broken clouds
10°C
23.04.2024.
Beograd
eur
117.1661
usd
109.9635
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

OPSADNO STANJE U BEČU! ISLAMSKA DRŽAVA PREUZELA ODGOVORNOST ZA KRVAVI NAPAD: Privedeno 14 osoba

03.11.2020. 08:49 21:21
Piše:
Srbija Danas
Beč
Beč / Izvor: Reuters
Broj osoba koje su poginule u sinoćnjem terorističkom napadu u Beču povećao se jutros na četiri.

Nakon napada koji se rano sinoć dogodio u Beču, Austrija je provela besanu noć, zaključana u svojim kućama, dok je u toku potraga za teroristima.

ČETVRTA ŽRTVA: Crni bilans TERORISTIČKOG NAPADA u Beču

ČETVRTA ŽRTVA: Crni bilans TERORISTIČKOG NAPADA u Beču

BLISKI KONTAKT SA TERORISTOM! Poznato u kakvom je stanju policajac (28) ranjen u Beču

BLISKI KONTAKT SA TERORISTOM! Poznato u kakvom je stanju policajac (28) ranjen u Beču

BEČLIJE U STRAHU IZLAZE IZ SVOJIH DOMOVA: "Do sada je bio najmirniji i najbezbedniji grad u Evropi"

BEČLIJE U STRAHU IZLAZE IZ SVOJIH DOMOVA: "Do sada je bio najmirniji i najbezbedniji grad u Evropi"   

Islamska država preuzela odgovornost za napade u Beču

Islamska država je peruzela odgovornost za napade u Beču, saopštila je ova teroristička organizacija putem Telegrama. Čeka se potvrda austrijskih vlasti. 

Zastave EU u Briselu na pola koplja

Zastave EU ispred sedišta Evropske komisije u Briselu spuštene su na pola koplja u znak solidarnosti sa Francuskom i Austrijom.

Evropska komisija je na današnjoj redovnoij konfrenciji za novinare održala i minut ćutanja zbog žrtva terorističkih napada u Francuskoj i Austriji.

- Evropa je uz vas. Preuzeli smo postupke kako bi zaustavili terorizam u svim oblicima, i ta borba će i dalje za nas biti prioritet. Jači smo od mržnje i terora - navodi se na Tviter nalogu Komisije.

Među povređenima i poginulima u Beču nema državljana Srbije

Među poginulima i povređenima u terorističkom napadu u Beču za sada nema državljana Srbije, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova, a ta je informacija dobijena od nadležnih organa Austrije.

- Ambasada Srbije u Beču nastavlja da prati situaciju i pruža konzularnu pomoć našim građanima u okviru svojih nadležnosti - navedeno je u saopštenju ambasade.

Podseća se da je povodom terorističkog napada u Beču, u kojem je sinoć poginulo pet osoba među kojima i napadač, u Austriji proglašena trodnevna žalost. 

Još dva državljana Severne Makedonije umešana u napad u Beču

 Pored Kujtima Fejzulua, još dva državljana Severne Makedonije umešani su u sinoćne napade u Beču, saopštio je MUP Severne Makedonije.

S popisa austrijske policije, koji je predat nekim policijama, uključujući i našu, utvrđeno je da još dve osobe, osim austrijskog imaju i državljanstvo Republike Severne Makedonije, odnosno К.F. (rođen u Modlingu, Austrija), A.G. (rođen u St. Poltenu, Austrija) i U.A. (rođen u Beču). Sektor za međunarodnu policijsku saradnju u Ministarstvu unutrašnjih poslova odmah je stavljen na raspolaganje kolegama iz Austrije i intenzivno sarađujemo oko svih elemenata povezanih sa ovim slučajem", piše u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova u Skoplju.

Srbi, Beč
Srbi, Beč / Izvor: Profimedia

Podsećamo da su u napadu, koji se dogodio sinoć u centru Beča ubijene četiri osobe i povređene najmanje 22 osobe.

Među ranjenima i državljanka Bosne i Hercegovine

Među povređenima u terorističkom napadu u Beču nalazi se i jedna osoba poreklom iz BiH.

 Ovu informaciju potvrdio je ambasador BiH u Beču

Prema navodima medija radi se o Belmi Musić, rođenoj 1991. godine.

Ovu informaciju potvrdio je ambasador BiH u Beču, Kemal Kozarić, koji u kontaktima sa nadležnim organima Austrije intenzivno prikuplja informacije o događaju koji je potresao region.

Isplivali detalji iz života ubijenog teroriste

 Austrijski advokat Nikolaus Rast koji je u ranijem suđenju branio ubijenog teroristu Kujtima Fejzulaija kaže da je on odrastao u potpuno normalnoj porodici, ali da je imao nesreću da se druži sa pogrešnim ljudima.

- Da nije išao u džamiju, već na boks, postao bi bokser - opisao je Rast svog ranijeg štićenika, koji je protekle noći u centru Beča usmrtio najmanje četiri osobe.

Bečki advokat ističe da nikada ne bi pomislio da bi Fejzulai mogao da postane atentator.

Inače, Rast je mladog Bečliju albansko-makedonskog porekla branio na suđenju aprila prošle godine, kada je osuđen na 22 meseca zatvora zbog pokušaja priključenja Islamskoj državi u Siriji.

Više o ovoj vesti možete pročitati klikom OVDE.

Drama u Bečkoj filharmonije tokom napada

Orkestar Bečke filharmonije je počeo da svira u operskoj kući u Beču kako bi publiku umirio nakon što im je rečeno da ostanu unutra dok se na ulicama odvijao teroristički napad. Prestravljenim posetiocima opere policija je rekla da ostanu unutra kada su stigle vesti o obližnjim napadima, pa je Bečka filharmonija počela da svira da bi ih smirila. 

Više o ovoj vesti možete pročitati klikom OVDE.

Oglasio se Van der Belen o napadu

Austrijski predsednik Aleksandar Van der Belen održao je danas govor u kojem je o "kukavičkom terorističkom napadu na srce našeg društva". Najdublje saosećanje nacije uputio je svima onima koji su se borili za život.

- Suze nam teku prema žrtvama i njihovoj rodbini - rekao je on.

Sebastijan Kurc
Sebastijan Kurc / Izvor: Reuters

Napadom je ciljan "život u liberalnoj demokratiji, koju teroristi očito duboko mrze". Rekao je da će Austrijanci "štititi i braniti svoje vrednosti". Svoj kratki govor završio je sa: "Živela naša zajednička i mirna Evropa". 

Kurc zahvalio Vučiću na podršci

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izrazio je danas zahvalnost predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na rečima solidarnosti i podrške, povodom terorističkog napada u Beču u ponedeljak uveče.

- Mnogo vam hvala na lepim rečima solidarnosti i podrške! To nam mnogo znači u ovim teškim vremenima. Austriju neće zastrašiti takvi stravični teroristički akti. Zajedno ćemo braniti svoja otvorena društva i demokratske vrednosti - poručio je Kurc na Tviteru, u odgovor na tvit saučešća predsednika Srbije.

Uhapšeno 12 osoba, jedan osumnjičeni sa Kosova

Kako navodi list "Hojte", u toku su pretresi kuća u Donjoj Austriji i Beču. Policija je uz podršku specijalaca uhapsila 12 osumnjičenih i pretresla njihove stanove.

"Hojte" navodi da su osumnjičeni stari između 16 i 25 godina. Rođeni su u Beču, Kosovu, Bangladešu, Sankt Peltenu, Čečeniji i Medlingu. Njih desetorica stanuju u Beču, a dvojica u Sankt Peltenu. Svi koji su rođeni u Austriji poreklom su iz inostranstva, uglavnom iz Čečenije i Južne Evrope. 

Makedonski MUP dobio zahtev za saradnju s policijom Austrije

Austrijska policija je preko Europola dostavila zahtev policiji u Severnoj Makedoniji za saradnju i informacije u vezi terorističkog napada u Beču u kojem je jedan od napadača poreklom iz Tetova, saopštio je makedonski MUP.

Beč, teroristički napad
Beč, teroristički napad / Izvor: Reuters

Kurc: Ovo je napad na sve nas

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc poručio je danas da se ne sme dozvoliti da se ostvari cilj terorista, a to je stvaranje razdora u društvu.

- Često smo mislili da je Austrija ostrvo spokojnih, a nasilje i terorizam smo poznavali samo iz vesti iz inostranstva. Tužna je istina da živimo u bezbednoj zemlji, ali u nebezbednom svetu - kazao je Kurc.

Zatvorene sve sinagoge u Beču

Sve sinagoge u beču zatvorene su nakon sinoćnjeg napada, obavio je Israelitische Kultusgemeinde (IKG). Odluka se odnosi ne samo na sinagoge, već i na košer restorane, jevrejske supermarkete, škole i kulturne centre, rekao je Erih Nuler, portparol kriznog komiteta IKG, prenosi Der Standard. 

Ministar potvrdio da terorista jeste poreklom iz Severne Makedonije

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer potvrdio danas da je napadač koji je sinoć izvršio teroristički napad u centru Beča poreklom iz Severne Makedonije.

Nehamer je rekao da je napadač, kojeg je ubila policija, bio star 20 godina, da je makedonskog porekla i da je bio osuđen za terorističko udruživanje. On je, agenciji APA, rekao da je terorista imao austrijsko i severno-makedonsko državljanstvo.

Kujtim Fejzulai, terorista
Kujtim Fejzulai, terorista / Izvor: Foto: gazetadita.al/Printscreen

- Bio je opremljen lažnim bombaškim pojasem, jednom automatskom puškom, pištoljem i macetom, oružjem kojim je izvršio gnusni napad na nedužne građane - naglasio je Nehamer. 

Peta žrtva terorističkog napada u Beču

Prema poslednjim informacijama, broj stradalih u napadu u Beču je porastao na pet, što znači da su ubijene četiri osobe i jedan napadač.

Ovu informaciju potvrdilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije rekavši da je poslednja četvrta žrtva žena.

Trenutno se u bolnicama nalazi 17 povređenih osoba, od kojih je sedmero kritično, a austrijski Kurier javlja da je širom Beča u toku opsežna policijska akcija te da se traga za još osumnjičenih.

Prve fotografije teroriste iz Beča

Austrijska policija još proverava identitet ubijenog teroriste, a nemački Bild javlja kako istražitelji sumnjaju da se radi osobi čija je slika objavljena na Instagramu.

Prema pisanju Bilda, on je u ponedeljak dvojici prijatelja poslao snimke napada na Šarli Ebdo iz 2015. godine kada je ubijeno 12 ljudi, a na Instagramu je objavio nekoliko slika na kojima se zaklinje na vernost vođi terorističke milicije takozvane Islamske države.

Na nekim fotografijama pozira sa puškom i mačetom, a ima i slika sa hrpom municije. Na slikama se vidi i da je napisao arapsku reč Baqiyah koja je deo fraze - "Islamska država ostaje i širi se".

Austrijski ministar unutrašnjih poslova Karl Neamer kazao je da napadač koji je upucan bio radikalizovan i da je bio simpatizer Islamske države.

Napadač je prilikom napada nosio i nešto što je izgledalo kao pojas s eksplozivom, ali pokazalo se da se radi o lažnom eksplozivnom pojasu.

Otkriven identitet teroriste iz Beča

Dok austrijske vlaste ćute o identitetu ubijenog napadača koji je sinoć izvršio teroristički napad u Beču, glavni i odgovorni urednik bečkog magazina "Falter" Florian Klenk tvrdi da se radi o mladom Bečliji albanskog porekla iz Severne Makedonije.  

- On se zove Kurtin S, rođen je 2000. godine u Beču, gde je i odrastao. Albanskog je porekla, a njegovi roditelji su iz Severne Makedonije i nemaju nikakve veze sa islamizmom - napisao je ovaj poznati austrijski istraživački novinar na Tviteru.

Više o njemu i ovoj vesti možete pročitati klikom OVDE.

Zatvoreni hramovi SPC u Beču

SPC u Beču Hramovi Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Beču jutros su, zbog terorističkog napada koji se dogodio u centru glavnog grada Austrije, iz bezbednosnih razloga ostali zatvoreni.

- Zbog terorističkog napada koji se dogodio sinoć u našem gradu naš hram biće zatvoren do daljeg iz bezbednosnih razloga po odluči viših instanci. Čim se situacija raszjasni i smiri redovan život crkve biće nastavljen - saopštio je hram Vaskrsenja Hristovog. 

Iz preostala dva hrama je potvrđeno da su zatvoreni dok austrijske vlasti ne saopšte da su osigurale bezbednost, odnosno rešili aktuelnu situaciju u kojoj je još nejasno da li se radilo o jednom napadaču koji je ubijen ili više njih.

Oglasio se ambasador Srbije u Beču

Ambasada Srbije u Austriji preduzela je aktivnosti kako bi utvrdila ima li državljana Srbije među žrtvama ili povređenima u oružanom napadu u centru Beča, rekao je kasno sinoć ambasador Nebojša Rodić.  

- Preduzimamo aktivnosti kako bismo saznali da li ima naših državljana među žrtvama ili povređenima, ali istovremeno ostavljamo slobodan prostor za akciju koju sprovodi policija, jer ona i dalje traje - rekao je Rodić.

On je istakao da, za sada, Ambasada nema nikakva saznanja da među žrtvama i povređenima ima građana Srbije.

Beč, teroristički napad
Beč, teroristički napad / Izvor: Reuters

Rodić je rekao i da je sinoć šetao sa suprugom i decom u centru gradu, te da je primetio da kroz centralne ulice "jure" policijska kola sa upaljenim rotacijama, što je neobično za Beč.

- Video sam odmah da se nešto desilo, ali sam najpre mislio da se radi o demonstracijama protivnika novih korona mera. Međutim, kada se pojavio helikopter, bilo je jasno da se radi o opsežnijoj akciji - rekao je Rodić.

Heroji iz Beča

Dva turska MMA borca koji žive u Beču postali su heroji, nakon što se po internetu i društvenim mrežama proširila video snimka na kojoj se vidi kako u terorističkom napadu u Beču spašavaju stariju ženu i ranjenog policajca kojeg su pomogli nositi u vozilo Hitne.  

- Jedna starija žena je hodala baš prema mjestu gdje se događala pucnjava. Kada smo je vidjeli, zaustavili smo se i povukli je s nama na sigurno. Potom smo došli do postaje podzemne željeznice gdje je bilo troje policajaca i jedan napadač. Tamo je jedan policajac ranjen. U tom trenutku smo od napadača bili udaljeni tek nekih 6-7 metara - ispričao je Özen, inače porijeklom iz turskog grada Sarikaye, ali ima austrijsko državljanstvo.

Pristižu novi detalji napada u Beču

Prema Ministarstvu unutrašnjih poslova, centar Beča je proglašen crvenom zonom jer se smatra najranjivijim za daljnje napade. 

Oko 250 specijalaca i nekoliko stotina običnih policajaca i pripadnika civilne zaštite dežuralo je na ulicama Beča nakon napada i tragalo za napadačima. Pojačane su kontrole i na austrijskim  granicama. 

Beč, teroristički napad
Beč, teroristički napad / Izvor: Reuters

Policija je pozvala građane da snimke napada ne objavljuju na društvenim mrežama, nego direktno na policijsku platformu, a iz policije kažu da im je preko te platforme stiglo više od 20.000 snimaka.

Ministar unutrašnjih poslova Karl Neamer pozvao je građane da ostanu kod kuće.

Više o ovoj vesti pročitajte klikom OVDE.

"Do sada je bio najmirniji i najbezbedniji grad u Evropi"

- Jasno se vidi da vlada strah. Mnogi ljudi su uplašeni i posle ovoga nije uopšte prijatno izaći iz kuće - rekao je Bečlija srpskog porekla Saša Božinović.

Božinović, koji je jutros od pet sati počeo da radi, kaže da se oseća napetost i neverica šta se dogodilo.

Preneo je da su počele polako da se pune ulice Beča ljudima koji odlaze na posao.

- Nije prijatno znati da je grad u kojem živite postao meta terorista. Beč je bio do sada namirniji i najbezbedniji grad Evrope i sveta i niko nije verovao da ovako nešto može da se desi - kazao je potpredsednik Srpskog kulturnog centra "Stevan Mokranjac" iz Beča.

Ukazao je da građani, kao i on sam, prate sve vesti kako bi saznali šta se desilo i šta se dešava.

Na Tviter nalogu bečke policije osvanula upozorenja terorističkih napadača

Na zvaničnom Tviter nalogu bečke policije koja je objavom upozorila građane na teroristički napad koji se odvija u austrijskoj prestonici pojavile su se zastrašujuće pretnje neidentifikovanog islamiste. Policija još uvek nije izdala zvanično saopštenje povodom pomenutog islamiste.

Teroristički napad
Teroristički napad / Izvor: Foto: TwitterPrintscreen/@POLIZEI WIEN

 Više o ovoj vesti pročitajte klikom OVDE.

Poznato u kakvom je stanju policajac (28) ranjen u Beču

Policajac koji je povređen tokom terorističkog napada u centru Beča je van životne opasnosti. 

Ovaj 28-ogodišnji čuvar reda, koji je stacioniran u policijskoj stanici u centru grada, došao je u kontakt sa teroristom kada je silazio iz ulice u kojoj se nalazi sinagoga u pravcu trga Švedenplac.

Policija trenutno istražuje okruženje ubijenog teroriste, koji je, prema ministru unutrašnjih poslova Karlu Nehameru, simpatizer Islamske države.

Više o ovoj vesti porčitajte klikom OVDE.

Crni bilans terorističkog napada u Beču

Broj osoba koje su poginule u sinoćnjem terorističkom napadu u Beču povećao se jutros na četiri.

Kako je potvrđeno iz Ministarstva unutrašnjih poslova, jedna žena starosti između 40 i 50 godina preminula je jutros na klinici u 16. bečkom okrugu.

Teroristički napad tako je koštao života dve žene i dva muškarca.

Policija je ubila i jednog napadača, za kojeg se tvrdi da je simpatizer Islamske države.

 Više o ovoj vesti pročitajte klikom OVDE.

Škole zatvorene, stanovnici pozvani da izbegavaju centar grada

Stanovnici Beča pozvani su da izbegavaju centar grada.

Roditeljima je naloženo da ne vode decu u školu u utorak.

Pucnjava se desila oko bečke centralne sinagoge ali iako se smatra da je ona bila meta napada, još uvek to nije potvrđeno. 

Šta je poznato dosad

Prema svedočenju očevidaca ovog terorističkog napada napadači su namerno pucali u okupljene ljude ispred kafića.

Kako pišu austrijski mediji, lepo veče i odluka vlade da uvede lokdaun u Austriji, sinoć su izmamili ljude da izađu u grad pre stupanja na snagu mere o zatvaranju ugostiteljskih objekata pa je tako dosta ljudi bilo u restoranima i kafićima u centru grada.

Rabin iz sinagoge u čijoj se blizini desio napad i koji još uvek nije jasno povezan sa njom, rekao je za austrijsku televiziju ORF da su ljudi u panici pokušavali da se sklone u unutrašnjost kafića ali da je napadač nastavio da puca prema njima. Hofmajster je bio taj koji je pozvao policiju koja je sa specijalnim jedinicima ubrzo stigla na mesto terorističkog napada.

Rabin Hofmajster je rekao da ne može da potvrdi da li je napad bio usmeren baš direktno na sinagogu jer je pucano po gostima u obližnjim kafićima.

Osuda evropskih lidera

Evropski lideri kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputili su reči podrške austrijskim zvaničnicima, osuđujući ovaj napad. Makron, Džonson i mnogi drugi izneli su svoje saosećanje sa Austrijom ali i šokiranost ovim napadom.

- Duboko sam potrešen stravičnim terorističkim napadom u Beču - naveo je predsednik Vučić na tviteru.

 - Najdublje saučešće porodicama nevinih žrtava i građanima Austrije. Budite uvereni, dragi prijatelji, Aleksander Van der Belen i Sebastijan Kurc, da Srbija čvrsto stoji uz vašu zemlju u ovim izazovnim vremenima - napisao je Vučić.

Konferencija ministra unutrašnjih poslova

Na jutrošnjoj konferenciji za novinare, posle sinoćne tragedije, ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Neamer izneo je nove podatke o napadu koji se sinoć dogodio u Beču.

Ministar Neamer na konferenciji koju je sazvao u 6 izjutra, napad je nazvao terorističkim.

Otkrio je i detalje -  u napadu su smrtno stradale tri osobe, dva muškarca i žena. Oko 15 ljudi je povređeno, od toga neki sa izuzetno ozbiljnim povredama i nalaze u bolnicama.

Jedan od napadača je ubijen u akciji policije i vojske.

Napadači su otvorili vatru sinoć na šest različitih lokacija u gradskom centru. Jedan od napadača je ubijen, a austrijski ministar unutrašnjih poslova ubijenog napadača je nazvao "islamskim teroristom".

Obraćajući se novinarima na press konferenciji, ministar Neamer je pojasnio da je napadač bio simpatizer Islamske države te da je njegova kuća pretražena i da je tom prilikom oduzet video-materijal.

Ranije je policija na svom tviter nalogu objavila da je jedan od napadača imao lažni pojas sa eksplozivom.

Ministar Neamer je izjavio da smatraju da je bar jedan napadač u bekstvu i da je teško naoružan i opasan.

Piše:
Srbija Danas
03.11.2020. 08:49 21:21