few clouds
15°C
23.04.2024.
Beograd
eur
117.1544
usd
109.8288
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

KRVAVI RAT u regionu Nagorno - Karabah: Azerbejdžan u ŽESTOKOJ OFANZIVI, SB UN zakazao HITAN SASTANAK (FOTO)

28.09.2020. 08:58 22:26
Piše:
Srbija Danas
Foto: SD/Ilustracija
Foto: SD/Ilustracija / Izvor: SD/ilustracija
Nagorno-Karabah je etnički jermenska enklava u sastavu Azerbejdžana koja je van kontrole Bakua od kraja rata 1994. godine.

U spornom regionu Nagorno-Karabaha juče je izbio sukob Jermenije i Azerbejdžana. Obe strane su proglasile ratno stanje i opštu mobilizaciju.

 

Jermenija oborila azerbejdžanski avion

Kako je saopštio pres sekretar predsednika Artsaške republike, Vahram Posjan, snage Nagorno-Karbaha oborile su večeras azerbejdžanski ratni avion.

Avion je pogođen u reonu grada Martuni.

Za sada nije poznato šta je sa pilotom.

 

Hitan sastanak Saveta bezbednosti UN

Hitna sednica Saveta bezbednosti UN o oblasti Nagorno-Karabah gde su u toku sukobi jermenskih i azerbejdžanskih snaga bezbednosti, biće održana sutra na zahtev evropskih zemalja, saopštili su Frans presu diplomatski izvori.
Nemačka i Francuska su pokrenule tu inicijativu ali su je podržale druge evropske države - Estonija, Belgija i Velika Britanije, naveli su večeras isti izvori i dodali da će sednica biti iza zatvorenih vrata.

Koliko jezika govorite? Nekoliko saveta kako da ove JESENI doživite magičnu avanturu?

ZAKAZAN HITAN SASTANAK! Savet bezbednosti UN iza zatvorenih vrata o sukobima u Nagorno Karbahu

ZAKAZAN HITAN SASTANAK! Savet bezbednosti UN iza zatvorenih vrata o sukobima u Nagorno Karbahu

Nova ofanziva Azerbejdžana

Ministarstvo odbrane Jermenije saopštilo je da je Azerbejdžan pokrenuo novu krupnu vojnu operaciju na liniji razgraničenja sa Nagorno-Karabahom.

Kako se navodi, napad se sprovodi u dolini reke Araks u pravcu Magatis-Tališ, međutim, za sada jermenske snage uspešno odolevaju napadima azerbejdžanske vojske.

Iz Ministarstva ističu da je do sada uništeno 22 azerbejdžanska tenka i 10 jedinica drugih tipova oklopnih vozila.

- Likvidirano je preko 370 vojnika. Pored toga, prema određenim informacijama, ranjeno je oko 35 odsto vojnika koji su učestvovali u napadima - rekao je neimenovani predstavnik jermenskog Ministarstva odbrane.

Stotine vojnika izbačeno iz stroja na obe strane

Zamenik komandanta snaga Nagorno-Karabaha Artur Sargsjan precizirao je danas  broj žrtva i izgubljene tehnike na obe strane.

On je rekao da je azerbejdžanska vojska izgubila oko 400 vojnika, 36 dronova, 47 oklopnih vozila i tenkova.
Sa druge strane jedinicama odbrane Nagorno-Karabaha iz stroja je izbačeno više od 240 vojnika, 48 vojnika je poginulo a oko 200 je ranjeno

Jerevan će upotrebiti "Iskandere" ako Baku iskoristi avione F-16

Ambasador Jermenije u Rusiji Vardan Toganjan izjavio je da će Jerevan upotrebiti „Iskandere“ ukoliko Baku bude u napadima upotrebio turske lovce F-16.

Kako je rekao, za obaranje turskih bespilotnih letelica trenutno na raspolaganju ima dovoljno protivvazduhoplovnih sistema.

Istovremeno, Toganjan je odbacio kao netačnu informaciju da Jerevan radi na formiranju humanitarnih koridora iz Nagorno-Karabaha rekavši da za tako nečim još uvek nema potrebe.

