fbpx
Skip to main content
vakcina

VELIKI IZBOR, A VREMENA JE MALO: Koja će od ponuđenih vakcina na tržištu biti najefikasnija, a koja najjeftinija?

Foto: Reuters
Evropska komisija pregovara sa proizvođačima potencijalnih vakcina.

Na svetska tržišta bi uskoro, sledećeg meseca ili u januaru 2021. godine, trebalo da stignu vakcine protiv virusa korona čija je izrada trajala jedva desetak meseci.

Uobičajeno, kreiranje cepiva protiv nove bolesti zna da se protegne na više godina, pa i nekoliko decenija. Unicef je najavio skoru distribuciju dve milijarde doza vakcina, a svetski lideri obećavaju da će glavna karakteristika te gigantske operacije biti fer-plej.

Poznato ko će isporučiti dve milijarde vakcina u 92 zemlje: Biće to najveća i najbrža operacija u istoriji

Poznato ko će isporučiti dve milijarde vakcina u 92 zemlje: Biće to najveća i najbrža operacija u istoriji

KORONA U BRAZILU NE PRESTAJE DA BUKTI: U poslednja 24 sata obolelo više od 16.000 osoba

KORONA U BRAZILU NE PRESTAJE DA BUKTI: U poslednja 24 sata obolelo više od 16.000 osoba

POLA MILIONA ZARAŽENIH: Samo u Moskvi 76 umrlih u poslednja 24 časa

POLA MILIONA ZARAŽENIH: Samo u Moskvi 76 umrlih u poslednja 24 časa

Unicef je uspostavio saradnju sa 350 avio-prevoznika i više transportnih kompanija da bi se vakcine i oko milijardu špriceva dostavili siromašnim zemljama poput Burundija, Avganistana i Jemena.

Evropska komisija pregovara sa proizvođačima potencijalnih vakcina u ime cele EU i "nema paralelnih pregovora zemalja članica sa farmaceutskim kompanijama", kažu u Briselu.

Obavezan minus

Za skladištenje je prilično nezgodna "Fajzerova" i "Biontekova" vakcina, koja zahteva temperaturu od minus 75 stepeni Celzijusa. Osim toga, kofere sa vakcinama dozvoljeno je otvoriti najviše dva puta za 24 sata. "Modernina" vakcina je povoljnija za transport, jer je optimalna temperatura čuvanja minus 20 stepeni Celzijusa. I ruska vakcina je "manje zahtevna" jer se čuva na minus 18.

Britanski premijer Boris Džonson ocenjuje da je vest o novoj, 90 odsto efikasnoj vakcini kompanije "Astra Zeneka", razvijenoj u saradnji sa Univerzitetom u Oksfordu, "fantastična", ali da je neophodno dodatno proveriti njenu bezbednost.

Efikasnost vakcine je 90 odsto, kada se daje pola doze, a potom, u razmaku od najmanje mesec dana, puna doza.

Naučnici koji su testirali efikasnost kažu da ne mogu biti sigurni da li će virus mutirati, pa će svake godine biti neophodna revakcinacija.

Na pitanje da li će vakcina pružiti dugoročnu zaštitu, Endru Polard, direktor grupe koja radi na oksfordskoj vakcini, kaže da su naučnici optimistični da bi imunološki odgovor mogao da traje najmanje godinu dana, ali je potrebno još vremena da bi se mogla dati potvrda o trajnosti vakcine.

Kompanija najavljuje da će, u prvom cugu, tržištu ponuditi tri milijarde doza vakcine.

vakcina Srbin
Foto: Profimedia/ilustracija

I druge vakcine koje su pri samom kraju nisu raskrstile sa svim nedoumicama. Američka farmaceutska kompanija "Fajzer" i njen nemački partner "Biontek" objavili su, 18. novembra, da je završna faza kliničkih ispitivanja potvrdila efikasnost od 95 odsto, najviše od svih ostalih kandidata.

Druga američka kompanija "Moderna" je, 16. novembra, obelodanila da je kasna faza kliničnih ispitivanja na velikom broju dobrovoljaca pokazala da je ova vakcina efikasna 94,5 odsto.

Ruska vakcina "sputnjik V", registrovana prva na svetu, pokazala je efikasnost od 92 odsto u kasnoj fazi kliničkih ispitivanja. Najavljuje se da će ona biti i jeftinija od drugih.

"Fajzer" i "Biontek", kao i "Moderna", prijaviće se, narednih dana, za dobijanje dozvole za hitnu upotrebu u SAD.

Kina je još u julu otpočela sa davanjem eksperimentalne vakcine, najpre vojsci, a potom i zaposlenima u sektorima sa visokim rizikom od zaražavanja. Najmanje četiri kineske vakcine su u procesu izrade, ali daleko su od završnih faza ispitivanja.

Koliko vremena dnevno provodiš razgovarajući uživo sa roditeljima?

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd