-društveno uređenje što većem delu sveta. Nuklearna i svemirska trka promenile su i uvele svet u naučno doba. Ipak razdoblja detanta pokazivala su da "obostrano garantovano uništenje" traži saradnju.

Raspadom SSSR-a, Amerika je trijumfovala i činilo se da Pax Americana nema alternativu. Tako je bilo devedesetih, ali već nakon 11. septembra 2001. videlo se da tako više neće ići. Dok je prvih 10-12 godina novog milenijuma više dominirala saradnja nego sukobi, to se počelo menjati tzv. Arapskim prolećem, a ukrajinska kriza je 2014. odvela američko-ruske odnose na hladnoratovske grane.

Oporavak i širenje ruske moći osujetilo je američku globalnu moć uz neizostavno uzdizanje Kine. Već tri godine kriza sve dublje karakteriše bilateralne odnose. Donald Tramp je nedavno izjavio da su odnosi s Rusijom na rekordno niskom nivou, a Vladimir Putin da je američka spoljnja politika uvek ista bez obzira ko bio predsednik. Oboje je zapravo tačno. Pitanje je što će se događati dalje.

SIMBOL PORAZA FRANCUSKE POLITIKE: Ipak će ruski helikopteri leteti sa "mistrala"

NATO kao prepreka

Otopljenje odnosa bi se moglo odvijati ako Amerika odustane od izvoza demokratije i širenja NATO-a, od političkih i vojnih intervencija širom sveta, ali i zbog drugih pitanja u zajedničkom interesu. Zahlađenje odnosa bi se moglo događati zbog jednostranog pokušaja širenja uticaja jedne ili druge sile i bilo kakvih nasilnih pokušaja izmene geopolitičkih odnosa. Dobri ili loši odnosi će se temeljiti na nekoliko glavnih polja: NATO savez, Ukrajina, Kina, Sirija i Bliski istok, međunarodni terorizam, kontrola nuklearnog naoružanja i uzdizanje novih sila.

Očito je NATO savez glavna prepreka mirnoj koegzistenciji. Raspadom SSSR-a raspao se i Varšavski pakt, dok se NATO nije reformirao ni ukinuo već je započeo novu ekspanziju kao zaštitni štit protiv eventualne ruske pretnje u budućnosti. 

Mada je bilo inicijativa da se i Rusija integrira u NATO, one su sve propale. Ako bi Rusija ušla u NATO to bi označilo NATO vojnom silom Saveta bezbednosti UN-a. NATO bi se reformisao pa bi Rusija postala ravnopravan partner sa SAD i drugim velikim silama. Budući da su uvek u NATO, SAD imale hegemoniju, to nije moguće. Najbolje rešenje za rusko-američke odnose bi bilo da se NATO ne širi dalje na istok i da odbaci antirusku retoriku. U pakt ne bi ulazile Ukrajina, Gruzija, Švedska i Finska. Međutim, čak i ako bi se to dogodilo, samo postojanje NATO uvek će biti kamen spoticanja između Moskve i Vašingtona.

nato, brisel
Foto: Profimedia

Ukrajina i Bliski istok

Ukrajinsko pitanje je problem na kojem su odnosi i pali na dno. Amerikanci uslovljavaju ukidanje sankcija nerealnim zahtevima Rusima da odustanu od Krima i Donbasa. Kad se takvi nerealni zahtevi uzmu u obzir onda je razumljivo da će sankcije ostati na snazi duže vrijeme. Krugovi u Pentagonu, Stejt Departmentu i CIA smatraju da je Putinova spoljna politika opasna i da Rusiju treba izolovati. Međutim, pre ili kasnije sankcije će se opravdati nekim drugim razlogom ili će biti ukinute kao deo američke strategije da više koristi donosi ukidanje sankcija.

Sudbina Ukrajine je neizvesna ali izvesno je da bi deljenje uticaja 50-50% u Ukrajini između Zapada i Istoka bio pun pogodak. 

Bliski istok će i dalje biti opasno polje gde danas SAD i Rusija vode tzv. "proxy" ratove a mogući su čak i direktni sukobi u budućnosti. Ako postoji deo sveta idealan za globalni rat onda je to nažalost Bliski istok. Amerika se drži osovine partnerstva s Izraelom i Saudijskom Arabijom ali sama nikako ne može uvesti red. Ruski uticaj preko Irana, Sirije, Kurda, Turske i čak Izraela je značajan i Rusi su činilac koji je doneo svežinu i donekle ravnotežu odnosa na Bliskom istoku. Izgledno je da će rat u Siriji završiti nekim američko-ruskim kompromisom.

RATNE IGRE na Baltiku: Posle NATO, slede vojne vežbe RUSIJE i KINE

Međutim, radikalni džihadisti dugoročno povezuju i Ruse i Amerikance. Terorizam radikalnih islamista je najbolja platforma za zajedničku saradnju. I Putin i Tramp su više puta isticali da im je uništenje džihadističkih terorista prioritet. Pre nekoliko godina Putin je za govornicom u Ujedinjenim narodima pozvao na stvaranje zajedničke koalicije država koja bi se borila protiv IS i radikalnog islamskog terorizma. To je nešto što pogađa i Rusiju, i ona je, svakako, spremna sa SAD krenuti u akciju uništenja terorizma. Takva akcija bi podrazumevala koalicionu vojnu kopnenu invaziju međunarodnih trupa koje bi se obračunale s teroristima u njihovim bazama na Bliskom istoku. Ako se džihadisti zaista žele uništiti najbolje rešenje je vojna čizma na terenu.

Američki i ruski nuklearni arsenal je impresivan pa je kontrola i njegovo smanjenje zajednički prioritet obe sile. Sjedinjene Države poseduju ukupno 7100 nuklearnih bojevih glava. SAD ima 1367 strateških nuklearnih bojevih glava raspoređenih na interkontinentalne balističke rakete, strateške bombardere i podmornice. Prema američkom ministarstvu odbrane, SAD poseduje 4571 aktivnu i neaktivnu bojevu glavu a oko 2500 bojevih glava je povučeno iz službe i čeka rasklapanje.

Ruska Federacija poseduje ukupno 7300 nuklearnih bojevih glava. Od te brojke 1796 je strateških nuklearnih bojevih glava raspoređenih na interkontinentalne balističke rakete, strateške bombardere i podmornice. 3200 bojevih glava je povučeno iz upotrebe i čeka rasklapanje. Početkom godine u telefonskom razgovoru Tramp je Putinu izrazio nezadovoljstvo oko sporazuma Novi start iz 2011. koji će trajati najmanje do 2021. U interesu obe strane je novi sporazum oko kontrole razornog oružja, detalji su nepoznati, ali svakako je za očekivati smanjenje broja nuklearnih bojevih glava.

Strateške nuklearne snage Rusije
Foto: Profimedia

I na kraju, današnji globalni politički poredak je multipolaran zbog uzdizanja Kine, Indije, Brazila, Južne Afrike, Turske i Indonezije. Stoga Rusija i SAD nemaju "duopol" kao što su ga posedovali u Hladnom ratu. Nove snažne sile nisu ultimativno vezane za jednu ili drugu stranu te traže svoje mesto u svetu koji se brzo menja što međunarodne odnose čini komplikovanijim i složenijim nego ranije.

Zato će multipolarnost, tj. svet sa više snažnih sila doprineti rusko-američkom manevrisanju između detanta i sukoba.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare
Read more Vladimir Putin Svet

Vladimir Putin sprema novinarku za PREDSEDNICU RUSIJE? (FOTO)

Read more Revolucionarna garda Irana Svet

Iranska revolucionarna garda se ne ŠALI: Očekuje se UBRZAVANJE balističkog raketnog programa

Read more Malala Jusufzai Svet

Hteli su da je ubiju, bori se za devojčice, a iznenadiće vas kada vidite ko je njen otac

Read more Karles Pudždemon Svet

Katalonski lider odgovorio u poslednji čas i postavio DVA uslova: Iz Madrida stiže "NUKLEARNI ODGOVOR"

Read more Britanska nuklearna podmornica Svet

Severna Koreja gradi OGROMNU podmornicu: Kim Džong Un sprema Amerima IZNENAĐENJE

Read more Bliznakinje Svet

Spema se novi MASAKR U AMERICI: Ponoviće se 11. septembar, stiglo upozorenje

Read more Čarls Kater Svet

Ovaj Amerikanac želi srpsko državljanstvo, a ima i poruku za Dačića (FOTO)

Read more Mapa Japana Svet

Strahovit ZEMLJOTRES na jugu Japana

Read more batajnica Info

Ministarstvo odbrane izdalo saopštenje građanima Srbije koji žele da prisustvuju manifestaciji "Sloboda 2017"

Read more Aleksandar Vučić Info

Predsednik Vučić u Batajnici: Pozivam ljude da vide sutra Laste, Lazara, Miloša i G4

Read more Policija/ilustracija Info

Ćerka poznatog biznismena izazvala STRAVIČNU SAOBRAĆAJKU: Bilo je jezivo, tela su ležala u krvi (FOTO/ VIDEO)

Read more Tamara Vučić Info

Prva dama Srbije na modnoj reviji: Pogledajte sa kim je došla Tamara Vučić (FOTO)

Read more Ljubiša Diković Info

General Ljubiša Diković sastao se danas sa predsedavajućim Vojnog komiteta Evropske unije

Read more Vučić i Merk Info

Vučić razgovorao sa bavarskom ministarkom Merk: Jedan od glavnih interesa Srbije - što bolji odnosi s Nemačkom

Read more Haški tribunal Info

Haške sudije ponovo nad glavama Srba: TRIBUNAL ĆE NASTAVITI SA RADOM

Read more Aleksandar Vučić Info

Kineski predsednik i premijer poslali pisma Vučiću, a evo šta je naš predsednik rekao na to

Read more Saša Mirković Hronika

USVOJENA ŽALBA: Saša Mirković pušten iz zatvora u kućni pritvor

Read more policija Hronika

DRAMATIČNA SCENA U NOVOM SADU: Pretučena policajka nasred ulice!

Read more policija Hronika

Ministarstvo odbrane saopštilo IDENTITET poginulih kod Feketića: Stradali POTPUKOVNIK VOJSKE I CIVIL!

Read more policija Hronika

Srpska glumica optužena da je počinila UBISTVO, a evo šta se sada dešava sa njom (FOTO)

Read more hronika Hronika

Tragedija u Pribojskoj banji: Upao u kuću bivše supruge, pucao u nju i ukućane, pa sebi PRESUDIO!

Read more hronika vinjeta Hronika

UŽAS U NOVOM SADU: Pretio sinu da će mu MOTORNOM TESTEROM odseći GLAVU!

Read more policija Hronika

TRAGEDIJA: Dva lančana sudara kod Feketića, IMA MRTVIH!

Read more Jelena Krsmanović Hronika

Jelena Marjanović je pustila ubicu da joj priđe blizu iz samo jednog, očiglednog razloga

Read more Islamska država Sirija

Džihadisti IS ISKORISTILI SMRT generala Isama Zahredina, pa pokrenuli OFANZIVU u Deir ez Zoru

Read more sirija Sirija

Al Kaida upala u ZAMKU: Sirijske snage stisle teroriste na jugu zemlje, Izrael ometa jače akcije

Read more Isam Zahredin Sirija

Telo POGINULOG sirijskog heroja i generala Isama Zahredina stiglo je u Damask (FOTO)

Read more sirijska vojska Sirija

Aerodrom u Deir ez Zoru radi PUNOM PAROM: Ovo je veoma važno za Siriju, a evo i zašto (VIDEO)

Read more sirijska vojska Sirija

Još jedna pobeda sirijske vojske: Autoput između Hame i Alepa sada je bezbedan, džihadisti pobegli

Read more Al Kaida Sirija

Al Kaida ponovo OŽIVLJAVA u Siriji: Sada su znatno JAČI nego dok ih je vodio Osama bin Laden

Read more Isam Zahredin Sirija

Počivao u miru GENERALE: Poginuo HEROJ Isam Zahredin, branilac sirijskog grada Deir ez Zora (FOTO)

Read more IS Sirija

(UZNEMIRUJUĆE) ZVERSKI I KRVAVO! Džihadisti odsekli desnu ruku čoveku MESARSKOM SATAROM!

Read more Kolinda i Putin Region

RUSKI MEDIJI ZAOBIŠLI KOLINDU: Nisu ni izvestili da se sastala sa Putinom

Read more Skoplje Region

Uhapšen bivši načelnik Uprave za bezbednost i kontraobaveštajne poslove Makedonije

Read more Bombardovanje Beograda 1999 Region

Oni su bombardovali Srbe i zato NATO nije naš interes: Predsednik Dodik poslao jasnu poruku

Read more Milorad Dodik Region

Urotili se protiv Dodika i Srpske: Burna reagovanja na rezoluciju o vojnoj neutralnosti RS

Read more Stevan Lučić Region

Stevan je prevalio 530 km BICIKLOM od Herceg Novog do Beograda, a svi su ga čudno gledali iz OVOG RAZLOGA

Read more milorad dodik Region

Dodik optužio opoziciju u RS: Zajedno sa strancima kontinuirano rade na destabilizaciji države

Read more Milorad Dodik pozdravlja Treći pešadijski puk Region

NATO O PROGLAŠENJU VOJNE NEUTRALNOSTI SRPSKE: Mi nastavljamo saradnju sa BiH

Read more Matea Mlinar Region

NESTALA MATEA (15)! Majka prijavila policiji nestanak, na Fejsu objavila DRAMATIČAN APEL!

