Utorak 19. mar 2024.
Tajvan

UZBUNA U PEKINGU: Blinken poziva da Tajvan prisustvuje sastanku moćne svetske organizacije!

Foto: Profimedia
Članstvo Tajvana je već bilo na dnevnom redu moćne međunarodne organizacije

Kina se već dugo protivi "ilegalnom" učešću Tajvana u Svetskoj zdravstvenoj skupštini Svetske zdravstvene organizacije, tvrdeći da predlozi u tom smislu krše principe Povelje Ujedinjenih nacija i kontradiktorni su principu "Jedne Kine" koji su i Generalna skupština UN i Svetska zdravstvena skupština prihvatili.

FLOJDU SU USKRATILI OSNOVNA USTAVNA PRAVA: Policajcu ubici i njegovim saučesnicima se ne piše dobro

FLOJDU SU USKRATILI OSNOVNA USTAVNA PRAVA: Policajcu ubici i njegovim saučesnicima se ne piše dobro

ŠERPAS KAMI RITA POKIDAO: Simka i Konda nisu mogli do vrha solitera, a on po 25. put na Mont Everestu!

ŠERPAS KAMI RITA POKIDAO: Simka i Konda nisu mogli do vrha solitera, a on po 25. put na Mont Everestu!

JUŽNA KOREJA U VELIKOM STRAHU: Njen državljanin umalo da izazove novi Korejski rat!

JUŽNA KOREJA U VELIKOM STRAHU: Njen državljanin umalo da izazove novi Korejski rat!

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je SZO da pozove Tajvan da učestvuje na predstojećem sastanku Svetske zdravstvene skupštine.

- Nema razumnog opravdanja za daljnje isključivanje Tajvana sa ovog foruma, a Sjedinjene Države pozivaju generalnog direktora SZO da pozove Tajvan da učestvuje kao posmatrač u SZS - kao i prethodnih godina, pre prigovora registrovanih od strane vlade Narodne Republike Kine - rekao je Blinken.

Njegovi komentari dolaze drugi put tokom nedelje u kojima Vašington poziva globalnu zdravstvenu organizaciju da dozvoli ostrvu da učestvuje na sastanku, a Stejt department je prošlog petka ukazao da Tajvan treba da se čuje kada je reč o borbi protiv koronavirusa, hvaleći njegovu "izvanrednu kontrolu nad kovidom-19 i "donacijama lične zaštitne opreme drugim zemljama" - za koje je Vašington rekao da "pokazuju snažan doprinos svetskom zdravlju".

Peking je proteklih godina glasno odbacio učešće Tajvana u SZS i smatra ostrvo odmetnutom provincijom kojoj je suđeno da se jednog dana ponovo ujedini sa kopnom. Kina je blokirala tajvanski status posmatrača u skupštini od 2016. godine.

Prethodni pokušaj SAD-a da Tajvanu dozvoli prisustvo na SZS krajem prošle godine propao je, jer je kineski ambasador pri UN u Ženevi Čen Su predlog nazvao "nelegalnim i nevaljanim", a tajvansku "tvrdoglavo nezavisnu" vladu optužio za odbijanje da "prizna da obe strane Tajvanskog tesnaca pripadaju istoj Kini".

Obnovljena američka inicijativa da Tajvan dođe na sastanak SZS dolazi usred hladnih odnosa između Vašingtona i Pekinga oko pitanja koja se kreću od trgovine i transfera tehnologije i vojnih tenzija u Istočnom i Južnom kineskom moru, pa sve do američkih tvrdnji o navodnim kineskim kršenjima ljudskih prava u Hong Kongu i Sinđijangu.

Ranije je Blinken odbacio tvrdnje da Sjedinjene Države i Kina ulaze u hladni rat, rekavši za "Financial Times" da dve zemlje imaju složen odnos, ali da SAD ne misle da će druge zemlje morati da "preseku" ili prekinu ekonomske veze sa Pekingom ili odaberu stranu između ekonomskih velesila.

Očekuje se da će se SZS sastati u Ženevi kasnije ovog meseca, sa visokim zdravstvenim službenicima iz država članica SZO, kako bi učestvovali u pregledu njenog rada, postavili nove ciljeve, zadatke i politiku.

Bajdenova administracija odlučila je da plati SZO preko 200 miliona dolara članarine u februaru, preokrenuvši kurs Trampove administracije koja je zamrznula sredstva i objavila nameru Vašingtona da se povuče iz međunarodne organizacije prošle godine.

Tramp je optužio organizaciju da zloupotrebljava finansiranje i ima previše dobre veze sa Kinom i da je Peking "marioneta" usred globalne zdravstvene krize sa koronavirusom. Kina je minirala postupke Vašingtona i sugerisala da je američka frustracija povezana sa nesposobnošću Amerike da se efikasno nosi sa pandemijom u svojoj zemlji.

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd