Skip to main content
francuska vojska, Velika Britanija

LAMANŠ POD OPSADOM: Francuzi isturili mitraljez i blokirali ostrvo, britanski brodovi kruže kao ajkule

Foto: Profimedia/Shutterstock/Ilustracija
Ribari su pokrenuli pobunu

Brodovi britanske kraljevske mornarice i francuski policijski čamci patrolirali su u četvtak kod ostrva Džerzi u Lamanšu, nakon što su francuski ribari nezadovoljni zabranom pristupa britanskim vodama započeli protest i blokadu luke na ostrvu.

CRNI DIM NE PRESTAJE DA KULJA: Iz grotla izleteo visok stub pepela, svi su u panici

CRNI DIM NE PRESTAJE DA KULJA: Iz grotla izleteo visok stub pepela, svi su u panici

OD SIGURNE LUKE DO DRŽAVE STRAHA: Evropsku zemlju zapljusnuo talas femicida, žene se ne osećaju sigurno

OD SIGURNE LUKE DO DRŽAVE STRAHA: Evropsku zemlju zapljusnuo talas femicida, žene se ne osećaju sigurno

KLIMATSKE PROMENE UTIČU I NA KRETANJE ZEMLJE: Polovi se pomeraju, koliko to utiče na dužinu dana?

KLIMATSKE PROMENE UTIČU I NA KRETANJE ZEMLJE: Polovi se pomeraju, koliko to utiče na dužinu dana?

Francuski policijski čamci "Atos", na čijoj se prednjoj palubi nalazi veliki mitraljez i "Temis", koji nemaju naoružanje, poslati su da nadziru vode između Francuske i ostrva Džerzi, saopštile su francuske pomorske vlasti, prenosi AP.

Francuske vlasti objasnile su da su patrolna plovila tu da pomognu u bilo kakvim vanrednim situacijama i da su sposobna za brzu intervenciju ako se situacija pogorša, a potvrdile su da su se plovila nakon završetka ribarskog protesta povukla.

Britanska vlada je takođe saopštila da će se s obzirom da je situacija za sada rešena brodovi Kraljevske mornarice vratiti u luku u Velikoj Britaniji.

Raspoređivanje francuskih plovila je usledilo nakon što je Britanija u sredu uputila dva mornarička broda da patroliraju vodama oko ostrva Džerzi, koje nije formalno deo Velike Britanije, ali se vodi kao autonomni posed Krune, što znači da je ona odgovorna za tu teritoriju u blizini obale severne Francuske.

Spor dve zemlje je nastao kada je lokalna vlast Džerzija, na osnovu trgovinskog sporazuma Velike Britanije i Evropske unije, od francuskih ribara zatražila prilikom izdavanja dozvola dokaze da su više godina unazad lovili u ostrvskim vodama.

Ogorčeni ribari koji su protestovali tvrde da im je time onemogućen ribolov u britanskim vodama. Oni su danas ušli i blokirali glavnu luku ostrva, a zvaničnici EU apelovali su na smirenost, ali su takođe optužili Britaniju da ne poštuje uslove trgovinskog sporazuma nakon Bregzita.

Dimitri Rogof, koji je na čelu grupe ribara koji protestuju, potvrdio je da se oko 50 čamaca iz francuskih luka duž zapadne obale Normandije pridružilo današnjim protestima okupljajući se u luci St. Helijer.

Ostrvo Džerzi sa 108.000 stanovnika uvozi 95 odsto električne energije iz Francuske, koja je najavila mogućnost prekida isporuka ostrvu ako njenim ribarima ne bude odobren pun pristup britanskim vodama.

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
22 Beograd