clear sky
14°C
25.04.2024.
Beograd
eur
117.1627
usd
109.3752
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

TRAMP ILI BAJDEN? Ceo svet bruji o američkim izborima, a koji kandidat je bolje rešenje ZA SRBIJU?

03.11.2020. 07:37
Piše:
Srbija Danas/Blic
Tramp i Bajden
Tramp i Bajden / Izvor: Profimedia
Američki predsednički izbori su bitni za čitav svet, pa tako i Srbiju, naročito u pogledu rešavanja kosovskog pitanja i evrointegracija.

Čemu Srbija može da se nada na ovim izborima i da li će se nešto bitno promeniti u politici Vašingtona prema Beogradu narednih godina, objašnjavaju naši i strani stručnjaci.

Čini se da su za vreme američkog predsednika Donalda Trampa, odnosi Beograda i Vašingtona bar na neko vreme izašli iz senke ratova na Balkanu i bombardovanja Jugoslavije. Predsednik SAD sa svojom politikom "Amerika na prvom mestu" nije se mnogo mešao u svetske sukobe i konflikte, ali jeste u odnose Srbije i Kosova.

DOŠAO JE I TAJ DAN, AMERIKA BIRA IZMEĐU TRAMPA I BAJDENA: Pobednika će odlučiti 12 država!

DOŠAO JE I TAJ DAN, AMERIKA BIRA IZMEĐU TRAMPA I BAJDENA: Pobednika će odlučiti 12 država!

ISPLIVAO ŠOKANTAN SNIMAK! Dvadesetak policajaca juri teroriste po ulicama Beča: Pogledajte DRAMATIČNU POTERU! (VIDEO)

ISPLIVAO ŠOKANTAN SNIMAK! Dvadesetak policajaca juri teroriste po ulicama Beča: Pogledajte DRAMATIČNU POTERU! (VIDEO)

KAKO AMERIKA BIRA PREDSEDNIKA? Bajden važi za favorita, ali ovo su "cake" zbog kojih se Tram ne sme otpisati

KAKO AMERIKA BIRA PREDSEDNIKA? Bajden važi za favorita, ali ovo su "cake" zbog kojih se Tram ne sme otpisati

S druge strane imamo Džoa Bajdena, koji nije ostao u lepom sećanju za Srbe, ali koji ima mnogo više političkog iskustva i koji bi obnovio odnose sa Evropskom unijom i verovatno zajedno sa njom radio na rešavanju problema na Balkanu.

Tramp je za stanovnike Srbije svakako jedan od popularnijih predsednika SAD. Međutim, pitanje je da li će Tramp nastaviti da se interesuje za Srbiju i Balkan i ako osvoji novi mandat.

Danijel Server, profesor sa Univerziteta Džons Hopkins smatra da je Trampovo interesovanje bilo jednokratno.

- Jedini razlozi zbog kojih je obraćao pažnju bili su pokušaj da postigne nešto za šta je mogao da kaže da niko drugi nije i da poboljša svoje šanse na izborima - rekao je on.

Međutim, profesorka međunarodnih i javnih poslova u Institutu Hariman na Univerzitetu Kolumbija Tanja Domi misli da će se Tramp, ako pobedi i dalje baviti Srbijom i Kosovom.

- S obzirom na vreme uloženo u sporazum Srbije i Kosova, bilo bi logično zaključiti da će uslediti nastavak. To zavisi i od napora Srbije i Kosova da ispune obaveze sporazuma, ali i od toga koliko je prisutna dobra namera - kaže profesorka Domi.

Donald Tramp
Donald Tramp / Izvor: Profimedia

Čija je pobeda bolja za Srbiju

Da li bi Tramp ili Bajden bio bolji za Srbiju, ipak nije lako proceniti. Prema rečima Nevena Cvetićanina, predsednika Foruma za strateške studije Instituta društvenih nauka, Srbiju i Donald Tramp i njegov rival Džo Bajden Srbiju ne gledaju odvojeno od Balkana.

- Mi smo u čitavoj toj igri jedan mali pešadinac. Nas posmatraju kroz prizmu regiona, dakle Zapadnog Balkana, gde se opet razlikuju ideje Trampa i Bajdena. Tramp je skloniji ka bilateralnim dogovorima između naroda regiona, dok Bajden posmatra ovaj region u tradicionalnoj paradigmi koja je bila prisutna od 90-ih i još ranije. On prati tu politiku da region treba da bude stabilan bez promene granica, kako to Amerikanci sami doživljavaju. U tom kontekstu možemo reći da Tramp ostavlja prostora za neka nova, kreativna rešenja - rekao je Cvetićanin.

Analitičar Boško Jakšić smatra da i kod jednog i kod drugog ima stvari koje odgovaraju Srbiji, ali i onih koje joj smetaju.

- I republikanac i demokrata su uvereni da se rešenje kosovskog konflikta nalazi u međusobnom priznavanju Srbije i Kosova, s tim što Tramp ostavlja nešto širi prostor manevra Beograda, dok se očekuje da Bajden sačuva svoj izrazito proalbanski stav. Bajden znači više pritisaka na Beograd, Tramp manje. Trampova pobeda podrazumeva, barem za dogledno vreme, nastavak sukoba sa Evropskom unijom, Rusijom, Kinom, Turskom. Beograd bi ostao na raspeću i morao bi da pokuša da jako pažljivo poravnava štete. Bajden kaže da namerava da normalizuje odnose sa prekoatlantskim saveznicima, što bi bila dobra vest za saradnju Beograda i Brisela, i Berlina posebno - rekao je Jakšić.

Kako će se razvijati odnosi Beograda i Vašingtona

Odnosi Srbije i SAD, izgledaju bolje otkako je Tramp na vlasti. Da li će se to promeniti?

- Činjenica je da odnosi Srbije i Amerike sa vašingtonskim sporazumom idu uzlaznom linijom. Trampova administracija pokušava da prestroji odnose sa regionom i Srbijom od onoga što je bilo 90-ih godina i tu se oslobodio određeni manevarski prostor. Biće veoma interesantno posmatrati nastavak tog procesa u odnosu na to ko će da pobedi. Odnosi se neće nužno pogoršati ako Bajden pobedi. Možemo samo reći da će više koštati, budući da je Bajden pragmatičan političar i da imamo čitav proces lobiranja, koji se u Americi čak smatra legitimnim. Ako pobedi Bajden vratićemo se na manir politike gde ostvarujete uticaj unutar administracije određenim ulaganjima i lobiranjem. Tako se samo vraćamo na izvorna podešavanja, što ne mora da bude katastrofa ukoliko Srbija želi da uloži i novca i uticaja da, recimo, pretekne kosovske Albance koji su prethodnih decenija dosta uložili u to - kaže Cvetićanin.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia / Izvor: Profimedia

Server je ukazao na uticaj Bajdena na evrointegracije Srbije.

- Bajden nije bio neprijateljski raspoložen prema Srbiji. Zapravo se zalagao da Srbija dobije kandidaturu za EU ​​i pre nego što je većina ostalih u Vašingtonu to smatrala pametnim. Ali on snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet Kosova, kao i Bosne i Hercegovine. Oni u Beogradu koji se još nadaju stvaranju Velike Srbije neće biti zadovoljni Bajdenom - rekao je on.

I Jakšić smatra da su odnosi Srbije sa SAD bolji nego prethodnih decenija.

- Josip Broz Tito je 1950-ih svakako imao bolje odnose sa SAD od ovih sada. Ali, to ne umanjuje vrednost izlaska iz trodecenijskog perioda odnosa koji su bili zamrznuti ovde popularnim sloganom "Oni su nas bombardovali". Povoljna percepcija Amerike je preko noći u Srbiji skočila sa 7 na više od 20 procenata. Prostor saradnje značajno je proširen posle 4. septembra, dana potpisivanja vašingtonskog sporazuma, ali cost-benefit analiza tek predstoji - naglašava on.

A da li će tako biti i ako pobedi Bajden?

- Ne zavisi samo od Bajdena. Delom zavisi i od srpskih vlasti. Ukoliko nastave da isključivo podsećaju na njegove antisrpske izjave, doprineće animozitetima. Ukoliko kod Bajdena insistiraju na "konstruktivnom" pristupu Beograda kako bilateralnoj saradnji tako i rešavanju kosovskog problema, odnosi bi mogli da budu povoljniji - kaže Jakšić.

Vašingtonski sporazumom i pregovori Srbije i Kosova

Sagovornici se uglavnom slažu da će sporazum, postignut između Srbije i Kosova, bar u nekom obliku nastaviti da živi, ko god da pobedi.

- Moja teza je da Bajden ne bi rušio taj sporazum, bez obzira na to koliko je on bio trampovski i koliko je poslužio Trampovoj kampanji, jer naprosto taj sporazum omogućava linije komunikacije između Beograda i Vašingtona. Verovatno bi ga samo nadogradio većim uključivanjem EU i većom koordinacijom sa Briselom. Možemo reći da bi sam Tramp, ako pobedi, nastavio u tom smeru, ali sigurno ne sa tim intenzitetom, budući da bi prioriteti njegovog novog mandata bili odnosi sa velikim silama, a mi smo tu negde u zadnjem dvorištu EU - kaže Cvetićanin.

Vašingtonski sporazum bi u slučaju Bajdenove pobede mogao da sačuva neke svoje elemente, smatra i Jakšić.

- Demokrata u Beloj kući nema razloga da poništi preseljenje ambasade Srbije iz Tel Aviva za Jerusalim ili da se suprotstavi izraelskom priznavanju Kosova. Bajdenov je takođe interes da se blokiraju rastući uticaji Rusije i Kine u regionu - rekao je on.

Džo Bajden
Džo Bajden / Izvor: Profimedia

Ako bi pobedio Bajden, dalji pregovori Srbije i Kosova mogli bi da budu drugačiji.

- Što se kosovskog dijaloga tiče, postoje najave da bi Bajden da "resetuje" pregovore za koje smatra da su, kako se tvrdi, u ovom trenutku prosrpski. Ono što bi u otežanoj poziciji Beograda mogla da bude olakšavajuća okolnost je da dođe do koordinacije poteza sa EU koja u ovom trenutku ne postoji, iako diplomate iz Brisela pokušavaju da nas uvere u suprotno - navodi Jakšić.

Profesorka Domi smatra da bi potencijalna Bajdenova administracija "pregledala bi sve tekuće pregovore i utvrdila da li prioritete treba promeniti u skladu sa Bajdenovim prioritetima politike".

- Ozbiljno sumnjam da bi Bajdenova administracija prekinula pregovore, već bi se dosta bliže udružila/koordinisala sa Evropskom unijom oko detalja ovih procesa - kaže ona.

Prema njenim rečima, Bajden bi, ako pobedi, bio "predsednik SAD sa najviše znanja o Balkanu još od kada je Bil Klinton bio na toj funkciji".

- Na osnovu njegovih javnih izjava tokom mnogih godina, očekivala bih da će on obratiti mnogo veću pažnju i verovatno veće angažovanje na Balkanu od svojih prethodnika - kaže ona.

Kancelarija DFC u Beogradu i ako pobedi Bajden

Kao jedno od dostignuća u odnosima Beograda i Vašingtona, često se navodi otvaranje Kancelarije američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC). Eventualna pobeda Bajdena tu ne bi trebalo nešto mnogo da promeni.

- Pretpostavljam da bi DFC ostala u Beogradu i nastavila da razmatra projekte širom Balkana. Bajden neće biti neprijateljski raspoložen prema ekonomskoj normalizaciji, ali će se nadati da će ona biti mnogo više od vrlo malog sporazuma potpisanog u Beloj kući - rekao je profesor Server.

Cvetićanin smatra da bi taj sporazum mogao da dobije drugačiju dimenziju.

- Možda bi se promenili ključni ljudi i možda bi Bajden više insistirao na demokratizaciji regiona i na svim onim temama koje su bitne demokratama kada su na vlasti. Verovatno bi želeo da se tu ne opredeljuju samo saobraćani i infrastrukturni projekti, već i oni koji bi pomogli razvoju demokratije - kaže on. 

Ni za Jakšića ne bi bilo logično da Bajden ugrozi taj sporazum Beograda i Vašingtona.

- Srbija jeste u miraz dobila sve Trampove konflikte, ali zašto bi Bajden američkim investicijama i kapitalu zatvarao vrata koja su posle toliko decenija otvorena? - pita se on.

Piše:
Srbija Danas/Blic
03.11.2020. 07:37