fbpx
Skip to main content
vojska

NAJAVA NOVOG RATA U ISTOČNOJ EVROPI: Donjeck sprema potez koji će Ukrajince podići na oružje

Foto: Profimedia
Politika ukrajinskih vlasti prema Donbasu je licemerna, istakao je Pušilin

Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin izjavio je da postoji spremnost za održavanje drugog referenduma o samoopredeljenju.

NISI SAMA: Kompanija Meridian ovim videom poslala NAJVAŽNIJU PORUKU! (VIDEO)

NISI SAMA: Kompanija Meridian ovim videom poslala NAJVAŽNIJU PORUKU! (VIDEO)

PENTAGON OTKRIO SVOJE BOLNE TAČKE: Dve pojave posebno plaše američki establišment, izazov je prevelik

PENTAGON OTKRIO SVOJE BOLNE TAČKE: Dve pojave posebno plaše američki establišment, izazov je prevelik

AMERIKA OKREĆE NOVI LIST PREMA TURSKOJ: Ono što je Ankara učinila je neprihvatljivo

AMERIKA OKREĆE NOVI LIST PREMA TURSKOJ: Ono što je Ankara učinila je neprihvatljivo

- Činjenica da govorimo o spremnosti republike da ponovo primeni mehanizam direktne demokratije zapravo je bio naš signal svetskoj zajednici: nismo izgubili, već samo ojačali našu veru u slobodu, humanizam i ljudska prava. Spremni smo da ponovo pokažemo svoju želju za tim idealima i vrednosti zbog kojih je narod 2014. izašao na ulice - rekao je Pušilin.

Donbas
Donbas
Foto: Profimedia

Prema njegovim rečima, takođe je važno skrenuti pažnju svetske zajednice na posvećenost Donbasa potpunom poštovanju normi i principa međunarodnog prava.

- Upravo sa tim ciljem izražena je spremnost da se pomogne svim međunarodnim posmatračima u slučaju da se donese odluka o sprovođenju procedure izražavanja, tačnije, potvrđivanja volje naroda Donbasa - dodao je Pušilin.

Lider DNR je naglasio da međunarodna zajednica treba jasno da shvati da je monopol Ukrajine nad izveštavanjem i tumačenjem događaja u Donbasu besmislica i čak, u izvesnoj meri, pomoć zločinima koje Kijev čini nad stanovnicima Donbasa.

Ukrajinska vojska
Ukrajinska vojska
Foto: Shutterstock

- Zbog toga bi svetska zajednica, koju zastupaju UN, trebalo mnogo detaljnije da prouči sve okolnosti i upozna se sa položajem obe strane u sukobu - zaključio je Pušilin.

Ranije je ministarka spoljnih poslova samoproglašene republike Natalija Nikonorova pozvala članove Saveta bezbednosti UN da uz pomoć međunarodno priznatog referenduma saznaju šta žele stanovnici ovog regiona.

Licemerna politika Ukrajine

Pušilin je dodao da je politika ukrajinskih vlasti prema Donbasu licemerna.

- Ukrajinskom rukovodstvu mnogo je zanimljivije da se bavi samopromocijom i izjavama o svojim navodno mirnim i humanim namerama prema Donbasu, iako licemerje ovih izjava postaje sve očiglednije i domaćoj ukrajinskoj i međunarodnoj javnosti - istakao je on.

Vojnici u Donbasu
Vojnici u Donbasu
Foto: Profimedia/ilustracija

Prema njegovim rečima, posebno cinično zvuče apsolutno protivrečne izjave predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog koje ni na koji način ne odražavaju stvarnost, a koji se ne ustručava čak ni u ličnom razgovoru sa liderom jedne od država-garanata Minskih sporazuma da "priča bajke o tome da Kijev navodno poštuje prekid vatre".

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
11 Beograd