fbpx
Skip to main content
vulkan Island

ZEMLJOTRESI POKRENULI VULKAN: Da li će evropsko nebo ponovo biti prekriveno pepelom i dimom? (VIDEO)

Foto: Printscreen/Youtube/Associated Press
Na Islandu posle ponoći tlo je podrhtavalo 20 minuta usled zemljotresa

Ove noći, nešto iza ponoći, na Islandu je zabeleženo podrhtavanje tla koje je trajalo čak 20 minuta. Mada Islanđane već neko vreme pogađaju zemljotresi, ovo podrhtavanje je bilo drugačije prirode te je verovatno povezano s mogućom erupcijom vulkana.

DAN D ZA UVOĐENJE KOVID-PASOŠA U EVROPI: Poznat datum kad ćemo saznati kako će izgledati sva naša putovanja!

DAN D ZA UVOĐENJE KOVID-PASOŠA U EVROPI: Poznat datum kad ćemo saznati kako će izgledati sva naša putovanja!

BUDUĆNOST SVEMIRSKOG TURIZMA JE VEĆ POČELA: Slike prvog kosmičkog hotela ostavljaju bez daha (FOTO)

BUDUĆNOST SVEMIRSKOG TURIZMA JE VEĆ POČELA: Slike prvog kosmičkog hotela ostavljaju bez daha (FOTO)

"EPIDEMIJA KORONE VEĆA TRAUMA OD DRUGOG SVETSKOG RATA" SZO poslao poražavajuće poruke o mentalnom stanju čovečanstva (VIDEO)

"EPIDEMIJA KORONE VEĆA TRAUMA OD DRUGOG SVETSKOG RATA" SZO poslao poražavajuće poruke o mentalnom stanju čovečanstva (VIDEO)

- Nešto iza ponoći, u 00:22, evidentirano je podrhtavanje tla koje je trajalo 20 minuta. Podrhtavanje je bilo slično onome zabelženom 3. marta, s tim da je tada trajalo nekoliko sati - napisao je Islandski meteorološki zavod (IMO).

Već više od nedelju dana islandsko Južno poluostrvo potresa niz podrhtavanja. Nakon zemljotresa magnitude 5.7 koji je pogodio to područje 24. februara, zabeleženo ih je još više od 2.000.

Noćas je na Islandu evidentiran zemljotres magnitude 5.0, s epicentrom 3 km jugozapadno od planine Fagradalsfjal, a od ponoći je u toj zemlji evidentirano više od 30 zemljotresa magnitude veće od 3.0.

S obzirom na vrstu seizmološke aktivnosti koja je tipična za pomeranje lave, stručnjaci predviđaju da bi moglo doći do erupcije vulkana koji je tridesetak kilometara udaljen od Rejkjavika.

 

Ne očekuje se veća erupcija vulkana

Islandske vlasti se zato pripremaju na moguću manju erupciju, ali ne strahuju od ozbiljnijih posledica. Ako dođe do erupcije, biće to prvi put u više od osam vekova.

- Mogućnost erupcije je realna, ali moramo da vidimo kako će se aktivnost razvijati - rekao je pre nekoliko dana Frejstein Zigmundson, geofizičar s Islandskog univerziteta.

- U slučaju erupcije očekujemo da će biti manja. Ne očekujemo veliku eksplozivnu erupciju, mislimo da će imati minimalni uticaj na atmosferu, vazdušni saobraćaj i život ljudi - dodao je.

Područje Južnog poluostrva nalazi u seizmološki aktivnoj zoni, gde se pomeraju severnoamerička i evroazijska tektonska ploča. To uzrokuje česte zemljotrese, pomeranja magme i povremene erupcije.

 

Vulkan s Islanda paralisao Evropu 2010. godine

Vulkanolog Torvaldur Tordarson s Islandskog univerziteta navodi kako vulkani na jugu Islanda imaju epizodne aktivnosti približno svakih 800 godina. Smatra da se stanovnici tog područja ne bi trebali da brinu jer su jugozapadne islandske erupcije vulkana vrlo retko eksplozivne.

"Islandska erupcija" je specifična vrsta efuzivne erupcije pri kojoj rastopljena  lava izbija iz paralelnih pukotina u tlu, tvoreći fontane lave koje se zatim spajaju u veći protok.

Island je najveća i najaktivnija vulkanska regija u Evropi s erupcijama prosečno svakih pet godina. Do poslednje je došlo 2014./2015. u nenaseljenoj zoni na istoku zemlje.

Ali puno poznatija je erupcija Ejafjalajekula na jugu zemlje 2010. Njegov oblak dima doveo je do najvećeg poremećaja vazdušnog prometa u mirnodopskoj istoriji kontinenta, paralizirajući evropsko nebo gotovo mesec dana.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
16 Beograd