fbpx
Skip to main content
Ukrajinska vojska

UKRAJINA TRAGA ZA DODATNIM TRUPAMA: Ne isključuju invaziju iz Belorusije, "daj šta daš" sve što može da puca i drži pušku

Foto: Profimedia
Panika u Kijevu

Kijev u ovom momentu traga za dodatnim vojnim snagama kako bi ih uputio na granicu sa Belorusijom, rekao je šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba. On je dodao da u Kijevu ne isključuju opciju upada na teritoriju Ukrajine iz Belorusije.

Kardiolog upozorava: Ako imate jedan od ovih simptoma možete da doživite MOŽDANI I SRČANI UDAR, evo kako to da sprečite!

Kardiolog upozorava: Ako imate jedan od ovih simptoma možete da doživite MOŽDANI I SRČANI UDAR, evo kako to da sprečite!

ŠOK U AUSTRIJI: Kancelar Aleksander Šalenberg podneo ostavku!

ŠOK U AUSTRIJI: Kancelar Aleksander Šalenberg podneo ostavku!

LUKAŠENKOV SIN NA UDARU! On je nova meta Amerike i EU, namere su im jasne!

LUKAŠENKOV SIN NA UDARU! On je nova meta Amerike i EU, namere su im jasne!

- Svaka potencijalna pretnja zahteva ne samo pažnju nego i koncentrisanje resursa oružanih snaga kako bi se ona ublažila. Čak iako Belorusija za sada ne predstavlja direktnu vojnu pretnju Ukrajini, činjenice su neumoljive. Političke izjave Minska deo su agresivne spoljne politike Rusije. Takođe, izjava Lukašenka (predsednika Belorusije) o priznanju Krima kao dela Rusije, kao i hibridni napadi njegovog režima protiv Letonije, Litvanije i Poljske čine ga otvorenom pretnjom - rekao je Kuleba u intervjuu za letonski portal "Sargs.lv" koji je objavljen na sajtu ukrajinske ambasade u Rigi.

Ukrajinski ministar je dodao da se na takve pretnje mora odgovoriti i da je potrebno na belorusku granicu uputiti odgovarajući broj vojnika kako bi se sprečio takav razvoj događaja.

- U ovom trenutku razmatramo gde naći te resurse - rekao je Kuleba i dodao da je problem u tome što mogućnosti ukrajinske vojske nisu neograničene.

Prema njegovim rečima, Kijev ozbiljno razmatra taj scenario moguće invazije na Ukrajinu sa teritorije Belorusije, ali za sada ne vidi da se beloruske snage pripremaju za operaciju protiv Ukrajine.

- Za sada ne vidimo da se beloruska vojska priprema za operacije protiv Ukrajine ili da bi belorusko rukovodstvo moglo da dozvoli Rusiji da iskoristi njenu teritoriju za organizaciju napad na Ukrajinu - rekao je ukrajinski ministar. Ranije je predsednik Belorusije izjavio da će Minsk ponuditi Rusiji da razmesti nuklearno oružje na svojoj teritoriji ako NATO rasporedi rakete u Poljskoj.

Problemi sa PRO i PVO, svaka pomoć Zapada dobrodošla

Prema njegovim rečima, Ukrajina ima problema sa protivraketnom i protivvazdušnom odbranom zbog čega joj je potrebna podrška Zapada u tim sferama.

- Bilo kakva podrška Zapada nam je potrebna koliko god je to moguće. U ovom momentu imamo velike probleme sa protivraketnom i protivvazdušnom odbranom a za modernizaciju tih kapaciteta potrebne su sistemske promene - rekao je on.

Lukašenko spalio sve mostove sa Kijevom

Izjavom o spremnosti da poseti Krim beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko spalio je sve mostove u odnosima sa Kijevom i učinio Belorusiju neprijateljskom zemljom, ocenio je Kuleba.

- To je sitan, ali veoma važan detalj na mnogo široj slici. Šta se time postiže? Tom izjavom Lukašenko je suštinski spalio sve mostove u odnosima sa Ukrajinom, učinivši Belorusiju neprijateljskom zemljom za Ukrajinu - istakao je ministar.

Lukašenko je u intervjuu generalnom direktoru MIA "Rusija sevodnja" Dmitriju Kiseljovu rekao da bi njegov odlazak na Krim značio priznanje poluostrva u sastavu Ruske Federacije. Kijev je burno reagovao na tu izjavu, zapretivši sveobuhvatnim merama protiv Minska.

Vremenska prognoza
Clear sky
0 Beograd