fbpx
Skip to main content
vakcine

DA LI JE OPASNO DATI DVE RAZLIČITE VAKCINE JEDNOJ OSOBI: Stručnjaci stavili tačku na goruće pitanje!

Foto: Profimedia
Većina stručnjaka se slaže da je bezbedno primiti dve doze različitih vakcina, neke zemlje poput Nemačke to će primenjivati u slučaju onih koji su primili prvu dozu AstraZeneke a imaju manje od 60 godina

Nakon izveštaja o mogućoj vezi između stvaranja krvnih ugrušaka i AstraZenece, brojni svetski zdravstveni stručnjaci govorili su o tome da li je moguće primeniti dve različite vakcine na jednoj osobi.

RADNICI NAŠLI ĆUP S BLAGOM NA GRAĐEVINSKOJ PARCELI: Da li će pripasti njima, firmi koja izvodi radove ili državi?

RADNICI NAŠLI ĆUP S BLAGOM NA GRAĐEVINSKOJ PARCELI: Da li će pripasti njima, firmi koja izvodi radove ili državi?

DA LI JE PUTIN PRIMIO DRUGU DOZU VAKCINE: Kremlj otkrio pojedinosti oko vakcinisanja ruskog predsednika

DA LI JE PUTIN PRIMIO DRUGU DOZU VAKCINE: Kremlj otkrio pojedinosti oko vakcinisanja ruskog predsednika

SVET I DALJE U STRAHU: Za samo jedan dan gotovo milion novih slučajeva kovida

SVET I DALJE U STRAHU: Za samo jedan dan gotovo milion novih slučajeva kovida

Iako ni Evropska agencija za lekove, kao ni Britanska regulatorna agencija za lekove nisu u potpunosti preporučili uvođenje dobnih ograničenja u korištenju AstraZeneke, države Evropske unije i nacionalni regulatori ipak su nametnuli određena ograničenja.

S obzirom da su ograničenjima obuhvaćeni i mlađi stanovnici, mnogi od njih postavili su pitanje da li nakon prve doze AstraZeneke mogu primiti drugu dozu vakcine nekog drugog proizvođača.

Iako se brojni svetski stručnjaci slažu kako je ovo u principu moguće, klinička ispitivanja kada je reč o korišćenju različitih vakcina i dalje su u toku.

Komitet Velike Britanije za vakcinaciju i imunizaciju mišljenja je kako se osobama koje su primile prvu dozu AstraZeneke bez obzira na ograničenja mora ponuditi druga doza istog proizvođača.

- Svima koji su primili prvu dozu vakcine AstraZeneka treba i dalje biti ponuđena druga doza iste vakcine bez obzira na dobnu grupu. Druga doza biće važna zbog dugotrajnije zaštite od koronavirusa - ističu iz Komiteta, prenosi CNBC.

Suprotno mišljenju britanskih stručnjaka, francuski zdravstveni sistem preporučuje da ljudi mlađi od 55 godina koji su prmili prvu dozu AstraZeneke, trebaju dobiti Fajzer ili Modernu kao drugu dozu vakcine. U ovom slučaju, savetuje se razmak od 12 sedmica između prve i druge doze vakcina.

astrazeneka
Foto: Profimedia/ilustracija

 

Sličnog mišljenja su i regulatori u Nemačkoj koji su takođe naglasili kako osobe mlađe od 60 godina ukoliko su primile kao prvu dozu vakcinu AstraZeneke, u slučaju druge doze moraju primiti vakcinu drugog proizvođača.

- Smernice su smernice. Međutim, kao imunolog, ne vidim argument koji bi potvrdio da je loša praksa mešati vakcine. To bi i dalje stvorilo imunitet. S tim nema problema - rekao je Deni Altman, profesor imunologije u Londonu tokom intervjua za CNBC.

S druge strane, Franc-Verner Has, izvršni direktor proizvođača vakcina KjurVak naglasio je kako postoje podaci da se vakcine mogu mešati.

- Postoje podaci sa kliničkih ispitivanja da se vakcine mogu mešati. U tom pogledu, mislim da možemo biti optimistični - rekao je Haas.

Do sada, u svetu je pokrenuto nekoliko kliničkih ispitivanja koja bi trebala dati odgovore o tome da li je moguće mešati vakcine različitih proizvođača.

AstraZeneka je do sada pokrenula dva istraživanja u ovom smeru. Prvo istraživanje ogleda se u ispitivanjima o mogućnostima mešanja AstraZeneke sa Fajzerovom vakcinom, a rezultati ovog ispitivanja trebali biti poznati tokom leta.

S druge strane, u toku su ispitivanja i o mogućem kombinovanju vakcina AstraZeneKa i ruske Sputnjik V vakcine.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd