fbpx
Skip to main content
Ukrajinska vojska

UKRAJINCI SPREMNI ZA ULIČNO RATOVANJE: Zapad ih naoružava, dok širi sramnu propagandu protiv Rusije

Foto: Profimedia
Avioni Velike Britanije prebacili su u Ukrajinu novu pošiljku oružja. Ovoga puta reč je o protivoklopnom oružju. To su "laki" sistemi, Matador-MP, AT4 kao i NLAW, čiji je domet nekoliko stotina metara. Pre toga su Amerikanci poslali Ukrajincima protivtenkovske rakete "dževelin".

Minobacače AT4 kao i NLAW Britanci su kupili od Šveđana i sada su takvo oružje predali Ukrajini. NLAW ima domet 800 metara a proizvodi ga švedski "Sab". Tim sistemom se upravlja pomoću kompjutera. Na osnovu karakteristika poklonjenog oružja jasno je da se očekuje da će ukrajinska vojska voditi ulučne borbe i da bi u određenom trenutku mogla da krene u osvajanje gradova u Donbasu.

200.000 DECE ĆE OVE ZIME OSTATI BEZ KROVA NAD GLAVOM! Već poslati nalozi za iseljenje - situacija je jeziva

200.000 DECE ĆE OVE ZIME OSTATI BEZ KROVA NAD GLAVOM! Već poslati nalozi za iseljenje - situacija je jeziva

ŽENA ZATEKLA PORUKU U SNEGU ISPRED KUĆE: Kada je otkrila šta znači, ZALEDILA SE (FOTO)

ŽENA ZATEKLA PORUKU U SNEGU ISPRED KUĆE: Kada je otkrila šta znači, ZALEDILA SE (FOTO)

MASKU TRAŽE 13 MILIJARDI DOLARA: Veliki sukob u "Tesli" - najbogatiji čovek sveta na udaru

MASKU TRAŽE 13 MILIJARDI DOLARA: Veliki sukob u "Tesli" - najbogatiji čovek sveta na udaru

U Ukrajinu su došli i britanski oficiri koji će obučiti ukrajinske vojnike da rukuju dobijenom vojnom tehnikom. U Londonu su objasnili da njihovi instruktori neće u slučaju oružanog sukoba ostati u Ukrajini da ratuju protiv Rusa.

Vojni analitičari kažu da zapadne zemlje pripremaju ukrajinsku armiju za blickrig u Donbasu. Britanci već imaju vojne instruktore na poligonu u Lavovskoj oblasti, kao i pomorske oficire u Odesi. Rukovodstvo Velike Britanije je obećalo da će pomoći Ukrajini da izgradi dve vojno-morske baze.

Interesantno je da je ministar odbrane Velike Britanije Ben Voles izjavio da je pozvao ruskog kolegu Sergeja Šojgua da poseti London kako bi razgovarali o bezbednosnim pitanjima.

Ambasador Ukrajine u Berlinu zatražio je da Nemačka proda oružje njegovoj zemlji. Ali nova nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok je protiv toga jer smatra da bi naoružavanje Ukrajine samo pogoršalo situaciju u tom delu Evrope. Krajem prošle godine ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov je optužio kancelarku Angelu Merkel da je ona blokirala prodaju oružja zemalja NATO Kijevu.

Dmitrij Peskov, portparol predsednika Rusije Vladimira Putina, kazao je da je situacija oko Ukrajine zaista napregnuta, tim više što stiže oružje iz zapadnih zemalja i održavaju se manevri članica NATO. U blizini ruskih granica lete avioni iz zapadnih zemalja.

Predsednik Belorusije Lukašenko je krajem prošle godine kazao da je u Poljskoj i baltičkim državama u pravcu beloruske granice skoncentrisano oko 30.000 vojnika i vojne tehnike. U Poljskoj se održavaju manevri motorizovanih jedinica u kojima učestvuju i predstavnici zemalja NATO.

SAVEZNIČKA ODLUČNOST

Od 10. februara na vojnim poligonima i aerodromima u Belorusiji održaće se rusko-beloruski manevri "Saveznička odlučnost - 2022". Iz Rusije će biti prebačeno 12 aviona SU-35, zatim sistemi S-400 i "Panciri-S1". Govoreći o predstojećim manevrima, ruski general-pukovnik Aleksandar Fomin kazao je da će u njima učestvovati jedinice od Bresta na Zapadu do Tihog okeana.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd