clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
eur
117.1484
usd
109.6792
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

TENZIJE NA TAJVANU NE JENJAVAJU: Kina ispalila "UBICE", projektili završili u vodama OVE države (VIDEO)

05.08.2022. 07:53
Piše:
Srbija Danas/Novosti
Raketa
Raketa / Izvor: Profimedia
Kineski projektili sa bojevom municijom prvi put preleteti su ostrvo Tajvan, a snage Narodne oslobodilačke armije ušle su u područje u krugu od 12 nautičkih milja od ostrva i opkolile ostrvo, praktično, u potpunosti.

Vežbe sa živom paljbom u šest velikih pomorskih oblasti i njihovom vazdušnom prostoru oko ostrva Tajvan koje će trajati najmanje do nedelje u podne, predstavljaju odgovor Pekinga na kratku, ali nenajavljenu, provokativnu posetu predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi (82) Tajvanu, što je naišlo na oštre osude Kine i dovelo do porasta napetosti u Tajvanskom moreuzu.

AUTOBUS SLETEO SA AUTOPUTA, POVREĐENE 24 OSOBE! Vozač u teškom stanju, dramatične scene iz Kalifornije (VIDEO)

AUTOBUS SLETEO SA AUTOPUTA, POVREĐENE 24 OSOBE! Vozač u teškom stanju, dramatične scene iz Kalifornije (VIDEO)

BAJDEN JE VEOMA ZABRINUT: Vanredna situacija u Americi

BAJDEN JE VEOMA ZABRINUT: Vanredna situacija u Americi

DA LI JE ZAISTA MOGUĆ RAT IZMEĐU KINE I TAJVANA? Kineska vojska pokazala da je sposobna da blokira ostrvo! (MAPA/VIDEO)

DA LI JE ZAISTA MOGUĆ RAT IZMEĐU KINE I TAJVANA? Kineska vojska pokazala da je sposobna da blokira ostrvo! (MAPA/VIDEO)

Posle prve posete jednog predsednika Predstavničkog doma Kongresa Tajvanu od 1997. godine kineske vlasti poručile su da će preduzeti sve raspoložive kontramere kao odgovor na posetu koju su okarakterisale kao "igranje vatrom".

Kina je pokrenula višednevne vojne vežbe mornarice, vazduhoplovnih snaga i drugih jedinica u šest zona Tajvana u krugu od oko 20 kilometara od autonomnog kineskog ostrva. Istovremeno, američka mornarica sa svojim nosačem aviona "Ronald Regan" juče je u okviru "svojih normalnih operacija" delovala u Filipinskom moru, istočno od Tajvana.

Kineska vojska je izvela "precizne raketne udare" u Tajvanskom moreuzu i vodama kod istočne obale Tajvana.

Istočna komanda Narodnooslobodilačke armije saopštila je da se radi o projektilima dugog dometa i da je izvela više lansiranja konvencionalnih raketa u tri različite oblasti u vodama istočno od Tajvana. Rakete su lansirane ka severu, istoku i jugu:

- Sve rakete precizno su pogodile cilj - navodi se u saopštenju vojske.

Vojne operacije su, kako se navodi, pokrenute kao "čvrsto sredstvo odvraćanja od nedavne velike eskalacije negativnih poteza Sjedinjenih Država po pitanju Tajvana i ozbiljno upozorenje protiv separatističkih aktivnosti za nezavisnost Tajvana". Peking je izdao upozorenje za brodove i avione da ne ulaze u akvatorij i vazdušni prostor u područjima gde se vežbe održavaju, čije su koordinate ranije objavljene.

Ministarstvo odbrane Tajvana, s druge strane, tvrdi da je Kina lansirala 11 balističkih raketa "dongfeng" u vode u blizini severne, južne i istočne obale ostrva.

Oglasilo se i tajvansko Ministarstvo spoljnih poslova, koje je optužilo Kinu da je, ispaljivanjem raketa u vodama kod ostrva, imitirala Severnu Koreju i pozvalo na uzdržanost, u vreme pojačanih napetosti u Tajvanskom moreuzu.

Ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju navelo da je Kina ugrozila bezbednost Tajvana i pozvalo zemlje da podrže ostrvo. Istovremeno, Tajvan raspoređuje raketne sisteme i drži brodove blizu "srednje linije" Tajvanskog moreuza:

- Tajvan raspoređuje raketne sisteme kako bi nadgledao aktivnosti kineskog vazduhoplovstva u blizini "srednje linije". Brodovi su u blizini "srednje linije" da bi nadgledali aktivnosti kineskih pomorskih snaga - rekao je izvor za koji agencija Rojters navodi da je upućen u situaciju.

Prema rečima tog izvora, nekoliko kineskih vojnih aviona i oko 10 brodova nakratko je prešlo "srednju liniju" Tajvanskog moreuza.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji u međuvremenu je kritikovao posetu Nensi Pelosi Tajvanu kao "maničnu, neodgovornu i veoma iracionalnu" akciju SAD. Vang je, na sastanku ministara spoljnih poslova Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN) u Pnom Penu u Kambodži, rekao da je Kina uložila najveće diplomatske napore da izbegne krizu, ali da nikada neće dozvoliti da budu ugroženi njeni suštinski interesi.

On je dodao da su "trenutne i buduće mere Kine neophodne", kao i blagovremene odbrambene protivmere, pažljivo razmotrene i procenjene, i usmerene na očuvanje nacionalnog suvereniteta i bezbednosti, u skladu sa međunarodnim i domaćim zakonodavstvom.

Asocijacija nacija jugoistočne Azije (ASEAN) upozorila je da postoji rizik da bi nestabilnost izazvana napetostima u Tajvanskom moreuzu mogla da dovede do "loših procena".

Nensin trag i između dve Koreje

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje je kritikovalo SAD zbog posete Pelosijeve Tajvanu, navodeći da "trenutna situacija jasno pokazuje da se Vašington drsko meša u unutrašnje poslove drugih zemalja".

S druge strane, Pelosijeva, koja je stigla u Seul posle posete Tajvanu, sa južnokorejskim najvišim zvaničnicima se saglasila da će podržati napore za "održavanje snažnog odvraćanja" Severne Koreje i ostvarivanje njene denuklearizacije pošto su izrazili zabrinutost zbog porasta nuklearnih i raketnih pretnji Pjongjanga.

U Južnoj Koreji je raspoređeno oko 28.500 američkih vojnika.

Otkaz letova

Na Tajvanu su otkazani letovi putničkih avio-kompanija, pošto je kineska mornarica počela vežbu gađanja bojevom municijom a blizini tog ostrva.

Najmanje 40 letova sa Tajvana i do njega je otkazano, dok uticaj vežbi na pomorski prevoz robe nije poznat, a svaki poremećaj bi imao posledice po industriju u svetu.

Pet kineskih projektila prvi put u japanskim vodama

Odnosi između Kine i Japana su napeti pošto je pet balističkih raketa, koje je ispalila kineska vojska, tokom vojnih manevara u pravcu Tajvana, a u danu kada je Pelosijeva dolazila u posetu Tokiju, palo u područje japanske ekskluzivne ekonomske zone (EEZ) koja se prostire na 200 nautičkih milja od spoljnih granica japanskih teritorijalnih voda.

Japan je uložio oštar protest Kini, a japanski ministar odbrane Nobuo Kiši rekao je da je ovo prvi put da neka balistička raketa koja pripada kineskoj vojsci završi u tim vodama.

