fbpx
Skip to main content
Mozambik

TAMAN MISLILI DA JE NAJGORE PROŠLO, A ONDA SU SE OTVORILE DVERI PAKLA: Posle tropskih oluja, još veće zlo poharalo napaćenu afričku državu

Foto: Profimedia/Google Earth/Printscreen
Ubijen je veliki broj ljudi

Militanti ISIS-a i dalje drže pod svojom kontrolom severoistočni Mozambik. Nedavno su teroristi napali naselje u okrugu Palma. Ubili su četvoro ljudi, spalili nekoliko zgrada i opljačkali prodavnice. Ubrzo nakon toga, teroristi su ponovili napad.

SVET JE ZA DLAKU IZBEGAO NUKLEARNI RAT: Vojne vežbe NATO-a 1983. godine umalo nisu prerasle u potpuno uništenje

SVET JE ZA DLAKU IZBEGAO NUKLEARNI RAT: Vojne vežbe NATO-a 1983. godine umalo nisu prerasle u potpuno uništenje

JUŽNOKOREJSKI GRANIČARI OSTALI NAMAGARČENI: Severnokorejski prebeg neprimećen prošao "dobro čuvanu" granicu

JUŽNOKOREJSKI GRANIČARI OSTALI NAMAGARČENI: Severnokorejski prebeg neprimećen prošao "dobro čuvanu" granicu

RUSIJA VRVI OD ŠPIJUNA: Putin upozorio na opasnost, a onda je otkrio frapantnu brojku

RUSIJA VRVI OD ŠPIJUNA: Putin upozorio na opasnost, a onda je otkrio frapantnu brojku

Međutim, džihadiste su odbile mozambičke snage bezbednosti koje su došle da pomognu stanovnicima. Ipak, stanovnici okruga Palma i interno raseljena lica iz drugih okruga u provinciji Kabo Delgado suočavaju se sa velikom nestašicom hrane.

Hronologija sukoba

Militanti su 16. februara napali vladine snage u mestu Romima u okrugu Mokimboa da Praja

Militanti su 16. februara napali vladine snage u Ksitaki u okrugu Muidumbe

Dana 19. februara militanti su napali vladine snage u selu Kuionga u severnom okrugu Palma. Navodno su ubijene 4 osobe

Do kraja 2020. godine, 668.000 ljudi je raseljeno u Mozambiku, prema Kancelariji Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA)

Snabdevanje hranom je otežano zbog činjenice da islamisti kontrolišu puteve u okrugu. Prema mozambičkim medijima, zapadno od Palme u gradu Nangada, prehrambeni konvoj od šezdeset kamiona ne može da nastavi put zbog nedostatka vojne pratnje za zaštitu od džihadista.

Sve ovo dolazi nakon razornog ciklona Elojze od 23. januara. Nevreme je opustošilo Mozambik, donoseći snažne vetrove, bujičnu kišu i jake poplave. Oluja je oštetila i uništila poljoprivredno zemljište, vitalnu infrastrukturu i hiljade domova, zadavši još jedan razarajući udarac porodicama koje i dalje pokušavaju da nastave normalan život nakon udara ciklona Idai, pre nepune dve godine.

Prema vladinim procenama, oko 250.000 ljudi, uključujući 130.000 dece, u centralnom Mozambiku verovatno će trebati humanitarnu pomoć. Deca koja žive u pogođenim oblastima, posebno ona koja su raseljena, uskoro bi mogla da budu izložena riziku od obolevanja zbog nečiste vode, kao što su kolera i dijareja.

U međuvremenu, sukob u Kabo Delgadu, na severu zemlje, raselio je više od pola miliona ljudi. Osnovne usluge su ozbiljno poremećene i pogođenim porodicama je hitno potrebno sklonište, hrana, zaštita i pristup zdravstvenoj zaštiti i čistoj vodi za piće. Ekonomsko usporavanje povezano sa kovidom-19 samo je pogoršalo ove potrebe. Povrh svega, očekuje se da će još jedna tropska oluja pogoditi Mozambik.

Situacija u zemlji je neverovatno teška, kako teroristi, tako i prirodne katastrofe uzimaju danak lokalnom stanovništvu, koje se čak i u normalnim okolnostima bori.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd