clear sky
13°C
19.04.2024.
Beograd
eur
117.1474
usd
110.1009
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Trampov "sporazum veka" najveća ucena u istoriji!? Izrael ima novi plan za širenje, a Palestincima Ameri nude pare!

17.04.2019. 16:19
Piše:
SrbijaDanas/Advance.hr
Donald Tramp
Donald Tramp / Izvor: Profimedia
Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da nije smatrao da izraelski premijer Benjamin Netanijahu najavljuje aneksiju delova Zapadne obale da ima "negativan uticaj" na mirovni plan za Izrael i Palestinu.

Interesantno zapažanje - imajući u vidu da Netanijahu planira da preuzme teritoriju moguće druge države koja bi se trebala pojaviti na osnovu dugoročnog "dva državnog plana".

TRAMPOV VETO NA REZOLUCIJU O JEMENU: Amerika ne odustaje od podrške Saudijskoj Arabiji! (VIDEO)

TRAMPOV VETO NA REZOLUCIJU O JEMENU: Amerika ne odustaje od podrške Saudijskoj Arabiji! (VIDEO)

TIGAR I TAJFUN NA GRANICI IZRAELA! Ovako RUSI ČUVAJU SIRIJU od PRLJAVIH NAPADA Tel Aviva (FOTO/VIDEO)

TIGAR I TAJFUN NA GRANICI IZRAELA! Ovako RUSI ČUVAJU SIRIJU od PRLJAVIH NAPADA Tel Aviva (FOTO/VIDEO)

TIGAR LAVLJEG SRCA - ISAM ZAHREDIN! Džihadisti su ga se plašili kao CRNOG ĐAVOLA, a cela Sirija će mu biti VEČNO DUŽNA (FOTO/VIDEO)

TIGAR LAVLJEG SRCA - ISAM ZAHREDIN! Džihadisti su ga se plašili kao CRNOG ĐAVOLA, a cela Sirija će mu biti VEČNO DUŽNA (FOTO/VIDEO)

Šta SAD planiraju da ponude? Činjenica je da Bela kuća već dugo radi na planu sukoba Izraela i Palestine, ali za sada detalji nisu pobegli od javnosti. Na pitanje o tome, Pompeo je rekao:

- Verujem da će vizija koju ćemo predstaviti uključiti veliku promenu u odnosu na model koji smo do sada koristili. Verujemo da imamo jedinstvene ideje koje će omogućiti izraelskom i palestinskom narodu da dođu do rešenja sukoba - rekao je Pompeo za CNN.

Činjenica je da je Tramp nekoliko godina pohvalio plan svog zeta, Džareda Kušnera, kao najbolji "mirovni plan" koji je ikada postojao, iako još nisu otkrili ni o čemu se radi. Neke stvari se ipak znaju, a jedna od njih je ta da su iz Vašingtona zapretili kako taj "veliki plan" neće ni predstaviti ako Benjamin Netanijahu ne osvoji 5. mandat. O tome do koje mere je ovo uticanje na unutarnja pitanja druge zemlje, u ovom slučaju Izraela, ne treba ni govoriti (čini se kako uticaj ide u oba smera, kada je reč o SAD i Izraelu).

Donald Tramp
Donald Tramp / Izvor: Reuters

Ali, sada kada je Netanijahu osigurao svoj novi mandat, šta će biti s Kušnerovim mirovnim planom? Tramp je najavio kako će isti biti predstavljen uskoro, u junu ove godine.

Još jedna stvar je pritom jako zanimljiva - palestinsko vodstvo (u Zapadnoj obali) oštro odbacuje bilo kakvo američko posredovanje u ovom slučaju, ali Vašington se pretvara kao da ih ne čuje. Zašto? Možda zato što su uvereni da će Palestinci na kraju ipak popustiti po principu da kada im se ponudi bilo kakva državotvornost, nju će i ugrabiti. Ima li istine u tome? Možda, ne bi bilo prvi put da Palestinci "oštro odbacuju" američko posredništvo da bi se uskoro ipak vratili za pregovarački sto. To je nešto što Kušner, Tramp i Pompeo dobro znaju i to je karta na koju će igrati.

Pitanje je koliko se zapravo mogu osloniti na tu svoju veliku samouverenost. Jedan vrlo drugačiji, ali u jednom segmentu sličan proces imamo danas u slučaju konflikta između Vašingtona i Turske - SAD kontinuirano Turskoj preti da odustanu od nabavke ruskog S-400 sistema, iako im tursko vodstvo, gotovo svakodnevno, poručuje da se tu više ništa ne može napraviti, da je to "gotova stvar". SAD i dalje pokušava jer ne veruje Erdoganu kada ovaj kaže da je to "gotova stvar", te njegove tvrdnje potpuno ignorišu - i po istom ključu uopšte se ni ne obaziru na palestinske izjave kada ovi kažu kako je SAD "izgubio pravo" da posreduje u izraelsko-palestinskom sukobu.

Izraelski napad na Gazu
Izraelski napad na Gazu / Izvor: Profimedia/ilustracija

Ovim novinarkama se za kraj može postaviti nekoliko pitanja. Kako ste napravili film o silovanju Albanki od strane srpskih vojnika, kada je za celokupno vreme rata na Kosovu i Metohiji bilo dva silovanja, koje je vojska procesuirala, nasuprot stotinama silovanja srpskih žena od strane OVK? Zbog čega u vašem film koji se bavi navodnim zločinima promovišete još dezersterstvo, tako što imate intervju sa vojnim dezerterom Srđanom Kneževićem iz Kraljeva i time ugrožavate eventualnu buduću odbranu i bezbednost Srbije?Kada je onda i zašto SAD uopšte i imao pravo biti posrednik u tom sukobu imajući u vidu da su sve samo ne nepristrani akter? Polazeći od te tačke itekako je vidljiva "fleksibilnost" palestinskog vođstva, a ljudi poput Džareda Kušnera znaju da se po saglasnost ne treba ići u Ramalu, već u Rijad i možda Kairo.

Drugim rečima, SAD kroji budućnost Palestine bez da se previše o tome pita same Palestince. Njima će se dostaviti gotova stvar, odnosno ultimatum, a ukoliko ne pristanu na isti jasno će im se pokazati, već im se i pokazuje, koja im je alternativa.

Džared Kušner
Džared Kušner / Izvor: Profimedia

Trampova administracija od početka mandata dala je do znanja da njihov odnos neće biti "javno-delikatni, interno posve pro-izraelski", već apsolutno pro-izraelski pri čemu će uveliko prevazići prethodne administracije. Tramp je prebacio američku ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, za njega je Jerusalim (bar zapadni Jerusalim) glavni grad Izraela. Nadalje, priznajući izraelsku aneksiju nad sirijskom Golanskom visoravni direktno je dao do znanja Palestincima da će "pustiti" Netanijahua da anektira i brojne teritorije okupirane - i izraelskim ilegalnim naseljima ispresecane - Zapadne obale.

Dva dana pre neizvesnih izraelskih izbora 9. aprila, Benjamin Netanijahu najavio je kako će Izrael anektirati delove palestinske Zapadne obale - ukoliko on bude ponovo izabran na izborima. Ta najava verovatno mu je dala prevagu jer on je poradio na tome da pokaže kako to nisu tek prazna obećanja. Naime, istih dana posetio je i Vašington i Moskvu. Koja je bila poenta tih poseta? Poenta je bila da nijedna od dve velike sile se neće protiviti ako krene s implementacijom tog plana.

Za Palestince je dolazak Trampa svakako loša vest, mada ako govorimo u krajnje praktičnom smislu, možda čak i nije. Naime, sve prethodne administracije davale su Izraelu skriveno zeleno svetlo da nastavi sa širenjem - doslovno izgradnjom - svojih teritorija na prostoru okupirane Palestine.

Nezadovoljstvo kulminiralo izdajom Asanža: EKVADOR USTAO PROTIV PREDSEDNIKA! "Prodao je zemlju oligarhiji!"

Nezadovoljstvo kulminiralo izdajom Asanža: EKVADOR USTAO PROTIV PREDSEDNIKA! "Prodao je zemlju oligarhiji!"

Propao "BLICKRIG", sada počinje PAKAO! Tripoli osetio HAFTAROV BES, "Grad" tukao CELE NOĆI - sprema se OPSADA (FOTO/VIDEO/MAPA)

Propao "BLICKRIG", sada počinje PAKAO! Tripoli osetio HAFTAROV BES, "Grad" tukao CELE NOĆI - sprema se OPSADA (FOTO/VIDEO/MAPA)

Američki mediji otkrili da je CIA nagovorila Trampa da protera ruske diplomate! Iza svega se krije JEDNA žena! (FOTO)

Američki mediji otkrili da je CIA nagovorila Trampa da protera ruske diplomate! Iza svega se krije JEDNA žena! (FOTO)

Podsetimo šta su zapravo izraelska naselja - kada koristimo ovaj termin onda mislimo na naselja koja se izgrađuju od strane Izraela na prostoru okupirane Zapadne obale nakon Šestodnevnog rata 1967. Reč je o gotovo ekskluzivno jevrejskim naseljima na palestinskim područjima. Drugim rečima - to je projekt postepenog uzimanja teritorija, klasičnog naseljavanja svog stanovništva na tuđoj teritoriji da bi vremenom ta teritorija bila preuzeta. To je stara taktika koja je sprovođena diljem svijeta od strane brojnih zemalja, a Izrael je provodi i dan danas.

Nije uvek sve išlo po izraelskom planu. Imali su oni takva naselja i na Sinajskom poluostrvu, ali morali su se odreći istih kako bi 1979. omogućili egipatsko-izraelski mirovni sporazum. Tada su 18 takvih naselja na Sinaju uklonili. 2005. je Izrael, pod mandatom premijera Ariela Šarona, napustio Pojas Gaze te su tamo uklonili čak 21 naselje. Na prostoru okupirane Zapadne obale situacija je drugačija - Izrael se ovde širio i dalje se širi.

Zašto se širi? Zato što ima podršku. Koga? SAD. Ima li i konkretne potvrde za to? Ima - izraelski istraživački novinar Uri Blau otkrio je kako su američke nevladine organizacije u periodu od 2009. do 2013. godine finansirale izraelska naselja s oko 220 miliona dolara, što znači da SAD indirektno daje subvencije za širenje izraelskih naselja na palestinsku teritoriju.

Benjamin Netanijahu
Benjamin Netanijahu / Izvor: Profimedia

Sve to vrijeme UN ističe kako je izgradnja izraelskih naselja kršenje 4. Ženevske konvencije, ali u praksi to malo znači - bitan je, kao što često i biva, samo američki stav.

Dakle, Palestinci mogu ili gledati kako Izrael malo po malo otima sve više njihove teritorije ili mogu progutati gorku pilulu i prihvatiti šta god će pisati u Trampovom (Kušnerovom) planu, te tako podvući liniju između izgubljenog i onog što se još može sačuvati.

Tramp najavljuje da će to biti "sporazum veka" i uveren je da će proći. Ima li ikakve naznake šta se u istom nalazi? Samo neslužbene informacije za sada - izraelski Kanal 13 objavio je početkom godine, na temelju pojedinih izvora, kako će nova Palestinska država biti ponuđena na 85% do 90% trenutačnog prostora Zapadne obale, te će uključivati i deljenje Jerusalima.

Dakle, ako su informacije tačne (saznat ćemo u junu jesu li), to bi uključivalo aneksiju većih izraelskih naselja dok bi se eventualno odustalo od nekih manjih naselja, naročtio onih koja su podignuta protivno čak i izraelskom zakonu. Pojedina izolirana naselja, kao što su Jitzar i Itamar, ne bi bila evakuisana, ali zabranila bi se dalja izgradnja u istima kako bi ih se vremenom "isušilo".

U zamenu za izraelsku aneksiju već izgrađenih naselja Palestincima bi se ponudila zamena zemljišta na drugim mestima, ali omer zamene nije poznat.

Jerusalim bi bio podeljen - zapadni deo, ali i delovi istočnog, pripali bi Izraelu i to bi bio glavni grad Izraela. Većina istočnog dela grada, odnosno gradske četvrti u kojima žive Arapi, pripale bi Palestincima te bi to bio glavni grad Palestine.

TOP NATO KOMANDANT ZA EVROPU: "Više smo komunicirali sa Rusima tokom hladnog rata, danas su odnosi gori nego ikad"

TOP NATO KOMANDANT ZA EVROPU: "Više smo komunicirali sa Rusima tokom hladnog rata, danas su odnosi gori nego ikad"

Šta je sa Starim gradom i svetištima? Izrael bi imao suverenitet nad ovim mestima, no morali bi istima upravljati zajedno s Palestincima, Jordancima, a možda i još nekom drugom državom.

Isti izvor navodi kako Bela kuća očekuje da će Palestinci inicijalno odbaciti sporazum, ali nadaju se da će nakon nekog vremena ipak promeniti mišljenje. Ukupno gledano teritorija koja bi prema ovom planu pripala Palestincima veća je nego teritorija nad kojom danas imaju kontrolu, ali manja nego što je bivši izraelski premijer Ehud Olmert nudio 2008. kada je palestinski predsednik Mahmud Abas odbacio isti (Olmert je nudio gotovo potpuno izraelsko povlačenje iz Zapadne obale, te zamenu zemlje na nekim mestima, Stari grad i svetišta želeo je staviti pod međunarodnu kontrolu).

No, ako plan jeste kakav se priča da jeste, da li bi ga Izraelci uopšte prihvatili? Možda, ali teško - jedan činovnik iz Netanijahuove administracije, Šai Alon, komentisao je navode o istom: "Predsednik Tramp učinio je puno dobrih stvari. Prvi je predsednik koji je prebacio američku ambasadu u Jerusalim, priznao je naše pravo na Sveti grad. Ali, njegovo rešenje za sukob s Palestincima, u okviru ovog što je otkriveno, ima puno rupa i naravno - mi se istom protivimo... Nismo se vratili u Jerusalim nakon hiljada godina u egzilu da bismo dopustili da nas jordanska vojska pregleda na ulasku pred Zapadnim zidom".

IGRA AMERIKE I TURSKE oko sistema S-400: Ko će izvući deblji krаj u nadmetanju velikih sila?

IGRA AMERIKE I TURSKE oko sistema S-400: Ko će izvući deblji krаj u nadmetanju velikih sila?

Ako tvrde linije budu nepomične i na izraelskoj i palestinskoj strani, Trampov "sporazum veka" raspašće se kao i mnogi drugi pre njega. Kolumnista izraelskog lista Harec tvrdi kako bi Trampov "sporazum veka" zapravo mogao biti "najveći mito u istoriji". Pritom se referiše na informacije koje je objavio The New York Times, koji se poziva na svoje izvore, da je u središtu Trampovog plana ideja slanja više desetina milijardi dolara ekonomske pomoći Palestincima, ali i Egiptu, Jordanu, možda i Libanu. O kolikom je novcu reč? Palestinci bi dobili oko 25 milijardi dolara, a ostali oko 40 milijardi dolara.

To se može zaista protumačiti kao "mito", ali ako uzmemo u obzir da se kao alternativa nazire Netanijahuova najavljena aneksija (uz blagoslov SAD-a), onda je ovo zapravo ucena.

Može li SAD Izraelu "kupiti" teritoriju za nekoliko desetina milijardi dolara? Saznaćemo ovog leta, kada isti plan bude na stolu. No, znajući prirodu ovog sukoba, kao i dosadašnje izjave izraelske i palestinske strane (palestinsko vođstvo već je poručilo kako neće prihvatiti nijedan plan koji dolazi od Trampa), sve ovo moglo bi propasti. No, možda to i jeste cilj - Netanijahuu bi svakako odgovaralo da Palestinci odbace mirovni sporazum i dalje pregovore jer će to onda koristiti kao argument za dalju izraelsku ekspanziju, a izraelsko-palestinski sukob, jedan od najdužih modernog doba, nastavlja se, ali svakako ne u korist Palestinaca, piše Advance.hr.

 

Piše:
SrbijaDanas/Advance.hr
17.04.2019. 16:19