clear sky
4°C
20.04.2024.
Beograd
eur
117.1474
usd
110.1009
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

MIGRANTI NA GRANICI EVROPE: Sve ALARMANTNIJE! Hrle na kapiju najstarijeg kontinenta! Micotakis obavestio Trampa o migrantskoj krizi! (FOTO/VIDEO)

02.03.2020. 13:08
Piše:
Srbija Danas
Foto:Profimedia
Foto:Profimedia / Izvor: Profimedia
Pratite situaciju iz minuta u minut.

Turska je nakon zaoštravanja situacije u sirijskom Idlibu saopštila da više ne može da zadržava talas izbeglica i otvorila svoje granice sa EU, kuda je zatim krenulo više hiljada migranata. Za tri dana Grčka je zabeležila oko 20.000 pokušaja prelaska granice, gde se nalazi na stotine policajaca i vojnika.

Ranije je šef diplomatije Grčke Nikos Dedias izjavio da Turska vodi kampanju dezinformisanja i govori o desetinama hiljada migranata koji su ušli u Grčku što nije tačno. Ministar policije Turske Sulejman Sojlu je saopštio juče da je granicu prešlo više od 76.000 migranata.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Juče su zabeleženi prvi sukobi migranata sa grčkom policijom. Kako se navodi, migranti su policiju gađali kamenjem, a ovi su odgovorili upotrebom suzavca. 

Na ove događaje odmah je reagovala i Evropa. Evropska agencija za nadzor granice Frontex objavila je da je poslala pojačanja i da je podigla nivo uzbune na grčko-turskoj granici. 

22:45
Merkel: Erdogan ne treba da koristi izbeglice za izražavanje nezadovoljstva

 Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da shvata da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan očekivao više pomoći od Evrope za rešenje krize sa izbeglicama, ali da ne treba da koristi izbegle da bi izrazio svoje nezadovoljstvo.

21:00
Vanredni sastanak EU o migrantima i o Idlibu

Vanredni sastanak šefova diplomatija EU posvećen situaciji u sirijskoj provinciji Idlib i migrantima biće održan 5. marta u Zagrebu, najavio je visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Istovremeno, grčki premijer Kirijakos Micotakis, otkako je Turska otvorila granicu prema EU za izbeglice, nakon telefonskih razgovora s partnerima u EU i NATO, danas je telefornirao i američkom predsedniku Donaldu Trampu.

Obavestio ga je o situaciji na kopnenoj i morskoj granici Grčke i Turske i istakao da je neotuđivo pravo Atine da zaštiti granice.

18:50
Grčka sprečila preko 24.000 pokušaja ilegalnog ulaska migranata

Kako prenosi Prototema, prema današnjim podacima sprečeno je 24.203 pokušaja ilegalnog ulaska u Grčku u periodu od subote ujutru do danas. Vlasti navode da je 4.354 osoba dozvoljeno da uđu u zemlju u okrugu Evros, a 42 osobe uhapšene. Reč je o migrantima koji dolaze iz Avganistana, Pakistana i Maroka.

18:44
Vanredni sastanak EU zbog migranata 4. marta

Ministri unutrašnjih poslova EU održaće vanredni sastanak u sredu, 4. marta, radi razgovora o situaciji na evropskoj granici sa Turskom gde više hiljada migranata od kraja prošle sedmice pokušava da uđe u Grčku i Bugarsku, izjavili su danas zvaničnici.

18:13
Bugarski premijer: Priliv migranata, plus koronavirus i situacija može da postane dramatična

Bugarski premijer Bojko Borisov smatra da bi zbog priliva migranata iz Turske i koronavirusa "situacija mogla da postane dramatična".

- Bugarska podržava dobre odnose i sa Grčkom i sa Turskom, ali da ipak ono što se dešava na granici između te dve zemlje može da se odrazi na različite oblasti - rekao je Borisov bugarskim novinarima pred odlazak u Ankaru na sastanak sa turskim kolegom.

18:09
Stefanović razgovarao sa Sijartom: Situacija sa migrantima - stabilna

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović razgovarao je danas u Beogradu sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom o saradnji dveju zemalja, kao i o aktuelnoj migratornoj situaciji.

17.20
(UZNEMIRUJUĆI SNIMCI) Na DECU bacili suzavac, migrant upucan u vrat i bore se da ga spasu?

Situacija na granici između Grčke i Turske iz časa u čas sve je napetija, a turski predsednik Redžep Tajip Erdogan upozorio je da će "milioni" migranata i izbeglica uskoro krenuti ka Evropi. Na društvenim mrežama kruže i uznemirujući snimci koji su navodno nastali na granici dveju zemalja. Na jednom od njih, prema rečima novinara koji ga je objavio, vidi se ubijeni sirijski izbeglica.

17:03
Mađarski ministar: Branićemo granice, očekujemo više od 100.000 migranata

Mađarski ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Peter Sijarto izjavio je danas u Beogradu da se u narednoj nedelji i nedeljama koje slede sasvim jasno može računati na izuzetno veliki priliv migranata i to više od 100.000.

- Mađarska će svoje granice braniti i u našu državu nećemo pustiti nijednog ilegalnog migranta. Nadam se saradnji sa Srbijom da odbranimo naše dve zemlje - rekao Sijarto, koji je izrazio zabrinutost zbog dešavanja u Siriji, Turskoj i na tursko-grčkoj granici.

16:51
Aleksandar Vučić podržava napore Grčke u zaštiti granica

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas da Srbija pruža punu podršku Grčkoj u zaštiti granica EU i suočavanju s novim izbegličkim talasom.

- U potpunosti podržavamo napore Grčke u zaštiti granica EU i rešavanju humanitarnih i bezbednosnih izazova izazvanih najnovijim talasom ilegalnih migranata - objavio je Vučić na Tviteru.

16:41
Micotakis i Šarl Mišel sutra na granici

Grčki premijer Kirijakos Micotakis i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel sutra će posetiti grčko-tursku granicu kod Evrosa, objavio je Micotakis na svom Tviter nalogu.

- Grčke granice su spoljne granice Evrope. Zaštitićemo ih. Posetiću Evros, kopnenu granicu sa Turskom, zajedno sa Šarlom Mišelom, predsednikom Evropskog saveta, napisao je Micotakis na svom Tviter nalogu nakon sastanka grčkog Saveta za nacionalnu bezbdnost.

16:27
Turska prevozi migrante na granicu sa Grčkom

U medijima se pojavio snimak migranata koje su turske vlasti organizovanim prevozom dovele do graničnog prelaza i koji su ilegalno uspeli da pređu granicu sa Grčkom. 

- Do granice smo došli autobusom. Vlasti (turske) su nas dovezle i rekli su nam da pređemo granicu. Isekli smo žicu i prešli granicu - novinarima je rekao jedan čovek.

Više o tome možete pročitati u vesti OVDE.

14:33
Grci optužuju Turke: "Dronovima šaljete suzavac migrantima"

Reporteri grčkih medija sa granice Turske i Grčke gde traje migrantska kriza navode da se sa turske strane dronovima šalju suzavci kojima migranti gađaju grčke pogranične snage. 

Grčki mediji javljaju sa lica mesta da Turci dronovima prebacuju suzavce do migranata koji ih potom koriste u sukobima sa grčkim pograničnim snagama. Isti izvori navode da je 17 migranata, koji su granicu prešli ilegalno, ekspresno osuđeno na 3,5 godine zatvora.

13:57
Grčka vlada demantuje vest o smrti migranta

Grčka je danas video snimak na kojem se navodono vidi pogibija sirijskog migranta u blizini granice sa Tuskom nazvala "lažnom vešću".

- Video snimak na kojem je prikazana pogibija migranta na grčko-turskoj granici je lažna vest. Pozivamo sve da budu oprezni kada prenose vesti koje podstiče turska propaganda - napisao je portparol grčke vlade Stelios Pecas na Tviteru.

Agencija Rojters prenela je ranije danas, pozivajući se na dva bezbednosna izvora, da je Sirijac, migrant, koji je pokušao da pređe iz Turske u Grčku preminuo od povreda zadobijenih prilikom intervencije grčkih bezbednosnih snaga koje sprečavaju migrante da pređu granicu.

13:44
Grčka vojska će protiv migranata koristiti bojevu municiju

Povodom sve komplikovanije situacije na granici, grčka vojska je saopštila da će u oblasti duž reke Evros (reka Marica) koristiti pravu municiju.

13:21
Ursula Von der Lejen "Ovo nije rešenje"

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Lejen izrazila je danas solidarnost sa Turskom zbog konflikta u Siriji, ali je istakla da propuštanje migranata iz Turske u Evropu ne može biti rešenje.

Von der Lejen je na konferenciji za novinare rekla da priznaje da je Turska u teškoj situaciji zbog migranata i izbeglica.

- Ali ovo što sada vidimo ne može biti odgovor ni rešenje - rekla je ona.

13:19
Migranti grčku policiju gađaju molotovljevim koktelima

Na snimcima koji kruže društvenim mrežama može se videti kako migranti bacaju na vojsku molotovljeve koktele i kamenje, dok im policija uzvraća suzavcima i vodenim topovima.

13:06
Grčka policija ne može da zaustavi prodor migranata

Na društvenim mrežama su se pojavili snimci na kojima migranti na sve načine pokušavaju da pređu granicu sa Evropom. Na nekim snimcima se vidi da je grčka policija nemoćna pred prodorima migranata.

12:46
Erdogan: Broj migranata koji stižu u Evropu meriće se milionima

- Završio se period jednostranog žrtvovanja Turske u odnosu na izbeglice - rekao je Erdogan, govoreći u ponedeljak u Ankari - Otkad smo otvorili granice, broj izbeglica koje kreću u pravcu Evrope dostigao je stotine hiljada. Taj broj će uskoro biti u milionima.

12:08
Turska autobusima prevozi migrante na granicu

U medijima su se pojavile informacije da je turska vlada još pre dva dana organizovala autobuse za prevoz migranata do granice sa Grčkom.

U pitanju su autobusi koji prolaze Istambulom i migrante koji ne mogu da podnesu put pešice, starije, žene i decu, odvoze direktno na granicu.

Fotografije autobusa koji prevoze migrante možete pogledati klikom na link OVDE.

11:46
BiH u strahu od migrantskog talasa

Šef misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Bosni i Hercegovini Peter Van der Auverert ocenio je danas da će, u slučaju pojačanog priliva ilegalnih migranata na zapadni Balkan, i BiH neizbežno biti suočena sa sve većim problemima i ukazao da ta zemlja i sada jedva kontroliše migrantsku krizu.

- Mene brine to što Hrvatska pojačava kontrolu granica, što znači da bi broj migranata u BiH mogao da bude i do 10.000 dnevno. Rešenje ne može doći iz BiH, jer su kapaciteti te države već nategnuti - kazao je Auverert .

11:25
Erdogan: Ne zatvaram granice!

Turska neće zatvoriti svoje granice sa EU za sirijske izbeglice, saopštio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

- Zovu me i kažu: zatvorite granice. Ja im kažem: kasno. Zapad treba da podeli teret odgovornosti za izbeglice. Danas ću imati sastanak sa premijerom Bugarske: sutra ću sa Merkelovom. Na dnevnom redu je 4-5 samita o Siriji - rekao je Erdogan, govoreći u Ankari.

11:09
Sukobi migranata i grčke policije se nastavljaju, ima mrtvih!

Na društvenim mrežama su se pojavili snimci sukoba migranata i grčke policije kod grada Ipsala. U tom sukobu poginuo je Ahmed Abu Emad iz Alepa.

Upozoravamo, video je izuzetno uznemirujuć. Možete ga pogledati klikom OVDE.

10:37
Evropa očekuje pogoršanje stanja na grčko - turskoj granici

Fronteks očekuje da će na granici Grčke i Turske doći do pogoršanja situacije zbog "masovnog priliva migranata", navodi se u internom izveštaju Evropske agencije za zaštitu granica.

- Biće teško da se zaustavi masovan priliv ljudi koji su krenuli na put - piše u izveštaju Fronteksa.

Očekuje se da će se pritisak na spoljne granice EU intenzivirati čak iako turske vlasti ponovo zaustave kretanje migranata.

10:30
Dete poginulo kod Lezbosa

Jedno dete se utopilo, a 47 migranata je spaseno nakon što se njihov čamac prevrnuo nedaleko od grčkog ostrva Lezbos, saopštila je danas grčka obalska straža.

Rojters navodi da je najmanje 1.000 migranata stiglo do grčkih ostrva u istočnom delu Egejskog mora od nedelje ujutro.

Piše:
Srbija Danas
02.03.2020. 13:08