clear sky
10°C
25.04.2024.
Beograd
eur
117.1627
usd
109.3752
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

GODINA USPEHA ruskog predsednika: Najvažniji događaji koji su obeležili Putinovu 2017. godinu

02.01.2018. 08:03
Piše:
Srbija Danas/Vladan Milosavljević
Vladimir Putin
Vladimir Putin / Izvor: Tanjug
Pokazao celom svetu šta je Rusija

Godina 2017. svakako je bila godina Vladimira Putina i Donalda Trampa. Ruski predsednik je uspeo da ojača svoju poziciju pred nastupajuće izbore u Ruskoj Federaciji u martu 2018. godine i to na primerima pobede ruskih i sirijskih trupa u Siriji nad Islamskom državom, jačanju veza Moskve i Ankare, nizom bilateralnih susreta sa liderima Irana, Kine, Sirije, Venecuele, Srbije, Japana itd. Najvažniji je bio svakako sastanak Putina sa američkim predsednikom Donaldom Trampom u Vijetnamu, ove godine, kada su dvojica svetskih lidera razgovarali o aktuelnim svetskim problemima i potrebi rešavanja istih.

Optužbe SAD zbog navodne umešanosti Rusije i Putina u američke predsedničke izbore 2016. godine

Novoobjavljeni delovi izveštaja američkih obaveštajnih službi sa kojih je skinuta oznaka tajnosti ukazivali su navodno na to da je predsednik Rusije Vladimir Putin "naredio" sprovođenje kampanje 2016. da se utiče na američke predsedničke izbore. Američki obaveštajni zvaničnici objavili su javnu verziju izveštaja na 25 stranica, pošto su prethodno o izveštaju obavestili budućeg predsednika SAD Donalda Trampa i glavne kongresmene iz duže, poverljive verzije.

Tramp-Klinton debats
Tramp-Klinton debats / Izvor: Profimedia

U izveštaju se navodi da navodni ruski napori da utiču na predsedničke izbore 2016. predstavljaju najnoviji pokušaj dugogodišnjeg nastojanja Moskve "da podrije liberalni demokratski poredak SAD". Kako se navodi u izveštaju, obim ruskih aktivnosti navodno je bio mnogo veći u odnosu na prethodne operacije. U izveštaju se navodi da je "ruska vlada jasno razvila veću naklonost prema Donaldu Trampu".

Takođe se kaže da je cilj ruskog mešanja bio da "podrije veru javnosti u američki demokratski proces", "da ocrni kandidatkinju Demokratske stranke Hilari Klinton i naškodi njenoj šansi za izbor za predsednicu države". Navodi iz ovog izveštaja procureli su u javnost i pre nego što su objavljeni.

Vladimir Putin
Vladimir Putin / Izvor: Profimedia

ŠOJGU PORUČIO VULINU: Da jačamo vojnu saradnju i u 2018. godini!

Putinov poziv na jačanje ruskih oružanih snaga

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je početkom godine na jačanje ruskih oružanih snaga i borbene sposobnosti, uključujući i skraćivanje vremena za raspoređivanje vojnih jedinica.

- Značaj kopnenih snaga udruženih sa avijacijom i mornaricom u vojnim konfliktima je visok. Naš zadatak je da im pružimo najbolju hardversku podršku i savremenu opremu kako bi značajno povećali svoje borbene sposobnosti - rekao je Putin.

Ruski predsednik je naglasio i da je mobilnost jedna od glavnih pokazatelja spremnosti kopnenih snaga.

- To se odnosi na transfer jedinica na velike daljine i njihovo brzo raspoređivanje. Moramo da smanjimo vreme za obavljanje takvih delatnosti - dodao je Putin.

ruska vojska
ruska vojska / Izvor: Profimedia/ilustracija

NEREDI u Iranu još traju: Tokom noći ubijena dva demonstranta

Najveća vojna operacija na Arktiku još od kraha SSSR-a

Rusija je otpočela najveću vojnu operaciju na Arktiku još od vremena Sovjetskog saveza, što je veliki korak u ostvarivanju konačnog cilja - zauzimanja ogromnih resursa nafte i gasa na toj teritoriji.

Moskva poseduje ledolomce na nuklearni pogon (Rusija je jedina zemlja na svetu koja ih ima), i čak povećava njihov broj, a sve kako bi dominirala nad tradicionalnim "polarnim" rivalima: Kanadom, SAD, Norveškom ali i novim igračem Kinom. Razgovori sa zvaničnicima i vojnim analitičarima, kao i uvid u pojedina dokumenta Kremlja pokazuju da je Rusija na putu ne samo da sustigne moć koju je nekada imao SSSR, već i da postane još jača.

Arktički vojnik
Arktički vojnik / Izvor: Profimedia

Predsednik Kine Đinping: Spremni smo da proširimo saradnju sa Rusijom!

Gomilanje NATO trupa na granici sa Rusijom

Na jugozapadu Poljske, američki tenkovi i jedinice počeli su zajedničke vojne vežbe sa vojskom te zemlje na poligonu blizu grada Zagan. Zvaničnici NATO i Poljske tvrde da je to nužno "u strahu od Rusije i Vladimira Putina", ali mišljenje novog predsednika SAD Donalda Trampa o svemu tome nije poznato.

Najnovije razmeštanje tenkova i drugog teškog naoružanja praktično na samoj granici sa Rusijom deo su najvećeg razmeštanja američkih trupa u Evropi od raspada Sovjetskog saveza 1991. godine. Dugo planirano razmeštanje trupa dolazi u najneizvesnijem trenutku po evropsko-američke odnose od Drugog svetskog rata.

NATO
NATO / Izvor: Profimedia

STRAH OD TERORISTA U FRANCUSKOJ: Čak 40.000 bezbednjaka obezbeđuje doček Nove godine (VIDEO)

Nada u bolje odnose Rusije i SAD

Novi predsednik SAD Donald Tramp preispituje američke odnose sa tradicionalnim saveznicima i gradi mostove ka Kremlju. Kada je Barak Obama dao odobrenje da 3.500 američkih vojnika bude razmešteno u istočnoj Evropi, oni su krenuli kao nedvosmislena podrška savezničkim zemljama u kojima raste strah od Rusije. Sada, američke trupe tamo se nalaze uprkos Beloj kući, a ne sa njenim odobrenjem.

Donald Tramp i Vladimir Putin
Donald Tramp i Vladimir Putin / Izvor: Profimedia

Nova Putinova naredba - vanredna provera spremnosti ruske avijacije

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je početkom godine vanrednu proveru spremnosti ruske avijacije za borbu.

- U skladu sa odlukom vrhovnog komandanta oružanih snaga, počele su provere avionskih snaga sa ciljem da se da se proceni spremnost za obavljanje borbenih zadataka - rekao je tada Šojgu. Šojgu je naglasio da će posebna pažnja biti posvećena raspoređivanju sistema protivvazdušne odbrane kao i spremnost vazdušnih snaga da odbiju neprijateljsku agresiju.

Drama u ukrajinskom gradu Harkovu: Okončana talačka kriza, napadač uhapšen

Ruski raketni bombarderi Tu-22M
Ruski raketni bombarderi Tu-22M / Izvor: Profimedia

Aleksej Navaljni - proglašen krivim za proneveru

Sud u Kirovu proglasio je ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog krivim za proneveru, i izrekao mu uslovnu kaznu od pet godina zatvora i novčanu kaznu od oko 8.500 dolara, nakon čega je Navaljni najavio da će podneti žalbu i da će bez obzira na presudu učestvovati na predsedničkim izborima u Rusiji 2018. godine.

- Ne priznajem ovu presudu. Imam sva prava da učestvujem na izborima, u skladu sa Ustavom, i to ću da učinim - izjavio je Navaljni.

Aleksej Navaljni
Aleksej Navaljni / Izvor: Profimedia

Susret Putina i Erdogana u Moskvi

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan razgovarali su u Moskvi o okončanju rata u Siriji, ali i o rusko-turskim projektima u oblasti energetike i trgovine.  Rusija i Turska su u decembru postigle dogovor o prekidu vatre u Siriji koji je doprineo smanjenju intenziteta sukoba između sirijskog predsednika Bašara al Asada i opozicije.

Rusija i Turska potpisale su sporazum o usklađivanju svojih vazduhoplovnih akcija u Siriji. Potpisani su brojni bilateralni dokumenti. 

Putin čestitao Novu godinu Vučiću, uz poruku o nastavku rada na saradnji

Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan
Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan / Izvor: Reuters

Putin najavio jačanje nuklearnih snaga Rusije

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da će Rusija nastaviti da razvija odbrambeni potencijal zemlje i najavio da će strateške nuklearne snage te zemlje biti opremljene novim naoružanjem.

- Opremaćemo sve vidove vojske opremom i naoružanjem najnovije generacije. Prvenstveno se to tiče nuklearnih snaga - istakao je Putin. On je podsetio da će do 2020. godine opremljenost vojske modernim naoružanjem biti preko 60 odsto, a u pojedinim slučajevima i 90 odsto.

Balistička raketa
Balistička raketa / Izvor: Profimedia/ilustracija

Sastanak predsednika Rusije i Irana - Vladimira Putina i Hasana Rohanija

Predsednik Rusije Vladimir Putin i njegov iranski kolega Hasan Rohani pokazali su saglasnost oko rešavanja sirijske krize, gde obe zemlje podržavaju vlast predsednika Bašara al Asada. Putin je na početku razgovora poručio Rohaniju da je Iran pouzdan i stabilan partner Rusije. Oni su se dogovorili da pojačaju veze u oblasti energetike i da nastave zajedničke napore da bi se postigao mir u Siriji i Avganistanu.

Putin uputio Novogodišnju čestitku svetskim liderima: Saradnja sa svima, ali jednom od njih posebna podrška

Vladimir Putin
Vladimir Putin / Izvor: Profimedia

Zaštita nacionalnih interesa Rusije na Arktiku

Predsednik Rusije Vladimir Putin zatražio je od Ministarstva odbrane Rusije i Federalne službe bezbednosti da zaštite nacionalne interese Rusije na Arktiku.

- Ministarstvo odbrane, Federalna služba bezbednosti i njene granične jedinice treba da realizuju svoje planove za obezbeđenje nacionalnih interesa u pogledu odbrambene sposobnosti zemlje, ali i zaštite naših interesa na Arktiku i normalnog funkcionisanja Severnog morskog puta - rekao je Putin na sastanku o razvoju Arktika.

Američka prodaja oružja Ukrajini nepopravljivo ruši poslednje nade približavanja Moskve i Vašingtona

Arktik, sneg
Arktik, sneg / Izvor: Profimedia

"Podmukli plan Putina u Libiji"

- Ruska intervencija u Libiji za cilj ima da opkoli Evropu u velikoj geostrateškoj igri nadmudrivanja - izjavio je bivši šef italijanskih oružanih snaga Luiđi Bineli Manteli. 

Ovaj Italijan predvodio je oružane snage svoje zemlje u periodu od 2013-2015. godine, izjavio je da je ruska intervencija u Libiji navodno deo daleko šireg plana, a ne puke želje za još više nafte, ili borbe protiv terorizma i sprečavanja migrantskog talasa.

- Glavni cilj ruskog predsednika Vladimira Putina je da Rusija pretekne SAD u ulozi globalne sile, i izraste u lidera post-hladnoratovskog međunarodnog poretka. Veoma važna poluga u ostvarenju tog plana je jačanje strateškog prisustva na Arktiku, Baltiku, Crnom moru i Mediteranu. To je pravi gvozdeni luk - rekao je Manteli.

Libija
Libija / Izvor: Profimedia

Nove bezbednosne mere u Berlinu za vreme praznika: SIGURNA ZONA za žene

Kremlj od SAD zatražio da ograniči broj radnika diplomatske misije u Moskvi

Kremlj je tražio od SAD da ograniči broj radnika diplomatske misije, što je kontramera na novi paket sankcija protiv Rusije koje je Senat usvojio. Rusija je predložila Americi da od prvog septembra smanji broj diplomata u skladu sa brojem ruskih diplomata u SAD, što znači da će se ukupan broj personala u američkim diplomatskim i konzularnim ustanovama smanjiti na 455.

Kremlj
Kremlj / Izvor: Profimedia

Rusija najavila izgradnju super-razarača

Ministarstvo odbrane Rusije usaglasilo je idejni projekat razarača Lider. Brod se osmišljava u Severnom projektantsko-konstruktorskom birou u Sankt Peterburgu, a gradnja osam razarača započeće 2025. godine. Razarači projekta Lider namenjeni su za daleke okeanske plovidbe. Brod deplasmana između 15 i 18 hiljada tona biće opremljen nuklearnim pogonskim sistemom. Predviđeno je da bude naoružan raketama Kalibar-NK i Oniks. Zenitno raketnu odbranu činiće brodska verzija sistema S-500 Prometej.

EVO KO JE KRIV: Islamska država preuzela odgovornost za napad u Ohaju

ruski brod
ruski brod / Izvor: Profimedia

Putin razmatra mogućnost ponovnog kandidovanja na mesto predsednika Rusije

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da će razmotriti mogućnost da se ponovo kandiduje za mesto šefa države na izborima 2018. godine.

Odmor u Sibiru

Ruski predsednik Vladimir Putin je bio na dvodnevnom odmoru u južnom Sibiru, tokom kojeg je kampovao u gustoj sibirskoj šumi, pešačio i pecao na planinskim jezerima, a proveo je i dva sata u podvodnom lovu na štuku.

JER ON ZNA NAJBOLJE - Tramp KRITIKOVAO poštansku službu SAD: Gubite milione dolara godišnje

Vladimir Putin
Vladimir Putin / Izvor: Reuters

Šest kandidata za mesto predsednika Rusije, Putin ubedljivo vodi u anketama

Najmanje šest kandidata nadmetaće se za mesto predsednika Rusije na izborima zakazanim za 18. mart 2018. 

Većina Rusa, čak 83,5 odsto, i dalje odobrava politiku predsednika Vladimira Putina, pokazale su ankete. To je tek neznatan pad u odnosu na ranije, kada je politiku aktuelnog predsednika podržavalo 84,1 odsto građana, kako je objavio Sveruski centar za istraživanje javnog mnjenja.

Moskva
Moskva / Izvor: Profimedia

Putin u poseti Abhaziji (osuda SAD i Zapada)

Ruski predsednik Vladimir Putin posetio je otcepljenu gruzijsku republiku Abhaziju i sastao se s njenim predsednikom Raulom Kadžimbom, zbog čega je protestovala gruzijska vlada.

Zaharova UVERENA: Sakašvili je SRAMOTA za ukrajinski narod

Opozicija u Abhaziji
Opozicija u Abhaziji / Izvor: Profimedia

Predsednik Venecuele najavio posetu Moskvi

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro izjavio je da će uskoro posetiti Rusiju i razgovarati sa visokim zvaničnicima te zemlje. Maduro je rekao na konferenciji za novinare da će sa ruskim zvaničnicma, između ostalog, razgovarati o energetici i odbrani. Maduro je rekao i da je ruski predsednik Vladimir Putin najpopularniji lider na svetu i da je čovek mira. Predsednik Venecuele održavao je dobre političke i ekonomske odnose sa Rusijom u jeku tenzija sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Nikolas Maduro najavio uvođenje viza za Amerikance
Nikolas Maduro najavio uvođenje viza za Amerikance / Izvor: Profimedia

Putin čestitao na pobedi ruskoj i sirijskoj vojsci u Deir ez Zoru

Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je ruskoj i sirijskoj vojsci na pobedi nad džihadistima u sirijskom gradu Deir ez Zoru, a telegram čestitke uputio je i predsedniku Sirije Bašaru al Asadu.

Tramp oduševljen: Izjavio kako je u prvoj godini mandata popularan PODJEDNAKO kao i Obama

Bašar al Asad i Vladimir Putin
Bašar al Asad i Vladimir Putin / Izvor: Reuters

Merkelova i Putin osudili Pjongjang

Predsednik Rusije Vladimir Putin i nemačka kancelarka Angela Merkel osudili su provokacije zvaničnog Pjongjanga, koji ignoriše rezolucije SB UN, i poručili da se do rešenja za situaciju na Korejskom poluostrvu može doći samo pregovorima.

Vojna vežba "Zapad 2017"

U Rusiji i Belorusiji je počela vojna vežba "Zapad-2017". Vežbe su trajale do 20. septembra, a prema saopštenju ruskog Ministarstva odbrane, u vežbama je učestvovalo približno 13.000 vojnika. Svetski mediji su pisali i o mogućih 100.000 trupa, ali čini se da to nije bio slučaj. Iz NATO-a su budno propratili svaki potez Rusije na Baltiku.

Vladimir Putin i Angela Merkel
Vladimir Putin i Angela Merkel / Izvor: Profimedia

Ne zanimaju ga te budalaštine Hilari Klinton

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio da nema želju da pročita novu knjigu Hilari Klinton u kojoj govori o svojoj neuspešnoj predsedničkoj trci. U knjizi "Šta se desilo" bivša američka državna sekretarka i prva dama okrivljuje ruskog lidera, između ostalih, za poraz od Donalda Trampa.

Putin čestita Angeli Merkel

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je u telefonskom razgovoru Angeli Merkel pobedu na parlamentarnim izborima.

Ako nema Putina, nema ni Rusije: Kako je Vladimir od predsednika prerastao u legednu

Klintonovi
Klintonovi / Izvor: Profimedia

Stvoreni uslovi za okončanje rata u Siriji - sastanak Putina i Erdogana u Ankari

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da su de fakto stvoreni potrebni uslovi za okončanje građanskog rata u Siriji. Putin je nakon razgovora sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u Ankari rekao da napredak u nalaženju mirnog rešenja za sirijsku krizu predstavlja zajednički uspeh Moskve i Ankare.

Turska i Rusija žele da pojačaju saradnju u cilju okončanja sukoba u Siriji i da rade na uvođenju zona deeskalacije u pobnunjeničkoj provinciji Idlib na severozapadu Sirije, izjavili su predsednici te dve zemlje Redžep Tajim Erdogan i Vladimir Putin.

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan rekli su posle sastanka u Ankari da su uslovi za okončanje građanskog rata u Siriji postignuti i da referendum o nezavisnosti Kurda u Iraku nije legitiman.

"Rusija bi mogla da bude domaćin razgovora SAD i Severne Koreje ukoliko to od Moskve bude zatraženo"

Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan
Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan / Izvor: Reuters

Putin sa Madurom u Moskvi

Kremlj je saopštio da će se ruski predsednik Vladimir Putin sastati sa kolegom iz Venecuele Nikolasom Madurom koji će boraviti u Moskvi u radnoj poseti, kako bi, između ostalog, učestvovao na međunarodnom energetskom forumu.

Putin znao za atomsku bombu Severne Koreje još 2001. godine

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da mu je za postojanje atomske bombe Severne Koreje još 2001. godine lično rekao njen tadašnji lider Kim Džong Il.

ISTINA O OTMICI O KOJOJ JE BRUJAO SVET Šta se zaista dešavalo kada su unuka najbogatijeg čoveka na svetu oteli italijanski mafijaši i odsekli mu uvo, a deda milijarder ODBIO DA PLATI

Kim Džong Un
Kim Džong Un / Izvor: Reuters

Saudijski kralj Salman u poseti Rusiji

Predsednik Rusije Vladimir Putin ugostio je saudijskog kralja Salmana u Moskvi, prvog saudijskog moharha koji je došao u posetu Rusiji.  Kralj Saudijske Arabije Salman ibn Abdulaziz el Saud izjavio je na početku razgovora sa ruskim predsednikom da teritorijalni integritet Iraka mora da bude očuvan.

Niska cena nafte naterala je dva najveća izvoznika Rusiju i Saudijsku Arabiju da sarađuju i, u skladu sa tim, jedan je od razloga prve zvanične posete jednog saudijskog vladara Moskvi.

Najgori požar u Njujorku za poslednjih 25 godina: Mrtve PREBRAJAJU, među njima i BEBA (FOTO)

Kralj Salman od Arabije
Kralj Salman od Arabije / Izvor: Profimedia

Poruka mira Vladimira Putina

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je zemlje sveta da ne troše vreme na rivalstvo, već da uspostave saradnju.

- Moramo da prestanemo da gledamo jedni na druge kao na rivale. Ne znam kako je to moguće izvesti na međudržavnom nivou, ali bar moramo da pokušamo. Moramo da pokušamo da gledamo jedni na druge kao na partnere - izjavio je Putin na sastanku sa učesnicima 19. Međunarodnog festivala omladine i studenata u Sočiju.

Vladimir Putin i Donald Tramp
Vladimir Putin i Donald Tramp / Izvor: Profimedia

Dekret ograničenja Severnoj Koreji

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je dekret kojim se uvode ograničenja za Severnu Koreju. Putin je potpisao dekret kako bi uskladio politiku sa rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Rojters podseća da je rezolucija o posebnim ekonomskim merama usvojena kao odgovor na raketne probe Pjongjanga krajem 2016. godine.

BELI GOLUB ĆE JOŠ DUGO ČEKATI: Kako je gas u vodama Gaze postao epicentar VELIKOG sukoba na Bliskom istoku

Severna Koreja
Severna Koreja / Izvor: Reuters

Ksenija Sobčak i najava kandidature

Čuvena ruska televizijska voditeljka Ksenija Sobčak najavila je da će se kandidovati na predstojećim predsedničkim izborima u martu. Ksenija Sobčak, bogatašica i novinarka, poznata i kao "ruska Paris Hilton" i zvanično je najavila kandidaturu za predsednika Rusije. Međutim, Kremlj se nje nije nimalo uplašio.

ksenija sobčak
ksenija sobčak / Izvor: Profimedia

Ukrajina - Srebrenica

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da bi zatvaranje granica Rusije sa samoproglašenim republikama u Ukrajini dovelo do situacije slične Srebrenici. Prema njegovim rečima, ukoliko bi se donela takva odluka, usledilo bi krvoproliće, što Rusija nikad ne bi dozvolila.

Usred Sijetla kombijem GAZIO sve pred sobom: Još jedan TERORISTIČKI napad ili?

vojska
vojska / Izvor: Profimedia

Putin oštro osudio političku represiju SSSR-a

Predsednik Rusije Vladimir Putin oštro je osudio političku represiju iz doba Sovjetskog Saveza. On je na otkrivanju spomenika žrtvama "čistke" rekao da je politička represija zadala udarac naciji, čije se posledice i danas osećaju.

Putin u Teheranu

Ruski predsednik Vladimir Putin posetio je Teheran, gde je sa iranskim zvaničnicima razgovarao o sirijskoj krizi, multinacionalnom nuklearnom sporazumu i ekonomskim vezama. Putin je razgovarao sa iranskim zvaničnicima o mnogim pitanjima, uključujući regionalne krize, sukob u Siriji, nuklearni sporazum i ekonomske i bilateralne veze. Putin je tada najavio da će, takođe, učestvovati na trilateralnom samitu Rusije, Irana i susednog Azerbejdžana. Tokom sastanka u Teheranu sa ajatolahom Hamneijem, iranski vrhovni verski vođa je poručio:

- SAD su Iranu neprijatelj broj jedan i Teheran nikada neće podleći pritisku Vašingtona oko nuklearnog sporazuma.

- Američko neprijateljstvo usmereno je ka iranskom narodu... Amerika je neprijatelj broj jedan... Nikada nećemo prihvatiti njihovo siledžijstvo oko nuklearnog sporazuma - rekao je vrhovni verski vođa Irana Hamenei.

U ovim ZEMLJAMA vodi se NAJNEZDRAVIJI ŽIVOT: Da li smo i mi među njima, a gde su naše komšije?

ALi Hamnei
ALi Hamnei / Izvor: Profimedia

I porno-diva najavila kandidaturu za predsednika Rusije

Elena Berkova (32), bivša ruska porno-diva najvila je svoju kandidaturu za predsednika Rusije. 

Susret Vladimira Putina i Donalda Trampa u Vijetnamu na marginama sastanka APEC-a

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je imao normalan dijalog s američkim predsednikom Donaldom Trampom na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u Vijetnamu. Putin je Trampa opisao kao nekog ko je civilizovan, obrazovan i lak za saradnju.

Navodi se da je Putin kazao da do pominjanog bilateralnog sastanka njih dvojice na samitu APEC nije došlo zbog gustog rasporeda obe strane i problema sa protokolom koje nije obrazložio.

Sukobi u Siriji i Ukrajini, nuklearna kriza na Korejskom poluostrvu, borba protiv terorizma i odnosi dve sile, bile su teme kratkog sastanka ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog američkog kolege Donalda Trampa, koji je održan na marginama samita u Vijetnamu.

Rusija dala KLJUČAN doprinos u porazu terorista u Siriji: Tamošnje baze su faktor odbrane nacionalnih interesa

Vladimir Putin i Donald Tramp
Vladimir Putin i Donald Tramp / Izvor: Profimedia

Kandidatura ili ne?

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je bio da je još rano da se govori o njegovom učešću na predsedničkim izborima 2018. godine u Rusiji.

Severna Koreja spremna da udari na SAD

U pismu koje je delegacija Severne Koreje na samitu Međuparlamentarne unije predala predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, navodi se spremnost Pjongjanga da izvede nuklearni napad na Sjedinjene Američke Države.

NIJE U PLANU: Putin ne namerava da poseti Olimpijske igre u Južnoj Koreji, ZA SADA

Kim Džong Un
Kim Džong Un / Izvor: Reuters

Saradnja Rusije, Turske i Irana o Siriji

Saradnja Rusije sa Turskom i Iranom daje konkretne rezultate u Siriji i stvara uslove da se tamo otpočne dijalog, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin posle razgovora sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom koji su trajali više od četiri sata.

Bašar al Asad u poseti Rusiji

Sirijski predsednik Bašar al-Asad je posetio grad Soči, gde ga je dočekao predsednik Rusije Vladimir Putin. Putin je svog gosta dočekao raširenih ruku, a potom istakao da je "vojni konflikt u Siriji gotov", te da se fokus premešta na "potragu za političkim rešenjem".

Energetski interesi u Svetoj Zemlji: Kako je gas u vodama Gaze postao epicentar međunarodnog sukoba na Bliskom istoku

Putin i Asad
Putin i Asad / Izvor: Reuters

Putin ponudio pomoć Argentini

Ruski predsednik Vladimir Putin ohrabrivao je predsednika Argentine Mauricija Maktija, vezano za nestanak argentinske podmornice San Huan u južnom Atlantiku i ponudio pomoć u operacijama potrage i spašavanja.

Podmornica
Podmornica / Izvor: Profimedia

Susret Putina i Stouna

Predsednik Rusije Vladimir Putin na kratko se susreo sa američkim režiserom Oliverom Stounom. U Kremlju je održan kratak sastanak Vladimira Putina sa američkim filmskim režiserom, scenaristom i producentom Oliverom Stounom.

Ko god vlada HARTLENDOM, vlada CELIM SVETOM: Teorija u kojoj leži razlog nadmetanja Rusije i SAD

Putin odlučio da će se kandidovati za predsednika Rusije

Ruski predsednik Vladimir Putin potvrdio je da će se sledeće godine ponovo kandidovati za mesto predsednika države.

Vladimir Putin
Vladimir Putin / Izvor: Profimedia

Islamska država potpuno porazena u Siriji

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je Islamska država pretrpela potpuni poraz u Siriji.

Zabrinutost oko Jerusalima

Predsednici Turske i Rusije, Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin, u telefonskom razgovoru izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog američke odluke o priznavanju Jerusalima kao izraelske prestonice.

Kako će DECA sad da se IGRAJU: Nestala STRUJA u Diznilendu!

Kupola na steni iliti Al Aksa
Kupola na steni iliti Al Aksa / Izvor: Profimedia/ilustracija

Jačanje vojnog prisustva na Pacifiku

Rusija će od 2018. godine pojačati vojno prisustvo na Pacifiku, objedivanjem pomorskih i vazduhoplovnih snaga Pacifičke flote, koje će biti stacionirane na poluostrvu Kamčatka. Te snage će kontrolisati vazdušni prostor od 1.250 kilometara duž poluostrva na ruskom Dalekom istoku i regiji Arktika, u čijem sklopu će biti avijacija, protivvazdušna odbrana i radio-tehnička podrška koja može da detektuje i odgovori na svaki mogući vazdušni napad.

Putin naredio povlačenje ruskih snaga iz Sirije

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je povlačenje vojske Rusije iz Sirije. Lider Rusije odluku je najavio u Hmejmimu, vazduhoplovnoj bazi u sirijskoj provinciji Latakiji, koja je pod kontorlom vlasti Sirije.

Rusi OPASNO upozorili Amerikance: Ne napadajte Rusiju, proći ćete kao Napoleon!

Ruska vojska pomaze sirijsko sirotiste
Ruska vojska pomaze sirijsko sirotiste / Izvor: Profimedia

Putinova godišnja konferencija za novinare

Ruski predsednik Vladimir Putin održao je u decembru svoju godišnju konferenciju za novinare, za koju je akreditovan rekordan broj novinara - 1.640 njih, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je predsednik ceo dan pre događaja posvetio pripremama za konferenciju. 

On je održao svoju godišnju konferenciju za novinare, kojoj je prisustvovalo rekordnih 1640 novinara, a koja je trajala skoro četiri sata.

Među temama o kojima je govorio ruski predsednik su Severna Koreja, Sirija, Ukrajina, SAD, Donald Tramp, kao i brojnim domaćim temama, naročito u vezi sa predsedničkim izorima.

Vladimir Putin
Vladimir Putin / Izvor: Profimedia

Mešanje Rusije u američke izbore - izmišljotina

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je "špijunomanija" između Rusije i SAD veštački pokrenuto pitanje i da je mešanje Rusije u američke izbore izmišljeno, istakavši da će se odnosi dve zemlje vratiti u normalu.

Za TREĆINU Francuza ličnosti godine su papa Franja i Emanuel Makron

Predsednički izbori u Rusiji 18.marta 2018. godine

Predsednički izbori u Rusiji biće održani 18. marta 2018. godine, odlučio je Savet Federacije, gornji dom Federalne skupštine Rusije.

Putin podneo dokumenta za kandidaturu, Navaljni odbijen

Ruski predsednik Vladimir Putin podneo je dokumenta za kandidaturu za novi mandat na čelu Rusije. Putin uživa vrlo visoki rejting, a podržava ga oko 82 procenata ljudi u Rusiji. Centralna izborna komisija odbila kandidaturu najvećeg lidera opozicije Alekseja Navaljnog. Ruska Centralna izborna komisija prihvatila je dokumente Vladimira Putina za njegovu kandidaturu na predsedničkim izborima 2018. godine.

Aleksej Navaljni
Aleksej Navaljni / Izvor: Profimedia

Dekret o povećanju minimalne mesečne zarade u Rusiji

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je dekret o povećanju minimalne mesečne zarade, koja će od 1. januara 2018. godine iznositi 9.489 rubalja (165 dolara). Informacija o povećanju minimalne mesečne zarade objavljena je na zvaničnoj internet stranici ruske službe za statistiku. Putin je u septembru najavio povećanje, jer, kako je rekao, ljudi ne mogu da dobijaju plate koje su ispod zahtevanog minimuma.

ISTOK će goreti: 4 scenarija početka rata na Korejskom poluostrvu

Bašar al Asad
Bašar al Asad / Izvor: Profimedia

Putin čestitao Novu godinu Bašaru al Asadu

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je, u novogodišnjoj čestitki sirijskom predsedniku Bašaru al-Asadu, da će Rusija nastaviti da podržava napore Sirije u odbrani suvereniteta te zemlje.

Putin čestitao Novu godinu Donaldu Trampu

Ruski predsednik Vladimir Putin uputio je novogodišnji telegram američkom predsedniku Donaldu Trampu, u kojem poručuje da je konstruktivni dijalog između dve zemlje od suštinske važnosti za globalnu stabilnost.

 

Piše:
Srbija Danas/Vladan Milosavljević
02.01.2018. 08:03