fbpx
Skip to main content
korona virus

SVETSKI NAUČNICI TVRDE: Uz adekvatan lek znatno se smanjuje smrtnost od KOVIDA!

Foto: Reuters
Lek za reumatoidni artritis baricitinib može da blokira ulazak virusa i smanji smrtnost kod pacijenata sa umerenim do teškim oblikom Kovida-19

Ovakve tvrdnje izneo je međunarodni naučni tim pod pokroviteljstvom Karolinska Instituta u Švedskoj, dok su nalazi su objavljeni u naučnom časopisu "Science Advanced" .

CRNI DAN U KOMŠILUKU! Više od 100 pacijenata preminulo - KORONA NE POSUSTAJE

CRNI DAN U KOMŠILUKU! Više od 100 pacijenata preminulo - KORONA NE POSUSTAJE

INCIDENT U ITALIJI: U Milanu DRAMA - žena napala Hitnu pomoć kada su došli da pomognu obolelom od korona virusa?

INCIDENT U ITALIJI: U Milanu DRAMA - žena napala Hitnu pomoć kada su došli da pomognu obolelom od korona virusa?

 

Lek za reumatoidni artritis baricitinib može da smanji smrtnost kod pacijenata sa teškim oblikom korona virusa 

- Zadovoljstvo nam je da možemo da izvestimo o smanjenju smrtnosti za 71 odsto u grupi koja je uz standardnu negu dobijala i baricitinib - ističe Voker Lauške, dopisni autor i vanredni profesor personalizovane medicine i razvoja lekova na Odeljenju za fiziologiju i farmakologiju na Karolinska Institutu.

- Ovi rezultati su posebno ohrabrujući jer je studija obuhvatila veliku grupu starihih pacijenata, koji su često isključeni u drugim istraživanjima - dodao je.

U studiji je obuhvaćeno 83 pacijenata koji su hospitalozovani sa pneumonijom izazvanom korona virusom u Italiji i Španiji, a pored uobičajenog lečenja, njihova terapija je podrazumevala i upotrebu baricitiniba. Od ovih pacijenata 17 odsto je imalo nepovoljan ishod - smrt ili stavljanje na respirator, u poređenju sa 35 procenata u kontrolnoj grupi od 83 pacijenta koji su dobijali samo standardnu negu. Prosečna starost pacijenata bila je 81 godina.

Istraživanje je obuhvatilo starije pacijente 

Istraživači dodaju da lek dobro utiče na smanjenje upala od prvog dana lečenja, kao i da neželjeni efekti nisu evidentirani ni kod jednog učesnika u istraživanju. Ipak, primećene su neke nuspojave poput bakterijske infekcije i gastrointestinalnih i kardiovaskularnih komplikacija, ali su primećene i u kontrolnoj grupi, pa je nejasno šta se može pripisati baricitinibu.

- Naši rezultati pokazuju dvostruko anti-citokinsko i antivirusno delovanje baricitiniba i podržavaju dalju procenu u kontrolnim ispitivanjima - poručio je Ali Mirazimi, koautor studije i vanredni profesor na Odeljenju za laboratorijsku medicinu Karolinska Instituta.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd