fbpx
Skip to main content
Venecuela

VENECUELA SPREČILA BOMBAŠKI NAPAD U POSLEDNJI ČAS: Vrh države zna ko je odgovoran, obećavaju strašnu osvetu

Foto: Profimedia
Ne smiruje se situacija u južnoameričkoj državi

Predsednik venecuelanske nacionalne skupštine Horhe Rodrigez objavio je u petak da je sprečena još jedna bombaška zavera, usmerena na zakonodavno telo Venecuele.

Potraga za balansiranim životom je moguća misija: Otkrijte male stvari koje će vas učiniti srećnim

Potraga za balansiranim životom je moguća misija: Otkrijte male stvari koje će vas učiniti srećnim

VELIKO EVROPSKO ŽARIŠTE NE MIRUJE: U poslednja 24 sata obolelo više od 22.000 ljudi

VELIKO EVROPSKO ŽARIŠTE NE MIRUJE: U poslednja 24 sata obolelo više od 22.000 ljudi

KRVAVA ISTORIJA IZRAELA I PALESTINE: Strahote Šestodnevnog rata će ponovo biti istražene, svi iščekuju ishod

KRVAVA ISTORIJA IZRAELA I PALESTINE: Strahote Šestodnevnog rata će ponovo biti istražene, svi iščekuju ishod

Prema Rodrigezu, bombaški napad bio je zakazan za 26. januar, a trebalo je da ga izvede Ričard Grilet Alvarez, službenik za bezbednost u zgradi Nacionalne skupštine, koga je za taj zadatak regrutovala Kolumbijska centralna obaveštajna agencija. Grilet je uhapšen pre nego što je mogao da postavi bombu u skupštinu i detonira je dok je zakonodavno telo zasedalo.

Rodrigez je osudio ono što je nazvao dodatnim dokazom o "kolumbijanizaciji venecuelanske opozicije", rekavši da je kolumbijski predsednik Ivan Duke pojačao napore na podrivanju venecuelanske vlade. Grilet je takođe trebalo da bombarduje radarsko mesto.

Nikolas Maduro
Nikolas Maduro
Foto: Reuters

Ranije ove nedelje, Rodrigez je najavio hapšenje još jednog osumnjičenog za terorizam, Huana Gutijareza Arangurena, rekavši da su zaverom dirigovali opozicione ličnosti Leopoldo Lopez i Huan Guaido, od kojih je poslednji, uz američku podršku, tvrdio da je on privremeni predsednik te zemlje i da je Maduro nelegitiman.

Gutijarez je ranije učestvovao u "operaciji Gideon", neuspeloj zaveri za otmicu, maja 2020. godine, koju je izvršila "Silverkorp", plaćenička grupa sastavljena od bivših američkih vojnih zvaničnika koje je Guaido angažovao da otmu Madura i izruče ga Sjedinjenim Državama. Američki Stejt department raspisao je za Madura veliku nagradu, tvrdeći da je on na čelu organizacije za šverc droge.

Nova nacionalna skupština izabrana je u decembru, a inaugurisana je u januaru na izborima na kojima je pobedila Ujedinjena socijalistička partija Venecuele, stranka predsednika Nikolasa Madura. Uspešni izbori vratili su legitimitet telu nakon što ga je Ustavna skupština 2017. godine obesnažila.

Kao rezultat toga, Evropska unija prestala je priznavati Guaidovu tvrdnju da je privremeni predsednik, pošto je bojkotom glasanja izgubio mesto u Narodnoj skupštini. Međutim, administracija američkog predsednika Džoa Bajdena nije promenila svoj kurs, a Bajden je potvrdio podršku Guaidu nakon što je prošlog meseca preuzeo dužnost.

Kolumbija mapa
Kolumbija
Foto: Profimedia/ilustracija

Međutim, američko Ministarstvo finansija je ranije ove nedelje ublažilo neke od svojih neverovatno strogih sankcija Venecueli, dozvolivši određene transakcije sa venecuelanskim lučkim i aerodromskim objektima.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
28 Beograd