Utorak 19. mar 2024.
Federika Andjeli

UBIĆEMO I TEBE I DECU: Novinarka razotkrila PREBOGATU ROMSKU mafiju, pa je počeo PAKAO (FOTO/VIDEO)

Foto: Youtube/printscreen/La Repubblica
Italijanska novinarka koja je razotkrila kriminalno carstvo nasilne romske mafije u Rimu, istakla je da neće napustiti grad uprkos pretnjama smrću koje dobija.

Rad Federike Andželi na razotkrivanju zločina i nasilja klana Spada doveo je do 32 hapšenja i policijskih konfiskacija nekih od odborskih stanova okupiranih od strane bande, koji su sadržavali mramorne statue i pozlaćena kupatila.

UBIJEN NAPADAČ NA BOLNICU: Ranjeni u KRITIČNOM stanju, ŽESTOK OBRAČUN U ČIKAGU (VIDEO)

Andželijeva, koja živi pod policijskom zaštitom od 2013. godine, navodi da ne može da izađe na balkon, osim ukoliko nije policajac na ulici i otkriva da joj je potrebna bezbednosna pratnja kada ide u kupovinu.

Ali, četrdesettrogodišnja novinarka zarekla se da će istrajati dok klan iz predgrađa Rima ne bude priveden pravdi.

Ona je ispričala da je supruga jednog od članova bande pokazala prstom na nju i rekla:

- Recite joj da ćemo je ubiti, kao i njenu decu!

SPREČEN TERORISTIČKI NAPAD: Munjevita OPERACIJA u Sidneju, trojica IZA REŠETAKA

Imovina u vrednosti od dva miliona evra zaplenjena je od osumnjičenih.

- Vođe su u zatvoru i njihova imovina je zaplenjena, ali to ih čini mnogo opasnijim, jer moraju da pokažu da se računaju, kako bi opravdali svoju kriminalnu reputaciju – rekla je Andželijeva.

Priča Andželijeve obelodanila je kako je Spada klan nemilosrdno preuzeo monopol nad trgovinom droge i zelenaštvom u Ostiji, predgrađu Rima. Ona je sa ručnom kamerom počela da istražuje kiosk, za koji se ispostavilo da pripada mafiji. U početku nije znala da je u pitanju Spada klan. Ona je uspela da intervjuiše menadžera, koji je nakon toga dobio eksplicitne pretnje od strane klana.

Tišina u narodu i saučesništvo opštine predstavljali su okosnicu istrage, koja je otkrila mrežu kontakata između mafije i nekih državnih figura.

ZBOG UBIJENOG NOVINARA Nemačka obustavlja izvoz oružja Saudijskoj Arabiji

Bezbrojne žalbe na klan pojedinačnih građana Ostije pokrenule su rimsku gradsku većnicu i zaplenu imovine od strane pravosuđa, a prisustvo državnih struktura dalo je smrtonosni udar mafijaškim porodicama. Pobeda ljudi i zakona koju je započela olovka žene. Bitka još uvek traje, ali je u naprednoj fazi.

- Kada su stvari postale komplikovane, nisam otišla. Sada želim da budem tu kada klan bude pobeđen – dodala je ona.

Ona i njen muž su ispičali svojoj deci, uzrasta devet, deset i trinaest godina, da njihova majka ima vozača kao "nagradu" za njen novinarski rad.

- U početku sam bila sasvim sama, čak ni moje novine nisu ozbiljno shvatale situaciju i dve godine o tome nikome nisam govorila – ispričala je ona.

Pucnjava kod bolnice u Čikagu, ima ranjenih (FOTO/VIDEO)

Federika nikada nije prestala da podržava "potragu za istinom" i, uprkos svemu, ostala u Ostiji sa svojom decom.

Pretnje Andželijevoj su usledile pošto su napadači pokušali da podmetnu požar u kući Federika Rufa, kolege istraživačkog novinara.

Njegov rad doprineo je da se otkrije Ndrangeta mafija, koja je delovala u Kalabriji na jugu Italije.

Prema navodima Saveta Evrope, na njegovim zidovima bio je nacrtan crveni krst i benzin je bio prosut po kućnom pragu, ali je Rufo spasen kada je njegov pas počeo da laje i time oterao napadače sa mesta zločina.

On je dobijao pretnje na društvenim mrežama pre planiranog napada i u međuvremenu je nastavio da dobija poruke u kojima piše: "Ndrangeta je trebalo da završi posao".

NAJMLAĐI UBICA: Dečak (10) polio dete (2) farbom po licu, uzeo metalnu šipku, a onda ga... Na sudu rekao: ŽIVOT MI SE POBOLJŠAO, pa ga OSLOBODILI!

U poslednjih deset godina, u Italjiji su dokumentovana 3.722 slučaja pretnji.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd