fbpx
Skip to main content
imunološki pasoš

SZO SE USPROTIVILA KOVID-PASOŠIMA! "Svet je zbunjen i paralizovan"

Foto: Shutterstock
SZO smatra da nije dobro da se uvedu tzv. kovid-pasoši

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je savetovala državama da ne uslovljavaju međunarodna putovanja dokazima o vakcinisanju ili imunitetu.

AMERIKA IZVRŠILA JOŠ JEDNU SMRTNU KAZNU: Smrtonosna injekcija za okrutnog ubicu (VIDEO)

AMERIKA IZVRŠILA JOŠ JEDNU SMRTNU KAZNU: Smrtonosna injekcija za okrutnog ubicu (VIDEO)

"BROJ KOJI SLAMA SRCE" Solidarnost pada, bogati grabe vakcine za sebe!

"BROJ KOJI SLAMA SRCE" Solidarnost pada, bogati grabe vakcine za sebe!

RUSIJA NA PRAGU LEKA PROTIV KORONE: Glavni sastojak iz tela gmizavca!

RUSIJA NA PRAGU LEKA PROTIV KORONE: Glavni sastojak iz tela gmizavca!

Ovo je rečeno na sastanku Odbora za hitne slučajeve SZO sastavljenog od 19 nezavisnih stručnjaka u godini kada je broj žrtava pandemije dostigao dva miliona te 90 miliona zaraženih.

Stručnjaci su dali niz preporuka koje je glavni sekretar SZO Tedros Adanom Geberjesus prihvatio i poslao članicama Ujedinjenih nacija.

- U ovom trenutku nemojte uvoditi obavezu dokaza o vakcinisanju ili imunitetu za međunarodna putovanja jer i dalje ima ključnih nepoznanica o efikasnosti vakcine u smanjenju transmisije, a ni vakcine nisu u potpunosti dostupne svima. Dokaz o vakcinisanju ne sme izuzeti međunarodne putnike od drugih restriktivnih mera za smanjenje rizika zaraze tokom putovanja - rekli su iz Odbora SZO.

koronavirus kovid-pasoš
Foto: Shutterstock

 

"Svet je zbunjen i paralizovan"

Naglasili su da trenutno postoji velika razlika među zemljama u pogledu vakcinisanja, testiranja, karantina i zabrane putovanje što dovodi do toga da je svet pomalo zbunjen i paralizovan.

Smatraju da je bitno izraditi naučno utemeljene i jasne smernice o tome kako na najbolji način olakšati putovanja i omogućiti cirkulaciju ljudi na siguran način vazduhom, morem ili kopnom.

- Naučni dokazi nisu potpuni, nema dovoljno vakcina i zbog toga ne bismo smeli sada stvarati nepotrebna ograničenja za putovanja. Dakle, pokušajmo zaštititi putnički prostor i osigurati da ekonomije nisu u potpunosti izolovane - kazao je Majk Rajan, glavni stručnjak WSZO.

Pozvali su države da prate sojeve virusa poput onih koje su identifikovale Velika Britanija i Južna Afrika kako bi se shodno tome mogla proceniti efikasnost vakcina, lekova i dijagnostičkih testova, piše Reuters.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mist
4 Beograd