Utorak 19. mar 2024.
Vladimir Putin

NOVI "VAKCINACIJSKI PAKT" MOGAO BI UZDRMATI EU: Austrija i Danska se okreću Izraelu i Rusima, slede ih Slovaci i Poljaci!

Foto: Profimedia/ilustracija
Pojedine države EU, nezadovoljne postojećom distribucijom vakcina, traže izlaz za nabavku novih doza

Slovačka kupuje dva miliona doza ruske vakcine Sputnjika V i očekuje da će polovina stići ovaj i sledeći mesec, dok pokušava da ubrza vakcinaciju usled povećanja broja zaraženih i umrlih od kovida-19, rekao je premijer Igor Matovič u ponedeljak, prenosi Rojters.

STRUČNJACI SZO ODUSTALI OD "TRAMPOVOG LEKA": Za lečenje kovida preporučuju druge medikamente!

STRUČNJACI SZO ODUSTALI OD "TRAMPOVOG LEKA": Za lečenje kovida preporučuju druge medikamente!

TUŽNE VESTI STIŽU IZ ITALIJE: Devojčica (11) završila na respiratoru, sve veći broj mladih koji su teško oboleli

TUŽNE VESTI STIŽU IZ ITALIJE: Devojčica (11) završila na respiratoru, sve veći broj mladih koji su teško oboleli

JEDNA DOZA VAKCINE EFIKASNA VEĆ 80 ODSTO! Procurili detalji velikog istraživanja sprovedenog u Engleskoj

JEDNA DOZA VAKCINE EFIKASNA VEĆ 80 ODSTO! Procurili detalji velikog istraživanja sprovedenog u Engleskoj

Poljski predsednik Andrzej Duda razgovarao je s kineskim zvaničnikom Sijem Đinpingom o kupovini kineske vakcine, rekao je u ponedeljak njegov saradnik državnoj novinskoj agenciji PAP. Češki premijer Andrej Babiš rekao je u nedelju da bi zemlja mogla početi koristiti rusku vakcinu Sputnjik V čak i bez odobrenja Evropske agencije za lekove (EMA).

Austrija i Danska planiraju "vakcinsku alijansu" sa Izraelom

Iako se čini da je opet reč samo o članicama s Istoka Evrope, koje koriste stare veze s Rusijom i Kinom rizikujući i političku štetu kako bi se dokopale vakcina,  nezadovoljstvo se širi i među starim članicama EU. Austrija i Danska planiraju da oforme "vakcinsku alijansu" s Izraelom, prenosi The Financial Times.

Tom su dnevnom listu izvori iz Beča i Kopenhagena potvrdili da će kancelar Sebastian Kurc i premijerka Mete Frederiksen već ove nedelje put Jerusalima kako bi s premijerom Benjaminom Netanjahuom raspravili zajednički pristup problemu vakcinacije.

Sputnjik V
Foto: Reuters

 

Plan je da tri zemlje zajedno uspostave proizvodne pogone za mRNA vakcine i o tome već pregovaraju s Fajzerom i Modernom. Naime, sve se češće čuje pitanje zašto firme koje su proizvele vakcina, zbog vanrednih okolnosti, ne podele formule s ostalim farmaceutskim kompanijama kako bi se ubrzala proizvodnja. Odgovor je više nego jasan, a dao ga je sam Fajzer pre nekog vremena - ta kompanija samo od vakcina namerava da zaradi 15 milijardi dolara. A firme tvrde da nemaju dovoljno kapaciteta, a da izgradnja novih košta.

Austrija planira da proizvodi Sputnjik V

Pregovori spomenutog trojca već su, kako navodi FT, odmakli jer je Austrija pronašla lokacije za postrojenja. Zemlje bi vjerovatno finansirale izgradnju i opremu. I imale koristi jer bi im vakcine doslovno bile na dohvat ruke.

Ako se ovaj projekt ostvari, bio bi ozbiljan udarac planu Evropske komisije da se vakcina nabavlja na zajedničkom nivou, a da to ne radi svaka zemlja zasebno. Ursula fon der Lajen, predsednica EK, priznala je nedavno pred Evropskim parlamentom da je zakazala u projektu nabavke vakcine.

Jedan od izraelskih zvaničnika zaduženih za projekt vakcinacije celokupnog stanovništva potvrdio je da je vlada u Jeruzalemu plaćala farmaceutskim kompanijama bitno više od ostalih kako bi dobili privilegovani tretman pri isporuci vakcina. Zato danas Izrael ima najprocepljenije stanovništvo na svetu. EU zaostaje za Ujedinjenom Kraljevinom pa čak i za SAD-om gde se tek administracija predsednika Džoa Bajdena fokusirala  na pitanje borbe protiv pandemije. A ta je administracija na vlasti nešto više od mesec dana.

Austrija još prošle godine razgovarala sa Izraelom o vakcinama

EK je rekla da nije upoznata s planovima Austrije i Danske. Ideja EK bila je da se zaštite male članice EU kako ih velike globalne sile, pa i one unutar EU, ne bi bacile na kraj reda za dobijanje vakcina.

- Mogli bismo se naći u situaciji da ne samo da moramo vackinisati, već i dovakcinisati možda jednom godišnje... Zbog toga moramo naglo pojačati proizvodnju vakcina - rekla je danska premijerka u ponedeljak, prenosi FT. Nije odbila ni mogućnost proizvodnje vakcina u Danskoj navodeći kako se treba istovrmeno fokusirati na "sad i ovde", ali i na "sledećih, dve, tri, pet, deset godina".

Austrija je još u maju prošle godine razgovarala s Izraelom o mogućoj saradnji po pitanju vackina. Netanjahu je u nedelju rekao kako vlada planira razvijanje sposobnosti istraživanja, razvoja i distribucije vakcina za nove varijante virusa.

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd