fbpx
Skip to main content
Moamer Gadafi

TAJNE GADAFIJEVIH MILIONA: Ovako Zapad NASTAVLJA DA PLJAČKA Libiju posle PODMUKLOG UBISTVA PUKOVNIKA

Foto: Profimedia
U nedavno sprovedenoj istrazi je internet časopis Politico prikupio nove dokaze da je Libijski suvereni fond (LIA) bez ikakvih ograničenja delio novac od dividendi, prihode od obveznica i kamate od suverenog fonda, koji je nakon NATO agresije i likvidacije Moamera Gadafija teoretski bio zamrznut.

U martu 2011. godine je rezolucijom Ujedinjenih nacija, koju su podržale brojne zemlje, uključujući i one u Evropskoj uniji i SAD kako bi se sankcionirala vlada Gadafija, zamrznuto 67 milijardi imovine koja je bila vlasništvo libijske vlade. Imovina je zamrznuta u raznim svetskim zemljama, a dobar deo u zemljama Evropske unije.

STEŽE SE OBRUČ: Kreće međunarodna istraga o ubistvu Kašogija

Deo tih sredstava se nalazi u Belgiji na najmanje četiri bankovna računa kojima upravlja Euroclear, finansijska institucija sa sedištem u Briselu. Reč je o oko 16 milijardi evra, što na papiru pripada Libijskom suverenom fondu (LIA).

EU
Foto: Profimedia/ilustracija

Curenje novca Libije s belgijskih računa je otkriveno ranije ove godine, ali nije samo Belgija imala koristi od uništenja Libije i likvidacije Moramera Gadafija.

- U šest godina nakon smrti Moramera Gadafija su zamrznuta sredstva libijske vlade u Briselu generisala desetine miliona evra kamata, uprkos međunarodnim sankcijama - otkriva Politico.

Ali, intriga postaje još prljavija, jer je Libijski suvereni fond, koji je bio na računima u pet evropskih zemalja, distribuiše novac od kamata i dividendi sa zamrznutih računa u Evropi koji pripadaju ubijenom libijskom vođi Moameru Gadafiju, uprkos sankcija Ujedinjenih nacija iz 2011. godine.

Libija
Foto: Profimedia

Podsećamo da se taj novac formalno vodio na Gadafijevo ime, a bio je vlasništvo Libijskog fonda za investicije u Africi, kojim je libijski vođa nameravao u orbitu da lansira afrički satelit, da stvori jedinstvenu afričku valutu i ostvari druge projekte u dogovoru s čelnicima zemalja Afričke unije.

Pet država Evropske unije koje su lešinarile na Libijskom suverenom fondu su Ujedinjeno Kraljevstvo, Nemačka, Italija, Luksemburg i Belgija.

Politička kriza u SRCU EVROPE: Migranti RUŠE vladu Belgije?

Kao institucija, libijski fond LIA i danas postoji i odgovorio je na zahtev časopisa Politico da prokomentariše tajanstvene isplate s računa koji su formalno bili akreditovani na Gadafija, iako su bili državni libijski računi, a zamrznuti su u Evropi. U međuvremenu se ova krađa u Belgiji iz finansijske i pravosudne pretvorila u političku temu, jer su najveće svote novca nestale s računa otvorenih u Briselu.

Prošle godine je nemački list Zidojče Cajtung sproveo istragu i citirao poznate Dokumente iz Paname koji dokazuju da je veliki deo tog novca, barem onog kojeg je Gadafi 2006. spremio za investicije u Africi, uložen u radove u naftnom sektoru na kontinentu, a reč je o značajnom iznosu od oko 60 milijardi.

Belgija se branila tvrdeći da se međunarodne sankcije odnose samo na glavnicu, ali ne i na kamate akumulirane od strane državnog fonda.

- U mnogim jurisdikcijama, na primer u Velikoj Britaniji, Belgiji, Nemačkoj, Italiji i Luksemburgu, kamate i dividende na imovinu zamrznutu pod sankcijama Ujedinjenih nacija nisu bile zamrznute - saopštio je Libijski suvereni fond (LIA).

OBORENI AMERIČKI AVIONI: Srušili se u more blizu Japana!

Međutim, sada je grupa stručnjaka poduprta od strane Ujedinjenih nacija osporila tu verziju i pre tri meseca zaključila da je uzimanje novca od dividendi, prihoda od obveznica i kamata Libijskog suverenog fonda bilo ilegalno.

BONUS VIDEO: Cela Srbija deli scenu iz Kliničkog centra: Pogledajte U ČEMU je doktorka došla da operiše pacijenta

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
28 Beograd