Utorak 19. mar 2024.
Džordž Flojd

UBISTVO KOJE JE POTRESLO AMERIKU: Počelo iznošenje završnih reči na suđenju za ubistvo Džordža Flojda

Foto: Profimedia
U dosadašnjem postupku, koji su prenosili svi svetski mediji, iskaze je dalo više od 40 svedoka

Na suđenju za ubistvo Džordža Flojda, za koje je optužen biši policajac Derek Šovin, počelo je iznošenje završnih reči.

Želite da nastavite studiranje? Imamo odlične vesti za vas: Iskoristite popust i ostvarite vašu želju!

Želite da nastavite studiranje? Imamo odlične vesti za vas: Iskoristite popust i ostvarite vašu želju!

EKSPLOZIJA U RUSIJI: Sumnja se da je beba ostala zatrpana ispod ruševina

EKSPLOZIJA U RUSIJI: Sumnja se da je beba ostala zatrpana ispod ruševina

NEPRIJATELJ PRED VRATIMA: Amerika prebacila na desetine lovaca u srce Istočne Evrope, rusko nebo ugroženo (FOTO)

NEPRIJATELJ PRED VRATIMA: Amerika prebacila na desetine lovaca u srce Istočne Evrope, rusko nebo ugroženo (FOTO)

Predstavnik tužilačkog tima Stiven Šlajker zatražio je od porotnika da, kako je rekao, veruju svojim očima i pustio video snimke privođenja Džordža Flojda tokom kojeg je preminuo.

- Ovo nije proces protiv policije koja treba hrabro da štiti i bude saosećajna u u službi. Džordž Flojd nikome nije bio pretnja. Za suočavanje sa njim tog dana nije bila potrebna hrabrost, koja nije ni iskazana. Sve što je bilo potrebno bilo je malo saosećanja, koje je takođe izostalo - poručio je Šjakler.

On je porotnike podsetio okolnosti pod kojima je Džordž Flojd preminuo, prenosi Glas Amerike (VOA).

- Džordž Fojd preminuo je 25. maja 2020. licem postavljenog nasuprot pločnika. Ležao je na ulici devet minuta i dvadeset devet sekundi. Džordž Flojd se borio. Očajno je želeo da udahne, da napravi dovoljno prostora u grudima - da bi disao. Ali bio je zarobljen. Sa jedne strane bio je pločnik, a sa druge ljudi koji su ga držali - rekao je Šlajker.

Tokom izlaganja podsetio je i na poslednje reči preminulog Flojda "molim vas, ne mogu da dišem".

Ukazao je i da preminuli Džordž Flojd nije osoba kojoj se trenutno sudi.

- Čuli smo neke stvari o Džordžu Flojdu, da se borio sa zavisnošću od droge, da je pod istragom zbog navodnog donošenja lažne novčanice od 20 dolara. Nije bilo dokaza da je znao da je novčanica lažna. Ono što je najvažnije, ne sudi se njemu ovde - naveo je Šlajker.

Ocenio je da se ono što je Šovin učinio može označiti kao težak napad na Džorža Flojda.

Tužilaštvo je poroti poručilo da će, iako odlučuje o sudbini jednog čoveka, ova presuda biti viđena mnogo šire - kako policija u Americi tretira crnce.

Zastupnik optuženog Šovina, Erik Nelson počeo je izlaganje podsećanjem članova porote na pretpostavku nevinosti svog klijenta.

Prema njegovim rečima, kada je optuženi Derek Šovin stigao na mesto događaja, Džordž Flojd se rvao sa policajcima koji su se već našli tamo, pokušavajući da ga smeste u policijsko vozilo.

- Na osnovu obuke koju je prošao bilo je primereno da Šovin upotrebi silu. Tehnike koje su mu na raspolaganju su kontrolisano onesposobljavanje i zahvat koji bi bio primenjen na Flojdov vrat - rekao je Nelson dok je porotnicima prikazivao snimke sa policijskih kamera koje su nosili policajci.

On je, pozivajući se na svedočenje jednog od policajaca Džonija Mersila, izneo tvrdnju da zahvat kojim se Šovin koristio prilikom hapšenja Flojda nije zabranjen i dodao da to ukazuja na nepostojanje namere jer je, kako je rekao, Šovin mislio da postupa po pravilima po kojima je obučen.

Kako je rekao, isključivo uzimanje u obzir devet minuta i 29 sekundi, koliko je optuženi Šovin držao koleno na Flojdovom vratu, nije adekvatna analiza na osnovu koje bi trebalo da se odluči taj slučaj jer

se time zanemaruje prethodnih 19 minuta i 59 sekundi, aludirajući na period u kojem je Šovin stigao na mesto događaja.

Nakon završnih reči odbrane, tužilaštvo će imati priliku da iznese dodatne agumente u korist optužnice, nakon čega će se porota povući da odluči da li je Šovin kriv za krivično delo ubistva ili ne.

U dosadašnjem postupku, koji su prenosili svi svetski mediji, iskaze je dalo više od 40 svedoka.

Optužnica protiv Dereka Šovina ima tri tačke: ubistvo drugog stepena, ubistvo trećeg stepena i ubistvo iz nehata drugog stepena.

Za ubistvo drugog stepena, najtežu od svih optužbi, 12 porotnika mora da se usaglasi da je Šovinovo delanje dovelo do Flojdove smrti.

Kazna za to krivično delo je do 40 godina zatvora, ali propisi u Minesoti tu kaznu skraćuju na 15 godina za ljude poput Šovina, koji ranije nisu osuđivani, navodi VOA.

Tužilaštvo je od sudije Pitera Kejhila tražilo da odstupi od toga i Šovina, ako bude proglašen krivim, osudi na dužu kaznu zatvora.

Ako ga porota proglasi krivim izjasniće se i da li se slaže sa predlogom tužilaštva da se Šovin osudi na dužu kaznu.

U poroti su šest belih žena, dvojica belih muškaraca, trojica crnaca, jedna crnkinja i dve žene mešovitih rasa.

Kada počnu raspravu o Šovinovoj krivici, porotnici će biti smešteni u hotel, a vreme za donošenje odluke nije ograničeno.

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd