Utorak 19. mar 2024.
Ukrajinski vojnici okolina Slavjanska

UKRAJINA SPREMA PAKAO RUSIMA: U Donbas prebačena ZABRANJENA oružja! (VIDEO)

Foto: Profimedia
Juče je granatirana Gorlovka

Ukrajinske snage bezbednosti su prebacile u Donbas artiljerijske sisteme koji su zabranjeni Minskim sporazumom, rekao je novinarima zamenik rukovodioca operativne komande Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin.

Ešalon sa tehnikom je stigao u Konstantinovku. Oružane snage Ukrajine su dobile ukupno 12 protivtenkovskih cevi "rapira" i više od 20 vozila, o čemu je komandu DNR obavestio lokalni stanovnik.

Basurin je rekao da je vojna tehnika nakon istovara prebačena u Lozovatsko, 20 kilometara od linije razgraničenja. Operativna komanda DNR se već obratila specijalnoj posmatračkoj misiji OEBS-a sa zahtevom da se istraži raspoređivanje zabranjenog naoružanja.

Komanda je saopštila i da je sinoć došlo do granatiranja Gorlovke. Prema informacijama vojske DNR, Oružane snage Ukrajine su koristile municiju koja ja zabranjena međunarodnim sporazumima.

Basurin je izjavio da će u bliskoj budućnosti policijski organi utvrditi koji komandanti ukrajinskih jedinica su umešani u granatiranje.

On je dodao da će vlasti DNR nastaviti da prikupljaju dokaze o ratnim zločinima ukrajinske vojske protiv stanovnika Donbasa. Dokumenta će biti predata međunarodnim sudskim instancama.

- Narod Donbasa će tražiti da krivičnu istragu protiv tih lica vodi Interpol - izjavio je pripadnik vojske DNR.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd