fbpx
Skip to main content
Pariz

U Francuskoj danas predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora, evo kakve su PROGNOZE!

Foto: Profimedia
Novi saziv parlamenta

Francuzi sutra glasaju u prvom krugu izbora za novi saziv parlamenta, a tradicionalni bastioni levice i desnice strahuju da će ih skrajnuti centristički kandidati predsednika Emanuela Makrona, čime bi zemlja ostala bez delotvorne opozicije.

Makronova stranka Republika u pokretu (REM) na pragu je da u nedelju osvoji skoro trećinu glasova, što bi joj u drugom krugu, nedelju dana kasnije, moglo doneti ogromnu većinu, pokazuju rezultati najnovije ankete, prenosi Rojters.

Kada je 7. maja 39-godišnji centrista Makrona potukao liderku krajnje desnice Marin Le Pen i postao najmlađi predsednik Francuske ikada, mnogi posmatrači su prognozirali da će on teško osvojiti većinu kako bi mogao da sprovede svoje ambiciozne reforme na polju rada i socijalnih reformi, navodi AFP.

Međutim, samo četiri nedelje kasnije, ankete pokazuju da se njegovom pokretu, osnovanom aprila 2016 koji potom prerastao u stranku, smeši apsolutna većina na predstojećim parlamentarnim izborima.

Mej zadržala svoje najvažnije ministre i u novoj vladi

Prema rezultatima istraživanja koje je sproveo institut "Ipsos Sopra Sterija", Makronovoj partiji pripalo bi 31 odsto glasova u prvom krugu 11. juna, što je više u poređenju sa 29,5 odsto glasova koliko je za REM predviđano anketom sprovedenom pre nedelju dana.

Najnovije istraživanje javnog mnjenja nagoveštava da je centristička partija novog predsednika na putu da osvoji 297 do 427 od ukupno 577 mesta u Donjem domu parlamenta, što je među najvećim većinama u proteklih skoro 50 godina.

Emanuel Makron
Foto: Reuters

Daleko iza Makronove stranke, konzervativna partija Republikanci i njihovi saveznici mogli bi da postanu glavna opoziciona snaga, sa izgledima da osvoje 22 odsto glasova u prvom krugu i 95 do 115 mesta u drugom krugu izbora 18. juna. 

Krajnje desničarska partija Nacionalni front bi, prema predviđanjima najnovije ankete, mogla da osvoji 17 odsto glasova u prvom krugu, ali samo pet do 15 mesta u drugom krugu.

Kraljica rekla DA Terezi Mej: Britanska premijerka formira novu VLADU

Radikalno levičarska partija Žan-Lik Melanšona bi dobila oko 12,5 odsto glasova, dok bi Socijalistička partija Makronovog prethodnika Fransoa Olanda osvojila samo osam odsto glasova.

Tako bi, kako većina anketa predviđa, REM i njihov mali centristički saveznik MODEM mogli lako da osvoje veliku većinu u 577-članoj Nacionalnoj skupštini od 385 do 415 poslaničkih mesta.

Takva predviđanja su dovela do upozorenja Makronovih rivala na opasnost da će partija novog predsednika predsedavati "jednopartijskoj državi".

Poređenja radi, bivši predsednici Fransoa Oland, Nikola Sarkozi i Žak Širak su na izborima svojevremeno osvojili velike većine, ali su - za razliku od Makrona - svi poticali iz odavno ukorenjenih partija.

Ove godine će, u svakom slučaju, sastav novog parlamenta biti znatno drugačiji jer se više od 200 poslanika ne kandiduje za reizbor, što je najmanje dvostruko više u poređenju sa izborima 2012.

Makron se nada da će kandidati REM - među kojima oko polovina nikada nije bila na državnoj funkciji - osvojiti poslanička mesta, dok analitičari, s druge strane, upozoravaju da bi neiskustvo Makronovih poslanika moglo da parlament učini pokornim.

- Kada imate ogromnu parlamentarnu većinu i poslanike bez iskustva, izvršna vlast je izuzetno moćna - kaže politički naučnik Žerom Sent-Mari sa instituta "Poling voks".

Istovremeno, istraživač instituta "Sevipof" Pasla Perino upozorava, pak, da bi unutar stranke koja raspolaže velikim brojem poslaničkih mesta moglo lako da dođe do unutrašnjih poteškoća.

- U početku će se ta većina smatrati darom sa neba, ali će na kraju postati problem - zaključio je on.

 

Pročitajte i:

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd