fbpx
Skip to main content
nasa

POČELA VANREDNA KONFERENCIJA NASA: Ceo svet bruji o ovome (VIDEO)

Foto: Profimedia/ilustracija
Počela konferencija američke svemirske agencije na kojoj će se govoriti o “otkriću van Sunčevog sistema”

Na događaju prisustvuju brojni renomirani astronomi i planetarni naučnici iz svih krajeva sveta, a biće otkrivene važne informacije u vezi sa egzoplanetama.

U ISTOM DANU: Tramp dvaput šokirao i razočarao Srbe

Egzoplanete - planete koje se nalaze van Sunčevog sistema, najveća su nada čovečanstva kada je reč o pronalaženju vanzemaljskih oblika života, jer postoje velike šanse da se na nekoj od njih nalaze uslovi slični kao na Zemlji. Naučnici ih još nazivaju i ekstrasolarnim ili vansolarnim planetama.

Otkriveno sedam novih planeta koje su veličine Zemlje rečeno je na NASA konferenciji. Takođe je otkriveno da su te planete pogodne za život. Više o tome čitajte OVDE!

Podsećamo, prošle godine NASA je pronašla dve nastanjive planete nalik Zemlji. Jedna od njih - Kepler-452b, nalazi se u sazvežđu Labud, a udaljena je od Zemlje 1.400 svetlosnih godina.

Planeta Kepler-452b veća je od Zemlje u prečniku za 60 odsto, a uprkos tome što još nisu ustanovljene karakteristike njenog sastava, naučnici smatraju da je u pitanju stenovita planeta. Potrebno joj je 385 dana da obiđe pun krug oko svoje zvezde, od koje je samo pet odsto udaljenija nego Zemlja. Ovo nebesko telo iste je temperature kao Zemlja, s tim što je 20 puta osvetljenije od nje.

Kepler-452b star je oko šest milijardi godina (oko jednu i po milijardu godina stariji je od Sunca), a zbog slične pozicije, rotаcije oko zvezde i umerenih uslovа, nije isključeno da su se na njemu javili vanzemaljski oblici života. Druga planeta, Proksima b, nalazi se u nastanjivoj zoni zvezdanog sistema i gotovo je iste veličine kao Zemlja. Sudeći prema svim njenim karakteristikama, predstavlja savršeno tlo za nastanak vanzemaljskog života. Proksima b je bliža svojoj zvezdi nego što je Zemlja Suncu – potrebno joj je samo 11,2 dana da obiđe oko nje, a njena zvezda je mnogo zagasitija od Sunca.

Ipak, na planetu pada velika količina UV i rendgenskih zraka, što znači da bi živi organizmi u borbi za opstanak morali nekako da postanu otporni na tu radijaciju. Planeta je pronađena tokom analize podataka koje su prikupili teleskopi Evropske južne opservatorije (ESO) između 2000. i 2014, kao i 2016. godine.

Pročitajte i:

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd