clear sky
9°C
25.04.2024.
Beograd
eur
117.1627
usd
109.3752
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

BESNI RAT U NAGORNO-KARABAHU: Putin pozvao na prekid vatre u Karabahu (FOTO/VIDEO)

08.10.2020. 08:08
Piše:
Srbija Danas
Jermenija
Jermenija / Izvor: Reuters
Situacija se ne smiruje, a Azerbejdžan i Jermenija se optužuju za nove vojne akcije

Situacija u Nagorno-Karabahu, jermenskoj enklavi u Azerbejdžanu, eskalirala je krajem septembra. Obe strane, Azerbejdžan i Jermenija, međusobno se optužuju za iniciranje novog sukoba, koji inače traje više decenija.

Do zaostrašvanja je došlo u februaru 1988. godine, kada je ovaj region objavio otcepljenje od Azerbejdžana, a kasnije, posle oružanog sukoba 1992-1994, Baku je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i sedam susednih regiona.

Jermenija
Jermenija / Izvor: Reuters

 

Putin pozvao na prekid vatre u Karabahu

Predsednik Rusije Vladimir Putin pozvao je na prekid vatre u Nagorno-Karabahu iz humanitarnih razloga kako bi dve strane razmenile tela poginulih i zarobljenike.

Vladimir Putin
Vladimir Putin / Izvor: Profimedia

- Posle čitavog niza telefonskih razgovora s predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim i premijerom Jermenije Nikolom Pašinjanom predsednik Rusije je pozvao na prekid borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu, iz humanitarnih razloga, a s ciljem razmene tela poginulih i zarobljenika - saopštio je Kremlj.

Više o tome pročitajte OVDE.

Jerevan: Oboreno sedam dronova iznad Jermenije

Oružane snage Jermenije uništile su sedam dronova na nebu iznad Jermenije, izjavila je portparolka Ministarstva odbrane zemlje Šušan Stepanjan.

- U periodu od 19.30 do 21.20 (od 17.30 do 19.20 po srednjoevropskom vremenu) nad regionom Vardenis (Jermenija) oboreno je sedam neprijateljskih dronova - napisala je portparolka na Fejsbuku.

Zaharova: Rusija u kontaktu sa Jermenijom u vezi sa ranjenim novinarima

Ambasada Rusije u Jerevanu nalazi se u kontaktu sa jermenskim Ministarstvom spoljnih poslova u vezi sa ranjenim ruskim novinarima u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu, od kojih su dvojica zadobila povrede srednje težine, a jedan je u teškom stanju, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Marija Zaharova
Marija Zaharova / Izvor: Profimedia

- Prema našim informacijama, jedan od njih je u teškom stanju, on je na operaciji. Dvojica imaju povrede srednje težine i takođe će uskoro biti operisani - precizirala je Zaharova.

Više o tome pročitajte OVDE.

Austrija predlaže: Sastanak predstavnika Bakua i Jerevana u Beču

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc predložio je predstavnicima Bakua i Jerevana da se sastanu u Beču i direktno pregovaraju u cilju pronalaženja rešenja za konflikt u Nagorno-Karabahu.

Sebastian Kurc
Sebastian Kurc / Izvor: Reuters

Kancelar je izrazio zabrinutost zbog nastavka eskalacije u tom regionu i naglasio da nema vojnog rešenja.

Više o tome pročitajte OVDE.

Jermeni se bore za život novinara

Jedan ruski novinar navodno je teško povređen kada su azerbejdžanske snage granatirale grad Šuši u području Nagorno-Karabah, javljaju svetski mediji.

PAŽNJA: (UZNEMIRUJUĆE)

Šef informacionog centra Vlade Jermenije Ovanes Movsisjan kazao je na Fejsbuku da je stanje novinara ozbiljno i da se u toku operacija.

Više možete da pročitate OVDE.

Pravoslavna Crkva Svetog Hrista Spasitelja u Šušiju, u Nagorno-Karabahu, gotovo da je potpuno razorena u raketnom napadu

Crkva Svetog Hrista Spasitelja, poznata kao Gazančecoc, obeležje Šušija, građena je od 1868. do 1887. i sedište je eparhije Nagorno-Karabaha Jermenske apostolske crkve.

Na fotografijama koje je objavio Araik Arutjunjan, predsednik te sporne oblasti, vidi se da je građevina, koja je odolevala svim sukobima u Karabahu u poslednje tri decenije, sada maltene potpuno uništena.

Prilikom granatiranja crkve ranjeni novinari

Predstavnik jermenskog Ministarstva oodbrane potvrdio je da su tokom granatiranja Crkve Svetog Hrista Spasitelja ranjeni novinari.

 

Azeri negirali umešanost u bombardovanje crkve

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je nakon vesti o napadu na crkvu u gradu Šuša tokom sukoba u Nagorno-Karabahu saopštilo da azerbejdžanske oružane snage ne gađaju istorijske, kulturne i verske objekte.

Jermenija
Jermenija / Izvor: Reuters

Više o ovoj vesti možete pročitati klikom na ovaj LINK.

Američki mediji: Turski lovci F-16 na aerodromu u Azerbejdžanu

Na aerodromu "Gjandži" u Azerbejdžanu raspoređena su najmanje dva lovca F-16, saopštio je "Njujork tajms", dok je Azerbejdžan negirao upotrebu F-16 u sukobu u Nagorno-Karabahu.

Sve o dokazima koje su u javnost izneli Amerikanci možete da pročitate OVDE.

Dron bacio bombu u centar Stepanakerta!

Dron je prvo dugo kružio iznad centra, vojnici Karabaha su ga gađali, pokušavajući da da obore. Posle toga je letelica prišla svom cilju i bacila bombu. Nije saopšteno šta je bilo pogođeno.

Stepanakert
Stepanakert / Izvor: Reuters

Sin Pašinjana kreće na front!

Supruga premijera Jermenije Nikola Pašinjana Ana Akopjan saopštila da je je njihov sin krenuo na prvu liniju fronta u Karabah.

- Danas Ašot Pašinjan, sin premijera Jermenije, kreće sa dobrovoljcima vojnim autobusom na fron - napisala je Akopjanova na fejsbuku.

Baku objavio novi video snimak sukoba

Na videu je prikazan napad na oružje, vojnu komandu i druge vojne ciljeve jermenskih snaga.

Više možete da pročitate OVDE.

"Ambasadorski rat" Grčke i Azerbejdžana

Azerbejdžan je pozvao na konsultacije svog ambasadora u Grčkoj zbog informacija o učešću građana ove države u borbama u Karabahu.

Više o diplomatskom okršaju usred ratnog sukoba u Nagorno-Karabahu pročitajte OVDE.

Grčka, Azerbejdžan
Grčka, Azerbejdžan / Izvor: Profimedia/ilustracija

Azeri napali hram u Karabahu

Oružane snage Azerbejdžana izvele su napad na glavni hram karabaškog grada Šuši - Kazančecoc, saopštili su u informacionom centru vlade Jermenije.

Sa druge strane, Ministarstvo odbrane Azerbejdžana izdalo je saopštenje da je jermenska vojska gađala teritoriju Bardinskog područja iz raketnog sistema "Točka-U".

Vladimir Putin aktivan u iznalaženju načina za okončanje sukoba

Kako bi situacija u Nagorno-Karabahu bila regulisana, Rusija vodi dijalog na najrazličitijim nivoima, uključujući na najvišem, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. 

- Nastavlja se dijalog na najrazličitijim nivoima, uključujući najviši. Ne mogu reći više - rekao je on novinarima, jasno stavljajući do znanja da se predsednik Rusije Vladimir Putin više nego aktivno bavi rešavanjem situacije koja traje već 11 dana.

Više o angažovanju predsednika Putina u rešavanje sukoba u Nagorno-Karabahu pročitajte OVDE.

Vladimir Putin
Vladimir Putin / Izvor: Profimedia

Predsednik Jermenije smenio šefa Službe za nacionalnu bezbednost

Predsednik Jermenije Armen Sarkisjan smenio je šefa Službe za nacionalnu bezbednost Argišti Kjaramjana, saopštila je pres-služba jermenskog lidera

Razlog za smenu Kjaramjana nije naveden.

Odjeknule četiri eksplozije u Stepanakertu

Prema poslednjima navodima medija, posle kratkog zatišja posle granatiranja Stepanakerta, nezvanične prestonice Nagarno-Karabaha, došlo je do novih napada. Agencije preciziraju i da su u Stepanakertu odjeknule četiri eksplozije.

Pokolj na jugu Nagorno-Karabaha: Azeri uhvaćeni u zamku, bojno polje preplavljeno krvlju

Jermenski premijer Nikol Pašinjan izjavio je da je vojska nepriznate republike Nagorno-Karabah namamila azerbejdžansku vojsku u zamku u pravcu Džebraila i nanela im razorne udarce.

