Skip to main content
korona virus

UPALJEN CRVENI ALARM! Padaju crni rekordi, zemlje VRAĆAJU LOKDAUNE - Evropi opet prete praznici pod karantinom

Foto: Profimedia/ilustracija
Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je Evropa jedini region na svetu u kome se broj smrtnih slučajeva povećao, a smrtnost je ove nedelje porasla za pet odsto

Evropa se suočava sa drugom uzastopnom prazničnom sezonom pod izolacijom, dok zemlje širom kontinenta beleže rekordne brojeve infekcija korona virusom.

NAŠAO KOMŠIJU (70) MRTVOG PA POZVAO POLICIJU: Kada su uzeti OTISCI, rešena je JEZIVA misterija

NAŠAO KOMŠIJU (70) MRTVOG PA POZVAO POLICIJU: Kada su uzeti OTISCI, rešena je JEZIVA misterija

Indija: 17 poginulih u poplavama, desetine nestalo traga se za njima

Indija: 17 poginulih u poplavama, desetine nestalo traga se za njima

LAZAR JE UBIO MARIJU BEJZBOL PALICOM, A POTOM JE OPLJAČKAO: Deca se oprostila uz DIRLJIVO pismo (FOTO)

LAZAR JE UBIO MARIJU BEJZBOL PALICOM, A POTOM JE OPLJAČKAO: Deca se oprostila uz DIRLJIVO pismo (FOTO)

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je Evropa jedini region na svetu u kome se broj smrtnih slučajeva povećao, a smrtnost je ove nedelje porasla za pet odsto.

Belgijski premijer Aleksander De Кru rekao je da su "svi signali za uzbunu crveni" pošto je uveo stroga ograničenja, naloživši ljudima da rade kod kuće najmanje četiri dana u nedelji.

Belgija ima jednu od najviših stopa zaraze po glavi stanovnika u Evropi - ispred nje na neslavnoj listi su samo balkanske i baltičke zemlje, kao i Austrija.

U Austriji broj slučajeva kovida nastavlja da raste nakon što je u ponedeljak dva miliona nevakcinisanih ljudi dobilo naređenje da ostanu u svojim domovima. Zbog toga je zemlja brzo prešla na novu taktiku - desetodnevni karantin važiće sa sve, a vakcinacija će biti obavezna.

Austrijska vlada, u dogovoru sa guvernerima svih devet pokrajina, donela je odluku o uvođenju potpunog lokdauna od ponedeljka, a kao prva članica EU, i odluku o uvođenu obavezne vakcinacije za sve građane od 1. februara iduće godine.

- Obavezna vakcinacija je jedini način da izađemo iz ovog začaranog kruga infekcije. Ne želimo peti, šesti, sedmi talas. Virus ostaje među nama, moramo se naviknuti da živimo s njim, ali je jedini put za nomalan život vakcinacija - objasnio je kancelar Aleksander Šalenberg.

Austrija je u četvrtak prijavila 15.145 slučajeva, što je novi dnodnevni rekord od početka pandemije i znatno iznad prethodnog rekorda od 9.586 koji je zabeležen pre godinu dana.

Nemačka je zabeležila crni rekord sa 68.366 novih infekcija u četvrtak, što je ogroman rast od 40 odsto u odnosu na isti dan prošle nedelje.

- Talas slučajeva korona virusa koji je zahvatio Nemačku gurnuo je zemlju u nacionalnu vanrednu situaciju, a situacija je ozbiljna do te mere da se ni lokdaun ne može otpisati -izjavio je nemački ministar zdravlja Jens Špan, naglašavajući da se ne može otpisati ni karantin za vakcinisane.

Kancelarka Angela Merkel istakla je u četvrtak da će Nemačka ograničiti veliki deo javnog života u oblastima gde se bolnice opasno brzo pune kovid pacijenatima, na one koji su vakcinisani ili su preležali virus.

Sada zemlja razmišlja da sledi Beč tako što će uvesti "izolaciju za nevakcinisane“. Sada Italija i Grčka takođe razmatraju slične mere, dok je Francuska saopštila da su nevakcinisani ti koji pokreću novi talas, ne otkrivajući još svoje sledeće korake.

Češka je već sledila Austriju najavljujući zatvaranje svojih 4,25 miliona građana koji su odbili vakcinu.

Češka vlada je odobrila planove da od ponedeljka u restorane i na različite događaje imaju pristup samo oni koji su vakcinisani protiv kovida ili su se oporavili od bolesti u poslednjih šest meseci, izjavio je danas češki premijer Andrej Babiš. Država će, takođe, zahtevati testiranje na korona virus u kompanijama u sklopu novih mera, kao što je to bilo ranije ove godine tokom poslednjeg velikog talasa pandemije.

U Češkoj je u subotu registrovano rekordnih 22.936 novih slučajeva korona virusa. Bolnice se pune, mada je broj pacijenata - oko 4.500 - još uvek tek polovina u odnosu na onaj tokom vrhunca zaraze u martu.

I susedna Slovačka će uvesti strože mere za ljude koji nisu vakcinisani usled porasta broja novozaraženih i prijema u bolnice koji opterećuju zdravstveni sistem. Slovačka je zabeležila rekordan broj slučajeva proteklih dana, premašivši 8.000 u utorak, a ranije ove nedelje je saopštila da ima još samo nekoliko kreveta na odeljenjima intenzivne nege.

Prema novim pravilima, samo osobama koje su vakcinisane ili koje su imale kovid u poslednjih šest meseci biće dozvoljen ulazak u restorane, tržne centre, prodavnice sa neesencijalnim proizvodima, na sportske aktivnosti i javne događaje. Mere koje stupaju na snagu u ponedeljak i za koje je predviđeno da traju tri nedelje.

Portugal, iako jedna od zemalja sa najvišom stopom vakcinacije, razmatra isto nova ograničenja kako bi se suprotstavila širenju epidemije kovida-19 i rekordnom broju novoobolelih i hospitalizacija od početka školske godine.

- Treba odrediti koje su mere potrebne da ne dozvolimo skok broja obolelih - rekla je portparolka vlade Marijana Vieira da Silva lokalnim medijima u Lisabonu.

Precizirala je da se ne predviđaju drastične mere poput onih ranije preduzetih, jer je, kaže, sada stanovništvo zaštićenije, posebno zahvaljujući visokoj stopi vakcinacije.

Portugal je u sredu zabeležio novi rekord sa 2.527 novozaraženih za 24 sata i prešao je prag od 500 hospitalizacija, rekordnih od početka septembra, pokazuju najnoviji podaci zdravstvenih vlasti.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd