fbpx
Skip to main content
crna rupa

Vazduh curio kroz rupu na svemirskoj stanici: Astronaut podelio svoje iskustvo u svemiru

Foto: Profimedia
Ogrebotina je zatvorena privremenim delovima

Rupa kroz koju je curio vazduh na Međunarodnoj svemirskoj stanici (IS S) deluje kao ogrebotina dužine dva do tri centimetara, rekao je astronaut Anatolij Ivašin na današnjoj konferenciji za novinare.

-Ono što smo videli bih opisao kao ogrebotinu, ali ne mogu da kažem i pukotinu, jer nismo mogli da pogledamo duboko u metalnu strukturu. Ova ogrebotina je dugačka nekoliko centimetara, možda dva do tri, i ide ukrivo, rekao je ruski astronaut. Izvor agencije TAS S je još u avgustu rekao da je rusko-američka posada radila na praćenju curenja vazduha na orbitalnoj stanici, a posle je Roskosmos potvrdio informaciju.

IŠ posada je javila ruskoj kontroli leta 15. oktobra da su astronauti pronašli mesto odakle izlazi vazduh, ali to nije predstavljalo opasnost po ljude koji su gore, pojasnio je Roskosmos. U meduvremenu, ogrebotina je zatvorena privremenim delovima.

Izvor blizak ruskoj svemirskoj agenciji je rekao za TAS S da će curenje vazduha biti potpuno ispitano kada na IŠ sleti Sojuz MS-16. Curenje vazduha je primetio astronaut Ivan Vagner. Polovina ekipe se vratila na zemlju 22. oktobra, to su Anatolij Ivašin, Ivan Vagner i astronaut NASA Kris Kasidi.

Na IŠ su ostali Sergej Rjažikov i Sergej Kud-Sverčkov i astronaut NASA Ketlin Rubins.

ASFALT SE RASPAO POD NJEGOVIM NOGAMA, A ONDA JE USLEDIO NAPAD PACOVA: Sve se odigralo dok je čekao prevoz

ASFALT SE RASPAO POD NJEGOVIM NOGAMA, A ONDA JE USLEDIO NAPAD PACOVA: Sve se odigralo dok je čekao prevoz

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd