fbpx
Skip to main content
Đuzepe Konte

VLADA PALA, A KAKVA JE BUDUĆNOST? Stanje u Italiji neizvesno, sve može osim novih izbora

Foto: Profimedia
Koje su opcije italijanske vlade?

Italijanski premijer Đuzepe Konte podnoseći ostavku, u nadi da će ostvariti uslove za ponovnog mandatara nove proširene Vlade, nailazi od samog početka na prepreke koje izgledaju nesavladive zbog odbijanja uslova mogućnih saveznika koji bi pomogli da opstane sadašnja vladina većina.

Nakon jučerašnje ostavke Vlade Đuzepea Kontea, predate predsedniku Republike Serđu Matareliju, sazvane su konsultacije sa liderima parlamentarnih grupa, predsednikom Senata i Poslaničke skupštine, a koje počinju danas popodne i traju nekoliko dana.

PRVA AKCIJA STEJT DEPARTMENTA: Usvojen ujgurski zakon, akcije Kine označene kao "genocid"

PRVA AKCIJA STEJT DEPARTMENTA: Usvojen ujgurski zakon, akcije Kine označene kao "genocid"

GODIŠNJICA HEROJSKOG PODVIGA: Na današnji dan pre 77 godina probijena nacistička blokada Lenjingrada (FOTO/VIDEO)

GODIŠNJICA HEROJSKOG PODVIGA: Na današnji dan pre 77 godina probijena nacistička blokada Lenjingrada (FOTO/VIDEO)

SVET VIŠE NEĆE BITI ISTI, SENAT ODLUČIO: Amerika dobila novog ambasadora pri Ujedinjenim nacijama

SVET VIŠE NEĆE BITI ISTI, SENAT ODLUČIO: Amerika dobila novog ambasadora pri Ujedinjenim nacijama

Premijer je u potrazi za novim saveznicima, ali nailazi na prepreke koje može da savlada samo ako prihvati ruku partije "Italija Viva" i njenog lidera Matea Rencija koji je i izazvao krizu Vlade, što Konte za sada odbija.

Iako je zvanično formirana Evropeistička grupa pod imenom "Demokratski centar" (italijani birani u svetu) na tome se stalo, a za glasove u Senatu sadašnjoj Vladi potrebno je između 12 i 15 novih saveznika.

Koliko će vremena posle konsulatcija trebati predsedniku Republike kako bi se odlučio za jednu od mogućnih opcija za ishod krize italijanske Vlade ne zna se. On je najavio da ne sme da se gubi vreme, jer se Italija nalazi u zdravstvenoj i ekonomskoj krizi, na pragu finansijskog kolapsa, a sada i institucionalnog.

Koje su za sada moguće opcije?

Đuzepe Konte
Đuzepe Konte
Foto: Profimedia

Prva je da Konte bude premijer treći put, ako dobije poverenje mandatara od predsednika Republike. Druga opcija je da neko drugi bude mandatar za sastav nove proširene Vlade, a treća je prevremeni izbori - na čemu insistira Desni centar i koji zagovara samo tu opciju.

Glavna prepreka za opstanak Konteove Vlade je njegovo "nikada više" partiji "Italija Viva" i njenom lideru Mateu Renciju, što je izgovoreno u podnošenju izveštaja o krizi Vlade u Senatu, ali se ispostavilo da magućni čarobni štapić za opstanak Vlade upravo drži njen lider Renci sa svojim glasovima. I nije kraj, stižu glasovi iz "Rencijevog bunkera" da želi da se vrati u Vladu ali ne na čelu sa Konteom već sa nekim drugim premijerom.

Iz Brisela budno osmatraju šta se dešava u Italiji. Od lidera EU stiže precizan stav: "Nova Vlada sa Konteom ili bez Kontea, samo ne sovranisti" (ciljajući ponajviše na Matea Salvinija i "Ligu" kao i na Đorđia Melonija, lidera "Italijanske braće"), očigledno ne novi izbori, jer bi Desni centar mogao da preuzme vlast.

Zna se da glasanje uvek donosi neizvestan ishod, po Briselu opasan, posebno sada u punom jeku pandemije, sa razočaranim građanima i glasačima, u teškoj nacionalnoj krizi u svakom pogledu.

Uz Kontea je čitava vladina većina, na prvom mestu im je Italija i njena budućnost, ali i njihova budućnost.

Naime, prevremeni izbori bi za sadašnje parlamentarce značili gubitak od 300.000 evra plate naredne dve i po godine, a računali su na mandat znajući da mnogi nikada više ne bi zadobili mesto u Parlamentu, s obzirom na već izglasano kresanje broja parlamentaraca za jednu trećinu u novoj izvršnoj vlasti.

Kada je tako neizvesna budućnost bolje se držati sadašnjosti "ili Konte ili smrt", ili "neki drugi Konte, ali sadašnja a proširena Vlada" – samo ne prevremeni izbori, to su glasovi iz palate predsednika Vlade u Rimu.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd