fbpx
Skip to main content
Danska

"TREBAJU NAM INTELIGENTNA DECA" Brutalan DRUŠTVENI EKSPERIMENT usred Evrope posle kojeg je ostala samo BOL

Foto: Profimedia
"Bila sam jako ljuta zbog majčine odluke"

Danska vlada je 1950-ih godine grupu dece Eskima odvedena iz svojih domova na Grenlandu kako bi od njih napravila prave male Dance koji bi ubudućnosti "modernizovali" zaostali Grenland. Ispovest Helene Tisen, koja je bila deo "programa" za koji je saznala tek nakon 52. godine, ispunjen je bolom i tugom.

Helena Tisen se još seća lepog letnog dana 1951. godine kad su dva Danca došla u njenu kuću na Grenlandu, koji je bio danska kolonija, i pitala njenu majku da li bi bila spremna da pošalje ćerku u Dansku, piše BBC.

U to vreme sitacija na Grenlandu nije bila nimalo sjajna. Većina stanovništva je živela je od ribolova, tuberkuloza je harala, a tek mali procenat stanovništva je pričao danski. Kako bi modernizovali društvo Danci su smislili surov plan.

Danske vlasti su poslale telegrame lokalnim sveštenicima i službenicima od kojih su tražili da pronađu "inteligentnu decu staru između šest i 10 godina".

Njihov plan je bio da uz pomoć dobrotvorne ogranizacije "Save the Children Denmark" decu dovedu u danske porodice gde je trebalo da se ukalupe kao mali Danci.

Iako prvobitno niko nije želeo da ustupi decu, na kraju je 21 porodica ipak pristala, ili je bila primorana na ovaj korak.

Ivana (18) pala sa 20. sprata: Pronašli je GOLU sa MODRICAMA po telu, otac otkrio JEZIVE slutnje (FOTO)

Helenin otac je umro od tuberkuloze tri meseca pre toga, pa je majka, koja je ostala sama s troje male dece, na kraju pristala uz obećanje da će joj vratiti ćerku za šest meseci.

Od karantina do kuće s ograničenim kretanjem

Na ovaj put je krenulo 21 dete, a svi su bili smešteni u jednom karantinu u Kopenhagenu. Tu su ih smestili, jer je postojao strah da boluju od nečeg zaraznog.

Dolazak malih Eskima bila je toliko značajna stvar da ih je lično posetila danska kraljica.

Deca su nakon toga poslata u hraniteljske porodice širom zemlje, a u decembru 1951. godine objavljen je veliki novinarski tekst u kome je pisalo da je eksperiment potpuno uspeo i da su se deca prilagodila novim uslovima života, kao i da su naučila jezik.

Helena, koja je još u karantinu obolela od ekcema, bila je smeštena kod lekarske porodice.

Užas u ŠKOLI: Nastavnica (31) imala odnose sa učenicima i to na GROBLJU, a onda uradila nešto JOŠ SRAMNIJE (FOTO/VIDEO)

- Nisam se osećala dobrodošlo u toj porodici. Osećala sam se kao stranac. Majka je imala psihičkih problema i celo vreme je ležala u krevetu. Odraslima nisam verovala jer su me poslali u Dansku. Kad god bi me nešto pitala, odmahivala bi glavom jer nisam želela da pričam sa njom - priseća se Helena.

Nakon nekoliko meseci Helena je ozdravila pa su je prebacili u drugu porodicu koji su, u poređenju sa prvima, bili divni.

Sledeće godine, 16 od 22 malih Eskima, uključujući i Helenu, vraćeni su na Grenland.

U 19. godini: Zatrudnela sa OŽENJENIM, roditelji je smestili na PSIHIJATRIJU, ali to nije bilo poslednje zlo

Tako blizu, a tako daleko.

Kad su se vratili u Nuk, deca su bila presrećna što vide svoje roditelje, ali su vrlo brzo shvatila da su zaboravili materinji jezik i da više ne mogu da međusobno komuniciraju. Međutim, to nije bio najveći šok koji su doživeli.

Danski Crveni krst je u međuvremenu u Nuku napravio sirotište u kome je trebalo da žive deca koja su bila u Danskoj jer "ne bi trebalo da žive sa svojim roditeljima jer su tu 'lošiji' uslovi od onih na koje su se u međuvremenu navikli".

Tako su decu odvojili od roditelja i odveli u sirotište, dok su im roditelji živeli u istom gradu. U sirotištu su naravno nastavili da pričaju danski, pa mnogi od njih više nikada nisu uspostavili blizak odnos sa svojim biološkim roditeljima.

- Bila sam jako ljuta zbog majčine odluke da me pošalje u Dansku. Stvarno sam bila ljuta i što me je pustila i što je nakon toga dopustila da odrastem u sirotištu dok je ona živela u istom gradu - ispričala je Helena koja nije znala da njena majka nije imala nikakvog uticaja o sudbini svoje ćerke.

Šta to behu dečija prava?

Tek 1996. godine Helena je otkrila da su je odveli od majke i da je bila deo eksperimenta.

Rekla sam mužu "HVATAJ GA": Ispovest žene koja se porodila nasred hodnika (UZNEMIRUJUĆ VIDEO)

- Celoga života nisam mogla da shvatim zašto sam često tužna i zašto puno plačem. Kad sam upoznala supruga 1967. godine, skoro je odustao od naše veze koliko sam bila depresivna - rekla je Helena, koja se uprkos svemu udala za Danca.

Eksperiment je prvi put razotkriven kada je danski pisac slučajno pronašao dokumente u Državnoj arhivi. U dokumentima je bilo zabeleženo sve u vezi sa eksperimentom koji je ovu nesrećnu decu smestio na marginu vlastitog društva, pa su mnogi od njih postali alkoholičari i umrli mladi, dok su drugi postali beskućnici.

Filmska diva je stradala na skijanju, a ovaj poznati glumac je morao da isključi aparate i danas tugu utapa u alkoholu

Helena je 1988. prvi put primila pismo od danskog Crvenog krsta u kome se izvinjavaju za svoju ulogu u celom eksperimentu, dok se "Save the Children Denmark" službeno izvinio tek 2009. godine.

S druge strane, danska vlada nikad nije pokazala žaljenje zbog očitog kršenja osnovnih dečjih prava.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Slaba kiša
5 Beograd