fbpx
Skip to main content
Donald Tramp

TRAMP IPAK NIJE OPOZVAN? Na videlo isplivala DVA KLJUČNA PLANA

Foto: Profimedia
Odlazeći američki predsednik Donald Tramp još nije opozvan, već je po analogiji sa pravnim i političkim sistemom Srbije u ovom trenutku optužen.

Ovako objašnjava asistent na Fakultetu političkih nauka Stevan Nedeljković odluku Predstavničkog doma američkog Kongresa za opoziv predsednika Trampa, posle koje slede rasprava i glasanje u Senatu.

Srećna nova društveno odgovorna godina!

Srećna nova društveno odgovorna godina!

ZAKUVAVA SE U AMERICI: Republikanka pokreće opoziv Džoa Bajdena, i to prvog dana kada postane predsednik

ZAKUVAVA SE U AMERICI: Republikanka pokreće opoziv Džoa Bajdena, i to prvog dana kada postane predsednik

MOŽE LI TRAMP SAMOG SEBE DA POMILUJE: Koja je trenutno najbolja opcija za odlazećeg predsednika?

MOŽE LI TRAMP SAMOG SEBE DA POMILUJE: Koja je trenutno najbolja opcija za odlazećeg predsednika?

- Da bi bio zvanično opozvan potrebno je da to dvotrećinska većina u Senatu izglasa. Imajući u vidu da je procedura vrlo složena i da zahteva istragu, saslušanje pred različitim komitetima, ne očekujem da se cela procedura završi ne za nekoliko nedelja nego ni za nekoliko meseci - objašnjava on.

Ono što demokrate žele, tvrdi on, ima dvostruku osnovu.

- Plan A u Kongresu kaže: želimo da sprečimo Trampa da ubuduće obavlja bilo koju političku funkciju odnosno da bude javni službenik u SAD što obuhvata i nemogućnost da se kandiduje na predsedničkim izborima 2024. godine. Takav scenario bi podrazumevao da dvotrećinska većina u Senatu izglasa opoziv Donalda Trampa i na kraju ga u posebnom glasanju prostom većinom onemogući da se kandiduje - objašnjava Nedeljković i dodaje da u ovom trenutku to deluje teško ostvarivo.

Ako ne prođe plan A, dodaje on, ide se na plan B, odnosno da onemoguće Trampa čitavim procesom drugog "impičmenta", što se nikada u istoriji nije desilo, i da ga diskredituju obarajući njegovu političku težinu.

Politička moć i uticaj Trampa brine i demokrate i republikance, iz različitih razloga.

- Demokrate se plaše od toga da bi Tramp mogao da im našteti na izborima 2024, pa čak i na izborima 2022. jer se ispostavilo da kandidate koje on podržava prolaze dobro na izborima - kaže Nedeljković komentarišući poslednja dešavanja u Vašingtonu i zahtev za Trampov opoziv.

S druge strane, ističe on, i republikanci, a pogotovo oni umereniji, brinu za svoju partiju.

- Mnogim republikancima se ne sviđa što se njihova partija toliko radikalizovala. Ona i dalje opstaje na nekim čvrstim vrednostima, ali retorika je mnogo zapaljivija nego što je ranije bilo - objašnjava Nedeljković i dodaje da je ta partija postala mnogo isključivija nego što je do sada bila.

Tramp i njegov pokret, objašnjava Nedeljković, faktički su zarobili Republikansku partiju i republikanci traže kako da se to najbezbolnije reši, a istovremeno strahuju jer znaju da bez Trampovih pristalica gotovo da nemaju šanse na predsedničkim izborima 2024, a i da na izborima za Predstavnički dom i Senat 2022. ne bi tako dobro prošli.

Na pitanje da li je moguće da sve to dovede do formiranje Trampovog pokreta ili partije, što bi faktički dovelo do ukidanje ustaljenog dvopartijskog sistema u SAD, Nedeljković kaže da je takav scenario za republikance noćna mora.

- Tramp je imao priliku da i pored poraza bude pobednik. Da se zaustavio 15. decembra, nakon glasanja Elektorskog kolegijuma uveren sam da bi Republikanci imali dva senatora više i da bi pobedili na izborima u Džordžiji - tvrdi Nedeljković.

On dodaje da bi u tom slučaju Tramp danas bio predvodnik verovatno najmoćnijeg pokreta u SAD, "trampizma", ili kako god ga zvali.

- To sada nije slučaj. Taj pokret je oslabio, ali će nastaviti da funkcioniše u okviru Republikanske partije. On ima i dalje veliko uporište i kao retko ko okuplja Republikance sa različitih spektara. Za Trampa glasaju i ultrakonzervativni republikanci, zatim libertarijanci, a sa druge strane vrlo kontroverzni pokreti Kjuenon, Praud bojs - objašnjava Nedeljković i ističe da nije siguran ko bi unutar Republikanske partije imao toliko snagu i energiju da okupi sve te ljude na jednom mestu.

 

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
-3 Beograd