fbpx
Skip to main content
Ukrajinska vojska

JEDVA IZVUKAO ŽIVU GLAVU: Mladić umalo nije linčovan u Ukrajini zbog šubare i simbola na njoj! (FOTO)

Foto: Shutterstock
To nije jedini takav primer, bilo ih je još

U ukrajinskom gradu Lavovu žele u zatvor da pošalju 19-godišnjaka koji je šetao gradom u zimskoj kapi sa crvenom petokrakom. Ispostavilo se da ga je policiji prijavio lokalni zamenik iz "Golosa", koji je izvršio "javni pritvor".

Dešava vam se da OSTANETE BEZ DAHA? Možda patite od ove bolesti, evo kako da se zaštitite!

Dešava vam se da OSTANETE BEZ DAHA? Možda patite od ove bolesti, evo kako da se zaštitite!

IRAN SPREMA NAPAD IZ VIŠE PRAVACA: Glavni udar na Izrael može početi sa neočekivane lokacije (FOTO/VIDEO)

IRAN SPREMA NAPAD IZ VIŠE PRAVACA: Glavni udar na Izrael može početi sa neočekivane lokacije (FOTO/VIDEO)

SVE MIRIŠE NA RAT: Dve afričke države gomilaju vojske na granici, pojavila se i treća armija (VIDEO)

SVE MIRIŠE NA RAT: Dve afričke države gomilaju vojske na granici, pojavila se i treća armija (VIDEO)

Nastavljaju se priče sa napadom na ljude koji pokazuju javno sovjetske simbole. Istovremeno, nema kritike prema onima koji marširaju sa nacističkim simbolima.

Lokalna policija je 28. decembra prijavila "strašni" zločin - mladić iz Kijeva šetao je gradom u kapi sa naušnicama i sa crvenom petokrakom. Nije hodao unaokolo, već je sedeo u jednom od kafića u ulici Valovaja. Odatle je stigao signal. U kafić je krenula čitava operativno-istražna grupa.

Oruđe zločina - kapa - oduzeta mu je i pokrenut je krivični postupak prema članu 436-1. Mladiću preti do pet godina zatvora i oduzimanje imovine za proizvodnju, širenje i propagandu oznaka  totalitarnih režima - komunističkog i nacističkog.

Iako je očigledno da se "osumnjičeni" može optužiti samo za "propagandu" - on očigledno nije bio angažovan u proizvodnji, prodaji ili distribuciji simbola.

Mediji u Lavovu ispričali su detalje priče. Ispostavilo se da je lokalni novinar student Igor Šoltis, koji je učestvovao u ATO, pozvao policiju. Takođe je izvršio "javni pritvor". Prema njegovim rečima, iz Kijeva su došla dvojica muškaraca.

- Pitao sam odakle im ovi simboli. Rekli su da su ih kupili na buvljaku jer je bilo hladno. Kažu da nisu znali da su takvi simboli zabranjeni. Potom smo prešli na objašnjenja. Ispostavilo se da su to Kijevci koji govore ruski - rekao je Šoltis.

Prema njegovim rečima, policija je tada pozvana na lice mesta, ali jedan policajac iz patrole "nije imao iskrene ukrajinske stavove", što je gotovo poremetilo celu "specijalnu operaciju".

- Snimili smo i njegove podatke, obavićemo saslušanje, jer osoba uopšte ne odgovara svom pozivu - obećao je Šoltis.

Zanimljivo je da je ovaj aktivista na lokalnim izborima prešao iz stranke "Golos" u Lavovsku ujedinjenu teritorijalnu zajednicu i postao najmlađi od tamošnjih poslanika - ima 24 godine. Ipak, sudeći po njegovom Fejsbuku, uspeo je da se bori na istoku Ukrajine u Dobrovoljačkom bataljonu OUN.

Takođe je učestvovao u "Forumu mladih političara", čiji je jedan od organizatora bio nekadašnji C14, koji danas nosi ime "Društvo budućnosti".

Šoltis je klasični nacionalistički aktivista: učestvovao je u mitinzima protiv ministra obrazovanja Sergeja Škarleta, boksera Vasilija Lomačenka nazvao "mankurtom" zbog komentara o Rusiji i tako dalje.

Nakon stupanja na snagu Zakona o zabrani simbola totalitarnih režima pokrenuti su slučajevi samo protiv onih koji su viđeni sa komunističkim simbolima. Istovremeno, drugi deo zakona - koji govori o nacizmu - faktički nije sproveden. Iako je bilo dosta primera njegove demonstracije.

Zakon omogućava krivično gonjenje čak i onih koji objavljuju "pogrešne" slike na društvenim mrežama. Prva presuda u Ukrajini prema članu 436-1 Krivičnog zakonika odnosila se upravo na propagandu komunizma. I ponovo se odvijala u Lavovu.

Presudu je u aprilu 2017. doneo Galicijski sud (ovo je ista oblast u kojoj je zadržan momak sa kapom).

Student treće godine Univerziteta u Lavovu objavio je citate Vladimira Lenjina na društvenim mrežama. Šta - nije precizirano, ali poznato je da je momka odvela SBU, koja je u njegovoj kući izvršila pretres i uzela mu računar. Takođe su pronašli knjigu Karla Marksa "Kapital".

Sud ga je osudio na 2,5 godine, ali sa odlaganjem od godinu dana - i ako tokom ovog perioda ne bude nasilja, rok će biti otkazan.

To je bio rezultat dogovora između okrivljenog i istražitelja - odnosno mladić se nije branio i izjasnio se krivim. Ali zanimljivo je da prva žrtva antikomunista nije bio starac, već vrlo mladi čovek. Kao, inače, to je i sada slučaj - kazna zbog nošenja "ušanke", tradicionalne ruske šubare.

Međutim, pod Porošenkom to nikoga nije iznenadilo. Tokom njegovog predsednikovanja državom, nisu bili zabranjeni samo komunistički simboli. Rada je 2017. godine prepoznala prikazivanje "Lente Svetog Đorđa" kao prekršaj, utvrdivši novčane kazne i privođenje na 15 dana zbog nošenja.

Međutim, zbog sovjetskih simbola se i dalje kažnjava pod Zelenskim. I u svom rodnom Krivom Rihu. U oktobru 2019. lokalni stanovnik - obični perač prozora - dobio je suspenziju na godinu zbog nošenja majice sa zastavom SSSR-a.

Čovek je takođe potpisao dogovor sa tužiocem i tako izbegao zatvor. Zanimljivo je da Okružni sud u Dzeržinskom koji je doneo ovu presudu nosi ime po osnivaču Čeki Feliksu Dzeržinskom.

Oni koji nose SS simbole i druge nacističke oznake, međutim, izgleda da ne osećaju nikakve posledice, jednostavno im je dozvoljeno da nesmetano hodaju okolo, pa čak su i predstavljeni u ukrajinskoj vladi.

Fotografiju napada na mladića koji je nosio "ušanku" sa petokrakom možete pogledati OVDE.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
12 Beograd