Napad azerbejdžanaske vojske odbijen, borbe se nastavljaju, pod granatama civilna naselja

Vojska Azerbejdžana nastavlja sa grantiranjem civilnih naselja. Tako su pod se pod granatama našli i meštani Martunija, Martakerta... Prema rečima predstavnika MO Jermenije Artsura Hovhanisjna napad azerbejdžanskih jedinica je odbijen i one su primorane da se vrate na polazne položaje.

U tim borbama uništeno 10-11 oklopnjaka – uglavnom tenkova.

MO Azerbejdžana: Sledi odmazda za granatiranje naselja

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana reklo je "RIA Novostima" da jermenska vojska granatira naselja na kontaktnoj liniji u Karabahu, preduzeta je "odmazda".

Tonojan i Hartjunjan posetili vojni komandni centar, situacija na frontu pod kontrolom

Jermenski ministar odbrane David Tonojan i predsednik nepriznate republike Nagorno-Karabah Araik Hartjunjan posetili su danas vojni borbeni komandni centar kako bi videli kakva je situacija duž linije kontakta, javlja TASS.

Portparolka jermenskog ministarstva odbrane je na Fejsbuku napisala da su se Tonojan i Hartjunjan posetili vojni borbeni komandni centar kako bi videli kakva je situacija duž linije kontakta između Nagorno-Karabaha i Azerbejdžana.

Ministar odbrane Nagorno-Karabaha Džalal Artjunjan navodi da je situacija duž linije kontakta pod kontrolom.

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je u nedelju, kada je Azerbejdžan saopštio da je Jermenija izvršila napad na njegove vojne položaje.

Jermenija je, međutim, rekla da je azerbejdžanska vojska izvela ofranzivu u pravcu Nagorno-Karabaha i da je u ovom regionu granatirala niz naselja, uključujući i administrativni centar Stepanakert. Obe strane su prijavile žrtve, uključujući i civilne, i proglasile ratno stanje i opštu mobilizaciju.

Ovanisjan: Prekinuta borbena dejstva

Borbena dejstva na granicama sa Jermenijom se više ne vode, izjavio je predstavnik Ministarstva odbrane te zemlje Arcrun Ovanisjan.

- Nakon granatiranja Vardeniskog regiona na granici Jermenije borbena dejstva su obustavljena u tom području - pojasnio je.

Istovremeno, Ovanisjan je konstatovao da se u svakom trenutku  u proseku na lečenju nalazi oko 120 vojnika koji su povređeni ili ranjeni u sukobima

Rusija: Erdogan doliva ulje na vatru

Izjava turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da je vreme da se okonča jermenska okupacija teritorije Azerbejdžana samo doliva ulje na vatru ionako komplikovanoj situaciji, izjavila je član Komiteta za međunarodne poslove Državne dume Rusije Jelena Panjina.

RUSIJA POČELA DA DIŽE TON: Erdogan samo doliva ulje na vatru, preti krvav rat Jermenije i Azerbejdžana

RUSIJA POČELA DA DIŽE TON: Erdogan samo doliva ulje na vatru, preti krvav rat Jermenije i Azerbejdžana

Erdogan: Pomagaćemo Azerbejdžan svim sredstvima

PredsednikTurske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da Jermenija mora odmah da se povuče sa teritorije Azerbejdžana koju je okupirala i da je vreme da se okonča kriza u Nagorno-Karabahu, otcepljenom regionu u Azerbejdžanu s većinskim jermenskim stanovništvom.

- Turska će nastaviti da stoji uz Azerbejdžan sa svim svojim resursima i srcem - naglasio je predsednik Turske.

Apel da se zaustavi pogibija dečaka na frontu

Broj žrtava među jermenskim vojnicima iznosi 59. S tim u vezi, glavna urednica međunarodne informativne agencije "Rusija sevodnja" Margarita Simonjan skrenula je pažnju na datume rođenja poginulih vojnika i pozvala da se "obustavi besmisleni pokolj".

Više o tome čitajte u vesti OVDE.  

Erdogan:Jermenija da se odmah povuče s azerbejdžanske zemlje

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da Jermenija mora odmah da se povuče sa teritorije Azerbejdžana koju je okupirala i da je vreme da se okonča kriza u Nagorno-Karabahu, otcepljenom regionu u Azerbejdžanu s većinskim jermenskim stanovništvom.

Najmanje 21 osoba poginula je tokom drugog dana sukoba između Jermenije i Azerbejdžana oko Nagorno-Karabaha u kojima su, kako se izveštava, učestvovale vazdušne snage i teško naoružanje, preneo je Rojters.

Nova ofanziva Azerbejdžana: Uništena oklopna vozila i tenkovi

Azerbejdžanske snage pokušale su tenkovski proboj na jugo-istočnom pravcu. Napad je odbijen, saopštio je portparol ministarstva odbrane Nagorno Karabaha (RA MoD) Šušan Stepanijan.

Tom prilikom, naišavši na žestok otpor tenkovskih i anti-tenkovskih jedinica, uništeno je 10 oklopnih vozila i tenkova. Borbe su i dalje u toku. 

Foto: Reuters
Foto: Reuters / Izvor: Reuters

 

Jermenija potvrdila: Turska podržava Azerbejdžan avionima F-16

Predsednik Jermenije Armen Sarkisjan izjavio je da Turska podržava Azerbejdžan avionima F-16, ali i bespilotnim letelicama.

- Turska, članica NATO-a, u potpunosti podržava Azerbejdžan i to svojim bespilotnim letelicama, savetnicima, plaćenicima, kao i lovcima F-16 - pojasnio je on nastupajući na konferenciji o sajber bezbednosti "Sajbersek 2020".

On je takođe rekao i da se Jermenija svakodnevno bori sa sajber napadima koji dolaze ne samo iz Azerbejdžana, već i iz Turske.

- Sve dosadašnje virtuelne pretnje se materijalizuju - zaključio je Sarkisjan

Toganjan: Trenutno nema razloga za vojnu pomoć od Rusije

Jermenija je spremna da zatraži dodatnu vojnu pomoć od Rusije, ali trenutno ne vidi razlog da to učini, izjavio je danas ambasador Jermenije u Moskvi Vardan Toganjan za radio Govorit Moskva.

Prema njegovim recima, Jerevan i Moskva nastavljaju da pojačavaju odbrambenu saradnju, preneo je TASS.

- Verujemo da ćemo, ako se ukaže potreba, zatražiti od Rusije (dodatnu vojnu pomoć) - istakao je Toganjan i dodao da za sada ne misle da su im potrebne dodatne snage.

- Međutim, mi verujemo da Rusija ima glavnu ulogu na Kavkazu i da je sposobna da koristeći političke metode zaustavi krvoproliće - naglasio je ambasador Jermenije u Moskvi.

Minsk: Spremni smo da podržimo dijalog

Belorusija je spremna da učini sve da podstakne dijalog Jermenije i Azerbejdžana i pomogne u iznalaženju rešenja za sukob u Nagorno-Karabahu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

- Ne samo što pozivamo, već i iskreno molimo Azerbejdžan i Jermeniju, koje su naši važni partneri, da obustave borbene operacije i pronađu način ka mirnom rešenju, uključujući i putem Minsk grupe OEBS-a. Spremni smo da podstaknemo dijalog u tom ili nekom drugom formatu koji smatraju prikladnim - navelo je u saopštenju belorusko ministarstvo.

Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije je istaklo da je sada najvažnije "što je pre moguće prekinuti krvoproliće" i sačuvati ljudske živote.

Azerbejdžan nastavlja da granatira jermenske položaje 

Vlasti Karabaha objavile da je danas poginulo 28 vojnika.

Ministarstvo odbrane nepriznate republike Nagorno-Karabah saopštilo je da je danas na liniji razdvajanja poginulo 28 njihovih vojnika.

Na sajtu Ministarstva navedena su imena poginulih.

Rano jutros je bilo saopšteno da je od izbijanja eskalacije broj poginulih dostigao 31. 

EU: Učiniti sve da se izbegne novi rat

Evropska unija pozvala je sukobljene strane u Nagorno-Karabahu da učine sve da bi se sprečio novi rat i, kako je saopštio portparol Unije Peter Stano, izbeglo strano mešanje.

EU
EU / Izvor: Profimedia

Stano je rekao da eskalacija u Nagorno-Karabahu predstavlja ozbiljnu opasnost po regionalnu stabilnost.

EU je, takođe, pozvala sve regionalne sile da pomognu da se oružani sukob zaustavi.

Potpaljiva izjava Erdogana: Došlo je vreme da se okonča jermenska okupacija teritorije Azerbejdžana

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je došlo vreme da se "okonča jermenska okupacija azerbejdžanskih zemalja".

Erdogan
Erdogan / Izvor: Reuters

- Došlo je vreme da se okonča jermenska okupacija, vreme je da se svedu računi, inače će Jermenija i dalje biti samovoljna. Ona mora da napusti okupirane zemlje. Svi znaju da su to azerbejdžanske zemlje - rekao je Erdogan tokom obraćanja u Istanbulu.

Više o tome možete pročitati OVDE.

Šef azerbejdžanske diplomatije odbacuje tvrdnje Jerevana: Ne angažujemo plaćenike

Šef azerbejdžanske diplomatije Džejhun Bajramov odbacio je kao neutemeljene tvrdnje Jerevana o tome da se Azerbejdžan bavi angažovanjem plaćenika.

Džejhun Bajramov
Džejhun Bajramov / Izvor: Profimedia

- Optužbe Jermenije o tome da Azerbejdžan angažuje plaćenike su apsolutno neosnovani. U isto vreme znamo da su ambasador Jermenije u Iraku i generalni konzul Jermenije u Idlibu (Sirija) bili vrlo aktivni u privlačenju boraca na jermensku stranu - rekao je ministar.

Više o tome možete pročitati OVDE.

Poznato koje kategorije su obuhvaćene mobilizacijom u Azerbejdžanu

Delimična mobilizacija koja je počela danas u Azerbejdžanu obuhvataće sve koji su služili vojnih lica do 35 godina, kao i oficira do 50 godina, rekao je zamenik šefa državne službe za mobilizaciju i regrutaciju, rekao je general major Zaur Abdulajev.

- U skladu sa odobrenim planovima mobilizacije obuhvaćeni su: rezervisti prvog stepena, vojnici, mornari, vodnici, narednici i narednici mlađi od 35 godina, kao i oficiri mlađi od 50 godina, u zavisnosti od iz vojnog čina - rekao je Abdulajev.

Berlin: Situacija u Nagorno-Karabahu veoma opasna, prekinuti sukobe

Nemačka vlada je ocenila da je situacija u Nagorno-Karabahu veoma opasna i pozvala Jermeniju i Azerbejdžan da neodložno prekinu borbene operacije, koristeći mehanizme Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Nemačka poziva dve strane da obnove pregovore, izjavio je portparol vlade u Berlinu Štefen Zajbert, ukazujući na Minsku grupu OEBS-a.

Štefen Zajbert
Štefen Zajbert / Izvor: Profimedia

Istovremeno, portparolka nemačkog Ministarstva spoljnih poslova je navela da je Berlin, preko svojih ambasada, u kontaktu sa obe strane.

Azerbejdžanci prete zbog "Iskandera"

Ministar spoljnih poslova Azerbejdžana rekao je da njegova zemlja ima spreman odgovor ako Jermenija upotrebi balističke rakete tipa "Iskander".

Prvi komentar Kremlja o Nagorno-Karabahu: Momentalno obustaviti borbena dejstva

Pozivamo na momentalni prekid vatre u Nagorno-Karabahu i da se čitav proces prebaci u političko-diplomatske tokove, rekao je danas novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Dmitrij Peskov
Dmitrij Peskov / Izvor: Profimedia

- Nastavljamo da pomno pratimo situaciju u regionu, smatramo da borbena dejstva treba odmah da budu obustavljena a proces regulisanja konflikta kao takvog, kao i posledica najnovije eskalacije, prebačen u političko-diplomatske tokove - rekao je Peskov.

Više o tome možete pročitati OVDE.

Rusija poziva sve strane da pokažu maksimalnu uzdržanost

Moskva poziva sve unutrašnje i spoljne aktere da pokažu maksimalnu uzdržanost u vezi sa situacijom u Nagorno-Karabahu, rekao je danas novinarima zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko.

Andrej Rudenko
Andrej Rudenko / Izvor: Foto: Twitter/MFA Russia

- Pozivamo sve unutrašnje i spoljne aktere da pokažu maksimum uzdržanosti, posebno u smislu retorike - rekao je Rudenko.

Više o tome možete pročitati OVDE.

Kako je protekla prva noć u prestonici Karabaha

U Nagorno-Karabahu obnovljeni su sukobi i borbe od juče ujutro praktično ne prestaju. Stanovnici Stepanakerta, prestonice tog regiona, prvu noć proveli su u skloništima. Ipak, sirena za vazdušnu opasnost nije bilo.

Sklonište
Sklonište / Izvor: Reuters

- Tokom noći u Stepanakertu, gde su aktuelne mere zatamnjenja i u gradu skoro da nema osvetljenog prozora, radila je samo prodavnica vojnog naoružanja i opreme - navodi izvor iz Jermenije.

Više o tome možete pročitati OVDE.

Predsednik Alijev: Turska nije poslala avione iz Sirije kao ispomoć

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev negirao je danas da je Turska poslala vojnike iz Sirije u Azerbejdžan kao ispomoć u sukobu sa jermenskom vojskom u regionu Nagorno-Karabah.

Ilham Alijev
Ilham Alijev / Izvor: Profimedia

Ambasador Jermenije u Rusiji izjavio je ranije da je Turska poslala oko 4.000 boraca iz severne Sirije u Azerbejdžan kako bi pomogli Azerbejdžanu u borbama.

"Glasine o raspoređivanju vojnika iz Sirije u Azerbejdžan su još jedna provokacija jermenske strane i potpuna besmislica", rekao je savetnik predsednika Hikmet Gadžijev.

Objavljen snimak azerbejdžanskog drona oborenog kod jermenskog grada Vardenisa

Kako se navodi, reč je o dronu turske proizvodnje "Bajraktar" čije su ostaci bili rasuti po polju. Lokalno stanovništvo je sakupilo ostatke.

Dron je oboren juče kod jermenskog grada Vardenis.

Više o tome možete pročitati OVDE.

Ambasador Jermenije u Moskvi potvrdio da džihadisti iz Sirije ratuju u Karabahu

On je za RIA Novosti rekao da džihadisti, koje je Turska prebacila iz Sirije u Azerbejdžan, već učestvuju u ratnim dejstvima u Nagorno-Karabahu.

- Prema našim informacijama, Turska je nedavno rasporedila 4.000 militanata iz Sirije u Azerbejdžan. Oni već učestvuju u borbama... Obučeni su u terorističkim kampovima i prebacuju ih na front - rekao je ambasador Vardan Toganijan.

Azerbejdžanci upotrebili "Pinokia"

Portparolka jermenskog ministarstva odbrane Šušak Stepanjan je saopštila da je vojska Azerbejdžana jutros koristila teške višecevne raketne bacače po položajima branitelja Nagorno-Karabaha.

- Jutros oko 07:30, užasnuti teškim gubicima koje su pretrpeli, neprijatelji su koristili teške višecevne raketne bacače TOS. Jermenska strana nije pretrpela nikakve gubitke - napisala je portparolka na tviteru.

Više o tome možete pročitati OVDE.

Erdogan: Pozivamo i celi svet da stane uz Azerbejdžan

Erdogan je naveo da je telefonom razgovarao sa azebejdžanskim kolegom Ilhamom Alijevim i da se još jednom uverio u njegovo odlučno i čvrsto držanje.

Redžep Tajip Erdogan
Redžep Tajip Erdogan / Izvor: Profimedia

Dodao je da je u tom razgovoru ponovio kako će Turska nastaviti podršku Azerbejdžanu i tamošnjem bratskom narodu pod sloganom "jedan narod, dve države".

Više o tome možete pročitati OVDE.

Bajraktar hvali svoje dronove

Turski industrijalac Seldžuk Bajraktar je na svom tviter nalogu juče objavio snimak napada azerbejdžanskih dronova na Jermene, uz reči podrške Bakuu.

Mnogi analitičari su to protumačili i kao zvaničnu potvrdu da turski dronovi učestvuju u ratu na Kavkazu.

Bajraktar je vlasnik kompanije Bajkar, koja proizvodi bespilotne letelice. Njegov najpoznatiji proizvod je dron Bajraktar TB-2, a kao razlog uspeha njegove kompanije se navodi i činjenica da je oženjen ćerkom Redžepa Tajipa Erdogana.

Ministarstva spoljnih poslova Kine i Irana pozivaju na primirje

- Vojne akcije ne mogu poslužiti kao dugoročno rešenje sukoba u Karabahu - rekao je portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Said Hatibzade.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je Jermeniju i Azerbejdžan na deeskalaciju situacije u Nagorno-Karabahu i dijalog.

Jermenija: Povratili smo kontrolu na većem delu teritorije

Portparolka jermenskog Ministarstva odbrane Šušan Stepanjijan izjavio je danas da je ministarstvo odbrane nepriznate oblasti Nagorno-Karabah uspelo da povrati kontrolu nad brojnim pozicijama koje je ranije zauzela azerbejdžanska vojska.

Shushan Stepanyan
Shushan Stepanyan / Izvor: Foto: Facebook/Shushan Stepanyan

- Jedinice Artsaha povratile su kontrolu tokom borbi nad oblastima koje su ranije izgubili - rekla je ona.

Kako je rekla, azerbejdžanske trupe su od jutros nastavile napade koristeći tešku artiljeriju i oklopna vozila, uključujući i teške sisteme za bacanje vatre.

Azerbejdžanci i Jermeni objavili koliko vojnika je poginulo

Oružane snage Jermenije su prvog dana kontraofanzive azerbejdžanske vojske pretprele  velike gubitke - ima preko 550 poginulih i ranjenih, saopštilo je azerbejdžansko Ministarstvo odbrane. Jermenska strana navodi da je tokom noći poginulo još 15 vojnika i da u jermenskim redovima poginulih ima ukupno 31.

 

 

Kako se navodi, jermenska vojska je izgubila i 22 tenka i dugih oklopnih transportera, 15 protivavionskih raketnih kompleksa "Osa", 18 bespilotnih letelica, artiljerijsko oružje, kao i više skladišta municije.

Objavljena delimična mobilizacija u Azerbejdžanu

U Azerbejdžanu je objavljena delimična mobilizacija, navodi se u ukazu predsednika Ilhama Alijeva.

Igor Dodon pozvao zaraćene strane za pregovarački sto

Predsednik Moldavije Igor Dodon pozvao je zaraćene strane na Kavkazu da se što pre vrate za pregovarački sto.

Igor Dodon
Igor Dodon / Izvor: Profimedia

- Kao predsednik Moldavije imam odlične odnose i sa rukovodstvom Azerbejdžana i sa rukovodstvom Jermenije. Zabrinuti smo zbog nastavka neprijateljstava i pozivamo lidere dve zemlje da ulože sve napore da se što pre vrate za pregovarački sto - rekao je Dodon. 

Koreni konflikta oko ove planinske oblasti potiču od 1923. godine

Nije bio toliki problem dok nije počeo raspad Sovjetskog Saveza kada je postalo jasno da će nastati nezavisne države. Jermensko stanovništvo Nagorno-Karabaha želelo je da ostane uz maticu, što je potvrđeno i referendumom, a Azerbejdžan je nastojao da ukine autonomiju i potpuno ovlada područjem.

Više o tome možete pročitati OVDE.

Međunarodni crveni krst: Poštedite civile

Međunarodni komitet Crvenog krsta izrazio je zabrinutost zbog eskalacije sukoba na liniji razdvajanja u regionu Nagorno-Karabah.

Međunarodni Crveni krst saopštio je da ima civilnih žrtava na obe strane i pozvao sukobljene da poštuju osnovna pravila međunarodnog humanitarnog prava kada je reč o zaštiti civila i osnovne infrastrukture.

- Ostajemo posvećeni da pomažemo i podržavamo one koji su pogođeni ovom eskalacijom, kao i da delujemo kao neutralan posrednik - saopšteno je iz Međunarodnog Crvenog krsta.

Jermeni pronašli tela Azerbejdžanskih vojnika nakon oslobađanja zauzetih sela

Na desetine tela azerbejdžanskih vojnika završilo je na teritoriji pod kontrolom jermenskih snaga nakon oslobađanja ranije izgubljenih položaja na liniji fronta, rekla je u ponedeljak portparolka ministarstva odbrane Šušan Stepanjan.

- Kao rezultat oslobađanja niza ranije izgubljenih položaja od strane jedinica odbrambene vojske Arcaha, nekoliko desetina tela neprijateljskih vojnika završilo je na jermenskoj strani - napisala je Stepanjan na Fejsbuku.

Azerbejdžanci objavili još jedan snimak napada na Jermene

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je na Jutjubu snimak napada na jermenske tenkove.

- Još dva tenka jermenskih oružanih snaga uništena su preciznom vatrom naših jedinica - navodi se u opisu video snimka.

Situacija na liniji fronta u Nagorno-Karabahu pogoršala se ovog jutra. Vlasti te nepriznate republike objavile su da su Azerbejdžanci granatirali naseljena mesta i da ima žrtava među civilima.

Grčka spremna da doprinese deeskalaciji u Nagorno Karabahu

Grčka je osudila stradanje stanovništva u Nagorno Karabahu i izrazila spremnost da pomogne u smanjenju tenzija između Jermenije i Azerbejdžana.

Grčka i Jermenija
Grčka i Jermenija / Izvor: Foto: Twitter/Printscreen/Info Warrior

U telefonskom razgovoru šefova diplomatije Grčke Nikos Dendijasa i Jermenije Zograba Mnacakanijana potvrđene su snažne prijateljske veze između ove dve zemlje.

Više o tome možete pročitati OVDE.

Raketa pala na teritoriju Irana

Iranski mediji su izvestili da je jedna raketa greškom pala u blizini sela Kalafbeglu u toj zemlji. Sličan incident se desio i tokom sukoba Jermenije i Azerbejdžana 2016. godine.

Krvavi sukobi trajali i tokom noći: Ima poginulih

Borbe u Nagorno-Karabahu trajale su i tokom noći, a nastavile su se i jutros. Vlasti nepriznate republike Nagorno-Karabah kažu da su uspeli da povrate položaje koje su prethodno izgubili. Obe strane tvrde da su nanele nove gubitke protivniku.

- Tokom noći su nastavljena intenzivna borbena dejstva na južnom, jugo-istočnom i severnom pravcu linije fronta. Jedinice vojske Karabaha su tokom kontranapada nanele velike gubitke protivniku u živoj sili i vojnoj tehnici - navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane nepriznate republike Karabah.

Više o tome možete pročitati OVDE.

Azerbejdžanska vojska prilikom napada koristila turske avione F-16

Predsednik nepriznate republike Nagorno-Karabah Araik Arutjunjan izjavio je da je azerbejdžanska vojska prilikom napada koristila turske avione F-16 koji su se već mesec dana nalazili u Azerbejdžanu za potrebe vojnih vežbi.

Turska
Turska / Izvor: Profimedia/ilustracija

- Desetine vojnika je poginulo, na desetine je ranjeno. Povređeni su i civili, a i među građanima ima ubijenih - rekao je predsednik tokom obraćanja javnosti.

Više o tome možete pročitati OVDE.

Tramp o sukobu Jermenije i Azerbejdžana

Amerika pomno prati situaciju u Nagorno-Karabahu i nastojaće da pomogne da se eskalacija prekine, rekao je američki predsednik Donald Tramp.

Donald Tramp
Donald Tramp / Izvor: Reuters

- Pažljivo pratimo šta se tamo događa. Imamo dobre odnose u tom regionu i videćemo možemo li da zaustavimo tu eskalaciju - rekao je Tramp novinarima.

Više o tome možete pročitati OVDE.

Piše:
Srbija Danas
28.09.2020. 08:58 22:26