Read more Grafit Vojvodina

SKANDAL u Zrenjaninu: Nacionalistički grafiti osvanuli na privatnoj kući (VIDEO)

Read more Petrovaradinska tvrđava Vojvodina

Opasna zabava u NS: Nova igra KATAKOMBA RULET uzima maha među tinejdžerima

Read more Novi Sad Vojvodina

PRVI PUT: Univerzitet u Novom Sadu na Šangajskoj listi

Read more Selo Vojvodina

TOPLA PRIČA IZ VOJVODINE: Dimići su dobili novi dom, a evo šta je njihov "recept" za miran i srećan život

Read more Etno kuća Jelena Vojvodina

I turistički i gastronomski užitak: Etno kuće koje krase Sombor (FOTO)

Read more Most slobode Vojvodina

Istorija kroz konstrukciju: Kako je "Most slobode" postao jedan od simbola Novog Sada

Read more Novosadska Sinagoga Vojvodina

Dom molitve svih naroda: Predstavljamo vam novosadsku Sinagogu

Read more Muzej Vojvodine Vojvodina

Istorija na tlu Vojvodine: Posetili smo muzej koji živopisno svedoči o milenijumskoj prošlosti ovog kraja

Read more muzej-savremene-umetnosti Beograd

Zavirili smo u MSU pre otvaranja: Iznenadićete se kako izgleda unutrašnjost posle čitave decenije (FOTO)

Read more Aleksandar Šapić Beograd

Policija na tragu "prevare" Šapićevog ujaka!?

Read more Borisav Filipović Beograd

Potpukovnik Filipović (91) je jedan od spasilaca Beograda: Sine, to je bilo strašno, ALI OPET BIH GINUO!

Read more skupstina-grada Beograd

Prijemom za borce NOR-a počelo obeležavanje Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu

Read more Dan oslobođenja Beograd

Obeležene 73 godine od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu (FOTO)

Read more beograd Beograd

Beograđani, u OVIM ULICAMA će se u oktobru vršiti radovi na javnom osvetljenju

Read more Trg Republike Beograd

Dan oslobođenja Beograda: Zatvara se centar grada, spremite se za kolaps u saobraćaju

Read more Zgrada Beograd

Pri kraju rešenje afere "smrdljivih zgrada", stanovnici se sele u komšiluk

Read more dečak Drug nije meta

Zabrinuti roditelji ne šalju decu na nastavu: Učenik PRVOG RAZREDA pretio vršnjacima NOŽEM!

Read more Devojčice Drug nije meta

Strava i užas u Srbiji: Ovakvim porukama pedofili mame devojčice preko Fejsbuka (UZNEMIRUJUĆI FOTO)

Read more devojčica drug nije meta Drug nije meta

NEZAPAMĆENI INCIDENT u Karlovačkoj gimnaziji: Učenik PRETUKAO bivšu devojku posle časa?

Read more Drug nije meta Drug nije meta

USPELA AKCIJA PORTALA SRBIJA DANAS: Nakon našeg upornog insistiranja SOS linija KONAČNO RADI!

Read more Drug nije meta Drug nije meta

Na velikom odmoru FRKA, u holu KRVAVI PIR! Novi incident u Rakovici: Mislio sam da mu je glava razbijena

Read more Ministar prosvete Mladen Šarčević Drug nije meta

Šarčević najavio inspekcije u školama širom Srbije: Prisutno sIledžijstvo svake vrste

Read more Drug nije meta Drug nije meta

STRAVIČNA SCENA u školi na Novom Beogradu: Učenika (14) tukli i šutirali zbog PATIKA i PARA

Read more Drug nije meta Drug nije meta

Tuča u beogradskoj osnovnoj školi?! Dete sa POVREDAMA GLAVE prevezeno u Urgentni

Vremenska prognoza
Clear sky
26 Beograd
Read more Rijaliti Zadruga Zadruga

FILIP TEK ŠTO JE UŠAO, ODMAH NAPRAVIO HAOS: Zadruga bruji o NOVOM raskidu! Pale i TEŠKE reči! (VIDEO)

Read more Luna i Rada Zadruga

RADA BACILA OKO NA SLOBU? Luna, ona će ti ga oteti... Podseća je na HARISA! Au, ŠTA JE OVO?!

Read more Dragomir Bojanić Gidra VIP

Zbog ove scene iz "Žikine dinastije" Gidru bi danas OBESILI! (VIDEO)

Read more Slagalica Zanimljivosti

U MANTIJI! Pop došao u u Slagalicu! Ono što je rekao prepričava cela Srbija (VIDEO)