clear sky
8°C
25.04.2024.
Beograd
eur
117.1627
usd
109.3752
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

ESKALACIJA MIGRANTSKE KRIZE: Grčka zaustavila 26.000 migranata! (FOTO/VIDEO)

03.03.2020. 15:01 00:54
Piše:
Srbija Danas
migranti
migranti / Izvor: Profimedia
Drama na grčkoj granici.

Turska je nakon zaoštravanja situacije u sirijskom Idlibu saopštila da više ne može da zadržava talas izbeglica i otvorila svoje granice sa EU, kuda je zatim krenulo više hiljada migranata. Za tri dana Grčka je zabeležila oko 20.000 pokušaja prelaska granice, gde se nalazi na stotine policajaca i vojnika.

OVO TREBA DA ZNATE PRE KUPOVINE STANA! Što pre rezervišete, bolje ćete proći, a posebno vodite računa o INVESTITORU!

OVO TREBA DA ZNATE PRE KUPOVINE STANA! Što pre rezervišete, bolje ćete proći, a posebno vodite računa o INVESTITORU!

Ranije je šef diplomatije Grčke Nikos Dedias izjavio da Turska vodi kampanju dezinformisanja i govori o desetinama hiljada migranata koji su ušli u Grčku što nije tačno. Ministar policije Turske Sulejman Sojlu je saopštio juče da je granicu prešlo više od 76.000 migranata.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Prekjuče su zabeleženi prvi sukobi migranata sa grčkom policijom. Kako se navodi, migranti su policiju gađali kamenjem, a ovi su odgovorili upotrebom suzavca. 

Na ove događaje odmah je reagovala i Evropa. Evropska agencija za nadzor granice Frontex objavila je da je poslala pojačanja i da je podigla nivo uzbune na grčko-turskoj granici.

21:15
''Nema više posla''

Zatvorena grčko-turska granica ne zabranjuje prolazak samo migrantima, već i Turcima, koji redovno posećuju grad Jedrene (Adrijanopolj).

- Planirali smo da provedemo vikend u Adrijanopolju, ali to u ovom trenutku nije moguće - rekla je jedna Grkinja.

Vlasnica kafića u Kastaniesu je objasnila da mnogima posao trpi zbog zatvaranja granice.

migranti
migranti / Izvor: Profimedia

- Odluka da se granica zatvori je ispravna, međutim, zbog toga više nemamo posla, jer je većina naših klijenata iz Turske - rekla je ona.

- Znate li šta bi se danas ovde dogodilo da su granice otvorene? Stvorili bi se redovi automobila i autobusa s Grcima“, kaže za Anastasija, stanovnica Kastaniesa.

 

21:00
Stiže pomoć grčkoj vojsci

Vojnik Nacionalne garde Vagelis Gavranidis iz Kastaniesa ispričao je da očekuje da će uskoro biti mobilisan kako bi pomogao u čuvanju grčke granice.

- Ja sam član Nacionalne garde, a pored mene tu je još oko 50 stanovnika sela. Pripadamo grčkoj vojsci. Pozivaju nas po potrebi. Svi smo u pripravnosti i čekamo poziv - rekao je on

20:45
Stanovnici brane granicu

Stanovnici Marasije aktivno učestvuju u „borbama“, kako bi izbegli prodor migranata na teritoriju Grčke. 

- Stanovnici su spremni. Većinu njih čine stariji ljudi. Pripremili su hranu i piće za policiju, vojnike i graničare. Vrata administrativne zgrade seoskog saveta otvorena su za sve njih ukoliko im je potreban odmor, imajući u vidu da konstanto trče gore-dole uz reku - rekao je Karabacakis.

20:05
Grčki premijer o migrantskoj krizi

Grčki premijer Kirjakos Micotakis izjavio je danas da migrantska kriza na granicama njegove zemlje s Turskom predstavlja "asimetričnu pretnju" granicama EU i poručio da niko neće ucenjivati Grčku i EU.

- Ovo više nije problem izbeglica. To je otvoren pokušaj Turske da iskoristi očajne ljude da promoviše svoju geopolitičku agendu i da skrene pažnju sa užasne situacije u Siriji - rekao je Micotakis na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i predsednikom Evropskog parlamenta Davidom Sasolijem.

Micotakis tvrdi da ljudi koji su u proteklih nekoliko dana pokušali da uđu u Grčku ne dolaze iz ratom razorene sirijske provincije Idlib, već su duže vreme bezbedno živele u Turskoj, prenosi grčki portal Ekatimerini.

Kirjakos Micotakis
Kirjakos Micotakis / Izvor: Profimedia

- Turska neće ucenjivati Evropu zbog izbeglica. Mi smo spremni da podržimo Tursku u rešavanju problema izbeglica i da nađemo rešenje za enigmu u Siriji, ali ne pod ovim okolnostima. Moja dužnost je da štitim suverenitet svoje zemlje - rekao je Micotakis.

On je dodao da se Turska pretvorila u "zvaničnog krijumčara migranata".

Micotakis je poručio da će Grčka štititi svoju granicu, odnosno granicu EU, dodajući da Atina očekuje "opipljivu solidarnost" EU.

- Budimo iskreni. EU nije odgovorila na zadatak da se izbori sa migrantskom krizom. Nadam se da će nam ova kriza poslužiti kao poziv na buđenje - poručio je grčki premijer.

 

20:00
Grčka zaustavila 26.000 migranata, 218 uhapšenih

Grčke vlasti saopštile su da je od vikenda sprečen ulazak 26.000 migranata na teritoriju te države, kao i da je 218 osoba uhapšeno, javlja Katimerini.

Vlasti u Grčkoj su saopštile da je 218 pritvorenih prebačeno u prihvatne centre.

Naveli su i da je u utorak na grčku teritoriju ušlo oko 1.500 migranata, kao i da je 32 državljana Pakistana i Avganistana uhapšeno zbog nelegalnog prelaska granice.

15:56
Lajen: Zahvaljujemo Grčkoj što je evropski štit

Predsednici Evropskog saveta, Komisije i Parlamenta nakon posete graničnom području između Turske i Grčke još jednom su izrazili evropsku solidarnost i podršku za mere koje Atina preduzima u cilju zaštite spoljnih granica EU.

EU je najavila raspoređivanje novih snaga Fronteksa za brzo dejstvo na granici Grčke prema Turskoj kao i dodatnu finansijsku podršku Grčkoj od 700 miliona evra u cilju boljeg upravljnja migracionim pitanjima.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel nakon posete kopnenoj granici između Turske i Grčke, koja se posednjih dana nalazi pod pritiskom novog migracionog talasa, ocenjuje da je zaštita granice od ključnog interesa za EU.

On je dodao da Grčka ima podršku EU za sve što je uradila poslednjih dana u pokušaju zaustavljnja migracionog talasa koji stiže iz Turske.

- Grčka granica je evropska granica. Ono što radite ovde je važno za Grčku i krucijalno za budućnost EU - izjavio je Mišel.

15:54
Broje se mrtvi? Ankara optužuje Grčku da za smrt troje migranata

Verbalni rat Ankare i Atine oko migrantske krize eskalirao je danas kada je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu optužio, bez dokaza, grčke vojnike da su ubili troje migranata koji su pokušali da uđu u tu zemlju, što je Atina negirala, prenosi Rojters.

- Videli smo da oni (grčke snage) pucaju u migrante, troje migranata je ubijeno. Oni pucaju na njih s leđa, dok oni beže - rekao je Čavušoglu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom britanske diplomatije u Ankari.

On, međutim, nije pružio nikakve dokaze za takve tvrdnje, kao ni za to što je optužio grčke bezbednosne snage da snadbevaju lovačkim puškama poljoprivrednike na granici, kako bi oni pucali na migrante.

15:20
Brisel šalje snage na grčko - tursku granicu

Brisel će poslati snage na granicu Grčke sa Turskom zbog nadiranja migranata, saopštila je predsednica Evropske komisije Ursula van der Lejen.

Ona je dodala da će u Grčku biti poslati brodovi, avioni i graničari, te 700 miliona evra pomoći.

Više o ovoj vesti možete pročitati KLIKOM OVDE.

15:14
Lideri EU iz helikoptera nadgledaju grčku granicu

Premijer Grčke Kirijakos Micotakis dočekao je danas evropske zvaničnike u Grčkoj, kako bi im na "živom primeru" pokazao kako zaista izgleda stanje na granici Turske i Grčke.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia / Izvor: Profimedia

Micotakis je zajedno sa šeficom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, predsednikom Saveta Evrope Šarlom Mišelom i predsednikom Evropskog parlamenta Davidom Sasolijem oko 13 časova seo u helikopter koji je potom krenuo da nadleće ugrožena područja u koja od petka migranti neprekidno pristižu.

Više o ovoj vesti možete pročitati KLIKOM OVDE.

13:40
Rusi negiraju informacije o humanitarnoj krizi

Mnogobrojne izjave i kritike iz Turske, evropskih država i SAD na račun rukovodstva Sirije i Rusije o navodnom milionskom talasu izbeglica i "humanitarnoj krizi" zbog situacije u Idlibu - nisu tačne.

- Mnogobrojna saopštenja i kritike na račun rukovodstva Sirije i Rusije od strane predstavnika Turske, evropskih država i SAD o navodnom milionskom talasu izbeglica i humanitarna kriza u rezultatu zaoštravanja situacije u zoni deeskalacije Idlib nisu istinita - rekao je načelnik Centra za mirenje zaraćenih strana u Siriji kontraadmiral Oleg Žuravljov.

Više o tome pročitajte u posebnoj vesti KLIKOM OVDE.

13:10
"Izvešćemo vojsku na granicu"

Ministar odbrane Bugarske je najavio da će izvesti vojsku na granicu, ako se situacija sa grčke granice prelije na bugarsku.

- Ako se desi nešto slično kao u Grčkoj, neizbežno je učešće vojske. Mi smo spremni da u narednih nekoliko sati pošaljemo 400 ljudi, a u narednih 12 – još 1000. Mi na nivou Vlade imamo jasnu predstavu da ne smemo da pustimo ni jednog ilegalnog migranta u zemlju - rekao je Krasimir Karakačanov.

Više o tome možete pročitati u posebnoj vesti KLIKOM OVDE

12:30
Novi snimak: Turci pucaju na migrante

Na internetu se pojavio još jedan snimak čamaca prepunih migranata na moru.

Naime, kako se može videti na smimku, a i kako stoji napisano u opisu videa, turska obalska straža puca na čamce pune migranata, među kojima su i deca, koji pokušavaju da pređu granicu. 

10:58
Nemačka: Desničari planirali napade na migrante i strance

Nemačka policija pretresla je danas stanove i kuće 12 osoba za koje se sumnja da su članovi desničarske grupe, koja je planirala napade na migrante i strance. Osumnjičeni su stari između 19 i 57 godina, a pretresi su obavljeni u pokrajini Šlezvig-Holštajn i drugim delovima Nemačke, saopštila je policija.

Kako navodi AP, 12 osumnjičenih osoba osnovalo je organizaciju u julu, u gradu Bad Segeberg na severu Nemačke, a svi osumnjičeni su poznati po tome da podržavaju stavove krajnje desnice.

migranti
migranti / Izvor: Reuters

Osumnjičeni su otvoreno pokazivali svoju podršku krajnje desnim grupama, pozirajući na fotografijama sa simbolima i sloganima karakterističnim za tu ideologiju.

Pretresi njihovih kuća su obavljeni kako bi policija prikupila još dokaza.

 

10:30
Kurc: Erdogan svesno zloupotrebljava izbeglice

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc danas je oštro osudio turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, optuživši ga da zloupotrebljava izbeglice kako bi izvršio pritisak na EU.

Kurc je, na konferenciji za štampu posle sastanka sa ministrima unutrašnjih, spoljnih poslova i odbrane, kazao da pre mesec dana nije postojala humanitarna kriza u Turskoj, niti na grčkoj granici, a danas smo suočeni sa talasom izbeglica, ali ne na obe kopnene granice.

- Dešava se da imamo talas izbeglica samo na grčkoj granici, ali ne i na granici prema Bugarskoj. To pokazuje da se ne radi o nikakvoj slučajnosti, već nečemu što je organizovano. Nisu to ljudi koji iz Sirije beže ka Grčkoj, već ljudi koji godinama žive u Turskoj. Predsednik Erdogan je svesno ovu akciju organizovao. Autobusi se stavljaju na raspolaganje, migrantima se daju lažne informacije i svesno se pokušava organizovati pritisak na granici ka Grčkoj - objasnio je on.

Više o tome pročitajte u posebnoj vesti KLIKOM OVDE

10:05
Migranti napali pravoslavnu svetinju

U mestu Morija u Grčkoj napadnuta je crkva Svetog Đorđa.

Naime, fotografije su napravljene par sati posle prolaska migranata, gde se može videti užasavajuć prizor.

Više o tome možete pročitati u posebnoj vesti KLIKOM OVDE

10:00
Austrija razmatra sve opcije za čuvanje granica

Nije isključeno i da ova država pošalje vojsku na grčku granicu. Austrija planira podizanje ograde, a nije isključeno i da će prema migrantima biti upotrebljena sila.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Austrije Herbert Kikl ne isključuje mogućnost da će i na granicama Austrije, u slučaju talasa izbeglica, kao 2015, doći do primene oružja, odnosno da će biti ispaljeni hici upozorenja.

Više o tome pročitajte u posebnoj vesti KLIKOM OVDE

09:50
Pojavio se snimak sa grčke obale

Pojavio se uznemirujući snimak na kom se vidi kako obalska straža Grčke udara u čamac sa migrantima i odvraća ih od grčke obale.

Snimak su podelile turske vlasti i na njemu se vidi da pripadnici obalske straže nečim što liči na metalnu šipku udaraju i odguruju čamac sa migrantima.

Više detalja možete pročitati u posebnoj vesti KLIKOM OVDE

09:00
Evropski zvaničnici danas na grčko-turskoj granici

Predsednici tri najvažnije evropske institucije danas bi trebalo da posete grčko-tursku granicu, na kojoj se, prema podacima Ujedinjenih nacija, nalazi 13.000 migranta koji pokušavaju da pređu u EU iz Turske.

Na granicu će otići predsednica Evropske komisije Ursula von der Lejen, predsednik Evorpskog saveta Šarl Mišel i Evropskog parlamenta David Sasoli, kako bi procenili situaciju na terenu.

Granicu će obići i Andrej Plenković, premijer Hrvatske, zemlje koja predsedava EU, kao i hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović, prenela je Hina.

Uz obilazak granice, oni će se sastati s grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom.

EU se oslanjala na Tursku da zaustavi migrantski talas nakon što je od 2015. u Evropu stiglo više od milion ljudi s Bliskog istoka, što je izazvalo političku krizu u Evropi.

Austrija uzima udela u rešavanju krize

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer najavio je podršku u zaštiti granice od migranata za Grčku i zemlje Zapadnog Balkana.

Zbog aktuelne situacije na tursko-grčkoj granici, Nemaher je, u razgovoru sa mađarskim kolegom Šandorom Punterom, dogovorio da uputi policajce na mađarsko-srpsku granicu.

Najpre će 19 policajaca, a kasnije dva policijska psa biti upućena u misiju podrške mađarskim vlastima u odbrani spoljne granice EU.

07:15
Erdogan odbio trilateralni sastanak

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je odbio da prisustvuje trilateralnom samitu sa Grčkom i Bugarskom o novom migrantskom talasu koji je poslao ka Evropi, javlja turski portal Duvar.đ

redzep-tajip-erdogan
redzep-tajip-erdogan / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

On kao razlog za to odbijanje navodi glasine da je nekoliko migranata ubijeno na granici sa Grčkom.

Bugarski premijer Bojko Borisov je ponudio juče da bude domaćin samita u Sofiji, ali je Erdogan decidno odbio tu ponudu.

06:40
Grčka vojska sprovodi velike vojne vežbe na granici sa Turskom

Ministarstvo odbrane Grčke je objavilo da će grčka vojska nastaviti da održava velike vojne vežbe na samoj granici sa istočnim susedima, u provinciji Evros.

Meštani te oblasti su na društvenim mrežama podelili fotografije vojnih jedinica koje se grupišu između Nea Vise i Kastanjesa.

21:00
Vanredni sastanak EU o migrantima i o Idlibu

Vanredni sastanak šefova diplomatija EU posvećen situaciji u sirijskoj provinciji Idlib i migrantima biće održan 5. marta u Zagrebu, najavio je visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Istovremeno, grčki premijer Kirijakos Micotakis, otkako je Turska otvorila granicu prema EU za izbeglice, nakon telefonskih razgovora s partnerima u EU i NATO, danas je telefornirao i američkom predsedniku Donaldu Trampu.

Obavestio ga je o situaciji na kopnenoj i morskoj granici Grčke i Turske i istakao da je neotuđivo pravo Atine da zaštiti granice.

18:00
Grci postavljaju novu ogradu na granici

Na snimku koji je objavljen na tviteru vide se jedinice grčka vojske koje kamionima dopremaju novu ogradu sa bodljikavom žicom na granicu sa Turskom.

MIGRANTI NA GRANICI EVROPE: Sve ALARMANTNIJE! Hrle na kapiju najstarijeg kontinenta! Micotakis obavestio Trampa o migrantskoj krizi! (FOTO/VIDEO)

MIGRANTI NA GRANICI EVROPE: Sve ALARMANTNIJE! Hrle na kapiju najstarijeg kontinenta! Micotakis obavestio Trampa o migrantskoj krizi! (FOTO/VIDEO)

GRCI BRANE EVROPU OD NAJEZDE MIGRANATA: Do sada sprečeno 24.000 pokušaja ilegalnog ulaska u zemlju (FOTO/VIDEO)

GRCI BRANE EVROPU OD NAJEZDE MIGRANATA: Do sada sprečeno 24.000 pokušaja ilegalnog ulaska u zemlju (FOTO/VIDEO)

EU NA NOGAMA: Hitan sastanak zbog migranata 4. marta

EU NA NOGAMA: Hitan sastanak zbog migranata 4. marta

BOJKO BORISOV PESIMISTA: Priliv migranata, plus koronavirus i situacija može da postane DRAMATIČNA (VIDEO)

BOJKO BORISOV PESIMISTA: Priliv migranata, plus koronavirus i situacija može da postane DRAMATIČNA (VIDEO)

MERKELOVA OSULA PALJBU PO ERDOGANU: To je neprihvatljivo! Neće nas ucenjivati izbeglicama

MERKELOVA OSULA PALJBU PO ERDOGANU: To je neprihvatljivo! Neće nas ucenjivati izbeglicama

 

Piše:
Srbija Danas
03.03.2020. 15:01 00:54