Nagorno-Karabah
Nagorno-Karabah / Izvor: Reuters

Kako je rekao premijer Jermenije u intervjuu za RBK, jermenski i karabaški komandanti imitirali su povlačenje na jugu nepriznate republike i zahvaljujući tome uspeli su da namame oružane snage Azerbejdžana "u koridor".

Više o ovoj operaciji vojnih snaga Nagorno-Karabaha pročitajte OVDE.

Oborena dva azerbejdžanska drona

Ministarstvo odbrane Jermenije saopštilo je da su oborena dva azerbejdžanska drona na liniji razdvajanja u Karabahu.

- U južnom delu fronta uništena su dva protivnička drona - napisao je portparol resora Šušan Stepanjan na fejsbuku.

Neće nasilje, ali hoće rat: Čudne izjave lidera Jermenije i Azerbejdžana o prolivanju krvi u Nagorno-Karabahu

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan izjavio je da pitanje Nagorno-Karabaha ne može da se reši nasiljem, dok predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev kaže da primirje u Nagorno-Karabahu gde već 11 dana traju sukobi, ne može biti unilateralno. I dok lideri ove dve zemlje pričaju o miru, artiljerija tuče iz sve snage, lete rakete, civili se raseljavaju, ali i ginu u granatiranju... 

Više o čudnim izjavama Pašinjana i Alijeva možete da pročitate OVDE.

Nikol Pašinjan, Ilham Alijev
Nikol Pašinjan, Ilham Alijev / Izvor: Foto: Profimedia/Reuters

Alijev saopštio glavni cilj rata u Karabahu

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev zatražio je od Jermenije da predstavi etape povlačenja snaga iz Nagorno-Karabaha koji će odobriti predstavnici Minske grupe OEBS.

Alijev ovo smatra osnovnim uslovom za prekid vatre.

- Naša kontraofanziva je bila uspešna. Uspeli smo da oslobodimo deo okupirane teritorije. Naš osnovni cilj je da povratimo teritorijalnu celovitost Azerbejdžana - rekao je Alijev.

Vojska Karabaha: Nastavljaju se borbe na liniji razgraničenja

- U ovom trenutku nastavljene su borbe u severnom i južnom pravcu (liniji razgraničenja). Jedinice nastavljaju da kontrolišu situaciju i guše aktivnosti protivnika - navodi se u saopštenju vojske, objavljenom na fejsbuku.

Kako se navodi, tokom noći situacija u zoni ratnih dejstava bila je napeta, na nekim delovima je vršena razmena vatre.

Stepanakert
Stepanakert / Izvor: Profimedia

Azerbejdžan: Napad na sela na liniji razgraničenja u Karabahu

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana tvrdi da je jermenska vojska granatirala sela na liniji razgraničenja u Karabahu

- Jermenske oružane snage su granatirale sela Bardinskog i Agdžabedinskog područja. Azerbejdžanska vojska preduzima adekvatne mere. Jermenska vojska otvara vatru na naša naselja - saopštila je pres-služba azerbejdžanske vojske.

Granatiran Stepanakert, grad ostao bez struje

Oružane snage Azerbejdžana izvele su raketni napad na prestonicu Karabaha - Stepanakert, saopštio je informacioni centar jermenske Vlade na fejsbuku.

Kako javlja dopisnik Sputnjika iz prestonice Karabaha, nakon granatiranja, grad je delimično ostao bez struje. Vidi se dim kako se podiže iz pravca trafostanice.

Azeri pretrpeli zezive gubitke: Jermenski zvaničnici izneli najnovije podatke

Predstavnik jermenskog ministarstva odbrane Artsun Hovhanisjan rekao je sinoć, iznoseći poslednje zvanične podatke, da je u sredu samo do podneva neprijatelj pretrpeo strašne gubitke, a da je taj broj značajno porastao popodne.

- Do podneva je neprijatelj izgubio 260 do 280 ljudi, što uključuje pripadnike regularne vojske i teroriste - rekao je Hovhanisjan na konferenciji za novinare, dodavši i da je uništeno između 60 i 80 azerbejdžanskih oklopnih vozila, kao i da je značajan broj vojne opreme pao u ruke jermenskih snaga.

Prema izveštajima agencija, jermenska strana do sada prijavila 320 žrtava među pripadnicima vojske i 21 poginulog civila.

Poslednja šansa za "Orlove": Evo zbog čega ne smeš da propustiš meč Norveška – Srbija

Poslednja šansa za "Orlove": Evo zbog čega ne smeš da propustiš meč Norveška – Srbija

Piše:
Srbija Danas
08.10.2020. 08:08