fbpx
Skip to main content
Donald Tramp

TRAMP SE VRAĆA U VELIKOM STILU? Bivši američki predsednik osmislio plan OSVETE, miting u Ohaju je samo početak

Foto: Profimedia
Bivši američki predsednik ne želi da zaboravi ono što se dogodilo

Bivši američki predsednik Donald Tramp krenuo je u kampanju za kongresne izbore 2022. godine mitingom u Ohaju. On je na skupu rekao da zemlja ide "ka propasti" sa sadašnjim predsednikom Bajdenom, ali je predstavio i plan osvete republikanskim kongresmenima koji su glasali za njegov opoziv. Može li Tramp "Ameriku opet učiniti velikom" još jednom?

PREMIJER EVROPSKE DRŽAVE HITNO HOSPITALIZOVAN: Sledećih 24 sata su ključni!

PREMIJER EVROPSKE DRŽAVE HITNO HOSPITALIZOVAN: Sledećih 24 sata su ključni!

ZELENSKI SE SETIO MOĆNOG ORUŽJA: Ukrajinska vojska spremna da gađa i uništi Krimski most

ZELENSKI SE SETIO MOĆNOG ORUŽJA: Ukrajinska vojska spremna da gađa i uništi Krimski most

JEVREJIN DVAPUT NAPADNUT ZA SAT VREMENA: Spasio ga vozač autobusa, nesrećni čovek potom naleteo na huligane (VIDEO)

JEVREJIN DVAPUT NAPADNUT ZA SAT VREMENA: Spasio ga vozač autobusa, nesrećni čovek potom naleteo na huligane (VIDEO)

Činjenica da Tramp kampanju počinje sa namerom da se obračuna sa partijskim neistomišljenicima, za istoričara i spoljnopolitičkog urednika američkog časopisa "Hronikls" Srđu Trifkovića nije iznenađenje.

On podseća da je još 2016. bivši predsednik unutar Republikanske stranke imao ogorčene neprijatelje koji su pripadali partijskom establišmentu i koji su neraskidivi deo onoga što Tramp naziva "vašingtonskom močvarom". Njihovo oličenje je, kaže Trifković, predstavljao Mit Romni, kandidat republikanca na izborima 2012. i jedini republikanac koji je u Senatu glasao za Trampov impičment.

Može li Tramp "Ameriku opet učiniti velikom" još jednom

- Taj establišmentski, dubokodržavni segment Republikanske stranke se ponadao da će sa Trampovim udaljavanjem iz Bele kuće i sa time što mu je uskraćen pristup društvenim mrežama, nastupiti trenutak da oni napokon povrate svoje pozicije i postanu, kao i uvek, kvazidesni deo liberalno-konzervativnog duopola, koji je zapravo jedan jedinstveni režim. Međutim, prevarili su se jer je većina republikanskih kongresmena i senatora ostala dosledna u podršci Trampovom narativu po pitanju izbora i događaja na Kapitol hilu i to ne zato što se zaista sa njim u svemu slažu, već pre svega jer su zainteresovani za svoju političku budućnost. Takođe, u samoj bazi republikanaca, u unutrašnjosti Amerike i u sredinama koje su bile teško pogođene posledicama globalizacije, gde je došlo do deindustrijalizacije i gubitka pozicija srednje i radničke klase, Tramp je ostao izuzetno popularan - objašnjava Trifković.

Iako moguli Fejsbuka i Tvitera pokušavaju da ga ućutkaju, da ne govorimo o mejnstrim medijima koji su oduvek bili protiv njega, Tramp će naći alternativne načine i platforme da dođe do birača, smatra Trifković, jer pored masovnih mitinga postoje i drugi kanali direktnog komuniciranja sa biračkim telom.

Iz Predstavničkog doma Tramp bi zagorčao život demokratama

Kada je reč o Trampovoj podršci kampanji republikanaca za izbore za Kongres iduće godine, istoričar kaže da neki republikanski stratezi smatraju da bi bivši predsednik i sam trebalo da se kandiduje.

- Ne da bi nastavio svoju političku karijeru kao običan kongresmen, već zato što bi kao član Kongresa vrlo lako mogao da bude izabran za vođu republikanskog kokusa u tom telu. Sa te pozicije on bi, ukoliko republikanci iduće godine na međumandatnim izborima dobiju većinu u Predstavničkom domu, mogao da bude izabran i za predsedavajućeg Predstavničkog doma, kao što je to bila Nensi Pelosi kada su demokrate imale većinu u vreme njegovog predsednikovanja. Kao treći u hijerarhiji američkog političkog sistema Tramp bi apsolutno zagorčao život i Bajden-Harisovoj administraciji i celom liberalnom establišmentu, koji je mislio da ga se jednom za svagda otarasio - ocenjuje Trifković.

Republikanci, uveren je Trifković, imaju solidne izglede da preotmu većinu u Predstavničkom domu.

Srđa Trifković
Srđa Trifković
Foto: Srbija Danas

- Oni imaju tendenciju rasta, pa ako do izbora u novembru 2022. ne dođe do bitnog oporavka ekonomije i Bajdenova administracija se uvali u još neki novi ratni sukob, sa Iranom ili nekim novim angažmanima na Bliskom istoku, to bi lako moglo da dovede do novog povratka republikanaca u većinu i u Senatu i u Predstavničkom domu - ukazuje Trifković.

Urednik časopisa "Hronikls" kaže da Trampova strategija u ovoj kampanji nije na otvaranju neke nove vizije, mimo onoga što je bilo u prvoj kampanji.

- Mislim da će njegov fokus pre svega biti na upornoj i za demokrate krajnje iritantnoj kritici demokratskog establišmenta, načina na koji su došli u Belu kuću, načina na koji njega i njegove istomišljenike isključuju sa društvenih mreža i načina na koji manipulišu javnim narativom u mejnstrim medijima. Mislim da je to ono što uistinu iritira Amerikance koji nisu potpuno pod uticajem "Si-En-En-a", "Njujork tajmsa" i "Vašington posta" i ostalog monolita vodećih medija - primećuje Trifković.

džo bajden
Džo Bajden
Foto: Profimedia
Da li bi nove istrage mogle Trampa dovesti do bankrota

Na pitanje kako gleda na najavu optužnice protiv Trampove organizacije, koja se odnosi na izbegavanje poreza i unosne povlastice koje su izvršni direktori organizacije dobijali, poput stanova, automobila i školarina za decu, kao i da li je i to deo taktike demokrata da ga dovedu do bankrota i tako izbace iz igre, Trifković kaže da istrage za navodne finansijske malverzacije i prekršaje nije lako iskonstruisati, jer je to empirijski proverljiva stvar koja podleže forenzičkim istragama sa obe strane.

- Mislim da Trampu ne preti ni najmanja opasnost od bankrota, a sama činjenica da se vodi istraga za njegove podržavaoce, samo će biti dodatni dokaz da je on žrtva "lova na veštice", a ne povod da razmišljaju o tome da li je on kriv za neke malverzacije ili poreske vratolomije - zaključuje Srđa Trifković.

Na mitingu u gradiću Velington u državi Ohajo Tramp je žestoko kritikovao imigracionu politiku predsednika Džoa Bajdena, a od svojih pristalica je zatražio da nesebično pomognu republikancima da vrate većinu u Kongresu. Kada je reč o osveti republikancima koji su glasali za njegov opoziv, kao prvog "izdajnika" označio je kongresmena iz Ohaja Antonija Gonzalesa.

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd