fbpx
Skip to main content
Ledeno doba

Tek ćemo da se mrznemo! Naučnici tvrde da novo ledeno doba stiže brže nego što iko očekuje!

Foto: Profimedia
Naučnici koristili matematički model Sunca i posmatranjem promena u elektromagnetnoj aktivnosti izračunali kako će se to odraziti na temperaturu

Istraživanje koje su zajedno sproveli britanski i ruski univerziteti pokazuje da bi oko 2030. moglo da nastane kratkotrajno ledeno doba.

Temperatura će znatno opasti, a zaleđene reke i sneg postaće češća pojava. 

Naučnici su koristili matematički model Sunca i posmatranjem promena u elektromagnetnoj aktivnosti izračunali kako će se to odraziti na temperaturu Zemlje. Istraživanje je pokazalo da će Sunčevi elektromagnetni talasi početi da slabe već 2021. i da će to trajati naredne 33 godine.

Migranti
Foto: Profimedia/ilustracija

Profesor matematike na Univerzitetu Nortambrija Valentina Žarkova svoj rad zasniva na prethodnim istraživanjima obavljenim u Moskvi. Kako se matematička predviđanja ne mogu uzeti kao potpuno siguran dokaz, Žarkova navodi "97 odsto pouzdanosti" svog modela, koji je u skladu sa nekadašnjim ledenim dobima, uključujući i razdoblje Manderovog minimuma od 1645. do 1715. godine, kad su se Londonci prvi put klizali po reci Temzi.

Ovoga puta Zemlja se suočava sa sve jačim trendom zagrevanja koji bi mogao uticati i na novo "mini-ledeno doba".

- Nadam se da će ovaj efekat dati čovečanstvu 30 godina da reši problem zagađenja - navodi Žarkova, a prenosi britanski list "Miror".

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Belgrade's picture

Belgrade

Sve mi govori da naučnici opet nece biti u pravu, poistovećujem ih sa stručnjacima za vremensku prognozu, gotovo uvek greše.

0 | 0

SD svet

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
3 Beograd