- Ovo je ozbiljan problem koji se tiče nacionalne bezbednosti naše zemlje i sigurnosti građana - rekao je Kiši. Otkazan je i sastanak ministara spoljnih poslova Kine i Japana, Vang Jia i Jošimase Hajašija, koji je trebalo da bude održi na marginama samita Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN) u Pnom Penu. Kao razlog za otkazivanje sastanka portparol kineskog ministarstva Hua Čunjing je precizirao da je Kina obustavila organizaciju sastanka jer je Japan, zajedno sa članicama G7 i EU, izdao zajedničko saopštenje u kome se "neosnovano optužuje Kina i izvrće stvarno stanje stvari". Hua je naglasio da ako članice G7 ne promene svoj "pogrešan stav" o Tajvanu, Kina može da preispita svoj odnos prema dijalogu sa njima. Kako je istakao portparol, vojne vežbe Pekinga u blizini Tajvana su upozorenje provokatorima, a Kina svojim akcijama neće naškoditi onima koji ne podržavaju nezavisnost ostrva. Ranije su ministri spoljniih poslova G7 rekli da "nema opravdanja da se poseta Nensi Pelosi koristi kao izgovor za agresivne vojne aktivnosti u Tajvanskom moreuzu: "Normalna je i rutinska aktivnost kada zakonodavci naših zemalja putuju u inostranstvo - poručili su ministri spoljnih poslova G7 i ocenili da "eskalirajuća" reakcija Pekinga na posetu Tajvanu predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi stvara rizik od pojačanja napetosti u regionu. Članice G7 su Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i SAD.

Kina testirala "ubice nosača aviona"

Vežbe bez presedana koje je Peking pokrenuo u blizini Tajvana, kao odgovor na provokativnu posetu predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi ostrvu, uključuju "upotrebu naprednog oružja", uz najsavremenije hipersonične rakete DF-17, navodi kineski "Global tajms".

Vežbe koje su u toku podrazumevaju "zajedničku blokadu, juriš na moru i obuku kopnene i vazdušne borbe", uz učešće kineskih borbenih aviona J-20.

Rakete DF-17 prvi put su demonstrirane u akciji kineske vojske 31. jula 2022. godine.

Kineski mediji opisali su ih kao projektile koji podsećaju na "ubicu nosača aviona". Za DF-17, što je skraćenica od dongfeng (istočni vetar), kaže se da leti pet puta brže od brzine zvuka i ima "nepredvidivu putanju". Prema "Global tajmsu", projektil je posebno dobar u gađanju "ciljeva koji se sporo kreću", kao što su nosači aviona, kojima, inače SAD dominiraju u odnosu na druge armije.

Velike vazdušne i pomorske vežbe uključuju i lansiranje višestrukog raketnog sistema dugog dometa PCL-191, sposobnog da ispaljuje rakete od 370 milimetara da pogodi ciljeve na 350 kilometara, ili balističke rakete od 750 milimetara na 500 kilometara.

Raketa
Raketa / Izvor: Foto: Profimedia

Portparol kineskog ministarstva odbrane Tan Kefei rekao je da su vežbe jasno usmerene na dosluh između Tajvana i Sjedinjenih Država.

- Sporazum između Tajvana i SAD samo će gurnuti Tajvan u duboku katastrofu i naneti ozbiljnu štetu tajvanskim sunarodnicima - istakao je on.

Ovo je prvi put da je PLA izvela tako ogromnu i komplikovanu ratnu igru u onome što je smatrala de fakto blokadom ostrva sa vežbama koje se odvijaju preko srednje linije koja deli Tajvanski moreuz i pokriva osetljivu istočnu obala Tajvana. Peking vidi Tajvan kao odmetnutu provinciju koju treba staviti pod kontrolu kopna, silom ako je potrebno.

Većina zemalja, uključujući SAD, ne priznaju Tajvan kao nezavisnu zemlju i priznaju princip jedne Kine u Pekingu. Ali Vašington je protiv bilo kakvog pokušaja da se silom promeni status kvo. Pored vežbi uživo koje uključuju kopnene trupe, mornaricu i vazduhoplovstvo, komanda je saopštila da će sprovesti testove konvencionalnih raketa kako bi pogodila vode kod istočne obale ostrva, gde se nalazi Tajvan.

Piše:
Srbija Danas/Novosti
05.08.2022. 07:53