fbpx
Skip to main content
ukrajinska vojska

TAKO BLIZU, A TAKO DALEKO: Ukrajinci sanjaju da uđu u NATO zbog jednog razloga, ali šanse su im "ravne nuli"

Foto: Profimedia/Shutterstock/Ilustracija
Eksperti ocenjuju da saradnja sa NATO savezom ne donosi nikakvu korist Ukrajini

Vrata NATO-a su otvorena za Ukrajinu, tvrdi ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, pozivajući se na reči generalnog sekretara te Alijanse. Ruski eksperti smatraju da su šanse da Ukrajina uđe u Alijansu "ravne nuli", ali da Amerika koristi Ukrajinu kao uporište protiv Rusije.

"TO JE POSLEDNJA STVAR KOJA NAM TREBA!" Bajden NEGODUJE ukidanje obaveznog nošenja maski: Razmišljanje neandertalaca (VIDEO)

"TO JE POSLEDNJA STVAR KOJA NAM TREBA!" Bajden NEGODUJE ukidanje obaveznog nošenja maski: Razmišljanje neandertalaca (VIDEO)

PANIKA U TADŽ MAHALU: Policija veruje da je postavljena bomba, naređena hitna evakuacija (VIDEO)

PANIKA U TADŽ MAHALU: Policija veruje da je postavljena bomba, naređena hitna evakuacija (VIDEO)

CRNI DAN U BRAZILU: Najveće žarište korone na svetu oborilo još jedan rekord, za 24 sata skoro 2.000 umrlih

CRNI DAN U BRAZILU: Najveće žarište korone na svetu oborilo još jedan rekord, za 24 sata skoro 2.000 umrlih

Eksperti ocenjuju da saradnja sa NATO savezom ne donosi nikakvu korist državi i da su izjave Zelenskog usmerene na dobijanje podrške radikalnog prozapadnog dela ukrajinskog društva, elita i pre svega — SAD.

- Stvar je u tome što Vladimir Zelenski sada katastrofalno gubi legitimitet unutar Ukrajine, i zato mu je, poput vazduha, potrebna bilo kakva potvrda spolja, od spoljnih mentora, pre svega američkih da Ukrajina ima perspektivu upravo u tom evroatlantskom jedinstvu. Prema tome, poziv u NATO je upravo potvrda da im je Ukrajina i dalje potrebna i zato se, u stvari, Zelenski toliko raduje - objašnjava ruski politikolog Maksim Žarov.

Vrata NATO-a otvorena za Ukrajinu kao uporište protiv Rusije

Zelenski je na svom "Tviter" nalogu napisao da su prema rečima generalnog sekretara Severnoatlantske alijanse Jensa Stoltenberga, "vrata NATO-a otvorena za Ukrajinu", navodeći istovremeno da je neposredni cilj Ukrajine — Akcioni plan članstva u NATO, koji zapravo predstavlja program za prijem novih članova u savez. On je takođe naveo da se Kijev ozbiljno bavi reformama, jer time prvenstveno jača odbrambeni sektor.

Žarov ističe da SAD koriste Ukrajinu kao uporište NATO-a protiv Rusije. Tome u prilog ide i nedavna izjava šefa Pentagona Lojda Ostina, koji je obećao ukrajinskom ministru odbrane Andreju Taranu pomoć u borbi protiv "ruske agresije".

- Ako govorimo o nekim spoljnopolitičkim stvarima, rekao bih prilično čestu konstataciju da je Ukrajina istočno uporište NATO, a to uporište se koristi protiv Rusije. Stoga, svako jačanje tog uporišta odgovara ukrajinskim vlastima iz razloga koji sam već naveo - kaže Žarov.

Ovo nije prvi put da Stoltenberg govori o "otvorenim vratima", ali je istovremeno ukazivao i da "put ka članstvu u NATO nije lak".

ruska vojska
Foto: SD/Ilustracija

Ukrajina faktički stoji pred vratima NATO od 2008, kada je podnela zahtev za Akcioni plan članstva u NATO, ali je iste godine odbijena tokom samita u Bukureštu zbog stava Francuske i Nemačke. Ipak, Kijev svoje iluzije i dalje gaji, verujući da će kad-tad postati punopravna članica Alijanse.

Žarov, međutim, smatra da su šanse da Ukrajina uđe u NATO ravne nuli.

- Mislim da Ukrajina nije potrebna NATO savezu, već je koriste samo kao uporište u kome ne vladaju nikakvi zakoni… Stoga Amerikancima nije potrebna legitimizacija Ukrajine u NATO, jer bi NATO tada bio primoran da proširi jedinstvena pravila na Ukrajinu. To pokreće pitanje od čega bi Ukrajina plaćala doprinose Alijansi, ako je već dužna do guše, posvađana sa misijom MMF, a ove godine mora da plati tri milijarde dolara za stare kredite. Samim tim, o članstvu Ukrajine u NATO u doglednoj budućnosti ne može biti reči - ističe Žarov.

Amerikanci ratuju "tuđim rukama"

SAD ne kriju konstantne namere da pruže svaku moguću pomoć Ukrajini u cilju jačanja njenog ofanzivnog vojnog potencijala, ali Žarov ističe da ukrajinska armija nije nikakva pretnja za Rusiju, a jeste za - Donbas. Amerikanci bi, dodaje ekspert, da ratuju protiv Rusije "tuđim rukama".

- Postoji realna opasnost da se nastave borbe u Donbasu. Ako do toga dođe, Rusija će biti prinuđena da na ovu pretnju u Donbasu odgovori nekom vrstom vojnih ili diplomatskih mera. Ali, ukrajinska vojska ne predstavlja pretnju za rusku vojsku. Zapravo, i sami ukrajinski generali su u svojim intervjuima s pravom govorili da u slučaju otvorenog, direktnog sukoba sa Rusijom od ukrajinske vojske za tri dana ne bi ostalo ništa. Prema tome, mi zapravo govorimo o posredničkim ratovanjima, kada Amerikanci i NATO ukrajinsku vojsku koriste protiv Rusije… - ističe Žarov.

Zelenskom potrebna politička propaganda

Ekspert dodaje da već sada iz Donbasa stižu saopštenja o zaoštravanju situacije na liniji fronta, gde se nastavljaju artiljerijska granatiranja.

- Vidi se da Amerikanci jačaju ukrajinske trupe, pruža im se informaciona, tehnološka i svaka druga podrška. Koliko vidim, Ukrajina je dobila i ofanzivno oružje, koje Amerikancima nije potrebno, kao na primer protivtenkovske sisteme "džavelin". Stoga, ukrajinska vojska jača i sve je u okvirima koncepta Ukrajine kao uporišta protiv Rusije - navodi Žarov.

On takođe napominje da su sve priče o ulasku Ukrajine u NATO i saradnje sa SAD oblik političke propagande, potrebne Zelenskom, koji elitama treba neprestano da dokazuje da Ukrajina ide ka Zapadu i da čak i ne pomišlja da obnovi odnose sa Rusijom.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd