fbpx
Skip to main content
Foto: Daily Star printscreen

JEZIVO: Devojka HOSPITALIZOVANA SA VODOM U PLUĆIMA nakon korišćenja OVIH CIGARETA

Foto: Daily Star printscreen
Tražila je novac za Mek posle škole, ali nismo znali da to koristi da kupuje cigarete.

Dakota Stepenson prvo je otišla u bolnicu sa visokom temperaturom i bolovima u leđima, ali dijagnostikovana joj je hipoksija, bolest koja znači da pluća ne dobijaju dovoljno vazduha.

Njena bolest dolazi samo sedam meseci nakon što je Dakota sa prijateljima u školi stekla naviku da ''vejpuje''. Vejp je mali uređaj koji zagrejava tečni nikotin i stvara paru za udisanje.

Prema ABC News-u, tokom boravka na intenzivnoj nezi u Dečjoj bolnici, Dakota se skoro ugušila zbog vode koja joj je napunila pluća. Tri dana su je stavljali na respirator kako bi imala pomoći pri disanju.

Momak od kojeg je kupovala vejp prodavao ih je sa različitim ukusima poput grožđa, jagode i lubenice. Doktori veruju da boluje od relativno nedavno dijagnostikovanog stanja zvanog EVALI, koje je prvi put otkriveno nakon  2019. godine. EVALI znači oštećenje pluća povezana sa upotrebom e-cigareta ili proizvoda za isparavanje. Smatra se da je stanje uzrokovano vejpovima koji sadrže tetrahidrokanabinol (THC) i vitamin E acetat.

 

Vremenska prognoza
Light snow
-2 Beograd