Skip to main content
 • Read more Beograd Vesti

  JEFTINI POLOVNJACI U SRBIJI, A NISU NA OGLASIMA: BMW za samo 354, pežo 483 evra

 • Read more Perica Gavrilović Hronika

  ALBANAC JE NAPRAVIO SRPSKU DECU SIROČIĆIMA! Devojka je ubijenom Srbinu u Beču VIKNULA OVO, a onda je SEVNUO NOŽ

 • Read more Dete prima vakcinu Info

  UPOZORENJE: Sastavljaju se spiskovi roditelja koji ne vakcinišu decu, a onda STIŽU PRIJAVE

 • Read more Godinu dana bez Marinka Madžgalja - pomen na Novom bežanijskom groblju VIP

  PRVA GODINA BEZ MARINKA: Danas bi napunio 39 godina, a na grob voljenog glumca NIKO NIJE DOŠAO SEM NJE

 • Read more FK Crvena zvezda Fudbal

  NA MARAKANI VEĆ KLJUČA: Ovo je pokazatelj da će tribine za Zvezda – Krasnodar biti KRCATE (FOTO)

 • Read more Beograd Info

  SRBI, NIJE KRAJ I NEĆE VAM SE DOPASTI! Od četvrtka ćemo se ponovo kuvati!

 • Read more astro Astro

  SAZNAJTE ŠTA VAS ČEKA OVE NEDELJE: Horoskop od 21.8. do 27.8.

Rat Rusije i Amerike?

SVET IZMEĐU DVE IMPERIJE: Kakva je budućnost odnosa SAD i RUSIJE?

Foto: SD/ilustracija
Sukob garantuje obostrano uništenje, saradnja jedina nada čovečanstva

Već više od sedamdeset godina međunarodni odnosi su znatno oblikovani odnosima dve najmoćnije svetske sile.

Veze Amerike i Rusije uvek su bile nešto posebno uz dužno uvažavanje velikih sila poput Nemačke, Velike Britanije, Kine, Indije. Susreti i dogovori Rusa i Amerikanaca bili su prožeti međusobnim uvažavanjem, divljenjem ali i intrigantnom zagonetnošću. Njihove veze bile su obeležene najčešće rivalstvom i napetostima, ali bilo je i razdoblja saradnje.

Odnosi Sjedinjenih Američkih Država i Ruske Federacije presudno utiču na svetska politička zbivanja već decenijama a izgleda da će se taj trend nastaviti i u vremenima koja su ispred nas. 

DRAMA U PARIZU: Likvidiran muškarac koji se automobilom zakucao u policiju! (VIDEO)

KATAR TRAŽI UKIDANJE BLOKADE: Saudijci prete višegodišnjom izolacijom!

Premda bilateralni odnosi postoje već vekovima, moderno doba odnosa započelo je 1941. U Drugom svetskom ratu Vašington i Moskva bili su bliski saveznici zahvaljujući pretnji nacifašizma koji je opasno pretio i jednima i drugima.

Tramp i Putin
Foto: Srbija Danas

Nakon uništenja smrtne pretnje, od 1945. do 1991. trajao je Hladni rat. Kao dve jedine preostale supersile, Amerika i Rusija takmičile su se ko će nametnuti svoje političko-društveno uređenje što većem delu sveta. Nuklearna i svemirska trka promenile su i uvele svet u naučno doba. Ipak razdoblja detanta pokazivala su da "obostrano garantovano uništenje" traži saradnju.

Raspadom SSSR-a, Amerika je trijumfovala i činilo se da Pax Americana nema alternativu. Tako je bilo devedesetih, ali već nakon 11. septembra 2001. videlo se da tako više neće ići. Dok je prvih 10-12 godina novog milenijuma više dominirala saradnja nego sukobi, to se počelo menjati tzv. Arapskim prolećem, a ukrajinska kriza je 2014. odvela američko-ruske odnose na hladnoratovske grane.

Oporavak i širenje ruske moći osujetilo je američku globalnu moć uz neizostavno uzdizanje Kine. Već tri godine kriza sve dublje karakteriše bilateralne odnose. Donald Tramp je nedavno izjavio da su odnosi s Rusijom na rekordno niskom nivou, a Vladimir Putin da je američka spoljnja politika uvek ista bez obzira ko bio predsednik. Oboje je zapravo tačno. Pitanje je što će se događati dalje.

SIMBOL PORAZA FRANCUSKE POLITIKE: Ipak će ruski helikopteri leteti sa "mistrala"

NATO kao prepreka

Otopljenje odnosa bi se moglo odvijati ako Amerika odustane od izvoza demokratije i širenja NATO-a, od političkih i vojnih intervencija širom sveta, ali i zbog drugih pitanja u zajedničkom interesu. Zahlađenje odnosa bi se moglo događati zbog jednostranog pokušaja širenja uticaja jedne ili druge sile i bilo kakvih nasilnih pokušaja izmene geopolitičkih odnosa. Dobri ili loši odnosi će se temeljiti na nekoliko glavnih polja: NATO savez, Ukrajina, Kina, Sirija i Bliski istok, međunarodni terorizam, kontrola nuklearnog naoružanja i uzdizanje novih sila.

Očito je NATO savez glavna prepreka mirnoj koegzistenciji. Raspadom SSSR-a raspao se i Varšavski pakt, dok se NATO nije reformirao ni ukinuo već je započeo novu ekspanziju kao zaštitni štit protiv eventualne ruske pretnje u budućnosti. 

Mada je bilo inicijativa da se i Rusija integrira u NATO, one su sve propale. Ako bi Rusija ušla u NATO to bi označilo NATO vojnom silom Saveta bezbednosti UN-a. NATO bi se reformisao pa bi Rusija postala ravnopravan partner sa SAD i drugim velikim silama. Budući da su uvek u NATO, SAD imale hegemoniju, to nije moguće. Najbolje rešenje za rusko-američke odnose bi bilo da se NATO ne širi dalje na istok i da odbaci antirusku retoriku. U pakt ne bi ulazile Ukrajina, Gruzija, Švedska i Finska. Međutim, čak i ako bi se to dogodilo, samo postojanje NATO uvek će biti kamen spoticanja između Moskve i Vašingtona.

nato, brisel
Foto: Profimedia

Ukrajina i Bliski istok

Ukrajinsko pitanje je problem na kojem su odnosi i pali na dno. Amerikanci uslovljavaju ukidanje sankcija nerealnim zahtevima Rusima da odustanu od Krima i Donbasa. Kad se takvi nerealni zahtevi uzmu u obzir onda je razumljivo da će sankcije ostati na snazi duže vrijeme. Krugovi u Pentagonu, Stejt Departmentu i CIA smatraju da je Putinova spoljna politika opasna i da Rusiju treba izolovati. Međutim, pre ili kasnije sankcije će se opravdati nekim drugim razlogom ili će biti ukinute kao deo američke strategije da više koristi donosi ukidanje sankcija.

Sudbina Ukrajine je neizvesna ali izvesno je da bi deljenje uticaja 50-50% u Ukrajini između Zapada i Istoka bio pun pogodak. 

Bliski istok će i dalje biti opasno polje gde danas SAD i Rusija vode tzv. "proxy" ratove a mogući su čak i direktni sukobi u budućnosti. Ako postoji deo sveta idealan za globalni rat onda je to nažalost Bliski istok. Amerika se drži osovine partnerstva s Izraelom i Saudijskom Arabijom ali sama nikako ne može uvesti red. Ruski uticaj preko Irana, Sirije, Kurda, Turske i čak Izraela je značajan i Rusi su činilac koji je doneo svežinu i donekle ravnotežu odnosa na Bliskom istoku. Izgledno je da će rat u Siriji završiti nekim američko-ruskim kompromisom.

RATNE IGRE na Baltiku: Posle NATO, slede vojne vežbe RUSIJE i KINE

Međutim, radikalni džihadisti dugoročno povezuju i Ruse i Amerikance. Terorizam radikalnih islamista je najbolja platforma za zajedničku saradnju. I Putin i Tramp su više puta isticali da im je uništenje džihadističkih terorista prioritet. Pre nekoliko godina Putin je za govornicom u Ujedinjenim narodima pozvao na stvaranje zajedničke koalicije država koja bi se borila protiv IS i radikalnog islamskog terorizma. To je nešto što pogađa i Rusiju, i ona je, svakako, spremna sa SAD krenuti u akciju uništenja terorizma. Takva akcija bi podrazumevala koalicionu vojnu kopnenu invaziju međunarodnih trupa koje bi se obračunale s teroristima u njihovim bazama na Bliskom istoku. Ako se džihadisti zaista žele uništiti najbolje rešenje je vojna čizma na terenu.

Američki i ruski nuklearni arsenal je impresivan pa je kontrola i njegovo smanjenje zajednički prioritet obe sile. Sjedinjene Države poseduju ukupno 7100 nuklearnih bojevih glava. SAD ima 1367 strateških nuklearnih bojevih glava raspoređenih na interkontinentalne balističke rakete, strateške bombardere i podmornice. Prema američkom ministarstvu odbrane, SAD poseduje 4571 aktivnu i neaktivnu bojevu glavu a oko 2500 bojevih glava je povučeno iz službe i čeka rasklapanje.

Ruska Federacija poseduje ukupno 7300 nuklearnih bojevih glava. Od te brojke 1796 je strateških nuklearnih bojevih glava raspoređenih na interkontinentalne balističke rakete, strateške bombardere i podmornice. 3200 bojevih glava je povučeno iz upotrebe i čeka rasklapanje. Početkom godine u telefonskom razgovoru Tramp je Putinu izrazio nezadovoljstvo oko sporazuma Novi start iz 2011. koji će trajati najmanje do 2021. U interesu obe strane je novi sporazum oko kontrole razornog oružja, detalji su nepoznati, ali svakako je za očekivati smanjenje broja nuklearnih bojevih glava.

Strateške nuklearne snage Rusije
Foto: Profimedia

I na kraju, današnji globalni politički poredak je multipolaran zbog uzdizanja Kine, Indije, Brazila, Južne Afrike, Turske i Indonezije. Stoga Rusija i SAD nemaju "duopol" kao što su ga posedovali u Hladnom ratu. Nove snažne sile nisu ultimativno vezane za jednu ili drugu stranu te traže svoje mesto u svetu koji se brzo menja što međunarodne odnose čini komplikovanijim i složenijim nego ranije.

Zato će multipolarnost, tj. svet sa više snažnih sila doprineti rusko-američkom manevrisanju između detanta i sukoba.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare
Read more zemljotres Svet

Stravičan zemljotres pogodio Italiju: Spolja je dopirao STRAVIČAN zvuk, mislila sam da je KRAJ SVETA! (FOTO/ VIDEO)

Read more Donald Tramp Svet

Tramp posmatrao pomračenje sunca, a zbog OVOG postupka sada svi bruje o tome da je OSLEPEO! (VIDEO)

Read more Pomračenje Svet

Više od 70 hljada ljudi upravo gleda ovaj video: OBAVEZNO ga pogledajte i vi, a evo zbog čega! (VIDEO)

Read more požar Svet

STRAŠNA DRAMA U GRČKOJ: Vatrena stihija briše sve pred sobom, preko 500 DECE evakuisano iz kampa! (VIDEO)

Read more Devojčica plače Svet

Devojčice (14) pušile krišom od roditelja, a onda je nastala JEZIVA SMRT

Read more Barselona Svet

Identifikovana nova žrtva masakra u Barseloni: Policija pronašla telo mladića, a onda otkrila STRAVIČNU istinu! (FOTO/ VIDEO)

Read more 26.11.2014 Svet

BLAGOSILJAJU NEMAČKU: Sirijske izbeglice dale ime bebi Angela Merkel

Read more 21. 8. Svet

Počelo je! Pratite SVETSKU KATASTROFU UŽIVO (VIDEO)

Read more Viktor Nemeš Info

Vučić i Udovičić čestitali pobedu na Svetskom prvenstvu: Nemešu, Vi ste ponos Srbije!

Read more bolnica Info

Jeziva ispovest Une (32): Doktor je vrisnuo "Hitno sala, seci haljinu, nađi venu", a onda je usledio HOROR (FOTO)

Read more Zoran Zaev Info

LICEMERSTVO ZORANA ZAEVA: Vlada Makedonije za prijateljstvo sa Srbijom, ali ne odustaje od PODRŠKE KOSOVU!

Read more grafika17 Info

Prelistavanje dnevnih novina

Read more Bolnica Info

Kobna greška lekara: Mirjana se godinama lečila od OVE teške bolesti, a onda je saznala JEZIVU ISTINU

Read more nevreme, beograd Info

Kako je ovo moguće?! Nadali smo se jednom, a sada nas očekuje POTPUNO DRUGAČIJE vreme

Read more Crkva Info

Sutra je praznik VELIKOG apostola: Obavezno idite u crkvu i uradite ovu JEDNU stvar, sačuvaćete dom od ZLA!

Read more Zvezdano nebo Info

Za manje od sat vremena OBAVEZNO pogledajte u NEBO, ali pre toga uradite OVO i ostvariće vam se ŽELJA

Read more Perica G Hronika

SVEDOK UBISTVA SRBINA U BEČU: Perica nije ubijen jer je dobacivao devojkama, povod je MNOGO OZBILJNIJI

Read more hronika vinjeta Hronika

Vozio kroz grad, a ONO zbog čega je UKOČIO odvelo ga u smrt: Otkriveni detalji tragedije u Leskovcu

Read more Marko Nikolić Hronika

I DALJE ĆUTI O ZLOČINU: Ubio je ženu i dete u Rakovici, a u zatvoru živi OVAKO

Read more hitna pomoć Hronika

Nezapamćena tragedija: Leskovčanin (54) spasavao decu povređenu u nesreći, a onda je u Urgentnom usledio ŠOK!

Read more Perica Gavrilović Hronika

Veleobrt kakav Srbija nije očekivala: Albanac UBIO Srbina zbog TRI SRPKINJE, ali tu PREOKRETU nije kraj

Read more hitna pomoć Hronika

Užas u Čačku: Devojčici (10) TOPOVSKIM UDAROM raznet grudni koš! Tragedija na porodičnom slavlju

Read more hronika Hronika

Stravičan sudar na magistrali: Ima mrtvih, saobraćaj potpuno blokiran! Hitne službe na terenu

Read more Kristina Kaplanović Hronika

Osumnjičeni za Kristinino ubistvo konačno iza rešetaka: Evo koliko godina robije može da dobije

Read more Američki Predator dron Sirija

VATRENA LOPTA na sirijskoj granici! Ovako je skončao američke PREDATOR dron!

Read more Sirija Sirija

Džihadisti ostaju bez IGRAČAKA: Dva sirijska gradića "JEDU DRONOVE" za doručak! (FOTO)

Read more Borci FSA (Slobodne sirijske armije) Sirija

Američko ULJE NA VATRU: I pobunjenička BAGRA kreće u rat za Deir el Zora?! (MAPA)

Read more Iračka vojska u boru za Tal Afar Sirija

SMRT dolazi po DŽIHADISTE: Prvi snimci IRAČKE SILE koja juriša na Tal Afar (VIDEO)

Read more Bitka za Tal Afar Sirija

Juriš na Tal Afar: Iračani "peglaju" teren za GLAVNI NAPAD! (MAPA)

Read more Ofanziva sirijske vojske Sirija

Zagrevanje pred KONAČNI OBRAČUN: Sirijske snage OSVOJILE strateški važan grad u centralnoj Siriji!

Read more Sirija Sirija

POBEDE se nižu: Značajan napredak Asadovih tigrova, oslobođeno više mesta kod Rake

Read more Irak Sirija

Velika ofanziva: Ovako napreduje iračka vojska u osvajanju Tal Afara (MAPA)

Read more hrvatska policija Region

HRVATI UHAPSILI SRBE: Krive ih za podmetanje požara kod Šibenika?!

Read more razglednica Region

Čuveni meteorolog dobio HIT RAZGLEDNICU: Evo kako ga je građanin kritikovao zbog pogrešne prognoze!

Read more Budva Region

Zaljubljeni mladić na plaži priredio neobičan gest: Zaprosio devojku, a društvene mreže su BUKNULE! (FOTO)

Read more Tripoli požar Region

BUKTINJA OD HVARA DO VELEBITA: Stanje u Hrvatskoj je veoma kritično, požar stigao skoro do Zadra!

Read more zoran zaev Region

ZAEV OPET ZABIJA NOŽ U LEĐA SRBIJI: O članstvu Kosova u Unesko glasaćemo kao većina članica EU!

Read more Barbara Vidović Region

Oglasio se i momak Barbare (13) za kojom se tragalo: Mi se volimo, hteli smo da se venčamo, zato smo pobegli

Read more Kosovo Region

Umro bivši premijer samoproklamovane države Kosovo Bajram Redžepi

Read more Požar u Hrvatskoj Region

STRAVIČNI POŽARI BUKTE HRVATSKOM: Vatra ugrožava kuće, u pomoć stigla i vojska

Read more Kikinda Vojvodina

NEZABORAVAN VIKEND U KIKINDI: Disko veče i slavne srpske glumice uveličale kulturno leto!

Read more Kovačica Vojvodina

Ovo je SRPSKI GRAD u kome žive SLOVACI! Evo šta sve niste znali o njima!

Read more backi petrovac Vojvodina

Zuzke Medveđ - slikarka dvadesetog veka i samouka seoska devojka iz Bačkog Petrovca (FOTO)

Read more Olivera Vojvodina

OLIVERA JE ČUDO OD DETETA! Ima samo 12 godina, a priča o njoj će vas oduševiti (FOTO)

Read more Dvorac Dunđerski Vojvodina

Uverite se i sami: Ostaćete bez daha kada kročite u prelepu unutrašnjost dvorca Dunđerski (FOTO/VIDEO)

Read more Brindzove knedle Vojvodina

Znate li šta su BRINDZOVANE KNEDLE? Ovo tradicionalno jelo Slovaka, Srbi OBOŽAVAJU!

Read more Slovačko vojvođansko pozorište Vojvodina

Ovo je JEDINI profesionalni slovački teatar u Srbiji, a evo u kom gradu se nalazi!

Read more Ivanka Nedeljkov Vojvodina

IVANKA VOZI BOLJE OD MIŠKA: Za volanom je 30 godina, ljubav prema autobusu usadila i deci!

Read more Mala slika Beograd

Vesić: Dom sindikata važan za Beograd, zaslužio je da bude obnovljen (FOTO)

Read more Siniša Mali Beograd

Ovo je dokaz da Siniša Mali nema 24 stana (FOTO)

Read more sinisa mali Beograd

Siniša Mali posetio GSP: Odnosi sa sindikatima nikad bolji

Read more Aleksandar Šapić Beograd

Šapiću, zašto ti smeta istina? Zabranio službama za saradnju sa medijima da komuniciraju sa Srbijom Danas

Read more Raša Karapandža Beograd

Prepisao doktorat, pa lažno optužio Malog za plagijat

Read more goran vesic Beograd

VESIĆ O PLANOVIMA ZA BEOGRAD: Grad se spušta na reke i počinje da koristi skoro 200 kilometara obala

Read more Dom Omladine Beograd

Plato ispred Doma omladine dobija POTPUNO NOVI IZGLED (FOTO)

Read more Siniša Mali Beograd

Gradonačelnik Siniša Mali predstavio "bgportal" - novi komunalni portal Grada Beograda!

Read more Emina Rovčanin Drug nije meta

Emina je pre par dana podržala ALEKSINU MAMU, a ovo je njena današnja PORUKA O VRŠNJAČKOM NASILJU!

Read more Aleksa i Dragana Janković Drug nije meta

NAROD NE SMATRA SLUČAJ ZASTARELIM! Sutra u 17.45h počinje protest "ALEKSA, IZVINI" u Novom Sadu!

Read more protest u Novom Sadu Drug nije meta

Održan protest u Novom Sadu: Glavna poruka - što pre uvesti ALEKSIN ZAKON, stop vršnjačkom nasilju! (FOTO)

Read more Drug nije meta Drug nije meta

HOROR u Srbiji: Maloletnik SILOVAO druga! Deca se prodaju za paklu cigareta!

Read more dečak Drug nije meta

Ispovest maloletnog dečaka: SILOVAO me je SATIMA dok su svi spavali! Kad se zadovoljio počela je prava DRAMA

Read more Vanja Grbić Drug nije meta

Ja sam Mahir, Ja sam Aleksa....: Status Vanje Grbića rasplakao ceo region (FOTO)

Read more Dragana Janković Drug nije meta

ALEKSINA MAJKA NAKON 6 GODINA BORBE: Nismo izvukli pouku niti došli do poruke koju smo hteli kao roditelji

Read more SOS linija Drug nije meta

MINISTARSTVO PROSVETE NA RASPUSTU: Ako vam neko maltretira dete, čekajte septembar

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd
Read more Zmaj od Šipova Parovi

A tek šta je rekao o ONIM stvarima sa sluškinjom: Izgore Hepi - Zmaj se vratio i odmah VELIKA svađa

Read more Tablice Vesti

VOZAČI, UDARNE VESTI! Da li je moguća revolucija električnih automobila u Srbiji?

Read more Halid VIP

ON JE ANĐEO NA ZEMLJI: Halid Bešlić učinio predivno, dobrodušno, dirljivo delo... zbog ovoga ga voli Balkan

Read more Profesor Svet

Skoro OBEZGLAVLJEN: Mladić (26) izmasakriran NA SPAVANJU, policija zbog toga uhapsila PROFESORA (FOTO/VIDEO)