clear sky
10°C
19.04.2024.
Beograd
eur
117.1474
usd
110.1009
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

KRVAVI SUKOBI NA KAVKAZU: Lavrov i Borel pozivaju na prekid sukoba, Turski avioni nadleću Nagorno-Karabah (FOTO/VIDEO)

30.09.2020. 08:52 23:00
Piše:
Srbija Danas
Rat
Rat / Izvor: Reuters
Oružani sukob traje uveliko, a ratno stanje proglašeno je 27. septembra

Sukob u Nagorno-Karabahu započeo je u februaru 1988. godine, kada je ova autonomna oblast objavila otcepljenje od Azerbejdžanske SSR. Posle oružanog sukoba 1992-1994, Baku je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i sedam susednih regiona.

AZERBEJDŽAN I jERMENIJA
AZERBEJDŽAN I jERMENIJA / Izvor: SD/ilustracija

Nagorno-Karabah je etnički jermenska enklava u sastavu Azerbejdžana koja je van kontrole Bakua od kraja rata 1994. godine.

Lavrov i Borel pozivaju na prekid sukoba

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel danas su u telefonskom razgovoru pozvali na hitan i potpun prekid sukoba u Nagorno-Karabahu i zatražili obe strane da pokažu maksimalnu uzdržanost.

"Razgovaralo se o situaciji u zoni konflikta Nagorno-Karabah. Diplomate su naglasile neophodnost hitnog i potpunog primirja i maksimalne uzdržanosti obe strane u sukobu, kao i drugih zemalja", saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Ističe se da su Lavrov i Borel izrazili podršku izjavi kopredsedavajućih Minske grupe OEBS od 27. septembra

Dodaje se da je razgovor Lavrova i Borela inicirala EU.

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov / Izvor: Profimedia

Današnji gubici Jermena 23 vojnika

Jermenske odbrambene snage u Nagorno-Karabahu pretrpele su gubitak od 23 poginula vojnika tokom današnjih sukoba sa azerbejdžanskim snagama.

Azerbejdžan uništava dronovima oklopnu tehniku i artiljeriju

Na snimku koji kruži društvenim mrežama prikazan je napada kamikaza-dronovima na frontu u Nagorno-Karabahu.

Dronovima (najverovatnije Harop) napadnuta su četiri tenka t-72 u jedna samohodna haubica SPH 2S3 Akacija 152mm.

Zarobljena još dva azerbejdžanska transportera BMP-2 (VIDEO)

Jermenske snage u Nagorno-Karabahu zplenile su više oklopnih transportera od svojih neprijatelja.

U toku dana (30.09.) zaplenjena su još dva BMP-2 oklopna transportera koja su dodeljena jermenskim dobrovoljcima na korišćenje.

Ministarstvo odbrane Jermenije objavilo je video napada na položaje azerbejdžanskih oružanih snaga

Kako je navedeno, jedna od jedinica Armije odbrane Karabaha izvodi kontraofanzivu i zauzima borbeni položaj neprijatelja, dok istovremeno artiljerija uništava vojnu tehniku.

Moskvu brine prisustvo ilegalnih oružanih grupa

Moskva je zabrinuta saopštenjima o prebacivanju militanata ilegalnih oružanih grupa u zonu sukoba Nagorno-Karabaha, navodi se u komentaru Odeljenja za informacije i štampu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Kako se navodi, prema pristiglim informacijama militanti ilegalnih oružanih grupa, između ostalog iz Sirije i Libije, prebacuju se u zonu sukoba Nagorno-Karabaha kako bi neposredno učestvovali u borbenim dejstvima.

- Duboko smo zabrinuti zbog tih procesa, koji vode ne samo ka još većoj eskalaciji napetosti u zoni konflikta, već stvaraju i dugoročne pretnje bezbednosti svih zemalja u regionu - navedeno je u saopštenju.

S tim u vezi, zvanična Moskva je pozvala rukovodstvo vodećih sila da preduzmu efikasne mere kako bi sprečili korišćenje stranih terorista i plaćenika u sukobu, kao i mere za njihovo momentalno povlačenje iz regiona.

Kremlj
Kremlj / Izvor: Profimedia

Bulbudoglu: Turski vojni avioni F-16 ne učestvuju u brobenim dejstvima

Ambasador Azerbejdžana u Rusiji Polad Bulbuloglu demantovao je navode Jermenije da je Baku prepustio Turskoj upravljanje vazdušnim operacijama u Nagorno-Karabahu rekavši da za tako nečim nema nikakve potrebe.

- Turski vojni avioni F-16 ne učestvuju u brobenim dejstvima u Nagorno-Karabahu - ponovio je on.

Govoreći o samom konfliktu u Nagorno-Karbahu, Bulbuloglu je rekao da zvanični Baku nikada nije insistirao na tome da se Jermeni proteraju iz te teritorije.

Azerbejdžan prepustio Turcima vazdušni prostor

Azerbejdžan je predao vazdušnu kontrolu nad operacijom u Nagorno-Karabahu turskim vazduhoplovnim snagama, izjavio je portparol jermenskog Ministarstva odbrane Arcrun Ovanisjan.
Prema njegovim rečima, letovima turske i azerbejdžanske avijacije rukovodi avion E7-T turskog ratnog vazduhoplovstva, koji predstavlja vazdušni komandni punkt.

- Moguće je da u ovom avionu nalazi rukovodstvo turskog vazduhoplovstva - dodao je Ovanisjan.

Kako je rekao, dva turska lovca F-16, azerbejdžanski jurišni avioni Su-25, kao i turska izviđačko-udarna bespilotna letelica "Bajraktar", koji su poleteli iz grada Kurdamira, nalazeći se na velikoj visini izveli su od devet časova po moskovskom vremenu dva raketno-bombaška napada na gradove Karabaha Gadrut i Martakert.

- Pored toga, na maloj udaljenosti od grada Gadrut deluje komandni punkt za kontrolu turskih dronova, koji neposredno koriguje mete azerbejdžanske jurišne avijacije - zaključio je portparol.

F-16
F-16 / Izvor: Profimedia

Primećeni plaćenici iz Sirije

Postoje podaci koji potvrđuju informacije o plaćenicima iz Sirije koji se bore na strani Bakua, izjavio je ombudsman Jermenije Arman Tatojan.

Kako je rekao, plaćenici su prebačeni sa severa Sirije, koji je pod kontrolom terorista - pod okriljem Turske.

Prema rečima Tatojana, ima ih tri do četiri hiljade, a plaćeno im je po 1,5 do dve hiljade dolara.

On je dodao da te informacije periodično potvrđuju međunarodni mediji, organizacije za zaštitu ljudskih prava i izvori u Karabahu.

Sirija
Sirija / Izvor: Profimedia/ilustracija

Vojsci Azerbejdžana naređeno da ne puca na civile

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je da je naredio komandi vojske da ne upotrebljava silu protiv civilnog stanovništva Jermenije.

- Imam informacije da jermenska strana priprema nove provokacije. Nameravaju da granatiraju naselja, nastavljaju to da rade. Broj žrtava među našim civilima svakim danom raste. Nikada se nismo borili protiv civilnog stanovništva. Čim je započeta kontraofanzivna operacija, dao sam nalog komandi i Ministarstvu odbrane da se ne preduzimaju mere protiv jermenskog civilnog stanovništva - rekao je Alijev.

Ilham Alijev
Ilham Alijev / Izvor: Profimedia

Azerbejdžan: Jermenija upotrebila rakete tipa "Točka-U"

Azerbejdžansko Ministarstvo odbrane optužilo je Jermeniju za upotrebu taktičkog raketnog sistema "Točka-U“ u borbama na liniji razgraničenja u Nagorno-Karabahu.

- Pre izvesnog vremena, jermenske oružane snage upotrebile su taktički raketni sistem 'Točka-U'. Zbog nepodesnosti i slabog kvaliteta vojne tehnike neprijatelja, tri ispaljene rakete nisu eksplodirale - rekao je portparol azerbejdžanskog vojnog resora.

Podsećanja radi, raketni sistem "Točka-U" može da uništi veliki broj kopnenih ciljeva na daljinima i do 120 kilometara, dok težina rakete može da iznosi čak 2.000 kilograma.

Vazduhoplovne snage Azerbejdžana bombardovale Martakert

Vazduhoplovne snage Azerbejdžana bombardovale su grad Martakert, a u tom napadu poginulo je troje civila. U napadu je i povređeno nekoliko civila.

Nemačka pozvala Rusiju i Tursku da iskoriste uticaj za rešavanje sukoba u Karabahu

Nemačka poziva Rusiju i Tursku da iskoriste svoj "specijalni" uticaj u Zakavkazju radi dugoročnog rešenja sukoba između Jermenije i Azerbejdžana, izjavio je savezni ministar spoljnih poslova Mihael Rot.

Mihael Rot
Mihael Rot / Izvor: Foto: Youtube Printscreen/1tv.mk

- Dramatična eskalacija sukoba u Nagorno-Karabahu pokazuje da zamrznuti sukobi moraju postati rešeni sukobi, inače će se neprestano rasplamsavati. U bliskom smo kontaktu sa Jermenijom i Azerbejdžanom, kao i sa partnerima u regionu - rekao je Rot u Bundestagu.

Vojska Karabaha: Uništena vojna tehnika azerbejdžanskih snaga

Ministarstvo odbrane Jermenije objavilo je novi snimak napada vojske Nagorno-Karabaha i likvidiranja utvrđenja, vojske i vojne tehnike azerbejdžanskih oružanih snaga.

- Napadi na protivničke položaje i vojnu tehniku - napisala je na Fejsbuku portparolka Ministarstva odbane Jermenije Šušan Stepanjan.

Jermenska novinarka o sukobima

Ovhanisjan, novinarka koja za jerevanski portal Tert.am obrađuje teme jermenske spoljne politike, ocenjuje da su azerbejdžanske vlasti smatrale da će nakon "Ljubičaste revolucije" i smene Serža Sargasjana u Jermeniji 2018. godine, dobiti ono što žele putem pregovora koje su započele sa novoizabranom vladom u Jerevanu.

novinarka
novinarka / Izvor: Foto: Printscreen

- Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev i premijer Jermenije (Nikol Pašinjan) su imali nekoliko susreta tokom ove dve godine, a na kratko je čak i zvanični Baku obustavio agresivnu retoriku, pa je situacija na granici bili mirna. Deluje mi da je Alijev pokušao da kupi vreme i razume novu politiku jermenskih vlasti. Kad je shvatio da novi šef jermenske vlade neće prihvatiti jednostrane kompromise, ponovo se počela čuti ratna retorika - poručuje Ovhanisjan.

Više o tome možete pročitati OVDE

Azerbejdžan uništio rezervne snage jermenske vojske, objavljen snimak gađanja

Oružane snage Azerbejdžana uništile su rezervne snage jermenske vojske koje su došle da pomognu jedinicama koje učestvuju u borbenim dejstvima, javlja pres-služba Ministarstva odbrane zemlje.

Jedinice Oružanih snaga Azerbejdžana uništile su artiljerijske sisteme jermenske vojske, koje su gađale azerbejdžanske položaje, saopštila je pres-služba azerbejdžanskog Ministarstva odbrane.

Ministarstvo odbrane objavilo je snimak uništavanja artiljerijskog oruđa Oružanih snaga Jermenije preciznim napadom jedinica Oružanih snaga Azerbejdžana.

Azerbejdžan tvrdi da je uništio jermenski S-300 i ubio 2.700 vojnika

Sukobi između Azerbejdžana i Jermenije u regionu Nagorno-Karabah besne već danima, a zvanični Baku tvrdi da je ubio najmanje 2.700 jermenskih vojnika i uništio raketni sistem S-300 koji pripada neprijatelju.

 

 

- Tokom jučerašnjih borbi u području Šušakend onesposobljen je raketni sistem S-300 - saopštilo je ministastvo odbrane Azerbejdžana.

Azerbejdžan je ranije otkrio da su potpuno uništili jermenski puk tokom ratnih dejstava, ali je zvanični Jerevan to demantovao i kazao da je u pitanju lažna informacija.

Ambasador Azerbejdžana u Moskvi o jermenskom priznanju nezavisnosti Karabaha

Ambasador Azerbejdžana u Moskvi Polad Bulbuloglu upozorio je da bi jermensko priznanje nezavisnosti Nagorno-Karabaha značilo "spaljivanje svih mostova".

- Reakcija će biti krajnje negativna - rekao je on.

Azerbejdžan
Azerbejdžan / Izvor: Profimedia

Bulbuloglu je takođe rekao da je premijer Jermenije Nikola Pašinjan "krivac za tragediju" i optužio ga je da je svojim oštrim izjavama pokušao da uništi pregovarački proces.

Više o tome pročitajte OVDE.

Baku dao svoju verziju rušenja jermenskog aviona Su-25

Baku raspolaže informacijama da su dva jermenska aviona Su-25 udarila u planinu i eksplodirala, saopštio je pomoćnik predsednika Azerbejdžana, šef odeljenja za spoljnu politiku Hikmet Hadžijev.

- Saopštenja da je avion F-16, koji pripada Vazduhoplovnim snagama Turske, oborio jermenski avion Su-25, su apsurdna i reč je o još jednoj dezinformaciji Jermenije. Prema informacijama kojima raspolaže azerbejdžanska strana, 29. septembra su na teritoriji Jermenije poletela dva aviona Su-25. Oba aviona udarila su u planinu i eksplodirala. To sugeriše da jermensko rukovodstvo objavljuje pogrešne informacije svojim stanovnicima i javnosti. Bilo bi dobro da vojno rukovodstvo Jermenije pruži informacije o drugom avionu i njegovom pilotu, umesto što optužuje druge strane - rekao je Hadžijev.

Potresno: Vojnik okružen beživotnim telima počinje da se trese nakon komande (VIDEO)

Sukobi Jermena i Azerbejdžanaca u Nagorno Karabahu iz dana u dan prate sve brutalniji snimci razaranja i krvoprolića. Na objavljenom videu sa prve linije fronta vidi se jeremenski vojnik koji raportira oficiru.

Dok izgovara, "Komanda je izvršena. Pozicije su osigurane. Neprijatelj je uništen", vojnik se sve vreme trese. Oko njega se nazire dim upaljene tehnike nakon tek završene borbe, kao i tela poginulih vojnika.

Više o tome možete pročitati OVDE

Jerevan: Uništen azerbejdžanski sistem TOS-1

Jedinice Armije odbrane uništile su teški višecevni raketni lanser TOS-1 "Solncepek" Oružanih snaga Azerbejdžana, saopštila je portparolka Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Petrosjan.

Borbe se nastavljaju. Jedinice Armije odbrane Karabaha na pojedinim deonicama fronta izvode kaznene operacije.

Uništen je veliki broj neprijateljskih vojnika, naoružanja i vojne tehnike

Objavljene fotografije oborenog jermenskog lovca Su-25

Ministarstvo odbrane Jermenije objavilo je fotografije ostataka jermenskog aviona Su-25 koji je oborio turski lovac F-16.

Turski lovac F-16 oborio je jermenski „suhoj“ u utorak. Pilot je poginuo.

Objavljen snimak: Ovako Azerbejdžan granatira borbene položaje jermenskih jedinica

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je snimke artiljerijskog granatiranja borbenih položaja jermenskih jedinica.

Jedinice oružanih snaga Azerbejdžana nastavljaju sa napadima na jedinice jermenske vojske tokom kontraofanzivne operacije u zoni sukoba u Karabahu, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Pogosjan: Povratili smo kontrolu nad svim položajima koje smo izgubili

Portparol predsednika nepriznate Republike Nagorno-Karabah Vagram Pogosjan izjavio je da je Nagorno-Karabah vratio sve položaje koje je izgubio u bitkama sa Azerbejdžanom.

Pogosjan je saopštio da se uspeh azerbejdžanskih oružanih snaga 27. septembra objašnjava napadom sa njihove strane, koji je trajao nekoliko časova. Nakon toga su jermenske snage počele da odbijaju napade protivnika.

Situacija u Nagorno-Karabahu tema razgovora trojice svetskih lidera

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da planira da održi telefonske razgovore sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i američkim liderom Donaldom Trampom u vezi sa ratnim dejstvima u Nagorno-Karabahu.

Emanuel Makron
Emanuel Makron / Izvor: Profimedia

- Večeras ću održati telefonski razgovor sa Putinom, a sutra po istom pitanju sa Trampom - rekao je Makron na konferenciji za novinare, komentarišući situaciju u Nagorno-Karabahu.

Više o tome možete pročitati OVDE

Evropski sud za ljudska prava pozvao Baku i Jerevan na uzdržavanje o vojnih akcija

Evropski sud za ljudska prava poziva Baku i Jerevan da se uzdrže od preduzimanja bilo kakvih mera, posebno vojnih akcija, koje mogu dovesti do kršenja prava civilnog stanovništva, navodi se u saopštenju suda.

Sud je time odgovorio na zahtev Jermenije, koja je tražila od Bakua da prekine sa vojnim napadima na civile na liniji dodira oružanih snaga.

Predsednik Azerbejdžana negirao učešće Turske u oružanom sukobu kod Karabaha

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev negirao je navode o tome da Turska učestvuje u oružanom sukobu u spornoj teritoriji Nagorno-Karabah.

- Turska nije deo sukoba i ne učestvuje u njemu, nema potrebe - rekao je u utorak Alijev za rusku televiziju.

ilham aliyev
ilham aliyev / Izvor: Profimedia

On tvrdi da Turska ima isključivo "ulogu stabilizatora" u tom regionu.

- Turska je naša bratska nacija i naš saveznik. Ona nam samo pruža moralnu podršku i mi smo zahvalni Ankari na solidarnosti. Turska ne učestvuje u ovom sukobu ni u jednom drugom smislu - rekao je Alijev.

Više o tome pročitajte OVDE

Srušene dve bespilotne letelice

Ministarstvo odbrane Jermenije saopštilo je da je vojska Nagorno-Karabaha oborila noćas iznad grada Stepanakerta dve bespilotne letelice.

Jerevan: Azerbejdžan koristi tursku avijaciju za napad na Karabah

Portparol Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan izjavio je da Azerbejdžan izvodi vazdušne napade na severu linije dodira sa Nagorno-Karabahom, koristeći dronove i lovce F-16 turskog ratnog vazduhoplovstva.

- Azerbejdžan izvodi vazdušne napade u severnom pravcu kontakt linije. Koriste se turske bespilotne letelice, angažovani su višenamenski lovci F-16 turskog ratnog vazduhoplovstva. Neprijatelj deluje iz daljine, ne ulazeći u zonu dejstva sistema za protivvazdušnu odbranu. Koriste se rakete vazduh-zemlja velikog dometa - napisao je Ovanisjan na Fejsbuku.

- Zabeležili smo razgovor pilota na turskom jeziku - napisao je Ovanisjan.

Ovanisjan je dodao da su azerbejdžanske Oružane snage aktivne na severu Nagorno-Karabaha.

- Gađaju artiljerijom i sredstvima za vazdušni napad - precizirao je portparol.

Iran bi mogao da se umeša u sukob između Azerbejdžana i Jermenije

Iran je još jedna regionalna sila koja bi mogla da se umeša u sukob u Nagorno-Karabahu. Međutim, on za sada izgleda kao krajnje nepredvidljivi igrač.

Iran je među prvima pozvao na mir između Jermenije i Azerbejdžana, a takođe se i ponudio da bude posrednik u mogućim mirovnim pregovorima.

Više o tome pročitajte OVDE

Pašinjan: Za konflikt u Karabahu nema vojnog rešenja

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan izjavio je da za konflikt u Nagorno-Karabahu nema vojnog rešenja.

Jermenija
Jermenija / Izvor: Reuters

Pašinjan je sinoć za televiziju Rosija 1 rekao da bi za spor oko te teritorije, koja je 1990-ih godina proglasila nezavisnost od Azerbejdžana i u kojoj su Jermeni većinski narod, rešenje trebalo tražiti pregovorima pod okriljem kopredsedavajućih Minske grupe OEBS-a.

On je, međutim, dodao da je za takve pregovore potrebna "odgovarajuća atmosfera", prenosi jermenska novinska agencija.

Savet bezbednostu Ujedinjenih nacija zabrinut

Savet bezbednosti Ujedinjenih Nacija saopštio je da je zabrinut zbog sukoba koji su izbili oko Nagorno-Karabaha, koji prete da prerastu u sveopšti rat između Jermenije i Azerbejdžana, i oštro osudio upotrebu sile.

Nakon sastanka iza zatvorenih vrata, 15 članica Saveta bezbednosti UN izrazilo je zabrinutost zbog izveštaja o velikim vojnim akcijama duž kontaktne linije u žoni sukoba u Nagorno-Karabahu.

Više o tome možete pročitati OVDE

Piše:
Srbija Danas
30.09.2020. 08:52 23:00