Skip to main content
 • Read more Vladimir Putin Svet

  Svet je čekao na ovo: Otkriveno kada će Putin odgovarati na SVA PITANjA MEDIJA

 • Read more zima, mećava, sneg Društvo

  Kažu da ZIMA ubija viruse, ali niko ne kaže OVO! Polovina Srba u ZDRAVSTVENOM RIZIKU

 • Read more žena je iznenađenja Astro

  NASTUPA NJENO VREME: Žena STRELAC je SAVRŠENA, ali nikako joj NE smete uraditi ovo!

 • Read more Fudbalska reprezentacija Srbije Fudbal

  PRED ŽREB KVALIFIKACIJA ZA EP: Poznato u kom će šeširu Orlovi sačekati rivale u Dablinu! (FOTO)

 • Read more Huti Sirija

  UDARNA VEST: Huti spremni za PRIMIRJE, šansa za SPREČAVANJE KATASTROFE

 • Read more Zadruga Zadruga

  PRODUKCIJA GA VRAĆA U ZADRUGU? Luna priznala koji ZADRUGAR joj se sviđa: "Volim kako me gleda" - KREĆE ŠOU!

 • Read more Petrovaradin Vojvodina

  Simbol Novog Sada: Petrovaradin nazivaju i GIBRALTAROM NA DUNAVU, a evo i zbog čega (INFOGRAFIK)

Vrućina, toplotni talas

Toplotni talas TEK STIŽE, a to nije jedina OPASNOST

Foto: Profimedia/ilustracija
Kratkotrajni toplotni talasi mogu biti prijatni, ali dugotrajni...

Letnji vremenski obrasci u Evropi, Severnoj Americi i delovima Azije najverovatnije će se produžiti, pokazala je nova klimatska studija, u kojoj se navodi i da zagrejavanje Arktika čini toplotne talase na drugim područjima dužim i opasnijim.

Intenzivni toplotni talasi koje smo osetili ovog leta će se nastaviti, pogotovo na području Evropske unije, SAD, Rusije i Kine, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu "Natur Komjunikešns" (Nature Communications).

Rastuće temperature na Severnom polu usporile su cirkulaciju velikih vazdušnih masa i vetrove, što znači da su front niskog i visokog pritiska vazduha "zaglavili", a to bi moglo dovesti do "vrlo opasnih ekstrema", koji se pojavljuju kad se neuobičajeno visoke temperature zadrže duži period.

U tom slučaju se sunčani dani "pretvaraju" u toplotne talase, kiše u poplave, a raste i opasnost od šumskih požara.

Arktik
Foto: Profimedia

Kratkotrajni toplotni talasi mogu biti prijatni, ali dugotrajni će imati velik uticaj na društvo, poljoprivredu, ljudsko zdravlje, naveo je jedan od autora studije Dim Koumou, sa Instituta za klimatska istraživanja u Potsdamu.

Usporavanje cirkulacije vazduha već dugo brine klimatologe, iako su se mnogo više bavili zimskim vremenskim obrascima.

Nova studija usresređuje se na letnje razdoblje, gde već sad postoji mnogo dokaza da planetarni sistemi vetrova, i oni u nižim i oni u višim delovima atmosfere, gube svoju sposobnost da menjaju vreme.

Otac je na TV-u plakao za nestalom trudnom ženom i dve ćerkice, pa je optužen za njihovo ubistvo, a sada tvrdi: Ona je ZADAVILA DECU, pa ja nju!

Jedan od uzroka je slabljenje temperaturne razlike između Arktika i ekvatora kao rezultat efekta staklene bašte koji je proizveo čovek.

Daleki sever se zagreva od dva do četiri puta brže od globalnog proseka, što znači da se smanjuje razlika u temperaturi u odnosu na središnji Zemljin pojas. Kako se temperature izjednačavaju, vetar ne može nagomilati dovoljno energije i brzine da "pogura" sistem pritiska između Arktika i ekvatora.

Rezultat je manje vetra i vlažnog vazduha sa mora koji bi olakšao toplotni talas kad se nad tlom akumulira temperatura, kao i veća verovatnoća da će se oluje koje se formiraju nad morem probiti u unutrašnjost.

Dva muškarca se posvađala, a onda je jedan uzeo VIBRATOR: Usledio HAOS, policija još traga za njim

Tako je prošle godine uragan Harvi imao razoran učinak na Teksas, jer se neuobičajeno dugo vremena zadržao nad kopnom, izvlačio vlagu iz tla, da bi je na kraju ispustio u formi najvećeg potopa ikad zabeleženog u Americi. Druga studija objavljena u časopisu "Sajntifik Riports" (Scientific Reports) pokazala je da su "zarobljene" planetarne vazdušne struje značajno doprinele širenju ogromnih šumskih požara u Alberti u Kanadi 2016. godine. 

Uragan, Uragan Harvi
Uragan Harvi
Foto: Profimedia

Naučnici su zabrinuti da će usporavanje vazdušnih struja proizvesti dodatna iznenađenja i pojačati neke druge elemente klimatskih promena.

 - Ono što se dogodi na Arktiku, neće ostati na Arktiku. Posledice već možemo da osetimo. One su vrlo nagle i razorne i to će se samo pogoršavati. Nalazimo se na putu čije konačno odredište ne izgleda dobro -  kaže profesor klimatskih nauka sa Koledža u Londonu Kris Raplej. 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD svet

SD info

SD hronika

SD sirija

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD beogradski izbori

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Slaba kiša
5 Beograd